karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Alexx94 wrote:Gratulacje ☺️!
Przez chwile myślałam, że Twój synek urodził się o takich samych wymiarach jak mój- 3350g i 52cm 😁.
Dziewczyny, u mnie 18dc i nie ma owulacji, z ostatnich cykli podejrzewałam, że owu są późno ale z cyklu na cykl faza lutealna troszkę się przedłużała.
Biorę w tym cyklu niepokalanek w dużych dawkach, wiesiołek i pregne start.
Jak to jest z późną owulacją, czy najpierw trzebaby to wyregulować/poczekać czy jest szansa i z późną owulacją na sukces 🫣?
Ja też jestem obecnie w ciąży, gdzie owulacja była w 21 dniu cyklu, może jeszcze przyjdzie z opóźnieniem -
Cześć dziewczyny, ja po połówkowych
Potwierdziło się przypuszczenie z pierwszych prenatalnych, będziemy mieć córeczkę, co nas bardzo cieszy ☺️
Z mniej pozytywnych rzeczy, serduszko jest do obserwacji. Mamy zalecone echo serca, ale udało się zapisać na dość szybki termin na NFZ, już za 2 tygodnie. Mam nadzieję, że po tym badaniu będziemy mogli się w pełni cieszyć z oczekiwania na córeczkęKasiastaraczka, kleopatr4, Agni97, eM 🌺, edka85, annikana lubią tę wiadomość
-
Delfi wrote:Cześć dziewczyny, ja po połówkowych
Potwierdziło się przypuszczenie z pierwszych prenatalnych, będziemy mieć córeczkę, co nas bardzo cieszy ☺️
Z mniej pozytywnych rzeczy, serduszko jest do obserwacji. Mamy zalecone echo serca, ale udało się zapisać na dość szybki termin na NFZ, już za 2 tygodnie. Mam nadzieję, że po tym badaniu będziemy mogli się w pełni cieszyć z oczekiwania na córeczkę
Ciekawe kto u nas będzie po dwóch synach 😁Delfi lubi tę wiadomość
-
Alexx94 wrote:O tym nie słyszałam, zatem spróbuję
. W jakich dawkach najlepiej ?
Po objawach przed jak oceniasz, że owu może być mniej więcej wtedy akurat ?
Biorę też mace, biotynę i l-karnityne, nie wiem czy ma to znaczenie.
Strzelam w tę owulację bardziej po śluzie właśnie, jak jest typowo płodny to wtedy mam też kłucia jajników, lekkie bóle. Też wcześniej zrobiłam test owu jak miałam te objawy i był pozytyw. No ale wtedy zaraz przyszła miesiączka też.
Teraz robię testy i ta kreska ciągle taka sama, dość wyraźna ale słabsza od kontrolnej. No i brak płodnego śluzu do tej pory.
Ja już dziś czuję kłucie (konkretnie prawego jajnika, lewy jest nieaktywny przy jajeczkowaniu i kiedy czuję ból z lewej to raczej jest cykl bezowulacyjny i robią się torbiele…) i zaobserwowałam śluz “relatywnie” płodny. To oznacza że zbliża się owulka. Faza literalna jest u mnie raczej taka jak przed porodem czyli 12-13 dni. Tak sobie szacuje że jak mi się rozkręca śluz do max tygodnia to jakoś tak by to wyszło.
Rób cierpliwie testy i zobaczysz co tam będzie. Ja też sprawdzam się sikancami.#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację
Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle)
Suplementacja:
ONA:
🌞D3K2, Omegasense, VitaMinBest 1kaps, Inozytol + Quatrefolic, Nucleozin
🌚Magnez, sok z wiśni
ON:
D3K2, Omegasense, VitaMinBest, Nucleozin, sok z granatu
#2026jestmój -
@Sunday!!! Ogromne gratulacje! 🥹❤️ cieszę się, że jesteście już razem ❤️
Oczywiście się odezwę po weekendzie 😘 bo akurat jestem na wieczorze panieńskim 🙈 bardzo mi dziwnie bez moich chłopaków i już tak tęsknię 🙈🙈 pociesza mnie, że na 7 osób 3 to ciężarne 🤣❤️Sunday92 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂 jestem nowa na forum. Obecnie karmię piersią 9 miesięcznego bobasa. Chcielibyśmy rozpocząć starania o kolejną dzidzię (mamy też drugiego synka - 5 lat). Niestety okres nie powrócił jeszcze, choć synek pije mleko tylko raz w nocy. Chciałam zredukować ilość karmień w dzień poprzez wprowadzenie mleka mm, w nadziei na powrót miesiączki. Niestety synek nie lubi tego mleka (nawet w kaszce). Mamy mleko bebilon pepti ponieważ ma skazę białkową (ja jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). Czy miałyście podobną sytuację?Jak zachęcić do picia tego mleczka?
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
@Sunday wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😘
-
Hej @Viki90, znam ten “problem”, ja niestety nie pomogę jako, że u nas nie dało rady z innym mlekiem 🫣
U mnie nadal nic na owulakach, ale czułam jakieś bóle ostatnie dni, śluz się na chwilę zmienił na płodny ale 2 dni dosłownie. Temperatury nie mierzyłam jednak więc lipa
Pytanie, czy możliwe że nie wykryłam Piku testami, jeśli badałam głównie po południu ? Pytam z ciekawości bo raczej nie wierzę ze tym razem wgl owulacja miała miejsce 😅
I drugie pytanie nieco z innej beczki jeśli można: jak Wasze dzieci radziły sobie z zasypianiem w żłobku? Mam mega obawy że będzie dramat u nas jako, że synka albo bujamy albo mi zasypia na cycku nadal.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Alexx94 wrote:Hej @Viki90, znam ten “problem”, ja niestety nie pomogę jako, że u nas nie dało rady z innym mlekiem 🫣
U mnie nadal nic na owulakach, ale czułam jakieś bóle ostatnie dni, śluz się na chwilę zmienił na płodny ale 2 dni dosłownie. Temperatury nie mierzyłam jednak więc lipa
Pytanie, czy możliwe że nie wykryłam Piku testami, jeśli badałam głównie po południu ? Pytam z ciekawości bo raczej nie wierzę ze tym razem wgl owulacja miała miejsce 😅
I drugie pytanie nieco z innej beczki jeśli można: jak Wasze dzieci radziły sobie z zasypianiem w żłobku? Mam mega obawy że będzie dramat u nas jako, że synka albo bujamy albo mi zasypia na cycku nadal.
My synka też usypialiśmy poprzez noszenie na rączkach a w żłobku zobaczył że inne dzieci śpią i też zaczął z nimi zasypiać 🙂 nie martw się, napewno sobie poradzi.
A po jakim czasie na kp wrócił Ci okres? -
Hej Viki, kiedyś próbowałam dać córce mm, ale też nie chciała pić i odpuściłam. Jest tylko na cycu. Nie przychodzi mi do głowy inne rozwiązanie, poza zmianą mleka. Może są jeszcze inne, które nadają się przy alergii na bmk? Znajoma podawała córce mm z mleka koziego i takie małej podpasowało, a też próbowała wcześniej różnych. A może bobas po prostu najbardziej lubi Twoje mleczko, przez 9 miesięcy już się przyzwyczaił i takie jest najlepsze 😁
Ile tu dziewczyn, tyle historii powrotu @ przy kp. To jest często indywidualna sprawa, a kiedy zredukowałaś karmienia?
Alex u mnie też pojawił się jakiś obiecujący śluz, ale innych objawów brak. Ja liczę, że może jeszcze się coś rozkręci. Co do owulaków, to niektórzy mają krótki pik lh i przy testowaniu raz dziennie, można przegapić.kleopatr4 lubi tę wiadomość
Mama kp
💙 lipiec 2022
💜 sierpień 2024 -
Viki90 wrote:Cześć dziewczyny 🙂 jestem nowa na forum. Obecnie karmię piersią 9 miesięcznego bobasa. Chcielibyśmy rozpocząć starania o kolejną dzidzię (mamy też drugiego synka - 5 lat). Niestety okres nie powrócił jeszcze, choć synek pije mleko tylko raz w nocy. Chciałam zredukować ilość karmień w dzień poprzez wprowadzenie mleka mm, w nadziei na powrót miesiączki. Niestety synek nie lubi tego mleka (nawet w kaszce). Mamy mleko bebilon pepti ponieważ ma skazę białkową (ja jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). Czy miałyście podobną sytuację?Jak zachęcić do picia tego mleczka?
Moze robila juz badania kontrolne? Czasem moze sie okazać ze to nie karmienie jest przyczyną.#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację
Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle)
Suplementacja:
ONA:
🌞D3K2, Omegasense, VitaMinBest 1kaps, Inozytol + Quatrefolic, Nucleozin
🌚Magnez, sok z wiśni
ON:
D3K2, Omegasense, VitaMinBest, Nucleozin, sok z granatu
#2026jestmój -
Alexx94 wrote:U mnie nadal nic na owulakach, ale czułam jakieś bóle ostatnie dni, śluz się na chwilę zmienił na płodny ale 2 dni dosłownie. Temperatury nie mierzyłam jednak więc lipa
U mnie w cyklu zaciążonym wychodziły mi testy negatywne przez cały cykl, także tak, jest to możliwe😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 20:10
-
Viki, też zatem na to liczę że podłapie od innych dzieci😊
Mi okres wrócił po 8miu miesiącach, bez ograniczenia kp, baaaaardzo dużo cyckał i nadal zreszta by cyckał gdyby nie to że teraz mu ograniczam nieco w dzień 😅
Wenka, trzymam kciuki zatem, równie mocno jak za siebie 🙈
Kapa, o zatem ciekawa jestem kolejnych dwóch tygodni 😅
Wenka lubi tę wiadomość
-
Sunday92 wrote:Napisałam:)
-
Alexx94 wrote:Viki, też zatem na to liczę że podłapie od innych dzieci😊
Mi okres wrócił po 8miu miesiącach, bez ograniczenia kp, baaaaardzo dużo cyckał i nadal zreszta by cyckał gdyby nie to że teraz mu ograniczam nieco w dzień 😅
Wenka, trzymam kciuki zatem, równie mocno jak za siebie 🙈
Kapa, o zatem ciekawa jestem kolejnych dwóch tygodni 😅
Jak tak policzę ile jest karmień ogólnie to wychodzi wciąż dużo bo 10 karmień na dobę 🙈
Ze starszym synem było zupełnie inaczej. Bo przez pierwsze dwa miesiące było wyłącznie kp, przez kolejne dwa miesiące (wróciłam do pracy) było kp, karmienie moim mlekiem z butelki + mleko mm. Z tego co pamiętam to 🐒 wróciła dopiero kiedy zakończyłam kp.
Być może w moim przypadku konieczne jest całkowite odstawienie od cycusia -> a na to się nie zapowiada 😅
-
Viki90 wrote:Jak tak policzę ile jest karmień ogólnie to wychodzi wciąż dużo bo 10 karmień na dobę 🙈
Ze starszym synem było zupełnie inaczej. Bo przez pierwsze dwa miesiące było wyłącznie kp, przez kolejne dwa miesiące (wróciłam do pracy) było kp, karmienie moim mlekiem z butelki + mleko mm. Z tego co pamiętam to 🐒 wróciła dopiero kiedy zakończyłam kp.
Być może w moim przypadku konieczne jest całkowite odstawienie od cycusia -> a na to się nie zapowiada 😅
No kp potrafi trochę mieszać u niektorych kobiet 🙃 Z drugiej strony może po prostu musi minąć więcej czasu u ciebie i rozhula się wszystko niezaleznie od karmień. U mnie tak było, że okres wrócił 16 miesięcy po porodzie jak zrobilam redukcje karmień dziennych i maz zaczal usypiac synka na wieczor. Ale już chwile pozniej karmilam znowu kilka razy w dzien i tysiac w nocy - a cykl byl w zasadzie regularny, owulacja byla, tyle ze kiepskiej jakosci patrząc na długość fazy lutealnej.
Znam przypadki gdzie miesiączka wrocila dopiero 2 lata od porodu - czasem to juz nie stricte karmienie blokuje, ale ciało jest niegotowe, ma nadszarpnięte zasoby po ciąży/porodzie i potrzebuje je odbudowywać dluzej.
U mnie minelo ponad 2 lata od porodu, kp ostatnio jest tylko na wieczór, raz w nocy i raz nad ranem - a w końcu w tym miesiacu mam wydolna fazę lutealną 😆 Dziś 10 dpo i nie ma jakichś sygnałów z ciała żeby miesiączka była za rogiem, zero pms wiec cieszy mnie ze ciało W KOŃCU wraca do normy 😅 Każda kobieta w swoim tempie 😁 -
No a mi się chyba mleko kończy przez tę ciążę. Tak do 6 tc było znacznie mniej, ale jeszcze znośnie, ale potem zaczęłam brać progesteron i teraz to już w ogóle mam mało
początkowo myślałam, że będę karmić do skończonego roku, jeśli nie uda się zajść w ciążę, ale skoro się udało to liczyłam nawet na tandem 😅 ale chyba naturalnie wyjdzie tak, że będę karmić do roku.
Dobrze, że syn nie dopomina się zbytnio o mleko, ale to pewnie przez to, że rozszerzanie diety idzie bardzo dobrze i raczej najada się posiłkami stałymi -
Wlasnie, jak u Was dziewczyny w ciazy wyglądają zasoby mleczne 😅?
Jak to wyglądało zaraz przed testem tak wgl, różnica zauważalna czy niebardzo ?
U mnie dziś pozytywny owulak, ale nie robiłam dwa dni teraz ostatnio. Możliwe że przy kp jest owulacja ale śluz już nie taki płodny 🫠? Przedwczoraj ładny śluz ale test negatywny a dziś o, zaskoczenie pozytyw, lekkie pobolewania jajników i krzyża, brzucha.