X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx94 wrote:
    Gratulacje ☺️!
    Przez chwile myślałam, że Twój synek urodził się o takich samych wymiarach jak mój- 3350g i 52cm 😁.

Dziewczyny, u mnie 18dc i nie ma owulacji, z ostatnich cykli podejrzewałam, że owu są późno ale z cyklu na cykl faza lutealna troszkę się przedłużała.
    Biorę w tym cyklu niepokalanek w dużych dawkach, wiesiołek i pregne start.
    Jak to jest z późną owulacją, czy najpierw trzebaby to wyregulować/poczekać czy jest szansa i z późną owulacją na sukces 🫣?

Ja też jestem obecnie w ciąży, gdzie owulacja była w 21 dniu cyklu, może jeszcze przyjdzie z opóźnieniem :)

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja po połówkowych :)
    Potwierdziło się przypuszczenie z pierwszych prenatalnych, będziemy mieć córeczkę, co nas bardzo cieszy ☺️
    Z mniej pozytywnych rzeczy, serduszko jest do obserwacji. Mamy zalecone echo serca, ale udało się zapisać na dość szybki termin na NFZ, już za 2 tygodnie. Mam nadzieję, że po tym badaniu będziemy mogli się w pełni cieszyć z oczekiwania na córeczkę :)

Kasiastaraczka, kleopatr4, Agni97, eM 🌺, edka85, annikana lubią tę wiadomość

02.2024 synek 💙
    02.2025 💔 (8/9 tydz.)

15.04. ⏸️
    wciąż kp 🤱

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Cześć dziewczyny, ja po połówkowych :)
    Potwierdziło się przypuszczenie z pierwszych prenatalnych, będziemy mieć córeczkę, co nas bardzo cieszy ☺️
    Z mniej pozytywnych rzeczy, serduszko jest do obserwacji. Mamy zalecone echo serca, ale udało się zapisać na dość szybki termin na NFZ, już za 2 tygodnie. Mam nadzieję, że po tym badaniu będziemy mogli się w pełni cieszyć z oczekiwania na córeczkę :)
    Cieszę się, że będziecie mieli córkę 💗trzymam kciuki, żeby z serduszkiem było wszystko ok

Ciekawe kto u nas będzie po dwóch synach 😁

Delfi lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday ogromne gratulacje ♥️

Sunday92 lubi tę wiadomość

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx94 wrote:
    O tym nie słyszałam, zatem spróbuję :). W jakich dawkach najlepiej ?
    Po objawach przed jak oceniasz, że owu może być mniej więcej wtedy akurat ?
    Biorę też mace, biotynę i l-karnityne, nie wiem czy ma to znaczenie.
    Strzelam w tę owulację bardziej po śluzie właśnie, jak jest typowo płodny to wtedy mam też kłucia jajników, lekkie bóle. Też wcześniej zrobiłam test owu jak miałam te objawy i był pozytyw. No ale wtedy zaraz przyszła miesiączka też.
    Teraz robię testy i ta kreska ciągle taka sama, dość wyraźna ale słabsza od kontrolnej. No i brak płodnego śluzu do tej pory.
    On jest ogólnie najbardziej pomocny dla osób które mają jajniki policystyczne. Nie mam pewności że jeśli u Ciebie w tym aspekcie jest ok to czy zadziała tak spektakularnie. Przy pcos zaleca się dawkować jakoś 4g. Myślę że 1 lub 1,5g będzie też fajnym wsparciem.
    Ja już dziś czuję kłucie (konkretnie prawego jajnika, lewy jest nieaktywny przy jajeczkowaniu i kiedy czuję ból z lewej to raczej jest cykl bezowulacyjny i robią się torbiele…) i zaobserwowałam śluz “relatywnie” płodny. To oznacza że zbliża się owulka. Faza literalna jest u mnie raczej taka jak przed porodem czyli 12-13 dni. Tak sobie szacuje że jak mi się rozkręca śluz do max tygodnia to jakoś tak by to wyszło.
    Rób cierpliwie testy i zobaczysz co tam będzie. Ja też sprawdzam się sikancami.

#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację

Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle)

Suplementacja:
    ONA:
    🌞D3K2, Omegasense, VitaMinBest 1kaps, Inozytol + Quatrefolic, Nucleozin
    🌚Magnez, sok z wiśni
    ON:
    D3K2, Omegasense, VitaMinBest, Nucleozin, sok z granatu

#2026jestmój
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sunday!!! Ogromne gratulacje! 🥹❤️ cieszę się, że jesteście już razem ❤️
    Oczywiście się odezwę po weekendzie 😘 bo akurat jestem na wieczorze panieńskim 🙈 bardzo mi dziwnie bez moich chłopaków i już tak tęsknię 🙈🙈 pociesza mnie, że na 7 osób 3 to ciężarne 🤣❤️

Sunday92 lubi tę wiadomość

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
    12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

27.02. beta 110,15 mIU/ml
    prog 23,40 ng/ml

19.03. 1 cm małego Człowieczka; mamy serduszko 🥹❤️
    30.04. badania prenatalne - zdrowa dziewczynka 🌸🥹

preg.png
  • Viki90 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 🙂 jestem nowa na forum. Obecnie karmię piersią 9 miesięcznego bobasa. Chcielibyśmy rozpocząć starania o kolejną dzidzię (mamy też drugiego synka - 5 lat). Niestety okres nie powrócił jeszcze, choć synek pije mleko tylko raz w nocy. Chciałam zredukować ilość karmień w dzień poprzez wprowadzenie mleka mm, w nadziei na powrót miesiączki. Niestety synek nie lubi tego mleka (nawet w kaszce). Mamy mleko bebilon pepti ponieważ ma skazę białkową (ja jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). Czy miałyście podobną sytuację?Jak zachęcić do picia tego mleczka?

kleopatr4 lubi tę wiadomość

• Agni97 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sunday wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😘

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

prog 23,40 ng/ml

preg.png
  • Alexx94 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej @Viki90, znam ten “problem”, ja niestety nie pomogę jako, że u nas nie dało rady z innym mlekiem 🫣

U mnie nadal nic na owulakach, ale czułam jakieś bóle ostatnie dni, śluz się na chwilę zmienił na płodny ale 2 dni dosłownie. Temperatury nie mierzyłam jednak więc lipa :(
    Pytanie, czy możliwe że nie wykryłam Piku testami, jeśli badałam głównie po południu ? Pytam z ciekawości bo raczej nie wierzę ze tym razem wgl owulacja miała miejsce 😅

I drugie pytanie nieco z innej beczki jeśli można: jak Wasze dzieci radziły sobie z zasypianiem w żłobku? Mam mega obawy że będzie dramat u nas jako, że synka albo bujamy albo mi zasypia na cycku nadal :(.

• Viki90 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx94 wrote:
    Hej @Viki90, znam ten “problem”, ja niestety nie pomogę jako, że u nas nie dało rady z innym mlekiem 🫣

U mnie nadal nic na owulakach, ale czułam jakieś bóle ostatnie dni, śluz się na chwilę zmienił na płodny ale 2 dni dosłownie. Temperatury nie mierzyłam jednak więc lipa :(
    Pytanie, czy możliwe że nie wykryłam Piku testami, jeśli badałam głównie po południu ? Pytam z ciekawości bo raczej nie wierzę ze tym razem wgl owulacja miała miejsce 😅

I drugie pytanie nieco z innej beczki jeśli można: jak Wasze dzieci radziły sobie z zasypianiem w żłobku? Mam mega obawy że będzie dramat u nas jako, że synka albo bujamy albo mi zasypia na cycku nadal :(.

My synka też usypialiśmy poprzez noszenie na rączkach a w żłobku zobaczył że inne dzieci śpią i też zaczął z nimi zasypiać 🙂 nie martw się, napewno sobie poradzi.

A po jakim czasie na kp wrócił Ci okres?

• Wenka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Viki, kiedyś próbowałam dać córce mm, ale też nie chciała pić i odpuściłam. Jest tylko na cycu. Nie przychodzi mi do głowy inne rozwiązanie, poza zmianą mleka. Może są jeszcze inne, które nadają się przy alergii na bmk? Znajoma podawała córce mm z mleka koziego i takie małej podpasowało, a też próbowała wcześniej różnych. A może bobas po prostu najbardziej lubi Twoje mleczko, przez 9 miesięcy już się przyzwyczaił i takie jest najlepsze 😁
    Ile tu dziewczyn, tyle historii powrotu @ przy kp. To jest często indywidualna sprawa, a kiedy zredukowałaś karmienia?

Alex u mnie też pojawił się jakiś obiecujący śluz, ale innych objawów brak. Ja liczę, że może jeszcze się coś rozkręci. Co do owulaków, to niektórzy mają krótki pik lh i przy testowaniu raz dziennie, można przegapić.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki90 wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂 jestem nowa na forum. Obecnie karmię piersią 9 miesięcznego bobasa. Chcielibyśmy rozpocząć starania o kolejną dzidzię (mamy też drugiego synka - 5 lat). Niestety okres nie powrócił jeszcze, choć synek pije mleko tylko raz w nocy. Chciałam zredukować ilość karmień w dzień poprzez wprowadzenie mleka mm, w nadziei na powrót miesiączki. Niestety synek nie lubi tego mleka (nawet w kaszce). Mamy mleko bebilon pepti ponieważ ma skazę białkową (ja jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). Czy miałyście podobną sytuację?Jak zachęcić do picia tego mleczka?
    Cześć! Jak było u Ciebie z miesiączka po pierwszym dziecku?
    Moze robila juz badania kontrolne? Czasem moze sie okazać ze to nie karmienie jest przyczyną.

#1 Wrzesień 2024 po diagnozie PCO i 2cs z inozytolem, który aktywował owulację

Starania o #2 (częste kp, czy są ovu?, co z pco?, długie cykle)

Suplementacja:
    ONA:
    🌞D3K2, Omegasense, VitaMinBest 1kaps, Inozytol + Quatrefolic, Nucleozin
    🌚Magnez, sok z wiśni
    ON:
    D3K2, Omegasense, VitaMinBest, Nucleozin, sok z granatu

#2026jestmój
  • Kapa Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx94 wrote:

U mnie w cyklu zaciążonym wychodziły mi testy negatywne przez cały cykl, także tak, jest to możliwe😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 20:10

06.2023 - 9tc 👼💔
    09.2024 - synek 💙
    23.07.2025 - ⏸️, beta 88,2
    25.07.2025 - beta 378
    nadal kp 🤍

preg.png
  • Alexx94 Debiutantka

Wysłany: 11 sierpnia, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki, też zatem na to liczę że podłapie od innych dzieci😊

Mi okres wrócił po 8miu miesiącach, bez ograniczenia kp, baaaaardzo dużo cyckał i nadal zreszta by cyckał gdyby nie to że teraz mu ograniczam nieco w dzień 😅

Wenka, trzymam kciuki zatem, równie mocno jak za siebie 🙈

Kapa, o zatem ciekawa jestem kolejnych dwóch tygodni 😅

Wenka lubi tę wiadomość

• Sunday92 Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agni97 wrote:
    @Sunday wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😘
    Napisałam:)

Agni97 lubi tę wiadomość

👶06.2023 G. 💙
    👶08.2025 F. 💙
  • Agni97 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday92 wrote:
    Napisałam:)
    Odpisałam jak coś 😘😘😘

👩🏻 28 👱🏼‍♂️29 🐶 3

👶🏻💙 2024 (w 1 cs)

12.2024 cb 💔
    25.02. ⏸️🥹
    beta 48,20 mIU/ml
    prog 19,97 ng/ml

prog 23,40 ng/ml

preg.png
  • Viki90 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx94 wrote:
    Viki, też zatem na to liczę że podłapie od innych dzieci😊

Mi okres wrócił po 8miu miesiącach, bez ograniczenia kp, baaaaardzo dużo cyckał i nadal zreszta by cyckał gdyby nie to że teraz mu ograniczam nieco w dzień 😅

Wenka, trzymam kciuki zatem, równie mocno jak za siebie 🙈

Kapa, o zatem ciekawa jestem kolejnych dwóch tygodni 😅

Jak tak policzę ile jest karmień ogólnie to wychodzi wciąż dużo bo 10 karmień na dobę 🙈

Ze starszym synem było zupełnie inaczej. Bo przez pierwsze dwa miesiące było wyłącznie kp, przez kolejne dwa miesiące (wróciłam do pracy) było kp, karmienie moim mlekiem z butelki + mleko mm. Z tego co pamiętam to 🐒 wróciła dopiero kiedy zakończyłam kp.
    Być może w moim przypadku konieczne jest całkowite odstawienie od cycusia -> a na to się nie zapowiada 😅

• Namisa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki90 wrote:
    Jak tak policzę ile jest karmień ogólnie to wychodzi wciąż dużo bo 10 karmień na dobę 🙈

Ze starszym synem było zupełnie inaczej. Bo przez pierwsze dwa miesiące było wyłącznie kp, przez kolejne dwa miesiące (wróciłam do pracy) było kp, karmienie moim mlekiem z butelki + mleko mm. Z tego co pamiętam to 🐒 wróciła dopiero kiedy zakończyłam kp.
    Być może w moim przypadku konieczne jest całkowite odstawienie od cycusia -> a na to się nie zapowiada 😅

No kp potrafi trochę mieszać u niektorych kobiet 🙃 Z drugiej strony może po prostu musi minąć więcej czasu u ciebie i rozhula się wszystko niezaleznie od karmień. U mnie tak było, że okres wrócił 16 miesięcy po porodzie jak zrobilam redukcje karmień dziennych i maz zaczal usypiac synka na wieczor. Ale już chwile pozniej karmilam znowu kilka razy w dzien i tysiac w nocy - a cykl byl w zasadzie regularny, owulacja byla, tyle ze kiepskiej jakosci patrząc na długość fazy lutealnej.
    Znam przypadki gdzie miesiączka wrocila dopiero 2 lata od porodu - czasem to juz nie stricte karmienie blokuje, ale ciało jest niegotowe, ma nadszarpnięte zasoby po ciąży/porodzie i potrzebuje je odbudowywać dluzej.

U mnie minelo ponad 2 lata od porodu, kp ostatnio jest tylko na wieczór, raz w nocy i raz nad ranem - a w końcu w tym miesiacu mam wydolna fazę lutealną 😆 Dziś 10 dpo i nie ma jakichś sygnałów z ciała żeby miesiączka była za rogiem, zero pms wiec cieszy mnie ze ciało W KOŃCU wraca do normy 😅 Każda kobieta w swoim tempie 😁

• Kapa Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a mi się chyba mleko kończy przez tę ciążę. Tak do 6 tc było znacznie mniej, ale jeszcze znośnie, ale potem zaczęłam brać progesteron i teraz to już w ogóle mam mało :( początkowo myślałam, że będę karmić do skończonego roku, jeśli nie uda się zajść w ciążę, ale skoro się udało to liczyłam nawet na tandem 😅 ale chyba naturalnie wyjdzie tak, że będę karmić do roku.
    Dobrze, że syn nie dopomina się zbytnio o mleko, ale to pewnie przez to, że rozszerzanie diety idzie bardzo dobrze i raczej najada się posiłkami stałymi

06.2023 - 9tc 👼💔
    09.2024 - synek 💙
    23.07.2025 - ⏸️, beta 88,2
    25.07.2025 - beta 378
    nadal kp 🤍

preg.png
  • Alexx94 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, jak u Was dziewczyny w ciazy wyglądają zasoby mleczne 😅?
    Jak to wyglądało zaraz przed testem tak wgl, różnica zauważalna czy niebardzo ?

U mnie dziś pozytywny owulak, ale nie robiłam dwa dni teraz ostatnio. Możliwe że przy kp jest owulacja ale śluz już nie taki płodny 🫠? Przedwczoraj ładny śluz ale test negatywny a dziś o, zaskoczenie pozytyw, lekkie pobolewania jajników i krzyża, brzucha.

‹‹ 457 458 459 460 461
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ