X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne karmienie piersią a kolejna ciąża - starania
Odpowiedz

karmienie piersią a kolejna ciąża - starania

Oceń ten wątek:
  • Viki90 Debiutantka

Wysłany: 14 sierpnia, 04:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    No kp potrafi trochę mieszać u niektorych kobiet 🙃 Z drugiej strony może po prostu musi minąć więcej czasu u ciebie i rozhula się wszystko niezaleznie od karmień. U mnie tak było, że okres wrócił 16 miesięcy po porodzie jak zrobilam redukcje karmień dziennych i maz zaczal usypiac synka na wieczor. Ale już chwile pozniej karmilam znowu kilka razy w dzien i tysiac w nocy - a cykl byl w zasadzie regularny, owulacja byla, tyle ze kiepskiej jakosci patrząc na długość fazy lutealnej.
    Znam przypadki gdzie miesiączka wrocila dopiero 2 lata od porodu - czasem to juz nie stricte karmienie blokuje, ale ciało jest niegotowe, ma nadszarpnięte zasoby po ciąży/porodzie i potrzebuje je odbudowywać dluzej.

U mnie minelo ponad 2 lata od porodu, kp ostatnio jest tylko na wieczór, raz w nocy i raz nad ranem - a w końcu w tym miesiacu mam wydolna fazę lutealną 😆 Dziś 10 dpo i nie ma jakichś sygnałów z ciała żeby miesiączka była za rogiem, zero pms wiec cieszy mnie ze ciało W KOŃCU wraca do normy 😅 Każda kobieta w swoim tempie 😁

Ojej 2 lata? Mam 35 lat i nie chce odkładać tematu na „kiedyś” …. według rodziny urodziłam dzieci w późnym wieku (30, 34) i teraz już jestem za stara na kolejne 🫣

Podziwiam Was że jesteście tak obeznane w ustaleniach dnia owulacji 😃 Kiedyś mierzyłam temperaturę ale u mnie nie było tak widocznej różnicy tzn. przez cały cykl temp. w zakresie 36,3-36,5 C. No może na podstawie śluzu można było coś wywróżyć 😅

Co do KP to może być tak jak piszecie, długotrwale karmienie (tak jak u mnie przy diecie bez białka mleka krowiego) jest dużym obciążeniem dla organizmu, dlatego nie ma @. Poza tym nie mam zbyt wiele rezerw tłuszczowych bo ważę 55 kg przy 170 cm.

A u Was waga mogła mieć znaczenie przy powrocie @?🙂

P.S karmienie w tandemie jest super 😻 zazdroszczę!

• Namisa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki90 wrote:
    Ojej 2 lata? Mam 35 lat i nie chce odkładać tematu na „kiedyś” …. według rodziny urodziłam dzieci w późnym wieku (30, 34) i teraz już jestem za stara na kolejne 🫣

Podziwiam Was że jesteście tak obeznane w ustaleniach dnia owulacji 😃 Kiedyś mierzyłam temperaturę ale u mnie nie było tak widocznej różnicy tzn. przez cały cykl temp. w zakresie 36,3-36,5 C. No może na podstawie śluzu można było coś wywróżyć 😅

Co do KP to może być tak jak piszecie, długotrwale karmienie (tak jak u mnie przy diecie bez białka mleka krowiego) jest dużym obciążeniem dla organizmu, dlatego nie ma @. Poza tym nie mam zbyt wiele rezerw tłuszczowych bo ważę 55 kg przy 170 cm.

P.S karmienie w tandemie jest super 😻 zazdroszczę!

No co ty, jaka stara 🥲 Ludzie to maja pomysły, mam nadzieje ze nie bierzesz sobie do serca slow rodziny. Przy dzisiejszej statystyce to wyrobic sie z dwojką dzieci przed 35 roku zycia to szybkie tempo wlasnie 😆 Te 2 lata to tak myślę max, ale u sporej czesci kobiet też jak tutaj obserwuje to ruszyło jakoś koło roku/krotko po roku po porodzie. Z tym że te pierwsze cykle to są takie jeszcze szalone zwykle, długie najczęściej i generalnie wedlug mnie warto byłoby je przeczekać bez starań, poobserwować się, porobić badania i dosuplementowac porządnie. Ale rozumiem też że wiele kobiet po prostu nie chce czekać i to jest ok 👍

Co do wagi to u mnie jest raczej stabilnie - waze 3 kg więcej niż przed ciążą i tak się utrzymuje już od roku. Ale miałam taki okres gdy synek miał jakoś 10 miesięcy gdy nagle niespodziewanie schudłam i ważyłam z kolei 3 kg mniej niż przed ciążą. Krotki to był etap, miesiączki nie było ale nie sądzę że to przez to, bo waga trzymała się widełkach normy BMI - i dość szybko wróciło do mojej normy. Na pewno przy niższej wadze jest większa szansa że organizm nie decyduje się na owulacje żeby nie wytracać dodatkowo zasobów. Ten przypadek 2 lat bez okresu o którym myślę to też jest dziewczyna z niska wagą.

Co do owulacji to ja już nie mierze temp 😅 Mam baaardzo oczywiste z mojej perspektywy objawy śluzowe - dużo, mokro, rozciągliwie... No tego się nie da po prostu nie zauważyć xD Przed ciążą chyba nie było aż tak, więc pozytywny aspekt 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia, 08:33

• Kapa Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki90 wrote:

Wiesz co, ja też mam 170 cm, ważę 48kg, czyli tyle ile przed ciążą i okres i owulacje według mnie szybko mi wróciły, bo 6 miesięcy po porodzie - wtedy karmiłam 8 razy na dobę, bez karmień nocnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia, 08:34

06.2023 - 9tc 👼💔
    09.2024 - synek 💙
    23.07.2025 - ⏸️, beta 88,2
    25.07.2025 - beta 378
    nadal kp 🤍

preg.png
  • annikana Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja Was znowu czytam na bieżąco, ale nie udzielam się bo jakoś wpadłam w marazm i brak nadziei. Już bym chciała tak mocno działać ze staraniami o trzecią ciążę, a tu cykle tasiemce, w noch ostatnio milion karmień. Już nawet zastanawiałam się nad jedną porcja mm. Wiecie, tak się miotam okrutnej.

Aaaale tak miło czytać te wszelkie dobre wieści. Wniosek można w sumie wysunąć taki, że organizm każdej z nas chyba sam bajleliej wie, kiedy będzie gotowy… :)

20.06.23 - 5 cs - ⏸️
    marzec 2023 - wymarzona R. 🩷

4.11.23 - 2 cs - ⏸️
    luty 2024 - 18 tc H. 💔

01.06 24 - 2 cs - ⏸️
    luty 2025 - tęczowy H. 🩵
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annikana łączę się z Tobą w bólu, mam to samo. Wszystko się strasznie ciągnie, nie wiem na czym stoję 🤷 Za bardzo nawet nie ma jak się starać przy takich porąbanych cyklach. U mnie niby coś rusza, potem znowu nic nie czuję i tak w kółko. Po pierwszym porodzie też tak miałam i owulka przyszła nagle w zupełnie nieoczekiwanym momencie.
    Tylko jak już mi się udało zajść w ciążę, w lutym, to oczekiwałam trochę więcej od mojego organizmu, a tu dupa. Młoda zaraz ma roczek i zdarzają mi się już dni bez kp, tylko wieczorem, rano i w nocy. Czasem tylko wpadnie jedno w dzień do drzemki... Eh, ciężko być cierpliwym 😅

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze żeby było śmieszniej owady mi nadal nie odpuszczają. Dwa tygodnie temu znowu stanęłam na pszczołę, tydzień temu osa użądliła mnie w brzuch, a dzisiaj znowu pszczoła w stopę i to podwójnie 😅 Łącznie tego lata już 5 razy, więcej niż przez całe moje życie 😅🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia, 19:23

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
  • Wenka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki90 wrote:
    Ja ciągle ważę tyle samo, jestem w dolnych widełkach BMI, na granicy niedowagi 😛 Ale przed pierwszą ciążą było jeszcze 2kg mniej, więc jestem troszkę na plusie.
    Płodność gdzieś tam wróciła, ale na razie wszystko jest totalnie rozregulowane.

Mama kp
    💙 lipiec 2022
    💜 sierpień 2024
‹‹ 457 458 459 460 461
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ