Klub pod Pingwinkiem 🐧
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny ☺️ Jakiś czas mnie tu nie było, najpierw przez tydzień siedziałam sama z młodym, później zepsuł mi się telefon 🥴 Któregoś dnia napisalam wiadomość, ale wszystko się skasowało, wkurzylam się i wyszłam 🤣 ogólnie mam coraz mniej czasu na siedzenie w telefonie 🙃
Monika, jak tam sytuacja? U mnie na końcówce też były podejrzenia hipotrofii, z tym że mój synek miał krótka kość udową i to zaburzało szacowaną masę. Ostatecznie urodził się w 39+4 tc z wagą 3190g. A jeśli chodzi o indukcję, to wspominam ją dobrze. Wprawdzie dopiero druga próba wypaliła, ale nie było tragedii. Moja szyjka do samego końca była daleko i zwracała się ku kości krzyżowej. W pewnym momencie położna poprosiła koleżankę, żeby też sprawdziła co u mnie, bo nie była pewna czy nie sięga szyjki czy jest już pełne rozwarcie. To było rozwarcie 🤣 Po chwili zaczęły się skurcze parte.
U nas minęło już ponad pół roku, a wciąż pamiętam poród jakby to było wczoraj. Teraz jest naprawdę super. Młody ma już dwa zęby, rozszerzamy dietę i jest bardzo chętny do jedzenia. Jest bardzo pogodny i rzadko płacze. Jedyne co to mamy problem z utrzymującą się asymetrią i słabym brzuszkiem. Przez 3 miesiące chodziliśmy do fizjo, która nie dała rady tego ogarnąć. We wtorek była u nas nowa pani i dzień po wizycie młody zaczął się odwracać na brzuch przez drugi bok🤷🏼♀️ Także mam nadzieję, że pod okiem lepszej specjalistki w końcu się z tym uporamy.
Abrakadabra, super, że mieszkacie w końcu na swoim😍
Stysia, przytulam 🫂
Oliwka, Limonka, jesteście?
Otter, Ty jeszcze w dwupaku? 😀 -
Sparky ale czas zasuwa! Przecież dopiero co byłaś na porodówce 😱
Jak już ogarnął po jednej wizycie to raz dwa i zapomnicie o asymetrii. U nas na początku też była lekka asymetria ale ponoć tak ma dużo dzieciaków i zanika do 3 msc i u nas w sumie tak było, że z tym wiekiem zanikło.
U nas 10 miesięcy minęło, a poród pamiętam też jakby to było wczoraj 🙈😂😂 Niby tak mówią, że się o tym zapomina ale wcale tak nie, przynajmniej w moim przypadku a jakiś zły nie był w sumie 🙈
Sparky lubi tę wiadomość
19 cs.
1 cykl z letrozolem
2022r. - Córeczka ❤️ -
Monika, Otter, jeszcze w dwupaku? Jak się czujecie?
Limonka, Oliwka, co u Was?
Sparky, kurcze, pół roku, jak ten czas zapitala 😅 chociaż u mnie już 9 tyg po porodzie 🤯 były problemy z kolkami, ale dziewczyny, zmiana witaminy d3 pomogła 😳 to była ostatnia rzecz która postanowiłam sprawdzić.. szkoda że nie pierwsza, sobie i szczególnie jemu zaoszczędziłabym tych tragicznych dni... A tak mój cud chłopak wrócił i jest super pogodnym dzieckiem 🥰
Abrakadabra, jak się okazuje te 3 miesiące to przełomowe są w wielu kwestiach, tez kolki podobno magicznie mijają i inne dolegliwości. -
Abrakadabra, Lila ma już 10 miesięcy? O wooow! To ona Wam zaraz zacznie biegać po domu 🤭 Teraz jeszcze lato w swoim domu przed Wami, więc idealnie ❤️
Sparky, a miałaś preindukcję też? Czy po prostu oksytocynę dostałaś?
Dobrze, że zmieniliście fizjo i taka poprawa od razu. Kurczę, człowiek idzie do specjalisty, a i tak niewiadomo na kogo się trafi i czy będzie umiał pomóc…
Pomarańcza, a jaka witamina D się u Was przyjęła? Super, że zmiana pomogła 🙂
U mnie bez zmian. Termin porodu na wczoraj, a Mały się nigdzie nie wybiera. We wtorek byłam u swojego lekarza i dostałam skierowanie na indukcję i miałam się z nim zgłosić dzisiaj do szpitala. Ale jestem też od jakiegoś czasu pod kontrolą szpitala, tzn przychodzę co parę dni na patologię sprawdzić jak wygląda sytuacja. Pytałam ich w środę na wizycie co w przypadku takiego skierowania, a oni na to, że oni będą dalej kontrolować i decydować co dalej na bieżąco. A że w środę było wszystko dobrze, przepływy super, wody w normie, waga trochę do przodu, to na razie czekamy. W poniedziałek mam znów kontrolę, a nuż się uda wcześniej urodzić 😉 -
Monika to życzę szybkiego porodu 🙂 oby w końcu samo się zaczęło 😊 a witamina która się przyjęła to vitaprim d3 baby, słyszałam też dobre opinie o apo d3. A wcześniejialam juvit.
-
Dziękuję ☺️
Ciekawe, że oba te preparaty są na olejach, a nie na wodzie która ponoć lepiej się przyjmuje. Najważniejsze, że pomogło. Zapisuje sobie obie nazwy, bo my póki co mamy kupione d-vitum, ale opinie rodziców właśnie takie średnie. -
Tak Lila ma 10 a psoci ostatnio jakby miala ponad rok 🤦🏼♀️😂
U nas używamy juvit d3 i ładnie się przyjęła, żadnych problemów nie mieliśmy 😋
Monika u Ciebie sytuacja to może się zmienić z dnia na dzień jeszcze, dzisiaj nie rodzisz niby a za godzine możesz jechać na porodówkę 🤭 Pamietam ja bylam u gin to mowila ze jeszcze długo nie urodzę bo daleka droga do tego, a za 2 dni juz byłam na porodówce 🤷🏼♀️ Mi podawali oksycotyne na rozkrecenie bo mialam tylko rozwarcie na 2 cm i coś tam jeszcze dostawałam jakies wspomaganie i poszło samo 😂19 cs.
1 cykl z letrozolem
2022r. - Córeczka ❤️ -
Monika, juvit ma jeszcze przeciwutleniacz może to to 🤷🏼♀️ ogólnie nie każde dziecko ma kolki czy problemy brzuszkowe, juvit ma 500jednostek a powinno się dawać 400, nam pediatra kazała po prostu pomijać (bo taka mąż dostał w aptece i tyle). Ale jednak naszemu synkowi nie odpowiada i tyle🤷🏼♀️
-
Pomarańcza wrote:Monika, juvit ma jeszcze przeciwutleniacz może to to 🤷🏼♀️ ogólnie nie każde dziecko ma kolki czy problemy brzuszkowe, juvit ma 500jednostek a powinno się dawać 400, nam pediatra kazała po prostu pomijać (bo taka mąż dostał w aptece i tyle). Ale jednak naszemu synkowi nie odpowiada i tyle🤷🏼♀️
Hmm juvit ma 200 jednostek 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 09:20
19 cs.
1 cykl z letrozolem
2022r. - Córeczka ❤️ -
U nas Bez problemu przyjął się Vigantol. I podobno nie ma większego znaczenia czy 400 czy 500jednostek, bo wit D3 i tak mamy za mało dobre opinie ma też Devikap na receptę
-
Hehe Ok, to na razie będę testować tą witaminę D3, którą kupiliśmy, a w razie czego będę pamiętać, żeby to widać pod uwagę jakby Małego bolał brzuszek 😉 dzięki dziewczyny!
Abrakadabra, na to właśnie liczę, że ni stąd, ni zowąd ten poród się zacznie 😉 -
Abrakadabra, mój mąż dostał juvit 500 w aptece 😁 mówię, zależy od dzieciaczka, jednemu będzie robiło to 100 więcej drugiemu nie 😉 ale też to była ostatnia rzecz która postanowiłam sprawdzić przy tych kolkach. Dlatego ostrzegam, że jeśli są kolki to warto od tego zacząć, a nie kupić pół apteki i faszerować probiotykami i innymi specyfikami😅
-
Hej dziewczyny, wpadłam sprawdzić czy Monika i Otter jeszcze w dwupaku? 😊🧐
Dzięki, że pytacie, ale u mnie nic nowego, dlatego mnie tu mało 😉 Trochę odpoczywam, trochę skupiam się na pracy. Jedyne co w kontekście starań to mamy już wyniki kariotypów i udało mi się też dostać termin do doc P.
Dopiero tu widać jak ten czas leci i jak Wasze maluchy rosną 🙊Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2023, 21:01
-
Monika, tak, miałam preindukcję, a nawet dwie 🙃 Dwa razy miałam zakładany balonik. Za pierwszym razem zrobił 1 cm rozwarcia 🙃 A za drugim 4 cm i tego dnia urodziłam.
-
U nas sprawdził się devikap (witamina D3) i tak samo jak Pomarańcza mały jak tylko skończył 3 miesiące zaczął mieć kolki... 3 noce się męczyliśmy wszyscy i przyszła położna, pierwsze co to kazała odstawić witaminę D, która wtedy podawałam. Wiecie, że jak ręką odjął! Kolki zniknęły 🥰 ta rada to jak wygrać w totka 🥳
Monia jak się czujesz? Jesteś już na porodówce?
Limonka cieszę cię że kariotypy są ok. Trzymam mocno kciuki za dalszą diagnostykę i leczenie, które da Ci upragnione szczęście 🤞🤞🤞
Sparky a czy przy preindukcjach bolało cię coś? Ja nie miałam preindukcji, ale pojechałam do szpitala z odpłynietymi wodami i rozwarciem na 1 cm 🤦🏻♀️ całą noc się bardzo męczyłam i już myślałam że rano będzie co najmniej 7cm, a tam dopiero 4 😳 miałam wtedy takie mocne skurcze.. ciekawa jestem czy przy preindukcji też coś takiego jest odczuwalne 🤔2/2023 💔 6tc poronienie
12/2021💙mamy pięknego, wymarzonego chłopca👶
2/2021 💔 6 tc poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
5/2020 💔 7 tc poronienie, łyżeczkowanie
Ona
29 lat
zapracowana mama
On
28 lat
bez nałogów
mało aktywny tryb życia
szczupły
01/2023 chcemy drugiego bobasa
Starania bez spiny, co będzie to będzie!
3/2021 klinika leczenia niepłodności -> jest ok -
Stysia, przy tej pierwszej próbie, która dała tylko 1cm miałam skurcze, dość regularne i wtedy wydawały mi się bolesne 😂 Wyciszyły się po ciepłym prysznicu. Za drugim razem te 4cm zrobiły się szybko i kompletnie bezboleśnie, byłam pewna, że znowu nic z tego, a tam taka niespodzianka 😱
-
Wpadam na szybko dać znać, że nasz dzidziuś pojawił się na świecie 20 kwietnia 🙂
Miałam preindukcję i potem wdrożoną oksytocynę, ale dzidziuś tak źle zareagował na skurcze i spadało mu tętno, że była ekspresowa zmiana planów na cesarkę. Na szczęście sala do cięcia była wolna, a zespół przygotowywał się do planowego zabiegu, także szybko nam oddano to miejsce i wszystko dobrze się skończyło 🙂
Filip jest przecudowny! Już za pierwszym razem wiedział jak chwycić pierś i teraz najchętniej by jej już nie puszczał 😉 Jest idealny, najlepszy ❤️Zielone.Słońce, Olenkaqx, Sparky, Pomarańcza, Limonka26, abrakadabra, Ivanka93, Stysia16 lubią tę wiadomość
-
Monika, czekałam na wieści od Ciebie. Gratulacje! ♥️♥️♥️
Monika7 lubi tę wiadomość
4,5 roku starań
Endometrioza, adenomioza, PCOS
🔹06.21 1 ICSI - ❄️❄️❄️❄️ 1cb ❌
🔹02.2023 2 ICSI - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
🔸 28.05-4.06 3 krwotoki
🔹 14+4tc - 103g 👶 i 104g 👶
SANCO zdrowe chłopaki 💙💙
🔹19+2 - 261g i 309g 👶👶
🔹 27+2 - 1113g🐸 i 1122g🐸
🔹29+2 - 1318g🦔 i 1365g 🦔
🔹34+2 - 2460g🌞 i 2363g🌞
Witaj świecie! ✋
34+6
10.11.23 Leoś 2490g 💙, Filipuś 2120g💙
-
Monika 🥰 gratulacje! Dochodź do siebie, nie daj się burzy hormonów i poznawajcie się z Filipkiem
Zielone gratuluję!Zielone.Słońce, Monika7 lubią tę wiadomość