Koty na dachach 🐈, my pod kołderkami - marzec nas żegna z dwiema kreskami! ⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
ooo super, szukałam na własną rękę, ale wyskakują mi jakieś kosmicznie drogie z aplikacjami i innymi bajerami. dziękiLady A. wrote:Tak, niedrogi i mi się sprawdza Microlife MT 16C2 😊 dwa miejsca po przecinku, co dla mnie było ważne trzeba potrzymać przez trzy minutki w docelowym miejscu przed włączeniem, wtedy pomiar jest bardziej wiarygodny
Lady A. lubi tę wiadomość
💁🏽♀️26
Starania od 09.2025
11.2025 ⏸️
12.2025 cp 💔
Czekamy na Ciebie cudzie... -
Omega-3 Forte Biowen.Remedios wrote:A jakie omegi bierzesz?
"Olej z sardeli standaryzowany na 75% kwasów omega 3 w postaci TG (trójglicerydów).
Porcja dzienna (2 kaps.) zawiera 1000 mg EPA i 500 mg DHA"
Stosunek EPA i DHA lepszy dla męża, ale bierzemy to samo. Cena względna, może nie najtańsza jeśli chodzi o omegę (78 zł/90 kaps.), ale jak analizowałam składy to wyszło mi najlepiej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 10:35
Remedios lubi tę wiadomość
🧑 33 l. 🧒 36 l.
♥️🍀 -
Takatam a byłaś już u swojego lekarza z wynikami Amh? Bo kojarzę, że w poprzednim wątku miesięcznym chyba miałaś świeżo zrobiony wynik a masz dość wysoki? Masz w planach jakąś wizytę lub badania?
Przykro mi że dziś zobaczyłaś biel, trzymałam mocno kciuki i widziałam że miałaś bardzo ładny wynik progesteronu 🫂
Takatam lubi tę wiadomość
29 🙋🏽♀️ 33 🙋🏽
Starania od 09/25 o pierwsze 👶🏽
Tarczyca ✅
Progesteron 12/25 8 dpo 19,17ng/ml, 02/26 9 dpo 16,2 ng/ml✅
Wskaźnik HOMA 2,89 (IO) <2.5⬆️
Homocysteina 5,97 umol/l✅
SHBG 45,6 nmol/L 32.4-128.0⬇️
Testosteron 1,60 nmol/l 0,29 - 1,67⬆️
Prolaktyna⬆️❗️
AMH 6,58 ⬆️⁉️
On:
Badanie nasienia ✅ morfologia 5% 🆗 -
Dziewczyny a czy wiecie jak wygląda sprawa z niższym TSH?
Z tego co się orientuje powinno być w przedziale 1-2
Ja mam 0.4 ... rozmawiałam w tej sprawie z endokrynologiem-ginekologiem, powiedział że póki FT3 I FT4 są w normie to jest okej. Ale tak szczerze nie wiem, mocno średnie zaufanie do niego mam, wydaje mi się że trochę zlewczo podszedł- to była konsultacja online.
Internet aby mówi o tym, że za wysokie utrudnia starania, o niższym nie ma nic. Może serio szukam problemu tam gdzie go nie ma
👩24 🧔♂️26
6 lat antykoncepcji, odstawiona 10.2025
starania od 01.2026
💊euthyrox n75, concor cor 1,25
suple: folian, omega3, wit D, floradix (żelazo), witC, lakoferyna
ferrytyna 8 -> 53 ✅
TSH -> 0,4 -
nie mam pojęcia, ale u mnie w 4+5 tc było TSH 2,168 - a nawet nie byłam świadoma wcześniej ile wynosiło. Poronienie nastąpiło w 8 tygodniu. od tego czasu minęło 3 miesiące i TSH wynosi 1,489. Nie robiłam nic, aby specjalnie je obniżyćLisia00 wrote:Dziewczyny a czy wiecie jak wygląda sprawa z niższym TSH?
Ja mam 0.4 ... rozmawiałam w tej sprawie z endokrynologiem-ginekologiem, powiedział że póki FT3 I FT4 są w normie to jest okej. Ale tak szczerze nie wiem, mocno średnie zaufanie do niego mam, wydaje mi się że trochę zlewczo podszedł- to była konsultacja online.
Internet aby mówi o tym, że za wysokie utrudnia starania, o niższym nie ma nic. Może serio szukam problemu tam gdzie go nie ma
Lisia00 lubi tę wiadomość
💁🏽♀️26
Starania od 09.2025
11.2025 ⏸️
12.2025 cp 💔
Czekamy na Ciebie cudzie... -
Dziewczyny, mocno przytulam za te biele i rozczarowania 😔 bardzo się utożsamiam ze wszystkim co piszecie. Niby jak starania trwają tak długo to już by się człowiek przyzwyczaił, że nie wychodzi, a jednak zawsze ta iskra nadziei się tli i miesiąc w miesiąc boli biały test.
Mam też identyczne przemyślenia co do porodu w grudniu, jeśli teraz mi się nie uda i będę starać się w kolejnym cyklu to termin porodu wypadnie na 26 grudnia. Na pewno sama bym tak nie wybrała jakby był luksus planowania, dodatkowo wybieramy się w kwietniu na urlop, który chyba musiałabym odwołać w razie wczesnej ciąży. Nawet proponowałam mężowi czy byśmy nie odpuścili tego jednego cyklu, ale trochę się obruszyl i powiedział, że się nie zgadza, nie ma cyklu do stracenia.
Podsumowując, pewnie widzimy się na kwietniowym wątku i zobaczymy co los przyniesie. U mnie 8dpo, nie kusi mnie testowanie, bo oprócz bólu jak na @ nie mam żadnych objawów nawet progesteronu 🤷🏼♀️
Blond27, Remedios lubią tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV ✅
Hormony ✅
Tarczyca ✅
Owulacje ✅
Badanie nasienia ✅
USG endometriozy 🔜
Drożność jajowodów🔜 -
Lisia00 wrote:Dziewczyny a czy wiecie jak wygląda sprawa z niższym TSH?
U mnie był problem z niskim TSH (0.16) przy którym miałam T4 w normie. Mialam bardzo długie cykle, koło 36-39 dni. Jak uregulowałam i mam powyżej 1 to jest spoko.
🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Adenomioza?
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Utrogestan
Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki
🤷🏻♂️35 lat
Obniżone wyniki badania nasienia
10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
Clostilbegyt + suple
02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
SCD 26%
Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki
12 cs o pierwszą 🤰 -
Ja leciałam na wakacje na początku ciąży , też były zaplanowane wcześniej . Oczywiście kontrola u lekarza ale powiedział że loty na wczesnym etapie nie mają wpływu , na późniejszym już predzej.Seabird wrote:Dziewczyny, mocno przytulam za te biele i rozczarowania 😔 bardzo się utożsamiam ze wszystkim co piszecie. Niby jak starania trwają tak długo to już by się człowiek przyzwyczaił, że nie wychodzi, a jednak zawsze ta iskra nadziei się tli i miesiąc w miesiąc boli biały test.
Mam też identyczne przemyślenia co do porodu w grudniu, jeśli teraz mi się nie uda i będę starać się w kolejnym cyklu to termin porodu wypadnie na 26 grudnia. Na pewno sama bym tak nie wybrała jakby był luksus planowania, dodatkowo wybieramy się w kwietniu na urlop, który chyba musiałabym odwołać w razie wczesnej ciąży. Nawet proponowałam mężowi czy byśmy nie odpuścili tego jednego cyklu, ale trochę się obruszyl i powiedział, że się nie zgadza, nie ma cyklu do stracenia.
Podsumowując, pewnie widzimy się na kwietniowym wątku i zobaczymy co los przyniesie. U mnie 8dpo, nie kusi mnie testowanie, bo oprócz bólu jak na @ nie mam żadnych objawów nawet progesteronu 🤷🏼♀️
Remedios, Seabird lubią tę wiadomość
-
Remedios wrote:U mnie był problem z niskim TSH (0.16) przy którym miałam T4 w normie. Mialam bardzo długie cykle, koło 36-39 dni. Jak uregulowałam i mam powyżej 1 to jest spoko.
A no właśnie, też mam dość dlugie cykle (35,36,44,35 dni) ale wiązałam to bardziej z faktem że są świeżo po odstawieniu antykoncepcji
I też no właśnie, mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy na którą biorę leki, zawsze wyniki były w porządku, a chyba od momentu odstawienia anty tak te tsh "runęło"Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 11:01
👩24 🧔♂️26
starania od 01.2026
ferrytyna 8 -> 53 ✅
TSH -> 0,4 -
Lisia00 wrote:A no właśnie, też mam dość dlugie cykle (35,36,44,35 dni) ale wiązałam to bardziej z faktem że są świeżo po odstawieniu antykoncepcji
I też no właśnie, mama zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy na którą biorę leki, zawsze wyniki były w porządku, a chyba od momentu odstawienia tak te tsh "runęło"
Ja miałam to samo, normalne TSH na tej dawce dopóki byłam na anty, a po odstawieniu mi bardzo spadło i właśnie miałam takie długi cykle. Ogólnie słyszałam że do starań o ciążę w razie niedoczynności najlepiej mieć TSH między 1 a 2🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Adenomioza?
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Utrogestan
Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki
🤷🏻♂️35 lat
Obniżone wyniki badania nasienia
10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
Clostilbegyt + suple
02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
SCD 26%
Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki
12 cs o pierwszą 🤰 -
Blond27 wrote:Ja leciałam na wakacje na początku ciąży , też były zaplanowane wcześniej . Oczywiście kontrola u lekarza ale powiedział że loty na wczesnym etapie nie mają wpływu , na późniejszym już predzej.
Ja mam ogromny lęk przed lataniem i każdy lot to ogromny stres. Chyba nie ryzykowałabym w ciąży
Super, że u Ciebie to nie był problem ❤
Blond27 lubi tę wiadomość
32👩🏼
⏳Starania od 03.2025
12.2025 CB 💔
Cytologia HPV ✅
Hormony ✅
Tarczyca ✅
Owulacje ✅
Badanie nasienia ✅
USG endometriozy 🔜
Drożność jajowodów🔜 -
Ja miałam ponad 2 i endokrynolog kazała obniżyć i teraz mam poniżej 1 i kazała tak zostawić bo w ciąży znacznie rośnie podobno..Lisia00 wrote:Dziewczyny a czy wiecie jak wygląda sprawa z niższym TSH?
Internet aby mówi o tym, że za wysokie utrudnia starania, o niższym nie ma nic. Może serio szukam problemu tam gdzie go nie ma -
Dziewczyny tulę za biele i przykro mi, że jest ich dziś aż tyle 😞🫂
🦋Cerva a tu wyjątkowo bardzo cieszę, że jest 🐒. Oby to było ostatnia na bardzo dlugi czas ☺️
U mnie owulacja była prawdopodobnie wczoraj. We wtorek był pik na owulaku, wieczorem ból jajnika utrzymujący się do środy z rana. Także dziś teoretycznie 1DPO. Jutro idę na USG, żeby potwierdzić czy owulacja była, jeśli tak to zaczynam brać luteinę.
🦋_Dysia_ możesz wpisać mnie na testowanie 23 marca, choć podejrzewam, że zatestuję wcześniej. Może 20 marca sprawdzę w swoje imieniny 😅
Glorietka, _Dysia_, Blond27, Cerva lubią tę wiadomość
28 👩🏼 32 👱🏻♂️ 7 (2018) 👧 z ZD
Starania o drugie dziecko od 09.2024 (17 cs)
12.2025 - CB 💔 (beta maks 5,9)
01.2026 - CB/podejrzenie CP 💔 (beta maks 311)
👩🏼 - brak owulacji, stymulacja clo od 11.2025
👱🏻♂️ - morfologia 0%, bierze suple i czekamy na ponowne testowanie -
Lady A. wrote:O, tego to jeszcze nie brałam na razie u mnie wchodzi:
- Metformina XR 1500 na noc
- Euthyrox 37.5
- Neurovit 1 tabl.
- Fertistim dla kobiet 2 saszetki
- Omega-3 z dużą dawką EPA i DHA
- Ubichinol 100 mg
- Laktoferyna 150 mg
- Dekristol 20 000 raz na tydzień, bo w Fertisitimie są 2 tys. jednostek witaminy D3
- Oeparol 4 kapsułki dziennie do owulacji
- ostatnio w fazie folikularnej NAC 600 mg 1 x dziennie
- od czasu do czasu dokładam folian, bo w Fertisitimie 0.4 metylowanego
Coś byście dołożyły? 😁
Przyjmuję bardzo podobne suplementy, nawet omegę z tej samej firmy 😃 do owulacji biorę jeszcze olej z wiesiołka i l-argininę. Z kolei po owulacji dorzucam magnez i b6. NAC stosuję cały cykl. Co kilka dni biorę też wit. E (jest tam stosunkowo duża dawka, dlatego co kilka dni. I przez cały cykl biorę też witaminę C. Ubichinol biorę 200mg.28 👩🏼 32 👱🏻♂️ 7 (2018) 👧 z ZD
Starania o drugie dziecko od 09.2024 (17 cs)
12.2025 - CB 💔 (beta maks 5,9)
01.2026 - CB/podejrzenie CP 💔 (beta maks 311)
👩🏼 - brak owulacji, stymulacja clo od 11.2025
👱🏻♂️ - morfologia 0%, bierze suple i czekamy na ponowne testowanie -
O magnezie zapominam 😅 dołożę chyba jeszcze tą witaminę E i cholinę 😁Iskierka ✨ wrote:Przyjmuję bardzo podobne suplementy, nawet omegę z tej samej firmy 😃 do owulacji biorę jeszcze olej z wiesiołka i l-argininę. Z kolei po owulacji dorzucam magnez i b6. NAC stosuję cały cykl. Co kilka dni biorę też wit. E (jest tam stosunkowo duża dawka, dlatego co kilka dni. I przez cały cykl biorę też witaminę C. Ubichinol biorę 200mg.🧑 33 l. 🧒 36 l.
♥️🍀 -
Dziewczynyz widzialam ze dyskutujecie o porodach. Ja urpdzilam w Wigilie, dziecko jest wybitne, same 5 w szkole, to klasa goni do niego a nie odwrotnie.
Drugie urpdzone w sierpniu, mowi po angielsku, zawsze glowne role w przedstawieniach.
To nie ma znaczenia rozwojowo kiedy dziecko sie urpdzi ale ma znaczenie jakie ma geny i jak je wychowujemy. Moje dziecko matematycznie jest 3 lata do przodu. Ale i ja i mąż jesteśmy wybitni matematycznie.
Jesli chodzi o porod to wole rodzic wiosna lub latem. Mam klime wiec mi to nie przeszkadza. Ale jak mi usuneli jajowod to obojetne mi bylo kiedy urodze, byle jak najszybciej zajsc w ciaze. Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Dzika93, Blond27, Iskierka ✨, _Dysia_, dzydzy, KAaareii, Angel93 lubią tę wiadomość
-
A nie zalecono Ci zmniejszenia dawki euthyroxu? Mi wydawało się, że bez sensu brać 75 jak się ma tak niskie TSH no ale lekarzem nie jestem 😅Lisia00 wrote:A no właśnie, też mam dość dlugie cykle (35,36,44,35 dni) ale wiązałam to bardziej z faktem że są świeżo po odstawieniu antykoncepcji
I też no właśnie, mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy na którą biorę leki, zawsze wyniki były w porządku, a chyba od momentu odstawienia anty tak te tsh "runęło"
Remedios lubi tę wiadomość
👩 93' 🧑 93'
Starania od 02.2025 z przerwami
06.07 - ⏸️
08.07 - beta 143
10.07 - beta 278
10.07 - progesteron 78
24.07 - puste jajo płodowe 💔
Suple:
Omega 3 - 1000mg
Wit D - 4000j
Folian - 800mcg
Inozytol - 2000mg x 2
Laktoferyna - 200mg
Maślan sodu
Lexidofil - probiotyk
Magne b6 forte - 1 tab -
Gratulacje 😅 trochę rozwaliła mnie ta wiadomość, dobrze dla was 😅Ounai wrote:i ja i mąż jesteśmy wybitni matematycznie.
Co do urodzeń w grudniu, widziałam statystyki, że jest najmniej zawodowych sportowców z grudnia, a najwięcej ze stycznia. Przewaga fizyczna u dzieci jest widoczna, co może zniechęcać grudniowych pewnie do sportów kontaktowych, nie wszystkich itp, ale statystycznie. Ja na początku też miałam jakieś pomysły na to kiedy chciałabym, aby moje dziecko miało urodziny, ale mi przeszło 😅 Jak byłam dzieckiem to już po podstawówce data urodzin przestała mieć dla mnie większe znaczenie, więc myślę, że moje potencjalne dziecko też to dźwignie, szczególnie, że mu pomogę 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 12:39
Esbe, Blond27, Lady A., KAaareii lubią tę wiadomość
👩 93' 🧑 93'
Starania od 02.2025 z przerwami
06.07 - ⏸️
08.07 - beta 143
10.07 - beta 278
10.07 - progesteron 78
24.07 - puste jajo płodowe 💔
Suple:
Omega 3 - 1000mg
Wit D - 4000j
Folian - 800mcg
Inozytol - 2000mg x 2
Laktoferyna - 200mg
Maślan sodu
Lexidofil - probiotyk
Magne b6 forte - 1 tab -
Agi96 wrote:Takatam a byłaś już u swojego lekarza z wynikami Amh? Bo kojarzę, że w poprzednim wątku miesięcznym chyba miałaś świeżo zrobiony wynik a masz dość wysoki? Masz w planach jakąś wizytę lub badania?
Przykro mi że dziś zobaczyłaś biel, trzymałam mocno kciuki i widziałam że miałaś bardzo ładny wynik progesteronu 🫂
Dziekuje za wsparcie, pozostaje mi wierzyć że w kolejnym cyklu sie uda 🥹Na wizytę z tymi wynikami czekam do kwietnia, bylam w między czasie u lekarza co wczesniej chodziłam, troszke mnie zlał bo zapisali mnie na sam monitoring a chciałam normalna wizyte. Ale o amh powiedział że to świadczy tylko o tym że jestem bardzo płodna. Niestety nie zgałebiał sie w szczegóły.
W kwietniu mam wizytę w tej poradni z programu to ona dokladnie przeanalizuje, wspominała tez ze bedziemy przygotowywać sie do inseminacji w kolejnych krokach
Blond27 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️32 👨33
starania od 05.2024
Wszystko gra a ciąży dwa lata nie ma
TSH: 2,55 ⬆️ Euthyrox50
Jajowody drożne ✅️
Estradiol (4 dc): 63,90 (30,90–90,40)✅️
FSH (3 dc) 5,75 (3,5–12,5)✅️
LH (3 dc) 10,00 (2,4–12,6)✅️
AMH 9,84 ng/ml ✅️
Prolaktyna 384,0 (102,0–496,0) ✅️
Testosteron (5 dc): 66,50 ✅
CA-125 (5 dc): 14 ✅
FT3: 2,79 FT4: 1,28 ✅
Ferrytyna: 74 ✅
Żelazo: 17,3 ✅
Wit D : 40,80 ✅️
Glukoza: 88,10 ✅
Partner – nasienie: 14% morfologia✅️
Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego -
askowe wrote:A nie zalecono Ci zmniejszenia dawki euthyroxu? Mi wydawało się, że bez sensu brać 75 jak się ma tak niskie TSH no ale lekarzem nie jestem 😅
No właśnie też tak sądziłam, ale o dziwo kazał brać dalej, nawet nie zmniejszył dawki... Zobaczę, jeśli w tym cyklu tez się nie uda to może skonsultuje to jeszcze z jakimś innym lekarzem
askowe lubi tę wiadomość
👩24 🧔♂️26
starania od 01.2026
ferrytyna 8 -> 53 ✅
TSH -> 0,4