Latawce, dmuchawce, wiatr 🪁 pod mym sercem cały mój świat 👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Piszecie o progesteronie, też mam czasem wyrażenie że on mi mózg zmienia 🙃 pomijając jakąś drażliwość czy irytację to zaobserwowałam że też mi wywołuje większy niepokój. Nawet jak nie orientuję się w którym momencie cyklu jestem, zaczynam czuć się zestresowana bez powodu, jakieś pierdoły wywołują u mnie lęk = wiem że nadeszła druga faza 🤡 to jest kosmos jakiś jak hormony potrafią wpływać na psychikę. Więc taki brajan ma naprawdę łatwo nami manipulować 😒
Powder, Morgo, eM 🌺, Kitkat, Ritkaa, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta low carb + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
▪️Żylaki powrózka III st.
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
Anin życzę ci jak najlepiej i rośnijcie zdrowo ❤️🩹 Źle trafiłaś na wątek, zła zakładka... Tutaj oczekujemy na dwie kreski i się wspieramy 🍀 Każdy popełnia błędy, a ja dam wam dziewczyny znać wieczorem jak tam moje pechowe LH 😆 Ah te moje problemy
Tulę za biele i @ 🫂Mardotka, S_va_88, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Powodzenia wszystkim ❤️
Trzymam za was kciuki !
Akcja: Bobas 🍼👶
Nigdy nie zobaczyliśmy, ale walczymy o pierwsze ⏸️
Starania od: 12.2024r. bez wspomagania
3.06 Nowy cykl 🥒
28.06 Wyczekane owu 🦠
9.07 Pierwsze testowanie 10 dpo 🍀
💊 Suplementy:
Kwas foliowy (800 μg) + kompleks wit. B, Żelazo, Cynk + Selen, A + E, D3 (2000 UI), Mio-inozytol (2000 μg), Niepokalanek Mnisi -
Ssilvia wrote:I dobrze
ja tez się tak staram.
Powder, mi pomaga mieć plan na przyszły cykl - jakoś wtedy łatwiej mi przejść przez @. Domyślam się ze są jeszcze jakieś rzeczy które chciałbyś zbadać, podejrzewasz cos może co mogłoby być przeszkoda?
ja staram się w każdym cyklu wykluczyć jakiś potencjalny problem - lub zrobić cos żeby go znalezc. - może nie w każdym mi się go udaje.
ale jak każdego miesiąca będę cos wykluczać, to moze kiedys dojdę do tego co jest przyczyna braku. Przynajmniej nie czekam bezczynnie i jakoś pomaga mi to podjeść pozytywnie do każdego nowego cyklu - bo mam na niego plan.
Na przykład w jednym cyklu postawnoilam zrobić badania MUCHA, w kolejnym sprawdzę sobie niedobory witamin, w kolejnym może zmienię jakieś suplementy, itp.
Jeśli odkryłam dla którejś z was nieznane wody i kolejne pomysły na badanie to z góry przepraszam 🤪🙈flotek, Ssilvia, Morgo, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
⏳monitorowane: 7cs
👩🏻🦱 ona
✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
💊 pueria uno, witamina D3, magne b6 forte, kolagen, koenzym q10, euthyrox
🧔🏻♂️ on
61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magne b6 forte, kolagen
🔜 29.07 wizyta w klinice -
cysterka95 wrote:Piszecie o progesteronie, też mam czasem wyrażenie że on mi mózg zmienia 🙃 pomijając jakąś drażliwość czy irytację to zaobserwowałam że też mi wywołuje większy niepokój. Nawet jak nie orientuję się w którym momencie cyklu jestem, zaczynam czuć się zestresowana bez powodu, jakieś pierdoły wywołują u mnie lęk = wiem że nadeszła druga faza 🤡 to jest kosmos jakiś jak hormony potrafią wpływać na psychikę. Więc taki brajan ma naprawdę łatwo nami manipulować 😒
cysterka95, Morgo lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
🧔🏻♂️ on
61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Powder wrote:O to u mnie do tego jeszcze wzmaga adhd, normalna dawka atenzy nie działa tak sprawnie, jak w pierwszej fazie!
tak tak! Też mam adhd właśnie i bardzo podobne obserwacje 🫣Powder, Gnom lubią tę wiadomość
👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta low carb + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
▪️Żylaki powrózka III st.
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
A ja dzisiaj się dowiedziałam, że kolejna znajoma w ciąży... Gdzie się nie obejrzę, wszyscy w ciąży, tylko nie ja. Jest taki drugi rzut jak to mawia mój mąż, nas synek ma trzy latka i właśnie wszyscy albo mają drugie dzieci albo są w ciąży. Ale mną to tapnelo, w krótki czasie dwie bliskie osoby w ciąży, dodatkowo w żłobku dzieci odbierają same mamy w ciąży...
S_va_88 lubi tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od: 04.2024
Ona mi pierwsza pokazała księżyc
i pierwszy śnieg na świerkach,
i pierwszy deszcz. -
Ssilvia wrote:I dobrze
ja tez się tak staram.
Powder, mi pomaga mieć plan na przyszły cykl - jakoś wtedy łatwiej mi przejść przez @. Domyślam się ze są jeszcze jakieś rzeczy które chciałbyś zbadać, podejrzewasz cos może co mogłoby być przeszkoda?
ja staram się w każdym cyklu wykluczyć jakiś potencjalny problem - lub zrobić cos żeby go znalezc. - może nie w każdym mi się go udaje.
ale jak każdego miesiąca będę cos wykluczać, to moze kiedys dojdę do tego co jest przyczyna braku. Przynajmniej nie czekam bezczynnie i jakoś pomaga mi to podjeść pozytywnie do każdego nowego cyklu - bo mam na niego plan.
Na przykład w jednym cyklu postawnoilam zrobić badania MUCHA, w kolejnym sprawdzę sobie niedobory witamin, w kolejnym może zmienię jakieś suplementy, itp.
Też tak robię. Wiem że ogólna rada to wyluzować i zapomnieć że naszym celem jest ciąża, ale myślę sobie że ludzie mają różne charaktery. Mi w ugruntowaniu pomaga snucie planów - małych - czyli jaka diagnostyka w kolejnym miesiącu (na razie drobna typu hormony u mnie, USG piersi, u męża Bilans Moje Zdrowie 😉) i dalekobieżnych "jak się nie uda do końca roku to" (my planujemy przygarnąć psa, ja usadowić się w jakiejś nowej pracy i zrobić przerwę w staraniach). Na to, kiedy będzie wyczekana ciąża nie mamy wpływu, a na rzeczy powyżej już tak i to dobrze robi na głowę, bo jest poczucie sprawczości.Powder, Ssilvia, Dżozu, cysterka95, S_va_88, ater, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
31 👩❤️👨 38
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa
🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - N, prolaktyna - lekko podwyższona (do powtórki po lepiej przespanej nocy)
AMH - 3,14
💊 Pregna Start, Sanprobi Stress, olej z wiesiołka (faza folikularna), naturalne antyoksydanty w diecie
5 cs o pierwszego potomka
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Powder wrote:Podoba mi się to! Mam jeden trop! I w sumie zapisałam się na wizytę tak, że wypada w nowym cyklu! Mianowicie idę na konsultację do fizjoterapeutki uroginekologicznej, bo mam podejrzenie, że mogę mieć zbyt mocno spięte mięśnie dna miednicy. Pytałam o to doktora gpt i powiedział, że to mogłoby potencjalnie utrudniać implantację i wpływać na endometrium. 🔍
Jeśli odkryłam dla którejś z was nieznane wody i kolejne pomysły na badanie to z góry przepraszam 🤪🙈Morgo, Powder, Dżozu, S_va_88, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
i pierwszy deszcz. -
Morgo wrote:Też tak robię. Wiem że ogólna rada to wyluzować i zapomnieć że naszym celem jest ciąża, ale myślę sobie że ludzie mają różne charaktery. Mi w ugruntowaniu pomaga snucie planów - małych - czyli jaka diagnostyka w kolejnym miesiącu (na razie drobna typu hormony u mnie, USG piersi, u męża Bilans Moje Zdrowie 😉) i dalekobieżnych "jak się nie uda do końca roku to" (my planujemy przygarnąć psa, ja usadowić się w jakiejś nowej pracy i zrobić przerwę w staraniach). Na to, kiedy będzie wyczekana ciąża nie mamy wpływu, a na rzeczy powyżej już tak i to dobrze robi na głowę, bo jest poczucie sprawczości.
tak snucie planów jest bardzo dobre, jakoś człowiek nie traci nadzieji, ma sile do działania i sam się pozytywnie napędza - ja zawsze myślę może akurat to to, i w końcu się uda.
jak się okazuje ze nie, mam w głowie milion pomysłów, co jeszcze może sprawdzić lub zmienić - czat mi pomaga znajdować coraz to nowsze rzeczy do diagnostyki.
a czasami na prawdę drobna rzecz jak helicobacter pyro czy pasożyty moga uniemożliwiać ciążę. Ogólnie diagnostyka nigdy nie jest zła - zawsze warto robić badania, jeżeli ktoś ma czas, pieniądze i chęci.Powder, Anulinka123, S_va_88, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Anulinka123 wrote:A ja dzisiaj się dowiedziałam, że kolejna znajoma w ciąży... Gdzie się nie obejrzę, wszyscy w ciąży, tylko nie ja. Jest taki drugi rzut jak to mawia mój mąż, nas synek ma trzy latka i właśnie wszyscy albo mają drugie dzieci albo są w ciąży. Ale mną to tapnelo, w krótki czasie dwie bliskie osoby w ciąży, dodatkowo w żłobku dzieci odbierają same mamy w ciąży...
S_va_88 lubi tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Anulinka123 wrote:Jestem fizjo, ale nie zajmuje się urogin- natomiast naprawdę bardzo polecam zająć się tym tematem, w ewentualnej ciąży i po również jest to bardzo ważne. Dodatkowo sama wizyta wiele może wnieść do codziennego życia, często nieświadomie sobie szkodzimy np zła pozycja przy defekacji, albo kichaniu, różne ćwiczenia i złe poprowadzenie oddechu też może właśnie źle wpływać na cały obszar miednicy mniejszej.
Ja mam tendencje do spinania MDM (i wszystkich innych możliwych mięśni xd) także myślę nad powrotem do mojej fizjo urogin na kilka spotkań. Fun fact: jak chodziłam swego czasu na terapię urogin to mój mąż pewnego dnia stwierdził "myślę że dasz radę urodzić naturalnie, to się faktycznie niesamowicie rozciaga" 😂😂😂Anulinka123, Powder, Dżozu, cysterka95, S_va_88, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
31 👩❤️👨 38
🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - N, prolaktyna - lekko podwyższona (do powtórki po lepiej przespanej nocy)
AMH - 3,14
💊 Pregna Start, Sanprobi Stress, olej z wiesiołka (faza folikularna), naturalne antyoksydanty w diecie
Powder wrote:To jest niesamowite, jak coś na co kiedyś nie zwracało się większej uwagi, teraz potrafi boleć, kiedy sami staramy się o bobasa. U mnie też wokół (poza jedną osobą) są same pary, które podejmują decyzję o dziecku i puf, od razu ciąża…albo nawet nie podejmują i voila, ciąża. Tulę mocno, dużo siły dla Ciebie, żeby cieszyć się tym bez bólu 🫂
Powder, Mardotka, S_va_88 lubią tę wiadomość
i pierwszy deszcz. -
Anulinka123 wrote:Dziękuję za wsparcie :* bardzo dużo dla mnie znaczą takie słowa, bo z jednej strony gdzieś tam się cieszę, a z drugiej taki żal i zazdrość, które sprawiają że czuje się bardzo źle, bo przecież to fajne osoby i będą super mamami, i naprawdę życzę im dobrze. Już zresztą o tym pisałam. Masz rację, ja nigdy nie miałam jakiegoś turbo instynktu, przed pierwszym dzieckiem miałam takie myślenie że jeśli nie będę mamą to spoko, będę się gdzieś indziej realizować. A teraz mam taki bol w sercu, tak strasznie ten instynkt się odpalił że właśnie widzę tylko kobiety w ciąży;)
Ale rozumiem Cię (i myślę, że nie tylko ja tutaj), że mamy w sobie te dwie strony siebie - jedną, która cieszy się z radości bliskich osób i drugą, która zastanawia się dlaczego zawsze ktoś inny, a nie ja. Ta igiełka zazdrości zawsze będzie się pojawiać (ja bywam i tutaj zazdrosna o dwie kreseczki!), najważniejsze to nie pozwolić na to, żeby to przejęło stery i kontrolę nad nami. 🩷🩷Mardotka, Anulinka123, S_va_88, Wianek lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
jak komuś brakuje pomysłów, co jeszcze może sprawdzić, mogę dać pomysł
moja lista jest duża i chat GTP mi pomaga w podstawie o rzeczy które juz sprawdziłam
Dżozu, Powder, ater, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Morgo wrote:Ja mam tendencje do spinania MDM (i wszystkich innych możliwych mięśni xd) także myślę nad powrotem do mojej fizjo urogin na kilka spotkań. Fun fact: jak chodziłam swego czasu na terapię urogin to mój mąż pewnego dnia stwierdził "myślę że dasz radę urodzić naturalnie, to się faktycznie niesamowicie rozciaga" 😂😂😂
Ritkaa, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Ssilvia wrote:jak komuś brakuje pomysłów, co jeszcze może sprawdzić, mogę dać pomysł
moja lista jest duża i chat GTP mi pomaga w podstawie o rzeczy które juz sprawdziłam
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Powder wrote:A jak jesteś taka full spięta tam, to masz problemy z siusianiem swobodnym? Bo czasem odnoszę wrażenie, że muszę sikać jak stary dziadek z przerostem prostaty, żeby się w pełni wysikać 😂 za pierwszym razem większość a potem po rozluźnieniu się, jak w diabelskich sidłach 🙈🙈 bardziej w drugiej fazie cyklu. jak tmi to przepraszam Was!!!
hej, tez sikam na raty - czasami aż musze wyduszać. mogę to być problem ze spiętymi mięśniami?
Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Powder wrote:A jak jesteś taka full spięta tam, to masz problemy z siusianiem swobodnym? Bo czasem odnoszę wrażenie, że muszę sikać jak stary dziadek z przerostem prostaty, żeby się w pełni wysikać 😂 za pierwszym razem większość a potem po rozluźnieniu się, jak w diabelskich sidłach 🙈🙈 bardziej w drugiej fazie cyklu. jak tmi to przepraszam Was!!!
Raczej nie, ale tak, to jeden z typowych objawów nadmiernego napięcia MDM. Ja miałam pół roku temu przeboje proktologiczne (mi się spina najbardziej tylna ściana) i to one mnie zaprowadziły do gabinetu fizjo urogin i opóźniły nasze starania o ciążę. A że wtedy mocno siedziałam w temacie tych okolic to podpowiem jeszcze, że obiecujące i długotrwałe efekty dają ostrzyknięcia osoczem bogatopłytkowym w problemach typu nawracające infekcje intymne, układu moczowego, suchość itd. Niestety nie tania sprawa.Powder, S_va_88 lubią tę wiadomość
31 👩❤️👨 38
AMH - 3,14
Ssilvia wrote:hej, tez sikam na raty - czasami aż musze wyduszać. mogę to być problem ze spiętymi mięśniami?
Morgo, Ssilvia, Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
i pierwszy deszcz. -
Z takich tipow bardzo pomocne jest używanie stoleczka, schodka pod nogi przy wyproznianiu- ale i przy siusianiu powinno być łatwiej. Najbardziej fizjologiczna jest pozycja kuczna, stąd danie wyżej stop pomaga taka osiągnąć i łatwiej wszystko wyleci bez użycia siły
Morgo lubi tę wiadomość
i pierwszy deszcz.