Latawce, dmuchawce, wiatr 🪁 pod mym sercem cały mój świat 👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
Powder wrote:Ja czasami sobie wyobrażam progesteron jako takiego crazy psycho, który siedzi w swojej kanciapce i aktywuje coraz to nowe „objawy” żeby namieszać w głowie swojej ofiary - staraczki 😂 przynajmniej u mnie tak to wygląda, bo co miesiąc dorzuca coś nowego.
Dlatego od kolejnego cyklu ignoruję kompletnie wszystkie objawy (stare i nowe) i wkładam je do progesteronwego worka.
Musiałam xDPowder, Belia, eM 🌺, cysterka95, ater, S_va_88, Ritkaa, assialbnn, Gnom, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Starania od 07/24 (14cs) 🫶🏻
Diagnostyka od 11/24 | Klinika od 01/25
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 30 | niedoczynność, Hashimoto
· histeroskopia zrostów 04/25
· wykonana pełna diagnostyka hormonalna, metaboliczna, ginekologiczna ✔
· nadal pracujemy nad tarczycą i wit. D ✘
👨🏻 29
· badanie nasienia 01/25 ⇢ 06/25:
» morfologia 2% ⇢ 0%
» ilość plemników 10mln/ml ⇢ 13mln/ml
» ruch: A+B 41,67% ⇢ 41,98%
» posiew ✔
💊 omega-3, foliany, magnez + b6, koenzym Q10, wit. C, D
👩🏻 euthyrox, kolagen, zioła Ojca Sroki, jodid, olej z wiesiołka
🧔🏻 L-karnityna, selen, cynk, tribulus, kwas liponowy, wit. B12, E -
Anulinka123 wrote:Wyduszanie właśnie jest bardzo złe, bo tworzy się dużą tłocznia brzuszna i to może wpływać na różne dysfunkcjie, np obniżanie się narządów itp. bardzo bardzo polecam wizytę u urogino fizjo, naprawdę pomoże i pokaże ćwiczenia jak na przyszłość robić to przyjaźniej dla swojego ciała
masz racje, teraz juz jest trochę lepiej - ale miałam taki czas ze naprawę budziło to moj niepokój, robiłam usg pęcherza, podczas badan moczu wyszło jakoby obecność piasku - lekarz mówił, ze nie kamienie ale cos drobnego, ale żeby się nie przejmować. za jakiś czas znikło.✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Nastawiać się dziś na pik czy niekoniecznie... Dziś rano 0.41 a teraz o 17 0.51 - testować jeszcze koło 21? Czy sobie już dać siana... Kurde brajan świruje 😬 JejjjuuuusiuuuSsilvia, S_va_88, Ritkaa, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Powodzenia wszystkim ❤️
Trzymam za was kciuki !
Akcja: Bobas 🍼👶
Nigdy nie zobaczyliśmy, ale walczymy o pierwsze ⏸️
Starania od: 12.2024r. bez wspomagania
3.06 Nowy cykl 🥒
28.06 Wyczekane owu 🦠
9.07 Pierwsze testowanie 10 dpo 🍀
💊 Suplementy:
Kwas foliowy (800 μg) + kompleks wit. B, Żelazo, Cynk + Selen, A + E, D3 (2000 UI), Mio-inozytol (2000 μg), Niepokalanek Mnisi -
Ssilvia wrote:hej, tez sikam na raty - czasami aż musze wyduszać. mogę to być problem ze spiętymi mięśniami?💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
⏳monitorowane: 6cs
👩🏻🦱 ona
🕰️ cykle 29-31 dni, faza lutealna 17 dni
✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
💊 pueria uno, witamina D3, magne b6 forte, kolagen, koenzym q10, euthyrox
🧔🏻♂️ on
61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magne b6 forte, kolagen
🔜 29.07 wizyta w klinice -
Ssilvia wrote:masz racje, teraz juz jest trochę lepiej - ale miałam taki czas ze naprawę budziło to moj niepokój, robiłam usg pęcherza, podczas badan moczu wyszło jakoby obecność piasku - lekarz mówił, ze nie kamienie ale cos drobnego, ale żeby się nie przejmować. za jakiś czas znikło.💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
🧔🏻♂️ on
61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Testuj, testuj. Generalnie najlepiej do momentu, w którym spada i już nie rośnie. Wtedy jest pewność, że pik się już przewalił przez organizm.💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Powder wrote:O, ja złapałam termin na usg na sobotę! Masz jakieś pro tipy przed badaniem? Jak to wygląda? Wiem, że na czczo i muszę wypić na raz nieludzkie ilości wody (to mnie najbardziej stresuje 🫣).
ja mialam napelnic pechera na maksa, zrobili mi usg, potem uproznic i znowu zrobili mi usg. nie Lubie mieć pełnego pęcherze ale dałam radenie zbyt przyjemne badanie ale trwa krotko wiec da się przezyc
Powder lubi tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Testuj. Ja tak miałam i pik na następny dzień o 12 ale u Ciebie może być wcześniej 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca, 17:18
14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
4cs: 08.24 cb 4tc💔
6cs: 10.24 cb 6tc💔
Ona 👩🏼 (31lat):
cykle regularne: 30-34dni 🗓️
2023 2x histeroskopia- wycięcie polipa
HSG (czerwiec) dwa jajowody drożne ✅
Hormony, biochemia (lipiec) ✅
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
On 👨🏽(31lat):
badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
🔜 1.08 urolog/androlog -
Ssilvia wrote:Hej cykle masz bardzo krótkie. Nie robiłaś żadnej diagnostyki? Ile trwa faza lutealna przy takich krótkich cyklach? Być moze masz niedomowe lutelna i dlatego nie możesz utrzymać ciąży.
Możesz iść do kliniki niepłodności lub chociaż do ginekologa żeby zrobić podstawową diagnostykę twoją i męża . Plemniki słabej jakości też prowadzą do ciąż biochemicznych - może twój partner ma jakąś infekcję luz zapalenie i wystarczy wziąć antybiotyk lub suplementy i zeby zwiększyć ich jakość. Na 100% potrzebujesz diagnostyki dodatkowejBOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai wrote:Te cykle sa jeszcze w normie. Ja mam cykle 25 dni, 2 ciaze, faza lutealna 12 dni. Sluz plodny pojawia mi sie jeszcze zanim ustanie krwawienie miesieczne. Wazne czy jeat owulacja i kiedy jest.
tak, zależy kiedy jest owulacja - ja miałam cykle 24 dniowe y faze lutealna 9 dni - ciąża praktycznie niemożliwa, musiałam to wyrównać. teraz mam cykle 27 dni i fazę lutealna 12 dni. a moja @ trwają tylko 2-3 dni
Ale ogólnie przy tak krótkich cyklach, warto dokładnie zbadać czy napewno faza lutealna jest wystarczająca, jakie mm jest endomendrium, ile wynosi progesteron - tak na wszelki wypadek, bo tak jak mówisz nie musi to być nic niepokojącego, ale możeWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca, 17:54
Ounai lubi tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Cysterka, mam dokładnie tak samo. Też zauważam, że w drugiej fazie jestem bardziej drażliwa, łatwiej się denerwuję i czuję taki wewnętrzny niepokój bez konkretnego powodu. Jakby wszystko było 'na krawędzi".
Anulinka, ehh, to właśnie jest przytłaczające, kiedy z każdej strony pojawiają się ciążowe wiadomości, a ty wciąż czekasz na swoją kolej.😪 myślę , ze każda z nas była w takim momencie. A one potrafią mocno uderzyć i zostawić ten znajomy ucisk w sercu.Ściskam Cię mocno ❤️ będzie pięknie, zobaczysz, tylko niestety czasami trzeba chwilę poczekać 🫂 u nas też pierwsza ciąża bez problemowa, a pozniej niestety już nie było tak łatwo. Więc rozumiem doskonale 😪❤️
Flotek, testuj jeszcze. LH rośnie 🤞 a pik potrafi zaskoczyć 😁
flotek, Anulinka123, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩'95 👨'94
👦08.2020
👼07.2022
👦02.2024
⏳01.2025 starania o 👶❤️
A co do przeżywania - dziś jadę sobie z mężem do kościoła i mi mówi, że wczoraj pomagał coś tam koledze i ten mówi, że żona mu każe siedzieć na podworku z dzieciakami, a jest gorąco i że no przejebane z tymi dziećmi. A on mu odpowiedział, że nie wie jak to jest i być może nigdy mu nie będzie dane się dowiedzieć i na jego miejscu by się cieszył, że może tak ponarzekać. Powiem wam, że uderzyło mnie takie poczucie niesprawiedliwości 😞 I rozumiem, że ludzie którzy mają dzieci mogą się na nie wkurzać, ale to poczucie raczej dotyczyło tego, że mam takiego super męża, który by był jeszcze lepszym ojcem, a teraz tkwimy w miejscu, w którym nie wiemy czy w ogóle kiedykolwiek przytulimy swoje dziecko 😞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca, 18:11
Morgo, Powder, ater, Mardotka, S_va_88, cysterka95, Gnom, Marzycielka94, Sylwia_G-K lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl:
21.07 - 🐒
23.07 - 30.07 lametta
30.07 - drożność jajowodów
04.08 - owulacja ❔
08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF ⌛
18.08 - beta HCG ❔ -
flotek wrote:Nastawiać się dziś na pik czy niekoniecznie... Dziś rano 0.41 a teraz o 17 0.51 - testować jeszcze koło 21? Czy sobie już dać siana... Kurde brajan świruje 😬 Jejjjuuuusiuuu
Testuj😁 dzisiaj o 4 rano miałam 0,41 a przed 13 premom pokazało 1,94, planuję jeszcze zatestowac po 20🙈 także jak widać bardzo dynamicznie urosło😅
flotek, Dżozu lubią tę wiadomość
👩26l 🧑29l 🐈🐈
Starania od 05.2025
3,5 roku na AH -
Anulinka123 wrote:A ja dzisiaj się dowiedziałam, że kolejna znajoma w ciąży... Gdzie się nie obejrzę, wszyscy w ciąży, tylko nie ja. Jest taki drugi rzut jak to mawia mój mąż, nas synek ma trzy latka i właśnie wszyscy albo mają drugie dzieci albo są w ciąży. Ale mną to tapnelo, w krótki czasie dwie bliskie osoby w ciąży, dodatkowo w żłobku dzieci odbierają same mamy w ciąży...
Mnie najbardziej denerwuje to jak te pary - które jeszcze chwilę temu były w tym samym miejscu irytacji co ja - teraz mówią teksty typu: odpuść, a się uda, daj sobie czas, bez presji...
Jakby... pamiętam te same dziewczyny sprzed 3 miesięcy i one wtedy miały mord w oczach jak ktoś im tak mówił.Morgo, Belia, Powder, Mardotka, S_va_88, Świeżynka97, cysterka95, Gnom, Marzycielka94, Sylwia_G-K, Wianek lubią tę wiadomość
👩 33 l.
🧔🏻 36 l.
👱♀️ 6 l.
/ 5 cykl starań o drugiego małego człowieka
/ wczesne owulacje -
Kitkat wrote:Mnie najbardziej denerwuje to jak te pary - które jeszcze chwilę temu były w tym samym miejscu irytacji co ja - teraz mówią teksty typu: odpuść, a się uda, daj sobie czas, bez presji...
Jakby... pamiętam te same dziewczyny sprzed 3 miesięcy i one wtedy miały mord w oczach jak ktoś im tak mówił.
Totalnie! Ja mam koleżankę, która starała się ponad rok i chodziła po lekarzach itp. Pojechała na wakacje i tam się im udało zajść w ciążę (a po wakacjach miała umówiona drożność). I teraz jej złota rada ostatnio, że po sobie widzi, że trzeba wyluzować. Mhm.Marzycielka94 lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
8 cykl:
21.07 - 🐒
23.07 - 30.07 lametta
04.08 - owulacja ❔
18.08 - beta HCG ❔ -
Dziękuję za rady 😅 Postaram się nie pić do 21 i przetestuję, jutro mogę testować dopiero wieczorem... 🙄
Dam wam znać wieczorkiem jak tam ratio! Po cichutku liczę na pik, choć może być różnie. Ale ja to przeżywam 😆 Dla niektórych owu to owu ale dla nas to jest TEN dzień, każda z nas to wieDlatego tak wyczekuję..
S_va_88, Sylwia_G-K lubią tę wiadomość
Powodzenia wszystkim ❤️
Trzymam za was kciuki !
Akcja: Bobas 🍼👶
Nigdy nie zobaczyliśmy, ale walczymy o pierwsze ⏸️
Starania od: 12.2024r. bez wspomagania
3.06 Nowy cykl 🥒
28.06 Wyczekane owu 🦠
9.07 Pierwsze testowanie 10 dpo 🍀
💊 Suplementy:
Kwas foliowy (800 μg) + kompleks wit. B, Żelazo, Cynk + Selen, A + E, D3 (2000 UI), Mio-inozytol (2000 μg), Niepokalanek Mnisi -
flotek wrote:Dziękuję za rady 😅 Postaram się nie pić do 21 i przetestuję, jutro mogę testować dopiero wieczorem... 🙄
Dam wam znać wieczorkiem jak tam ratio! Po cichutku liczę na pik, choć może być różnie. Ale ja to przeżywam 😆 Dla niektórych owu to owu ale dla nas to jest TEN dzień, każda z nas to wieDlatego tak wyczekuję..
Ja czasem jak robiłam to z porannego sika, ale trochę spuszczałam a resztę lałam do kubeczka 🫣 Ale wartości wychodziły normalne xdK 🩷 30l.
AMH 0.71
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
8 cykl:
21.07 - 🐒
23.07 - 30.07 lametta
04.08 - owulacja ❔
18.08 - beta HCG ❔ -
Morgo wrote:Też tak robię. Wiem że ogólna rada to wyluzować i zapomnieć że naszym celem jest ciąża, ale myślę sobie że ludzie mają różne charaktery. Mi w ugruntowaniu pomaga snucie planów - małych - czyli jaka diagnostyka w kolejnym miesiącu (na razie drobna typu hormony u mnie, USG piersi, u męża Bilans Moje Zdrowie 😉) i dalekobieżnych "jak się nie uda do końca roku to" (my planujemy przygarnąć psa, ja usadowić się w jakiejś nowej pracy i zrobić przerwę w staraniach). Na to, kiedy będzie wyczekana ciąża nie mamy wpływu, a na rzeczy powyżej już tak i to dobrze robi na głowę, bo jest poczucie sprawczości.
Morgo lubi tę wiadomość
Cykle: 25-28 dni
1cs
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
Suplementacja:
🔹Pregna Start,
🔹FoliActiv 400 Metylowany Kwas Foliowy,
🔹Acard 75.
...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona... -
Ssilvia wrote:
o Progesteron (PRG): Potwierdzenie owulacji i funkcji ciałka żółtego. Norma w fazie lutealnej: 5–20 ng/ml. Niski progesteron wskazuje na brak owulacji lub niewydolność ciałka żółtego. Badanie około 21. dnia cyklu.
Tu bym zmieniła na: Badanie 7-8 dni po owulacji, bo to jest bardzo ruchome u każdej z nas.Ssilvia, cysterka95 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
👩🏻🦱 ona
🧔🏻♂️ on
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
Powder wrote:Tu bym zmieniła na: Badanie 7-8 dni po owulacji, bo to jest bardzo ruchome u każdej z nas.✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona: