Latawce, dmuchawce, wiatr 🪁 pod mym sercem cały mój świat 👶🏼
-
WIADOMOŚĆ
-
siesiepy wrote:Nie chcesz to nie bierz, skoro wynik masz w normie. Ale nie bardzo rozumiem to przekonanie w połączeniu z Twoim pytaniem, czy przez taki wynik TSH nie zachodzisz w ciążę. Uważa się, że do starań TSH ma być w okolicy 1, ponieważ w ciąży TSH lubi nagle mocno skoczyć, a wynik powyżej 2,5 zwiększa ryzyko poronienia. Im wyżej tym bardziej.
Euthyrox kosztuje jakieś marne grosze, więc bez przesady z tym biznesem.
Z tym biznesem nie chodziło o koszt Euthyroxu, tylko o to, że jak już zaczynasz go brać, to zazwyczaj musisz brać go do końca życia. A to oznacza regularne wizyty u endokrynologa, które wcale nie są takie tanie
S_va_88 lubi tę wiadomość
👧🏻30
🧔32
➡️starania od 05.2024 -
siesiepy wrote:Cóż, jakość lekarzy to temat rzeka. Wciąż pamiętam jak endokrynolog, która uważała, że TSH 2,8 jest super (i nie zdiagnozowała małej tarczycy swoją drogą), palnęła tekstem, że AMH 10,17 jest pięknym wynikiem i ja w ogóle PCOS nie mam (a USG jajników też PCOSowe). 🤪 Nienawidzę tego, że każdego lekarza trzeba zweryfikować zanim mu się zaufa.
Co do wzrostu TSH w ciąży - mi endokrynolog zwiększała dawkę wtedy.
Uwielbiam takich lekarzyja miałam TSH 2,7, full objawów niedoczynności, baaardzo małą tarczycę a ona stwierdziła, że to moje wymysły i próbuję sobie wmówić chorobę, po czym dostałam skierowanie na oddział wewnętrzy, bo "mam wyniszczony organizm" - z powodu niskiej wagi 🤪🤪
siesiepy lubi tę wiadomość
-
Takatam wrote:Z tym biznesem nie chodziło o koszt Euthyroxu, tylko o to, że jak już zaczynasz go brać, to zazwyczaj musisz brać go do końca życia. A to oznacza regularne wizyty u endokrynologa, które wcale nie są takie tanie
siesiepy, Takatam, Powder lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
03.2024 💔💔 8tc
👩 Hashimoto+trombofilia ✖️ Inne badania ✔️
🧑🏻 Ciężka oligoteratozoospermia ✖️Inne badania ✔️
🔜 Konsultacja andrologiczna -
aszin wrote:To nie jest prawda, mnóstwo kobiet bierze leki tylko w okresie starań i ciąży, a po połogu je odstawia, jak już hormony się wyregulują 🙂
Potwierdzam, moja znajoma tak brała. Po porodzie miała odstawiony Euthyrox i do dzisiaj juz nie bierze, wyniki ma ok.Takatam, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
-
kropka_aga wrote:Potwierdzam, moja znajoma tak brała. Po porodzie miała odstawiony Euthyrox i do dzisiaj juz nie bierze, wyniki ma ok.
kropka_aga, Bergamotka94, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
07.2024 puste jaja płodowe 💔
9 stymulacji letrozolem ❌
29♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾HBA 70,5%; MSOME: 0% + 1%
✨IVF
1. IMSI:
27.02 start stymulacji
12.03 💉20 ☁️-> 13🫧 -> 12🥚 - 1❄️
15.04 FET 5BB 7d: beta 10dpt <0,1
2. IMSI + Fertile chip
12.05 start stymulacji
28.05 💉19 ☁️ -> 14🫧 - 13🥚 - 1❄️ -
Totalnie zgadzam się z tym co piszą dziewczyny - też wychodzę z założenia że po coś jednak tyle lekarzy mówi o wynikach w przedziale 1-2 podczas starań, nie wierzę że wszyscy patrzą aż tak tylko na kasę.
W moim przypadku TSH teoretycznie było spoko - 1,6 a później wraz w pierwszą betą wyskoczyło na 4,3 a to już dużo. Więc no jednak dla własnego spokoju ja bym pilnowała tego TSH na starania, nawet jeśli to wiąże się w Euthyroxem, który jest tani i raczej bezproblemowy. Czy chce się tym faszerować? Jasne że nie. Czy zjem wszystko dla zdrowia bombelka? Jasne że tak. Jak już dzidzie powołam na ten świat to będę się zastanawiać co tu zrobić żeby może sobie bez takiej dawki Euthyroxu poradzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 15:53
S_va_88 lubi tę wiadomość
Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA, duphaston
4cs 📌🍀
27.05 (13 dpo) - bHCG 118, progesteron 35, TSH 4,3 😢
29.05 - bHCG 302, progesteron 39
2.06 - bHCG 1546, progesteron 26
4.06 - bHCG 3630, progesteron 28,60, TSH 3,4. Pęcherzyk ciążowy 9mm.
17.06 - bije serduszko ❤️
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
No właśnie ja też mam nadzieję, że i u mnie po ciąży ten euthyrox nie będzie już potrzebny i wszystko wróci do normy.
Kropka_Aga a jeszcze Cię tutaj dopytam, czyli co, w ciąży są inne normy i póki TSH jest poniżej 3 to jest ok?S_va_88 lubi tę wiadomość
31 👩34 🧔♂️
10 lat AH
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
01.2025 walczymy od nowa 🍀
🚺 cykle regularne, owulki potwierdzone, endometrium książkowe, hormony w normie
🚹 wszystkie parametry nasienia ponad normę oprócz morfologii 1% 😭
04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
05.05 beta 32,08 prog 40,20 🥳
07.05 beta 83,50 🥹🩷
10.05 beta 466,08 🥹🥰 prog 40,80🥰
15.05 beta 4000,48 🥰
22.05 USG puste jajo płodowe 😞
29.05 nasz mały cud 0,92 cm ❤️ ninja się chował ❤️🥷
12.06 2,2 cm fasoleczki ❤️😍
08.07 prenatalne ❤️
☀️ zaświeciło słoneczko ☀️
-
Zosia co to za wynik 😍🤩 jedna z naszych forumowych koleżanek z zaprzeszlych wątków też miała potężna beciore i jak podpatrywałam potem na wątkach ciażowych to były trojaczki. Nie pamiętam nicku..
Zosia667, S_va_88 lubią tę wiadomość
starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, ubichinol, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
żelazo 49 (50-170) ----> 90,8 ✔️
ferrytyna 24.77 (4,6 - 204) ----> 19,07 🔻🔻
HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️
TSH 0.746 ---> 1,497 ✔️
3 dc / estradiol 33,70/13 ☹️ fsh 3,83/lh 3,9 prolaktyna 20.20 testosteron 1.22 nmol/L
6-7 dpo / progesteron 9,3 / ---> 0,17 / ---> 11,41
estradiol 88 ---> 65 🔻
shbg 35,93 🔻
DHEA-SO4 262.50
testosteron wolny 4,06 🔺
🥸 41 / seminogram ✔️ ten fertil on, wit D, probiotyki
🐕4 / niedobór masła -
Kokosik wrote:No właśnie ja też mam nadzieję, że i u mnie po ciąży ten euthyrox nie będzie już potrzebny i wszystko wróci do normy.
Kropka_Aga a jeszcze Cię tutaj dopytam, czyli co, w ciąży są inne normy i póki TSH jest poniżej 3 to jest ok?
Tak mi gin mówiła na wizycie ostatniejmiałam świeże badania (te dla I trymestru) i skoczyło mi do 2,4. Pytałam się jej czy to nie za wysoko, a ona mi powiedziała, że w ciąży są inne normy (bodaj niecałe 3,2) i dopóki będzie poniżej 3 to nie będziemy zwiększać dawki
Kokosik, Powder lubią tę wiadomość
-
kropka_aga wrote:Tak mi gin mówiła na wizycie ostatniej
miałam świeże badania (te dla I trymestru) i skoczyło mi do 2,4. Pytałam się jej czy to nie za wysoko, a ona mi powiedziała, że w ciąży są inne normy (bodaj niecałe 3,2) i dopóki będzie poniżej 3 to nie będziemy zwiększać dawki
To samo mi powiedział mój gin. No to jestem spokojniejsza 😀 ale pilnować będę nadal tego poziomukropka_aga, Bergamotka94 lubią tę wiadomość
31 👩34 🧔♂️
10 lat AH
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
01.2025 walczymy od nowa 🍀
🚺 cykle regularne, owulki potwierdzone, endometrium książkowe, hormony w normie
🚹 wszystkie parametry nasienia ponad normę oprócz morfologii 1% 😭
04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
05.05 beta 32,08 prog 40,20 🥳
07.05 beta 83,50 🥹🩷
10.05 beta 466,08 🥹🥰 prog 40,80🥰
15.05 beta 4000,48 🥰
22.05 USG puste jajo płodowe 😞
29.05 nasz mały cud 0,92 cm ❤️ ninja się chował ❤️🥷
12.06 2,2 cm fasoleczki ❤️😍
08.07 prenatalne ❤️
☀️ zaświeciło słoneczko ☀️
-
Kokosik wrote:To samo mi powiedział mój gin. No to jestem spokojniejsza 😀 ale pilnować będę nadal tego poziomu
Uf, to ja też jestem spokojniejsza, że inny lekarz też tak mówiJa mam powtórzyć TSH przed wizytą 14.07, aby mieć kontrolę.
Kokosik lubi tę wiadomość
-
To ja się tylko wtrącę tak szybciutko, że jak zaszłam w ciążę to mój ginekolog-endokrynolog odrazu kazał zbadać tarczycę. U mnie przed ciążą była zawsze na dobrym poziomie 1,5. W 6 tygodniu przy standardowej wysokiej becie spadło mi do 0,45, przy ft3 i ft4 równiutko po 50%. Nic z tym nie robiliśmy, ponieważ powiedział, że jeżeli miałabym powyżej 2,5 to dopiero wtedy dałby mi lek na zbicie. W moim przypadku tsh akurat spadło do 0,45 przez wysoki poziom bety na początku ciąży, co często się zdarza, później badałam drugi raz po paru tygodniach i już wróciło na dobre tory - idealnie około 1
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 16:02
♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 betaHCG 222,70 - prog 19,38(13dpo)
• 3.03 betaHCG 664,10 - prog 21,24
• 5.03 betaHCG 1873,70 - prog 29,00
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 (I prenatalne) - z usg 12+2 CRL 5,82cm
niskie ryzyka 🥹 na 90% dziewczynka 🩷
• 02.06 - 18cm długości i 200 gramów 🐻
○ cytologia i USG piersi ✅️
🗓
26.06 - II prenatalne (połówkowe)
30.06 - wizyta ginekolog
- badania: krew, mocz, krzywa cukrowa
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Byłam dziś na monitoringu. Lekarka chce zmierzyć pęcherzyki a tam pusto. Mówi, że miałam owulke w ciągu 24h i mam się dzisiaj starać. To mnie zaskoczyła. Byłam przygotowana na 4dni starań i zastrzyk.
Kitkat lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle
06/25 lametta+ estrofem -
Dziewczyny, ten podły Brajan mnie tak atakuje, już mam mdłości i w ogóle jak tak dalej będzie to zaraz ruchy będę odczuwać. Tak się bardzo boję że spadnę z wysokiego konia i będzie to bardzo bolesny upadek... odkąd się staramy miałam tak 1 raz, że byłam praktycznie pewna że się udało, a tam nic... Małpa ma być 30 i trzymam się tego, żeby nie testować, ovu była tak mniej więcej 14- tak liczę.Starania o drugie 👶 od: 04.2024
Ona mi pierwsza pokazała księżyc
i pierwszy śnieg na świerkach,
i pierwszy deszcz. -
Wow, Zosiu gratulacje! Piękny wynik
Powiedziała, że da się wzmocnić receptory, które są i że zastosujemy leczenie. Zobaczymy
Odnośnie TSH, to ja zastosowałam to leczenie, że naprzemiennie biorę dawki tabletek, które ktoś mi tu polecił właśnie, tylko nie pamiętam, która z dziewczyn. I z TSH 2,5 było 1,331🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔 -
Majlen wrote:To ja się tylko wtrącę tak szybciutko, że jak zaszłam w ciążę to mój ginekolog-endokrynolog odrazu kazał zbadać tarczycę. U mnie przed ciążą była zawsze na dobrym poziomie 1,5. W 6 tygodniu przy standardowej wysokiej becie spadło mi do 0,45, przy ft3 i ft4 równiutko po 50%. Nic z tym nie robiliśmy, ponieważ powiedział, że jeżeli miałabym powyżej 2,5 to dopiero wtedy dałby mi lek na zbicie. W moim przypadku tsh akurat spadło do 0,45 przez wysoki poziom bety na początku ciąży, co często się zdarza, później badałam drugi raz po paru tygodniach i już wróciło na dobre tory - idealnie około 1
Mi też na początku ciąży gwałtownie spadło, stad moje zdziwienie gdy dziewczyny piszą, że może rosnąć… Człowiek sie uczy całe życie.
-
Anulinka123 wrote:Dziewczyny, ten podły Brajan mnie tak atakuje, już mam mdłości i w ogóle jak tak dalej będzie to zaraz ruchy będę odczuwać. Tak się bardzo boję że spadnę z wysokiego konia i będzie to bardzo bolesny upadek... odkąd się staramy miałam tak 1 raz, że byłam praktycznie pewna że się udało, a tam nic... Małpa ma być 30 i trzymam się tego, żeby nie testować, ovu była tak mniej więcej 14- tak liczę.
Jedziemy na tym samym wózku. Wzdęcia dzisiaj takie, że ledwo spodnie zapięłam 🙈 mdłości i nabrzmiałe piersi. Z jednej strony tli się nadzieja, a z drugiej strach przed rozczarowaniem...
Zosiu gratulacje! Piękna betaZosia667, Anulinka123 lubią tę wiadomość
👩27l.
➡️niedoczynność tarczycy
➡️Pcos
➡️hipoglikemia reaktywna
➡️Starania naturalne od 05.2023
➡️Starania z pomocą medyczną od 05.2025
✅05. 2025 CLO
⏸26.05.2025
😭29.05 CB💔
✅06.2025 CLO+fostimon+ ovitrelle
🤞✊🙏
🧔27 l.
✅Morfologia 15% -
Sagi wrote:Mi też na początku ciąży gwałtownie spadło, stad moje zdziwienie gdy dziewczyny piszą, że może rosnąć… Człowiek sie uczy całe życie.
Dopiero pokazała mi wyniki i pytam się czy dostała lek na zbicie tsh, ona zielona, bo nie wie o co chodzi...to jej mówię, że górna granica ths dla I trymestru to 2,5. Poszła do endokrynologa prywatnie i odrazu dostała lek na zbicie, po około 3 tygodniach już jej spadło do 1,6 chyba.
Więc no również wyznaję zasadę, że nie wiadomo jaki by to nie był lekarz, dobry w tym co robi czy nie, to i tak trzeba samemu wszystko kontrolowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 16:51
♀️29 ♂️34
- styczeń 2024- odstawienie AH po 8 latach, brak owulacji 6msc, PCOS, stymulacja, drożność sono-hsg,
❌️10 nieudanych cykli - w tym 4 z lamettą
🍀 11cs i 5 cykl z lamettą+ovitrelle ⏸️🌱🤰
• 1.03 betaHCG 222,70 - prog 19,38(13dpo)
• 3.03 betaHCG 664,10 - prog 21,24
• 5.03 betaHCG 1873,70 - prog 29,00
• 18.03 - z usg 6+5 CRL 0,75cm jest serduszko ❤️
• 16.04 - z usg 11+0 CRL 4,15cm ❤️
• 28.04 (I prenatalne) - z usg 12+2 CRL 5,82cm
niskie ryzyka 🥹 na 90% dziewczynka 🩷
• 02.06 - 18cm długości i 200 gramów 🐻
○ cytologia i USG piersi ✅️
🗓
26.06 - II prenatalne (połówkowe)
30.06 - wizyta ginekolog
- badania: krew, mocz, krzywa cukrowa
✨️2025 jest nasz!✨️ -
Dżozu wrote:Zosia co to za wynik 😍🤩 jedna z naszych forumowych koleżanek z zaprzeszlych wątków też miała potężna beciore i jak podpatrywałam potem na wątkach ciażowych to były trojaczki. Nie pamiętam nicku..
To Szu_szu 😀
👩 33 l.
🧔🏻 36 l.
👱♀️ 6 l.
/ 4 cykl starań
/ wczesne owulacje -
Dziewczyny, trochę ciężko było mi nadrobić ponad 30 stron forum, idziecie jak wczorajsze burze 🤭 ale udało się i jestem na bieżąco. Przez długi weekend wrzuciłam na totalny luz, a wczoraj i dziś mam straszny nawał pracy.
Przytulam za wszystkie małpy i niepowodzenia! 🫂
Czekam na lipcowe testowanie, na pewno do Was dołącze, mam nadzieję, że statystyki będą lepsze niż w czerwcu. 😔
Zosia - Moja przyjaciółka również z cyklu „bezowulacyjnego” zaszła w piękną i zdrową ciążę, takie pomyłki ginekologów lubimy, a Twojemu nieźle się przyfarciło z wymiganiem się od badań. 😂Gratulacje! ♥️🍓🍓
Ritka - Strasznie mi przykro i bardzo Ci współczuję. Trzymaj się! Mam nadzieję, że wkrótce po tylu przykrych doświadczeniach i dla Ciebie zaświeci słońce ☀️
Powder - Też byłam kiedyś w tym miejscu, rozumiem Twoje rozczarowanie i gorycz. Pewnie wkrótce znajdzie się jeszcze lepsza oferta dla Ciebie, trzymam kciuki!
Karczoch- Pięknie tam macie, totalnie moje klimaty🥹⛰️☀️
Runnerka - czy polecasz klinikę z Rudy Śląskiej? Mój mąż robił tam badanie nasienia i zastanawiamy się, czy po wszystkich pozostałych badaniach, które zlecił mu mój lekarz, zapisać się na wizytę właśnie tam, mamy tą klinikę niemalże za rogiem. ☺️
Czytałam Wasze wcześniejsze tematy (o pieskach również, jestem psią mamą🐶) i również od czasu do czasu mam takie myśli, czy na pewno będę dobrą mamą, czy nie będę tęsknić za swoim dotychczasowym życiem, czy być może skoro już tyle razy się nie udało i nie udaje, to życie ma dla nas inny plan? Ostatnio widziałam się z moimi przyjaciółkami, które mają kilkumiesięczne dzieci i po powrocie do domu bardzo z mężem przeżywaliśmy to spotkanie, więc absolutnie rozumiem Was wszystkie. U mnie najpierw jest ekscytacja i euforia na myśl spotkania z tymi małymi istotkami, a w domu cisza i płacz…🫂 Powoli według aplikacji zbliżają się u mnie dni płodne, ale nie wiem czy jest sens kontynuować testy owu, skoro lekarz stwierdził, że musimy skupić się na partnerze i poprawie wyników nasienia. Chciałam zapisać się na kolejny monitoring, aby mieć pewność, ale lekarz zasugerował najpierw fragmentację DNA plemników i test HBA. Jestem trochę podłamana 🥺Zosia667, S_va_88 lubią tę wiadomość
👩 28 👨 30
12 CS ✨👶