Forum Starając się - ogólne Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)
Odpowiedz

Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)

Oceń ten wątek:
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Julka, współczuję bieli, ten lipiec daje nam w kosć :/

    Badania na insulinooporność robię w sobotę, razem z kilkoma hormonami. Będę spokojniejsza jak to sprawdzę.
    Koszty InVitro to jakaś porażka. Tak niby promują dzietność a zabrali dofinansowanie dla tych którzy bardzo by chcieli a nie mogą. My też ostatnio to rozważaliśmy ale stwierdziliśmy z M, że aż tak daleko nie będziemy iść. Stwierdziliśmy, ze poprzestaniemy na IUI w najgorszym wypadku. Na pewno byłoby inaczej, gdybyśmy nie mieli jeszcze dziecka, wtedy cisnęłabym ile się da.
    Jak się robi te badania na insulinoopornosc ? To badanie z krwi?

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Tak, teraz przynajmniej czas działa na Twoją korzyc, nawet jak poczekasz te 3 lata to i tak będziesz jeszcze młodziutka 🙂 wszystko się ułoży
    Mam nadzieję, że będzie nam dane mieć dziecko, zdrowe dziecko. Mąż też nie chciałby dłużej czekać, bo chce być w miarę młodym ojcem i mieć siły na dziecko a tu już 31 lat. Całe młodsze lata poświęcił ciężkiej pracy i po prostu z roku na rok coraz mniej sił, mam nadzieję, że w nowej pracy w Niemczech trochę odpocznie, że tak powiem, praca w magazynie a praca na tartaku czy na budowie to znaczna różnica.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Jak się robi te badania na insulinoopornosc ? To badanie z krwi?
    O też jestem ciekawa, bo chcę iść na dniach zrobić no i ciekawe czy rodzinny lekarz może wystawić skierowanie na badania w tym kierunku.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Mam nadzieję, że będzie nam dane mieć dziecko, zdrowe dziecko. Mąż też nie chciałby dłużej czekać, bo chce być w miarę młodym ojcem i mieć siły na dziecko a tu już 31 lat. Całe młodsze lata poświęcił ciężkiej pracy i po prostu z roku na rok coraz mniej sił, mam nadzieję, że w nowej pracy w Niemczech trochę odpocznie, że tak powiem, praca w magazynie a praca na tartaku czy na budowie to znaczna różnica.
    Wydaje mi się że ga granicą młodości wieku przesuwa się coraz bardziej w górę. To tak jak ktoś porównał aktora z czterdziestolatka a Karolaka z 39.5 🙂 więc będzie jeszcze na pewno miał siły na dziecko.

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Wydaje mi się że ga granicą młodości wieku przesuwa się coraz bardziej w górę. To tak jak ktoś porównał aktora z czterdziestolatka a Karolaka z 39.5 🙂 więc będzie jeszcze na pewno miał siły na dziecko.
    Ja też tak twierdzę, ale on myśli i czuje swoje. Ma prawo mieć obawy. Mam nadzieję, że do 40 zostanie tatą. :P

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Ja też tak twierdzę, ale on myśli i czuje swoje. Ma prawo mieć obawy. Mam nadzieję, że do 40 zostanie tatą. :P
    Ma sporo mlodszą żonę więc to może dlatego tak myśli 😃

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Ma sporo mlodszą żonę więc to może dlatego tak myśli 😃
    Może i tak, ale ja tam między nami różnicy wieku nie czuję. :) Czasami po prostu przychodzą nam takie przytłaczające myśli, tak jak ostatnio przy odbiorze wyników kariotypu, szłam przez Gdańsk do samochodu i ryczałam, on łzy w oczach potem całą drogę gadaliśmy o tym czy w ogóle uda na się mieć dziecko.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • lithium Autorytet
    Postów: 292 271

    Wysłany: 24 lipca 2019, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Dzisiaj chyba jest jakiś ponury dzień dla nas, kobietek, co?
    Ja też bardzo dzisiaj mam doła i mega się martwię bo brzuch raz mnie boli raz nie, a wizyta dopiero za tydzień.
    Za dużo się nasluchalam i naczytalam o poronieniach i pustych jajach płodowych i dlatego tak bardzo się boję. Nie plamie i nie czuje się źle ale mam mega stres, a tu jeszcze tydzień... :(

    ??.03.2020 - na świat przyjdzie nasza druga kruszynka <3
    Nasze pierwsze szczęście:
    04.12.17 - 2620g, 51cm <3
    _________________
    0b182e8fb0c3d04aa70cf68ce999b37e.png
    svchvfxmbzkqadry.png
    5b09j44j7dhkxihf.png
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Może i tak, ale ja tam między nami różnicy wieku nie czuję. :) Czasami po prostu przychodzą nam takie przytłaczające myśli, tak jak ostatnio przy odbiorze wyników kariotypu, szłam przez Gdańsk do samochodu i ryczałam, on łzy w oczach potem całą drogę gadaliśmy o tym czy w ogóle uda na się mieć dziecko.
    Znam to, nam też często się to zdarza, że zastanawiamy się czy w ogóle się kiedyś uda.

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithium wrote:
    Hej.
    Dzisiaj chyba jest jakiś ponury dzień dla nas, kobietek, co?
    Ja też bardzo dzisiaj mam doła i mega się martwię bo brzuch raz mnie boli raz nie, a wizyta dopiero za tydzień.
    Za dużo się nasluchalam i naczytalam o poronieniach i pustych jajach płodowych i dlatego tak bardzo się boję. Nie plamie i nie czuje się źle ale mam mega stres, a tu jeszcze tydzień... :(
    Nie stresuj się bo maleństwo tego nie lubi. Wszystko będzie dobrze 🙂

    lithium lubi tę wiadomość

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Jak się robi te badania na insulinoopornosc ? To badanie z krwi?
    Tak, robisz glukozę i insulinę na czczo, później pijsze "pyszny napój" z 75g glukozy rozpuszczonych w małym plastikowym kubeczku wody (można się porzygać, serio) i po godzinie od wypicia masz 2 pobranie, po dwóch godzinach trzecie. I to wszystko.

    ug378ribriq3l8bh.png

    Starania o drugie dziecko - 27cs/12cs po cb
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithium wrote:
    Hej.
    Dzisiaj chyba jest jakiś ponury dzień dla nas, kobietek, co?
    Ja też bardzo dzisiaj mam doła i mega się martwię bo brzuch raz mnie boli raz nie, a wizyta dopiero za tydzień.
    Za dużo się nasluchalam i naczytalam o poronieniach i pustych jajach płodowych i dlatego tak bardzo się boję. Nie plamie i nie czuje się źle ale mam mega stres, a tu jeszcze tydzień... :(


    Rozumiem obawy bo sama się z takimi zmagam.
    Dziś byłam na pierwszym USG. Serduszko bije, dzidzia ledwo widoczna ale w odpowiednim miejscu.
    Dokuczają mi kilka razy w ciągu dnia bóle po lewej stronie, jakby jajnik ale lekarka powiedziała, że to normalne. Nic niepokojącego nie znalazła.

    W ogóle ma podejście, z którym w sumie spotykam się pierwszy raz - jest Pani młoda i zdrowa. Nie ma sensu doszukiwać się problemów i robienia wszelakich badań bez podstaw.
    Nawet na toxo nie zalecała ale zrobiłam dla własnego spokoju.

    Justyna1719, SylwiaLu lubią tę wiadomość

  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithium wrote:
    Hej.
    Dzisiaj chyba jest jakiś ponury dzień dla nas, kobietek, co?
    Ja też bardzo dzisiaj mam doła i mega się martwię bo brzuch raz mnie boli raz nie, a wizyta dopiero za tydzień.
    Za dużo się nasluchalam i naczytalam o poronieniach i pustych jajach płodowych i dlatego tak bardzo się boję. Nie plamie i nie czuje się źle ale mam mega stres, a tu jeszcze tydzień... :(
    Rozumiem to, ja cały początek ciąży też tak się stesowałam i zastanawiałam. Powiem wiecej, stresowałam się cały czas, bo co będzie na wizycie, czy na USG wszystko OK? Czy zdrowe? Czy serce bije? Pod koniec, ze za długo się nie ruszała, nawet zdarzało mi się ją budzić, żeby się uspokoić. Czy czasem nie owinęła się pępoawiną? Po porodzie wcale nie lepiej. Naczytałam się o śmieci łożeczkowej i co pobudka sprawdzałam czy żyje. Teraz się martwię, co będzie jak pójdzie do przedskzola we wrześniu. Czy się tam odnajdzie? Czy Pani będzie fajna, czy nie trafi się jędza? Powiem tak, wraz z dzieckiem rodzi sie strach i jest z nami do końca życia :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 13:20

    Julka, MałaMi90 lubią tę wiadomość

    ug378ribriq3l8bh.png

    Starania o drugie dziecko - 27cs/12cs po cb
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Tak, robisz glukozę i insulinę na czczo, później pijsze "pyszny napój" z 75g glukozy rozpuszczonych w małym plastikowym kubeczku wody (można się porzygać, serio) i po godzinie od wypicia masz 2 pobranie, po dwóch godzinach trzecie. I to wszystko.
    Dzięki 🙂 chyba też to zrobię

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • eMZetka Autorytet
    Postów: 302 240

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem 11 dni po owu. Wczoraj cieszyłam się mocnym testem ciążowym, a dziś różowe plamienia. Pewnie @ się rozkręca...

    Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

    Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • Mysza13 Ekspertka
    Postów: 194 118

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NieidealnaMama wrote:
    Rozumiem obawy bo sama się z takimi zmagam.
    Dziś byłam na pierwszym USG. Serduszko bije, dzidzia ledwo widoczna ale w odpowiednim miejscu.
    Dokuczają mi kilka razy w ciągu dnia bóle po lewej stronie, jakby jajnik ale lekarka powiedziała, że to normalne. Nic niepokojącego nie znalazła.

    W ogóle ma podejście, z którym w sumie spotykam się pierwszy raz - jest Pani młoda i zdrowa. Nie ma sensu doszukiwać się problemów i robienia wszelakich badań bez podstaw.
    Nawet na toxo nie zalecała ale zrobiłam dla własnego spokoju.

    Ja bym zmieniła lekarza- oczywiście jesteś zdrowa i nie ma co się martwić ale badania w ciąży TRZEBA robić!!

    Ignissa lubi tę wiadomość

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3946 1681

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Ja żel chyba kupię i tak. Z inofemem chyba jeszcze się wstrzymam i zaczne od następnego cyklu. Teraz chcę porobić badania hormonów i nie chcę zeby mi coś podregulował i zakłamał wynik.
    Może i masz rację... To może też odpuszczę Inofem i zamówię żel... On i tak jest dość drogi...

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3946 1681

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela wrote:
    Rozumiem. Ale teraz pójdziesz do lekarza i pójdzie już z górki. Jaki żel chcesz zamowic? Ja d tym cyklu miałam pre fert
    No właśnie taki kiedyś chyba była nazwa pre seed i chwała go ze niby pomaga..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3946 1681

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka wrote:
    U mnie tez biel.
    ☹️

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3946 1681

    Wysłany: 24 lipca 2019, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithium wrote:
    Hej.
    Dzisiaj chyba jest jakiś ponury dzień dla nas, kobietek, co?
    Ja też bardzo dzisiaj mam doła i mega się martwię bo brzuch raz mnie boli raz nie, a wizyta dopiero za tydzień.
    Za dużo się nasluchalam i naczytalam o poronieniach i pustych jajach płodowych i dlatego tak bardzo się boję. Nie plamie i nie czuje się źle ale mam mega stres, a tu jeszcze tydzień... :(
    Nie stresuj się... A internet ze zdrowego człowieka po objawach zrobiłby nieuleczalnie chorego 😘😘😘 głowa do góry 😘😘😘

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego