Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
-
WIADOMOŚĆ
-
Elgenda, dzięki! Haha, zupełnie nie czuję się dzielna, chciałabym ciągle o tym gadać i wałkować w kółko temat. Dobrze, że w czwartek mamy wizyte w klinice, to przynajmniej z moją lekarką sobie pogadam

Co do NAC, to jeszcze przyszło mi do głowy, że dobrą alternatywą może być Glutation. Ma podobne działanie, ale ponoć mniej skutków żołądkowych niż NAC więc możesz poczytać i zobaczyć, czy to coś dla Ciebie. Ja mam swój NAC z nutridorme i polecam, ale stosunkowo dobrze toleruję ten cały koktajl suplementacyjny jak już go zażyję.
👩🏼94' + 👨🏼93' + 🐕
starania od 1.2025
7.2025 poronienie 7 tyg. 💔
5.2026 cb (beta HCG max 37) 💔
ona❌: łagodnie dodatnie aps, pai w homo, VR2 i mthfr w hetero, prolaktyna 35ng/ml (dostinex), cytokiny - silna nierównowaga prozapalna, łagodna adenomioza, ureaplasma parvum w macicy (doksycylina), dysbioza mikrobioty macicy (lactobacillus 59%), kir Bx (brak 2DS1)
🆗cross match 4,1%, allo-mlr 29%, immunofenotyp ok, kariotyp prawidłowy, hormony, tarczyca, glukoza, homocysteina, witamina D, cd 138 ujemne, cd 56 100/mm2, ANA, ASA ok.
on ❌: po operacji żylaków powrózka nasiennego, morfologia 3%, fragmentacja DNA 18,8%.
🆗koncentracja 82mln, ruch i żywotność ok, MAR, HBA, ROS ok, prawidłowy kariotyp, hormony.
6-7.2026 ostatni cykl starań naturalnych z encorton, clexane, progesteron, acard i accofil.
8.2026 planowany start symulacji i punkcja. -
xSmerfetkax wrote:U mnie dzisiaj 11 dpo, zrobiłam rano test i oczywiście biel 🤷🏽♀️ niestety raczej już na noc nie liczę w tym cyklu, ale zrobię test jeszcze w środę bo jestem tak wpisana ☺️
U mnie niestety wszystko się miesza, niby człowiek akceptuje sytuacje ale zaraz płacze po kątach 🤦🏽♀️ bardzo nie lubię tego okresu starań, nie umiem wyciszyć głowy
Przytulam z powodu tej ⚪ Mam tak samo, też bardzo źle znoszę okres starań o dziecko, koszmarnie się czuję psychicznie, a tu obowiązków nie ubywa, życie toczy się dalej i trzeba ogarniać, ale jak, jak głowa non stop zajęta myśleniem o staraniach? 😓
mistyreal lubi tę wiadomość
💃35 |🕺37 | 👶 5
Nieregularne starania od czerwca 2023 do listopada 2024(10 cs)
Obecnie powrót do starań od 05.2026
Diagnoza in progress... -
Elgenda wrote:Kupiłam NAC w kapsułkach - straszne wzdęcia i gazy 🤢
Może zacznę pić fertistim 2x dziennie i zobaczę, czy będą jakieś skutki uboczne
To już teraz wiem czemu ostatnio nasiliły mi się objawy jelitowe 🤭🤭 szukałam przyczyny a to się okazuje, że to może być NAC, który jest elementem Mio-inozytol forte z healthlabs, ale tam dawka 100 mg czyli i tak daleko od zalecanej, a i tak powoduje objawy...💃35 |🕺37 | 👶 5
Xena89 wrote:Gajek, przytulam! Liczyłam, że we dwie zatestujemy pozytywnie w tym cyku.. Trzymam kciuki za łagodny okres.
Nigri, kreseczka jest jak była! Nawet na testach tej samej firmy przy różnym rozcieńczeniu moczu wyjdą różne kreseczki. Trzymam kciuki za betę
xSmerfetkax ja to samo, miotam się od akceptacji, działania (przygotowywanie super zdrowych pudełek na cały tydzień, lekkie ćwiczenia itd. po rezygnacje i jakieś nieśmiałe łezki. Zaraz po zrobieniu testu mówię sobie ok, nie udało się. Spróbujemy znów, a za godzinę pojawia się od nowa nadzieja, że to jeszcze za wcześnie, że jeszcze szansa jest.
U mnie dziś 10dpo i też dalej biało, ostatecznie i tak muszę zaczekać do 13-14 dpo zanim odstawię proga więc jedyne co to nie sprawdzam panicznie czy nie przyszła @.
Wiecie co dla mnie osobiście jest chyba najgorsze? To łykanie suplementów. Całe życie nie brałam żadnych leków, gripex na przeziębienie raz na wiele miesięcy to był mój max, a teraz oboje z mężem przyjmujemy z 20 różnych tabletek, proszków a teraz to jeszcze zastrzyków. Od zawsze miałam problem z połykaniem tabletek więc codziennie rano i wieczorem stres. Jeszcze z 4-5 tabsów bym przełknęła, ale to już zakrawa na 10-12 kapsułek na raz. Melatoninę i witaminę D to już nawet biorę w żelkach, mimo, że to nie najlepszy wybór, ale zawsze to 2 kapsułki dziennie mniej. No ale czego się nie robi...
Ja sobie zainstaowałam nawet specjalną aplikację, która wysyła przypomnienia, co kiedy brać i tam zaznaczam, że wzięłam. Był taki moment, że podchodziłam do szafki z lekami i się zastanawiałam, czy ja to już dziś brałam? 🤔
Xena89 lubi tę wiadomość
💃35 |🕺37 | 👶 5
Mam ten sam problem z tabletki stają mi w gardle, staram się ich unikać jak ognia. Kiedyś tak nie miałam a teraz chyba za dużo tego brania. I tak też czasem tak miałam i nawet potrafiłam sobie wziąć jedną tabletkę swą razy a potem zdziwiona bo jakoś za szybko się skończyły. 😅
Dziewczyny nie poddawajcie się, wierzę że ten miesiąc będzie zaskoczeniem i dużo będzie upragnionych ⏸️🥹
I to już powinno być jakimś mottem wytłuszczonym na główniej stronie "Póki nie ma małpy wszystko jest możliwe"😅
Xena89, MiśkaK, Kompotlinka lubią tę wiadomość
PCOS, ENDO, IO
09.2025 początek starań -
Ja na szczęście problemu z połykaniem tabletek nie mam i spokojnie wrzucam sobie 3-4 tabletki do buzi na raz i popijam. Chyba to branie większej ilości supli mnie nauczyło, bo kiedyś też miałam z tym problem
Co do nie ogarniania czy danego dnia brałam dany suplement to ja ostatnio kupiłam sobie pudełka z przegródkami na leki i raz w tygodniu siadam i uzupełniam. Polecam - przy adhd i tej ilości supli mega pomaga.
Tulę za biele 🫂
mistyreal, MiśkaK, Nigri lubią tę wiadomość
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle długości 26-38 dni.
Starania od 02.2025r.
Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Dziewczyny, a wpływał Wam NAC jakoś na długość cyklu? Bo u mnie brany przez cały cykl skracał fazę folikularną, owulacja zamiast być około 14-16 d.c. przesuwała się na 9-11, więc ledwo się kończyła miesiączka, a tu zaraz owulacja.
MiśkaK lubi tę wiadomość
Endo, niedoczynność tarczycy, lekki czynnik męski
Starania od 07.2025 (1 miesiąc przerwy)
12.06.2026 - 1 konsultacja w klinice (plan: badanie drożności jajowodów + IUI) -
Mi zależy na skróceniu , ale chyba zdecyduje się na feristimmistyreal wrote:Dziewczyny, a wpływał Wam NAC jakoś na długość cyklu? Bo u mnie brany przez cały cykl skracał fazę folikularną, owulacja zamiast być około 14-16 d.c. przesuwała się na 9-11, więc ledwo się kończyła miesiączka, a tu zaraz owulacja.
-
Obecnie jeśli chodzi o fertistim jest kilka rodzai. Najbardziej polecam ten zwykły różowy, 60 saszetek. To jest ten który był wcześniej, stworzyli jego nowe wersje teraz ale on będzie najlepszyGorzkax33333 wrote:Mi zależy na skróceniu , ale chyba zdecyduje się na feristim💃28 | 🕺32 | 🐶
Starania od 06/2026 - 1cs
IO, Pcos, niedoczynność tarczycy
3 lata brania tabletek antykoncepcyjnych
Przed ta cykle bezowulacyjne, torbiele jajnika
Przed ta cykle 30-70 dni
Leki- metformina 1000mg, symfaxin 37,5, euthyrox 50, biblok 2,5
Suple - fertistim+nac/prenacaps ovi, omega 3, zincas forte, selen, metylo-b12, magnez, sanprobi super formula, maślan sodu,essentiale max, witamina e -
mistyreal wrote:Dziewczyny, a wpływał Wam NAC jakoś na długość cyklu? Bo u mnie brany przez cały cykl skracał fazę folikularną, owulacja zamiast być około 14-16 d.c. przesuwała się na 9-11, więc ledwo się kończyła miesiączka, a tu zaraz owulacja.
Mam podobne odczucia - owulka przy ok 9-11dc a wcześniej ok 13dc. Tylko ja biorę 3-7 dc większą dawkę, a tak to to minimalna ilość w inozytolu cały cykl.
mistyreal, MiśkaK lubią tę wiadomość
👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
Tofuszka wrote:Ja na szczęście problemu z połykaniem tabletek nie mam i spokojnie wrzucam sobie 3-4 tabletki do buzi na raz i popijam. Chyba to branie większej ilości supli mnie nauczyło, bo kiedyś też miałam z tym problem
Co do nie ogarniania czy danego dnia brałam dany suplement to ja ostatnio kupiłam sobie pudełka z przegródkami na leki i raz w tygodniu siadam i uzupełniam. Polecam - przy adhd i tej ilości supli mega pomaga.
Tulę za biele 🫂
Też korzystam z tego pudełeczka na tabletki.
A tak w ogóle to moja koleżanka z pracy ma suczkę o imieniu Tofuszka i ciągle o niej mówi 🤣
Jeszcze dzisiaj się dowiedziałam że moja 40 letnia sąsiadka jest w ciąży z 4 dzieckiem i to jeszcze z innym mężczyzną . Ogólnie to jej gratuluję i uważam że mimo wszystko jest naprawdę wspaniałą matką, bo mimo że jej się nie udaje z mężczyznami to dba bardzo o te dzieci i ich wykształcenie i talentyWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 16:05
Kompotlinka, Tofuszka, Elgenda, Nigri lubią tę wiadomość
👩 29 👨28
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - poród SN🥰
🔹3 cs starań o drugie dziecko
⏸️16.10.2025
1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc
🔹wznawiamy starania🌈

-
Hej dziewczyny, ale wątek się rozpędził! Nie nadążam. 🤭 Ale bardzo mnie to cieszy, mamy tutaj super atmosferę. 😉
Witam nowe dziewczyny. 🤗
Tulę za wszystkie wredne 🐒 i ⚪️.
Tym z Was, które są w tych lepszych dniach cyklu życzę owocnych starań. 🤞🤞
Tym ,które oczekują na testowanie życzę cierpliwości i spokoju ducha. 😇
Ja dziś 12dpo i ogólnie czuję się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Oczekuję we względnym spokoju na 🐒. Jeśli nie przyjdzie, to zatestuję w środę rano. Pomaga mi chyba perspektywa tego, że mamy plan badań na ten kolejny cykl.
KamilaAnt2026, Tofuszka, dzydzy, Monia•, Elgenda, Nigri, Xena89, MiśkaK, Gosiaczkova, aaandzia, mistyreal, Słonecznik90, xSophie, Konzzdi lubią tę wiadomość
👩34 👦35 & 🐕 🐕
starania od 10.25 -
Xena89, jak tak się spojrzy z innej perspektywy, to naprawdę szacun!! Bliscy pewnie mogą mieć dosyć wałkowania tematu, a tu masz przestrzeń

Co do glutationu to u mnie też odpada
już kiedyś brałam taki w saszetkach pod język - bo to najsilniejszy antyoksydant i chciałam zażywać, ale i tak źle się czułam 
Carlina, musiałabyś sprawdzić, czy po innym suplemencie bez NAC sytuacja się poprawi
33👱♀️ 34👨🦱
Początek starań: maj 2026
Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hipercholesterolemia
Leki: Letrox 125, Ezen 10
Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50
69 kg, 168 cm wzrostu -
Ja trzymam kciuki, aby nie pszyszła 🫢 ile trwa u ciebie faza lutealna?Kompotlinka wrote:Hej dziewczyny, ale wątek się rozpędził! Nie nadążam. 🤭 Ale bardzo mnie to cieszy, mamy tutaj super atmosferę. 😉
Witam nowe dziewczyny. 🤗
Tulę za wszystkie wredne 🐒 i ⚪️.
Tym z Was, które są w tych lepszych dniach cyklu życzę owocnych starań. 🤞🤞
Tym ,które oczekują na testowanie życzę cierpliwości i spokoju ducha. 😇
Ja dziś 12dpo i ogólnie czuję się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Oczekuję we względnym spokoju na 🐒. Jeśli nie przyjdzie, to zatestuję w środę rano. Pomaga mi chyba perspektywa tego, że mamy plan badań na ten kolejny cykl.
Kompotlinka lubi tę wiadomość
👩31 🧒29
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs -
Cykl faktycznie krótszy, ale na tym akurat mi zależy bo często mam 33+ dni. Ale na razie dopiero minął pierwszy cykl stosowania. Kolejny cykl teoretycznie z lewego jajnika, a zwykle z tej strony miałam jeszcze dłuższe cykle, więc jestem ciekawa jak zadziała.mistyreal wrote:Dziewczyny, a wpływał Wam NAC jakoś na długość cyklu? Bo u mnie brany przez cały cykl skracał fazę folikularną, owulacja zamiast być około 14-16 d.c. przesuwała się na 9-11, więc ledwo się kończyła miesiączka, a tu zaraz owulacja.
Poza tym u mnie po nim żadnych problemów. Teraz co prawda plamienia ale to chyba przez duphaston
💁🏻♀'97, 💁🏼♂'95
Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna nieregularne cykle długości 26-38 dni.
Starania od 02.2025r.
Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
Sono-HSG 15.07 🤞 -
Nikaaa_ wrote:U mnie koniec 🐒 więc zaczyna się najlepszy moment cyklu 🥳 którego dnia zazwyczaj zaczynacie robić testy owulacyjne?
U mnie też dzisiaj się skończyła 🐒 niestety ja zawsze miałam późne owulacje nawet po 20 dc i sama nie wiem kiedy zacząć, ale zamówiłam testy owulacyjne paka 25 szt to raczej nie zabraknie 🤔 -
Tofuszka wrote:Cykl faktycznie krótszy, ale na tym akurat mi zależy bo często mam 33+ dni. Ale na razie dopiero minął pierwszy cykl stosowania. Kolejny cykl teoretycznie z lewego jajnika, a zwykle z tej strony miałam jeszcze dłuższe cykle, więc jestem ciekawa jak zadziała.
Poza tym u mnie po nim żadnych problemów. Teraz co prawda plamienia ale to chyba przez duphaston
Te lewe jajniki to są takie do dupy zawsze pierwsze się psuja. 🫣
Tofuszka lubi tę wiadomość
PCOS, ENDO, IO
09.2025 początek starań