Lipiec spędzę w stogu siana wyczaiłam tam bociana!🫰🫢
-
WIADOMOŚĆ
-
Elgenda wrote:Gosiaczkova, rozumiem

Życie ma takie tempo, że ciężko o spokój.
Swoją drogą mój mąż był uzależniony od kropli do nosa. Na pierwszej randce musieliśmy podejść pod jego balkon, aby zrzucono mu krople, bo zapomniał i powiedział, że bez nich się udusi 😆 Miałam takie wtf, bo nie wiedziałam, że można mieć takie uzależnienie. Po 3 latach związku stopniowo odstawialiśmy, psikał tylko do jednej dziurki i w końcu do żadnej.
Ja od zawsze coś stosowałam 😶 pamiętam, że jeszcze jak byłam dzieckiem i jeździłam na kolonie to musiałam koniecznie mieć zapas kropli.. w poprzedniej ciąży przez moment miałam przerwę ale ginekolog pozwolił mi wrócić do kropli tylko w małym stężeniu i tak znowu wróciłam do uzależnienia 😅
Nawet nie wiesz jaki wstyd mi było przyznać się przed kimś do tego 🙈😅 nawet lekarzom ...
ale na szczęście chyba już mam to za sobą a przynajmniej mam taką nadziejęStarania o 1🤱👶 od maja 2021
W międzyczasie puste 🥚 płodowe
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
1.10.2021 -> ⏸; beta 85,910 mIU/ml
2.10.2021 -> beta 142,7 mIU/ml
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
8.10.2021 -> pęcherzyk 5 mm 🥰
...
12.05.2022 -> Majusia ur 35 tc 💖
(Powikłana cc, leukocytoza i rosnące crp o nieokreślonym podłożu, niewydolność szyjki od 25 tc, silne stawianie macicy, nadciśnienie w ciąży)
Kolejne starania o rodzeństwo dla 🐣 maj 2026
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Ja jestem aktualnie na bibloku ale to ta sama grupa na tachykardię. Teoretycznie można je zostawić na czas ciąży lub lekarz może zmienić na takie, które mają więcej badań u kobiet w ciąży. Na pewno nie zostaniesz bez leku bo jednak tachykardia może być niebezpieczna bo za mocno obciąża organizm ( który i tak w ciąży jest obciążony). Jak już zobaczysz te ⏸️ powinnaś udać się do swojego kardiologa na zmianę lekuGosiaczkova wrote:Ja niestety palę razem z mężem i jakoś mega trudno mi rzucić przez stresy w pracy 😣 kiedyś było prościej.. nawet krople do nosa odstawiłam a byłam uzależniona od kiedy pamiętam a z papierosami nie umiem...
Dodatkowo teraz się zastanawiam jakbym była w ciąży to co z bisocardem, który biorę na tachykardię.. od kiedy go zażywam czuję się dużo spokojniejsza więc boję się że jak go odstawię to nie dość że będą problemy z tętnem, ciśnieniem to jeszcze znowu będę mega nerwowa 😶 jakiś kiepski ten dzień i mam jakiegoś dolka
Gosiaczkova lubi tę wiadomość
💃28 | 🕺32 | 🐶
Starania od 06/2026 - 1cs
IO, Pcos, niedoczynność tarczycy
3 lata brania tabletek antykoncepcyjnych
Przed ta cykle bezowulacyjne, torbiele jajnika
Przed ta cykle 30-70 dni
Leki- metformina 1000mg, symfaxin 37,5, euthyrox 50, biblok 2,5
Suple - fertistim+nac/prenacaps ovi, omega 3, zincas forte, selen, metylo-b12, magnez, sanprobi super formula, maślan sodu,essentiale max, witamina e -
Gajek wrote:Ja jestem aktualnie na bibloku ale to ta sama grupa na tachykardię. Teoretycznie można je zostawić na czas ciąży lub lekarz może zmienić na takie, które mają więcej badań u kobiet w ciąży. Na pewno nie zostaniesz bez leku bo jednak tachykardia może być niebezpieczna bo za mocno obciąża organizm ( który i tak w ciąży jest obciążony). Jak już zobaczysz te ⏸️ powinnaś udać się do swojego kardiologa na zmianę leku
Kardiolog już mi zapowiedział, że będziemy bisocard całkowicie odstawiać szczególnie na 1 trymestr i, że chciałby wdrożyć sam magnez.. ale magnez biorę cały czas a poza tym w poprzedniej ciąży miałam bardzo wysoką dawkę magnezu na skurcze a i tak nic nie dał... więc martwię się czy to coś da 😣 aktualnie już redukujemy bisocard bo miałam dużą dawkę
Mam jak coś tylko tachykardię zatokowa ale dochodziła do 175. Ty masz jakiś rodzaj arytmii czy też zatokowa?
Jeszcze mam testować 15.07 a lekarz jest na urlopie 😅Starania o 1🤱👶 od maja 2021
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
...
(Powikłana cc, leukocytoza i rosnące crp o nieokreślonym podłożu, niewydolność szyjki od 25 tc, silne stawianie macicy, nadciśnienie w ciąży)
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Melduje, że 🐒 odpuściła w 3 DC, kolejne 2 dni było malutkie brązowe plamienie i tyle. Dzisiaj 5dc i w sumie plamienie się skończyło. A tak bałam się tego pierwszego naturalnego okresu bo jednak poprzednie było jeszcze z odstawienia. Przed tabletkami miałam bite 7/8 dni bardzo obfitego okresu z ogromnymi bólami. Ten przeszłam nawet delikatniej niż na tabletkach więc nie wiem czy się cieszyć czy martwić. W poniedziałek lub wtorek chce zrobić badania krwi a na 17dc jestem umówiona do ginekologa
Gosiaczkova, aaandzia, Elgenda, Tofuszka, MiśkaK lubią tę wiadomość
💃28 | 🕺32 | 🐶
Przed ta cykle 30-70 dni
Suple - fertistim+nac/prenacaps ovi, omega 3, zincas forte, selen, metylo-b12, magnez, sanprobi super formula, maślan sodu,essentiale max, witamina e -
Elgenda wrote:Gosiaczkova, rozumiem

Życie ma takie tempo, że ciężko o spokój.
Swoją drogą mój mąż był uzależniony od kropli do nosa. Na pierwszej randce musieliśmy podejść pod jego balkon, aby zrzucono mu krople, bo zapomniał i powiedział, że bez nich się udusi 😆 Miałam takie wtf, bo nie wiedziałam, że można mieć takie uzależnienie. Po 3 latach związku stopniowo odstawialiśmy, psikał tylko do jednej dziurki i w końcu do żadnej.
Ja też byłam uzależniona od tych kropli w młodości. Nie rozstawałam się z nimi, a i tak wiecznie miałam zatkany nos. W końcu na studiach poszłam do laryngologa i wybił mi je z głowy. Ja nawet nie wiedziałam, że można się od tego uzależnić xd Od tamtej pory na szczęście nie używam i nawet nie tęsknię. Mam swój sprawdzony zestaw na katar i się go trzymam
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
starania o drugie 👶 od 04.2026 (4 cs)
💊 Euthyrox, wit. D₃, kwas foliowy metylowany, cynk, wit. C 1000 -
Lucy_26 wrote:Ja też byłam uzależniona od tych kropli w młodości. Nie rozstawałam się z nimi, a i tak wiecznie miałam zatkany nos. W końcu na studiach poszłam do laryngologa i wybił mi je z głowy. Ja nawet nie wiedziałam, że można się od tego uzależnić xd Od tamtej pory na szczęście nie używam i nawet nie tęsknię. Mam swój sprawdzony zestaw na katar i się go trzymam

Podziel się proszę swoim zestawem dobry czlowieku 🙏🏻Starania o 1🤱👶 od maja 2021
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
...
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Cześć dziewczyny. Byłam kiedyś tu na forum pod innym nickiem starając się o pierwsze dziecko. Teraz mam już dwójkę. 07 lipca zobaczyłam dwie kreski. Nie wiem czy to miejsce dla mnie, bo jestem cholernie przerażona ale chcę spróbować sie z tym oswoić.
Marcycha, Konzzdi, Tofuszka, Słonecznik90 lubią tę wiadomość
-
Ależ z miłą chęcią 😁 U mnie to najczęściej zwykła woda morska (niby nic a serio, duża ulga). Jak już załapie katar, to wlatuje Sinulan express forte do psikania (bezpieczny w ciąży inc) i Sudafed (tu już przeciwwskazany w ciąży). I na tym jadę do ustąpienia objawów. A odkąd odstawiłam krople, to katar mam nie 3-4 razy w roku, tylko raz na 2 lata (przypadek? 🫢). Teraz jak mnie złapało mocno, to jeszcze robiłam inhalacje nowo kupionym nebulizatorem z olejku eukaliptusowego bodajże.Gosiaczkova wrote:Podziel się proszę swoim zestawem dobry czlowieku 🙏🏻
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
Tak zatokowa z niedomykalnością 2 zastawek. To dziwne, mi mój powiedział że nie odstawia się całkiem jeśli tętno przekraczało bez leków 150. Hmm z magnezem też lepiej nie przekraczać, zwłaszcza w ciąży. Ja bym na twoim miejscu skonsultowała to z innym kardiologiem jak już zajdziesz w ciążę. A na tej dawce 1,75 puls przekracza ci 100 uderzeń?Gosiaczkova wrote:Kardiolog już mi zapowiedział, że będziemy bisocard całkowicie odstawiać szczególnie na 1 trymestr i, że chciałby wdrożyć sam magnez.. ale magnez biorę cały czas a poza tym w poprzedniej ciąży miałam bardzo wysoką dawkę magnezu na skurcze a i tak nic nie dał... więc martwię się czy to coś da 😣 aktualnie już redukujemy bisocard bo miałam dużą dawkę
Mam jak coś tylko tachykardię zatokowa ale dochodziła do 175. Ty masz jakiś rodzaj arytmii czy też zatokowa?
Jeszcze mam testować 15.07 a lekarz jest na urlopie 😅💃28 | 🕺32 | 🐶
Przed ta cykle 30-70 dni
Przy nebulizatorze uważaj z olejkami eterycznymi bo mogą zapchać go i uszkodzić. Z tymi kroplami na katar jest tak że w pewnym momencie to one wywołują katar dlatego tyle ludzi się od nich uzależnia. Bezpieczny okres stosowania to 6/7 dni max. Najgorsze jak przychodzą właśnie młode osoby i proszą od razu po 4 opakowania i są w szoku jak tłumacze o uzależnieniu i sposobach odstawieniaLucy_26 wrote:Ależ z miłą chęcią 😁 U mnie to najczęściej zwykła woda morska (niby nic a serio, duża ulga). Jak już załapie katar, to wlatuje Sinulan express forte do psikania (bezpieczny w ciąży inc) i Sudafed (tu już przeciwwskazany w ciąży). I na tym jadę do ustąpienia objawów. A odkąd odstawiłam krople, to katar mam nie 3-4 razy w roku, tylko raz na 2 lata (przypadek? 🫢). Teraz jak mnie złapało mocno, to jeszcze robiłam inhalacje nowo kupionym nebulizatorem z olejku eukaliptusowego bodajże.
💃28 | 🕺32 | 🐶
Przed ta cykle 30-70 dni
Gajek, o widzisz, dzięki za radę, nie wiedziałam 🫣 A co byś poleciła w zamian?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 21:55
👩🏼33 🧔🏻♂️36
13.12.2024 3340 g 52 cm💙
Można kupić gotowe ampułki soli fizjologicznej hipertoniczne ( jest bardziej stężona i pomaga przy obrzęku), z dodatkiem kwasu hialuronowego lub taki ectodose z dodatkiem ektoiny ale to już wyższa półka cenowa. One mają już te dodatki z odpowiednią wielkością cząsteczek i nie uszkodzona nebulizatora. Te olejki eteryczne pojedyncze czy mieszanki są super ale na gorącą wodę w garnku. Nie jestem pewna czy nadają się do aromaterapii w tych dyfuzorach bo tutaj już się nie znamLucy_26 wrote:Gajek, o widzisz, dzięki za radę, nie wiedziałam 🫣💃28 | 🕺32 | 🐶
Przed ta cykle 30-70 dni
Gajek wrote:Tak zatokowa z niedomykalnością 2 zastawek. To dziwne, mi mój powiedział że nie odstawia się całkiem jeśli tętno przekraczało bez leków 150. Hmm z magnezem też lepiej nie przekraczać, zwłaszcza w ciąży. Ja bym na twoim miejscu skonsultowała to z innym kardiologiem jak już zajdziesz w ciążę. A na tej dawce 1,75 puls przekracza ci 100 uderzeń?
Mam aktualnie dawkę 2,5 (schodziłam z 7,5) i w spoczynku narazie jest ok, myślę, że jest to związane z tym, że wcześniej miałam bardzo stresujący czas w pracy - czas składania zeznań podatkowych a teraz jest spokojniej więc już tak nie skacze. Generalnie chodzę do 2 kardiologów bo 1 normalnie z pakietu medycznego a 2 z koordynowanej opieki medycznej ale do tego 2 to nawet nie liczę, że szybko się dostanę😅 oboje mówili, że bisocard się w ciąży nie stosuje, 1 powiedział o magnezie a 2 po prostu że trzeba czymś zastąpićStarania o 1🤱👶 od maja 2021
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
...
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Gajek wrote:Przy nebulizatorze uważaj z olejkami eterycznymi bo mogą zapchać go i uszkodzić. Z tymi kroplami na katar jest tak że w pewnym momencie to one wywołują katar dlatego tyle ludzi się od nich uzależnia. Bezpieczny okres stosowania to 6/7 dni max. Najgorsze jak przychodzą właśnie młode osoby i proszą od razu po 4 opakowania i są w szoku jak tłumacze o uzależnieniu i sposobach odstawienia
Teraz coraz więcej lekarzy i farmaceutów o tym na szczescie mówi .. kiedys nikt sie nie zakaknal o uzależnieniu od kropli a one całkowicie niszczą śluzówkę po dłuższym stosowaniu .. ja mam plan nigdy nie dotknąć żadnych kropli do nosa obkurczających śluzówkę ale co z tego wyjdzie to nie wiem... bo zatkany nos mam co wieczór (alergie) a zapalenia zatok też kilka razy w roku , do tego jeszcze migdałki do wycięcia pewnie też nie pomagają bo jak zapalenie zatok to potem angina
Elgenda lubi tę wiadomość
Starania o 1🤱👶 od maja 2021
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
...
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
Rzeczywiście wątek się rozkręcił na maxa. Jeden dzień gdzieś nie miałam czasu spojrzeć i tyle stron do nadrobienia 🙈
Kompotlinka - klima jest najgorsza. Mam nadzieję, że szybko ci przejdzie. Często masz problemy z zatokami czy to jednorazowa akcja?
KamilaAnt - na pewno zrobiłaś dobre wrażenie
do kiedy mają dać ci feedback?
👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
Elgenda wrote:Odwołuję jutrzejszą betę. Właśnie poszłam do toalety, a tam przyschnięty, brązowy śluz na majtkach
Na papierze już więcej nie było. Znów bym poszła i zobaczyła wynik ujemny xD
Ja na twoim miejscu i tak bym ją zrobiła. To tylko trochę śluzu, może wyleciało trochę starej krwi. Albo zrób ją w poniedziałek jak się nic więcej nie wydarzy.
Gosiaczkova, Elgenda lubią tę wiadomość
PCOS, ENDO, IO
09.2025 początek starań -
Hahaha co ty 🤣 no to niezła historia. Tocproszw o trzymanie kciukasów 😊😊 ale najpierw za udany cykl ,bo okaze sie to wwzysyko praktycznie w jednym czasie 😊Gosiaczkova wrote:Ej co do rozmowy to wiesz czasem takie paplanie sie okazuje .zbawienne 😅
Na rozmowach wielokrotnie odpowiadałam tylko rzeczowo i na zadane pytania i nikt mnie nie chciał.. a jak poszłam na rozmowę i paplałam bez ładu i składu, bez konkretów a samymi przykładami.
W dodatku na pytanie "jakie miałam największe wyzwanie w życiu" odpowiedziałam "rodzicielstwo" to mnie przyjęli 😅 a byłam pewna, że wypadłam beznadziejnie i nawet nie brałam pod uwagę, że mnie zatrudnia
Nigri, Gosiaczkova, MiśkaK lubią tę wiadomość
👩31 🧒29
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs -
No dzieje się w tym miesiacu haha 😊dzydzy wrote:Rzeczywiście wątek się rozkręcił na maxa. Jeden dzień gdzieś nie miałam czasu spojrzeć i tyle stron do nadrobienia 🙈
Kompotlinka - klima jest najgorsza. Mam nadzieję, że szybko ci przejdzie. Często masz problemy z zatokami czy to jednorazowa akcja?
KamilaAnt - na pewno zrobiłaś dobre wrażenie
do kiedy mają dać ci feedback?
Mają dać znać około 15.07 i wtedy też okaże się czy w tym cyklu się udało 🤭 także proszę o kciuki 😊
W ogolw moj nick jest tak beznadziejny 🤣 jakbym wiedzala ze bede sie tyle udzielac to bym go zmienila 🤣
MiśkaK lubi tę wiadomość
👩31 🧒29
♀️
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs -
KamilaAnt2026 wrote:Hahaha co ty 🤣 no to niezła historia. Tocproszw o trzymanie kciukasów 😊😊 ale najpierw za udany cykl ,bo okaze sie to wwzysyko praktycznie w jednym czasie 😊
Trzymam ✊🏻✊🏻 wierzę, że się wszystko ułoży jak najlepiej 😁 a swoja droga oni cie na tej rozmowie przekonali do siebie ? Chciałabyś tam pracować? Bo to też mega wazneStarania o 1🤱👶 od maja 2021
(łyżeczkowanie 9 tydz)
Psia mama 🐕🐩 x2
30.09.2021 -> ⏸
6.10.2021 -> 620 mIU/ml
...
Amh 0,6 ng/ml❌
Endometrioza ❌❓
PCOS androgenowe ❌❓
FSH 8,5
LH 4,03
Estradiol ❌
prolaktyna ❌
DHEA-SO4 ❌
testosteron ❌
SHBG ✅
17-OHP ❌
androstendion ❌
kortyzol ✅
testosteron wolny ✅ -
No właśnie spodobała mi się szczerosc tego team leadera, jest to korporacja w pieknym biurze ( teraz pracuje w mieszkaniu w nloku ktore zostalo przerobione na biuro, jest ok ale jednak biurowiec zrobil wrazenie wow)Gosiaczkova wrote:Trzymam ✊🏻✊🏻 wierzę, że się wszystko ułoży jak najlepiej 😁 a swoja droga oni cie na tej rozmowie przekonali do siebie ? Chciałabyś tam pracować? Bo to też mega wazne
3 pracownikow jak sie dowiedzialo ze siedze w poczekalni to wylecieli mnie obczaić ale mieli mega pozytywny vibe , usmiechy na twarzy, luzno rozmawiali
- ostatnio bylam na innej rozmowie i pracownicy ledwo dzien dibry odpowiedzieli, a miny mieli mega nieszczesliwe, wiec skreslilam te firme na starcie
Ale troszke inne zadania niz mam w obecnej pracy i nieco przytłoczyła mnie ilosc zadan , ALE w moim zawodzie pracowalam tylko w jednej firmie, wiec moze mi sie wydaje ze tych zadan w tej duzej fimie jest tak duzo 🤔
W kazdym razie stwierdzilam ze zostawiam to losowi i jesli zaproponuja wiecej niz mam teraz to ide w to i niech sie dzieje 😊
Gosiaczkova, Nikaaa_, Tofuszka, MiśkaK lubią tę wiadomość
👩31 🧒29
♀️
* macica dwurożna
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 11cs