Listopadowe Groszki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Fatim, moim zdaniem powinni Ci od razu dać tabletki. Tutaj na forum z początkiem roku też dziewczyna miała wysokie TSH, bo prawie 8 i w cyklu, kiedy się o tym dowiedziała poszła do endokrynologa, który dał jej leki, a potem okazało się, że jest w ciąży. Bała się bardzo o dziecko, bo wiadomo, że przy wysokim TSH łatwo o poronienie, ale utrzymała ciążę i z tego co kojarzę, to już urodziła. Tak więc leki tu są ważne. Im szybciej tym lepiej. Mi bardzo szybko TSH spadło po 4 tygodniach.
-
Hej Dziewczyny,
na początek gratulacje dla listopadowych ciężarówek
U mnie owulacja się przesunęła i z testowania 8.11 wyszły nici. Zrobiłam test wczoraj w 11DPO, ale było biało. Dzisiaj temperatura poszybowała w górę i nie wiem co o tym myśleć zrobię test w poniedziałek, albo pójdę na betę we wtorek jeśli nie dostane do tego czasu @...
Powodzenia dla pozostałych testerek -
A jakiego endo wybrać "młodego" czy z tytułem prof.hab (są bardzo starzy), ginekolog jakiego wybrałam ma bardzo dobre opinie, wolałabym dobrego endykronologa wybrać do współpracy. Czy waszym zdaniem lepiej już znaleźć 1 lekarza z dwiema specjalizacjami żeby ciążę prowadził?
-
Fatim ja mam niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemie. U mnie wykryła to ginekolog, do której chodziłam i sama zaczęła mnie leczyć. Na początku TSH miałam w okolicach 6, ale dość szybko mi spadło (3 miesiące) do 1,5. Teraz chodzę do endokrynologa i biorę letrox (po eutyroksie spadło mi tsh, ale się źle czułam). TSH od roku utrzymuje mi się w granicach 0,5 - 1,5. Najczęściej jest ok 1 i to jest podobno najbezpieczniejszy poziom do zajścia w ciążę.
Na prolaktynę brałam już dostinex, bromocorn, a teraz biorę parlodel, po którym się czuję dobrze. Po poronieniu nie brałam nic i prolaktyna momentalnie skoczyła mi do 1100, przy normie do 500, więc teraz zbijamy. -
Jeśli masz możliwość to idź do Ginekologa-Endokrynologa, oni są bardziej zorientowani jeśli chodzi o starania i w czasie ciąży trzeba TSH często kontrolować.
Ja chodzę do 60 letniej babeczki, która jest bardzo doświadczona w tych sprawach i jestem z niej zadowolona.
Ma dobre podejście i powiedziała, żeby nie badać prolaktyny po obciążeniu,bo to jest prehistoryczne badanie i w endokrynologii się od niego odchodzi...
Mój ginekolog i endo współpracują ze sobą i zawsze się pytają jakie są zalecenia drugiego i mówią co przekazać, albo jakich leków nie przepisywać, ale wiem z doświadczenia, po wcześniejszych moich perypetiach, że niektórzy wchodzą sobie w paradę...
Więc, albo wybierz dobry zespół, albo jednego z obu dziedzin.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2014, 10:42
-
Ja robiłam chyba o 10 na czczo. Słuchajcie zastanawiam się nad
Prof. dr hab. n. med. Ewa Bar-Andziak lub Prof. dr hab. n. med. Janusz Nauman, przyjmują prywatnie są już na emeryturze i nie wiem czy zdecydować się na kogoś z nich czy może szukać młodszego specjalisty ? Strasznie ciężki wybór z tym lekarzem
-
Alicja92 wrote:W laboratorium powiedzieli ze mozna, pytalam lekarza i nie powinny zostac zaburzone. Zglupialam! ;( plakac mi sie chce bo to bylo w Polsce. W UK nic mi nie zrobia debile glaby pacany jedne!!!! ;(
W lab otrzymałam info, ze TSH można robić o każdej porze dnia, nie musisz być na czczo, chyba że bierzesz jakieś leki.
Jeszcze nie dotarłam, bo mi jakoś nie po drodze, ale też się wybieram. -
Katarzyna dziekuje. Boje sie ze wyniki zaburzone albo wlasnie odwrotnie ze tsh mi tak skacze. Boje sie ze uda sie zajsc w ciaze i albo poronie albo nie daj Boze dzidzia bedzie sie zle rozwijac. Z lekarka widzialam sie raz tylko i do maja mozliwe ze sie nie zobacze. Sprobuje powtorzyc badania w UK moze ich wyblagam. A Ty kochana jak sie czujesz?
-
Alicja92 wrote:Dziewczyny mam pytanie. Czy pora dnua o ktorej badane bylo TSH moglo zaburzyc wynik? Dosc duzo bo o ponad 2 jednostki. Bylo 1.4 jest 3.52. Ft4 w normie ft3 tak samo. A Ty Fatim o ktorej robilas badania?
a jakie masz tam normy??? pewnie przydałyby ci sie jakies leki -
ja mam niedoczynnosc hasimoto juz jakies 1,5 roku moja siostra leczy sie juz 8 lat i nigdy badan nie robimy na czczo zwykle po wizycie u endo czyli popołudniu..
ja do endo zgłosiłam sie z wynikiem TSH 25 I ZBIŁAM PO lekach bardzo szybko takze dziwczyny bedziedzie dobrze w sierpniu mój wynik to 1,4 takze spoko -
Fatim ja miałam wynik tsh 4,89 czy jakoś tak. moja Endo (jedna z lepszych w LU)powiedziała,ze nie jest ze mną tak źle. kazała się nie martwić.Milcia ma rację,leki to podstawa. dziewczyny u mnie dziś temp.37,0 do tego pozytywny test ovu...trochę się boję.
Zgredek lubi tę wiadomość
-
Paulina czyli to raczej watpliwe ze wyniki zaburzone? Normy sa takie same. Tylko jednostki inne ale to sie wyrownuje. Martwi mnie tylko ze na poczatku pazdziernika bylo 1.4 a teraz 3.52. Czekam na antyTPO. Leki mam wykupione. Te na E z Polski przywiozlam tylko czekamy na dokladniejsze wyniki. Jesli tak to zbijamy i tsh i wage i czekamy do lata. Z Clo tez zaczekam. Dziekuje bo troche mnie uspokoilyscie ;*