Listopadowe szczęścia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam załamkę... Już dawno takiej nie miałam. Chce mi się płakać, krzyczeć i darować sobie to wszystko. Męczy mnie ta presja rosnącego mięśniaka, to że kolejna koleżanka wrzuciła dziś zdjęcie z brzuchem, a na grupach facebookowych jest wysyp pozytywnych testów. Wiem, że nie można się poddawać, że mi może też się kiedyś uda, ale dziś pozwalam sobie się podłamać...
-
Nikodemko,weź sobie kup jutro pączka, chipsy (zdrowszą wersję ) ,krówki (najlepsze z rossmana zdrowsza wersja mniam) do tego sok z marchewki i jedz bez wyrzutów! Do tego komedia, zostaw nas tu na dzień i bedzie lepiej :*
Beti82, Ola31 lubią tę wiadomość
-
Popłacz sobie. My, które staramy się o pierwsze dziecko chyba toniemy w tym odczuciu porażki. Jednak jak już jest jeden maluch, czy więcej, to te myśli chyba raz na jakiś czas giną w obowiązkach.
Mi w ogóle nie idzie praca w domu, cały czas odkładam na później i zaczynam w tym tonąć. Nie mogę zebrać myśli.
Pamiętam jak odwlekalismy decyzję o dziecku. I padło, że od czerwca, a ja w głowie myślałam, że od września mam podwyżkę, to najlepiej by było gdyby ciąża nie pojawiła się od razu, tylko np w styczniu, lutym. Myślałam, że super będzie nie myśleć, czy jest zapas gumek, czy się je wpakowało do torby na wyjazd. I dupa, że to sie okazało zupełnie inne i takie trudne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 21:16
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
nick nieaktualnyPodczytuję Was, ale tyle produkujecie
z zabiegów stomatologicznych niewskazany jest rentgen, choć obecnie cyfrowe zębowe zdjęcie ma znikomą dawkę, że i tak by nie zaszkodziło, ale lepiej chuchać na zimne. Pastę z fluorem można stosować normalnie, chyba że chce sie mieć po ciąży mnóstwo zębów do leczenia dawka w paście jest bezpieczna, poza tym pastę po myciu się wypluwa to jakaś okropna plaga w internecie rozsiewania głupot jest takie powiedzenie farmaceutów "to dawka czyni truciznę". Zatrucie fluorem występuje dopiero jak się zje kilka tubek pasty, czego normalni ludzie nie robią znieczulenie u kobiet w ciąży jest bezpieczne, wystarczy powiedzieć na wizycie.Lami, Anhydra, smeg, Ola31 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nikodemka wrote:Ja mam załamkę... Już dawno takiej nie miałam. Chce mi się płakać, krzyczeć i darować sobie to wszystko. Męczy mnie ta presja rosnącego mięśniaka, to że kolejna koleżanka wrzuciła dziś zdjęcie z brzuchem, a na grupach facebookowych jest wysyp pozytywnych testów. Wiem, że nie można się poddawać, że mi może też się kiedyś uda, ale dziś pozwalam sobie się podłamać...
A tak poważnie - presja fejsbukowa to najgorsza rzecz, ja po rozstaniu z ex chciałam biec na badanie Amh bo się bałam że nie zdążę poznać ojca moich dzieci a wszystkie znajome wtedy z brzuszkami chodziły. Wierzę, że Ci się uda! : -
sunshine03 wrote:Podczytuję Was, ale tyle produkujecie
z zabiegów stomatologicznych niewskazany jest rentgen, choć obecnie cyfrowe zębowe zdjęcie ma znikomą dawkę, że i tak by nie zaszkodziło, ale lepiej chuchać na zimne. Pastę z fluorem można stosować normalnie, chyba że chce sie mieć po ciąży mnóstwo zębów do leczenia dawka w paście jest bezpieczna, poza tym pastę po myciu się wypluwa to jakaś okropna plaga w internecie rozsiewania głupot jest takie powiedzenie farmaceutów "to dawka czyni truciznę". Zatrucie fluorem występuje dopiero jak się zje kilka tubek pasty, czego normalni ludzie nie robią znieczulenie u kobiet w ciąży jest bezpieczne, wystarczy powiedzieć na wizycie. -
sunshine03 wrote:Podczytuję Was, ale tyle produkujecie
z zabiegów stomatologicznych niewskazany jest rentgen, choć obecnie cyfrowe zębowe zdjęcie ma znikomą dawkę, że i tak by nie zaszkodziło, ale lepiej chuchać na zimne. Pastę z fluorem można stosować normalnie, chyba że chce sie mieć po ciąży mnóstwo zębów do leczenia dawka w paście jest bezpieczna, poza tym pastę po myciu się wypluwa to jakaś okropna plaga w internecie rozsiewania głupot jest takie powiedzenie farmaceutów "to dawka czyni truciznę". Zatrucie fluorem występuje dopiero jak się zje kilka tubek pasty, czego normalni ludzie nie robią znieczulenie u kobiet w ciąży jest bezpieczne, wystarczy powiedzieć na wizycie.
O dzięki Sunshine za głos rozsądku
. Nie wnikam w jakieś inne- światopogladowe lub prozdrowotne przyczyny rezygnacji z pasty z fluorem, ale uważam że straszenie ciężarnych, że przez to, że stosowały lub takie stosują i mogą tym samym uszkodzić dziecko/ płód lub spowodować u niego autyzm (a są w necie takie opinie), bez jakichkolwiek rzetelnych badan naukowych to kur***wo.Domi_tur, Najmłodsza_staraczka, smeg, Izaw, Ola31 lubią tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Lami - wyjęłaś mi to z ust... Też spodziewałam się, że będzie zupełnie inaczej. Niczego w życiu tak nie żałuję, jak tego, że nie zaczęliśmy starać się wcześniej. Swoją drogą my też mamy 6 cs tak jak Wy.
Największym szokiem była dla mnie wizyta u Profesora Dębskiego, który ochrzanił mnie, że nie zaczęliśmy starać się o dziecko od razu kiedy wykryto u mnie mięśniaka, kiedy był jeszcze mały. Powiedział "proszę działać, jak już będzie w domu jedno dziecko, to nie będzie takiego strachu przy operacji". No i działamy, bezskutecznie, a mięśniak sobie rośnie...Bardzo mi to siedzi w głowie. Boję się, że operacja będzie pierwsza niż ciąża.
Przedszkolanko - jutro umówiłam się z koleżankami na babski wieczór, liczę że trochę oczyści mi głowę, chociaż mam chyba teraz jeden z tych okresów w życiu kiedy wszystko się wali na raz.przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Gripex mnie postawił na nogi
OdżyłamAnhydra, smeg lubią tę wiadomość
02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!
1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
17.12 - Transfer 3.2.2
14.01.2020 - Transfer 8.3
10.2019 - Histeroskopia ok
Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.
3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
19.07.2019 - Transfer 12.1
2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.
Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.
-
Nikodemka wrote:Lami - wyjęłaś mi to z ust... Też spodziewałam się, że będzie zupełnie inaczej. Niczego w życiu tak nie żałuję, jak tego, że nie zaczęliśmy starać się wcześniej. Swoją drogą my też mamy 6 cs tak jak Wy.
Największym szokiem była dla mnie wizyta u Profesora Dębskiego, który ochrzanił mnie, że nie zaczęliśmy starać się o dziecko od razu kiedy wykryto u mnie mięśniaka, kiedy był jeszcze mały. Powiedział "proszę działać, jak już będzie w domu jedno dziecko, to nie będzie takiego strachu przy operacji". No i działamy, bezskutecznie, a mięśniak sobie rośnie...Bardzo mi to siedzi w głowie. Boję się, że operacja będzie pierwsza niż ciąża.
Przedszkolanko - jutro umówiłam się z koleżankami na babski wieczór, liczę że trochę oczyści mi głowę, chociaż mam chyba teraz jeden z tych okresów w życiu kiedy wszystko się wali na raz.
Kochana, gdyby każda z nas wiedziała, że będzie w tej grupie kobiet, u której zapłodnienie nie jest efektem jednorazowego romantycznego i planowanego seksu, to życie i decyzje większości z nas wyglądały by zupełnie inaczej. Nie ma co sobie wyrzucać- na tamten moment podjęłaś tak a nie innà decyzję, w konkretnych okolicznościach. I nie ma co sobie tego wyrzucać i się obwiniać. Nie jest też powiedziane, że decydując się wtedy na rozpoczęcie starań, nie byłabyś w tym samym miejscu co dzisiaj. Dotyczy to każdej z nas.Domi_tur, Izaw lubią tę wiadomość
nick nieaktualnyJa wtrące trzy grosze, bo od 10 lat jestem synową dentysty. Przez nagonkę na fluor przez 1 rok nie uzyskaliśmy pasty z fluorem. Efekt taki, że i ja i misiek mój mamy odwapnione zęby plus początki próchnicy Wszystko, bo chciałam być zajebista i eko i wogólę
EDIT: A jeśli chodzi o wybielanie, to teść (i szwagier protetyk ) mówi, że i pasta i dentysta szkodzi i osłabia szkliwo i odradzają oba, ale z dwoja złego ponoć pasty to większy syf niż dentysta.
A u mnie wystarczy kamień ściągnąć i już jest odcień ładniejszy
Co do testów owu to ja zrobiłam też w cyklu z cb, miałam kreskę drugą, ale taką jakby 2-3 dni przed owu, więc negatyw. Myślę, że jak beta jest duża to wychodzi piekny pozytyw, pytanie kiedyWiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 22:02
Anhydra, przedszkolanka:), Najmłodsza_staraczka, sunshine03 lubią tę wiadomość
-
Anhydra wrote:Kochana, gdyby każda z nas wiedziała, że będzie w tej grupie kobiet, u której zapłodnienie nie jest efektem jednorazowego romantycznego i planowanego seksu, to życie i decyzje większości z nas wyglądały by zupełnie inaczej. Nie ma co sobie wyrzucać- na tamten moment podjęłaś tak a nie innà decyzję, w konkretnych okolicznościach. I nie ma co sobie tego wyrzucać i się obwiniać. Nie jest też powiedziane, że decydując się wtedy na rozpoczęcie starań, nie byłabyś w tym samym miejscu co dzisiaj. Dotyczy to każdej z nas.
Masz racje... w 100%. Czasem o tym zapominam.Anhydra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBeti82 jestem higienistką i po prostu ciężko patrzeć na to, jak ludzie sobie robią krzywdę przez to, że są całe artykuły w necie o szkodliwości fluoru, które wyglądają na profesjonalne a nic wspólnego z prawdą nie mają, tylko bez sensu straszą ludzi stan zębów po dłuższym stosowaniu past bez fluoru jest kiepski
-
sunshine03 wrote:Beti82 jestem higienistką i po prostu ciężko patrzeć na to, jak ludzie sobie robią krzywdę przez to, że są całe artykuły w necie o szkodliwości fluoru, które wyglądają na profesjonalne a nic wspólnego z prawdą nie mają, tylko bez sensu straszą ludzi stan zębów po dłuższym stosowaniu past bez fluoru jest kiepski
-
Beti82 wrote:Ale ja nie mowilam,ze przeczytalam o tym w necie.Tylko powiedziala mi o tym dentystka.I akurat jedna z najlepszych w moim miescie.Nie mowila ,ze po uzyciu pasty z fluorem dziecko bedzie mialo autyzm albo trzecią nogę... Tylko,ze to ma zły wpływ na jego zęby w przyszłosci.Kazdy zrobi jak uwaza.
Beti ale absolutnie nie był to atak na Ciebie! Nikt nie twierdzi, że tak uważasz. Komentowalysmy tylko opinie właśnie lekarzy i/lub pseudo lekarzy, którzy często głoszą teorię niepoparte badaniami naukowymi.
Fajnie, że każda z nas tutaj ma inne wyksztalcenie i czasami możemy zdementować jakieś przekonania. Ja sobie to cenię. Tak jak mówisz- ostatecznie, każdy podejmuje własną decyzje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 22:13
Beti82, sunshine03, Izaw lubią tę wiadomość
Nikodemka, bo czasami trzeba trochę pomarudzić. Nie można być silną cały czas. Jutro odreagujesz i głową do góry!
Anhydra, masz całkowitą rację, może byłoby się w tym samym miejscu. Trzeba wierzyć w to, że jak już przyjdzie ten szczęśliwy moment, to cały ten czas oczekiwania zostanie wynagrodzonyAnhydra lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero