Forum Starając się - ogólne LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017
Odpowiedz

LISTOPADOWE TESTOWANIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Martusia9 Przyjaciółka
    Postów: 264 25

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wysokie tsh a na zajscie trzrba miec 1.3 tak ?

    9cs o 1 dzidziusia
    22.10.2016 7 tyg[*]puste jajo
    24lata
    Tsh 1.13
    1 cykl z CLO-luty
    Wkoncu nam sie uda
    Marzec bez wspomagaczy.. co ma byc to bedzie
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia9, ja mam świeżo zdiagnozowane Hashimoto i niedoczynność. W sumie to endokrynolog od razu ci pewnie powie, czy je masz po wynikach badań. Jeśli masz podwyższone antyTPO to masz. Samo TSH nie świadczy o Hashi. Jeśli lekarz podejrzewa tą chorobę to na pewno ci zlecił takie badanie...

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Selina Autorytet
    Postów: 8926 3420

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    Umówiłam się do kogoś innego, boję się trochę. zobaczymy co mi powie
    Dobrze będzie :) lepiej iść do kogoś innego niż nie iść w ogóle :) i na kiedy masz termin?

    Koniec starań
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1760 539

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Dobrze będzie :) lepiej iść do kogoś innego niż nie iść w ogóle :) i na kiedy masz termin?

    na poniedziałek :)

    Selina lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • Kathrine Autorytet
    Postów: 299 159

    Wysłany: 16 listopada 2017, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anyzratak wrote:
    robiłaś test?
    Nie nie robiłam i mysle ze byłoby za wcześniej bo owulacja mi się opoznila.. Robiłam testy owu dla sprawdzenia 22/23dc i były pozytywne a potem był jakiś skok temp... Myślę że @ się zjawi tylko się opóźni bo nie mam zadnych objawow tylko tkliwe piersi no i może jakies 2 dni temu miałam bol jak na @..

    syy28ribb69g96nw.png
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6145 2249

    Wysłany: 16 listopada 2017, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia9 wrote:
    Mam wysokie tsh a na zajscie trzrba miec 1.3 tak ?

    Po pierwsze wizyta u endo. Po drugie cały pakiet badań tarczycowych czyli tsh, ft3, ft4, atpo, atg i usg tarczycy. Po trzecie jak masz wysokie tsh to dostaniesz leki na jego obnizenie. Po czwarte bez paniki, najpierw badania, wszystko da sie uregulowac.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • KAL Autorytet
    Postów: 1125 671

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia9 wrote:
    Nie zwaracalam na to uwagi ze to moze byc to dopiero wizyta u edndokrynologa wykasni czy ja mam.. niby lekarz zapytal czy mam sucha skore mowie ze mam jak sie ogole na nogavh to moge sie zadrapac:/ i czy czuje czasem nie pokoj w sobie to tez mam a i e objawy jak czytalam to takie standardy... nerwowosc itd ale ktoras z was tez ma ta chorobe z twgo co pamietam ale nawet jak jej nie mam to

    ja mam też swieżo zdiagnozowane hashi w sierpniu. też miałam TSH 4,99 miesiąc temu miałam 2,5 i w pon ide na wizyte w sobote robię badania biorę Letrox 75 od kiedy biorę leki czuję się dużo lepiej. wiecej opiszę po pracy bo nie mam teraz czasu.

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • KAL Autorytet
    Postów: 1125 671

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko to co edwarda pisze trzeba mieć do stwierdxzenia hashi. Więc głowa do góry PS. nie czytaj internetów tam są opisane najgorsze przypadki :)

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia 9. Ja też mam hashimoto i zaszłam w ciąże i urodziłam zdrowe dziecko.Ja zaszłam przy tarczycy coś około 2.3 .Nie martw się dostaniesz leki i wszystko się szybko unormuje i zajdziesz w ciąże.

    Tule wszystkie dziewczyny do których przyszła @ .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2017, 13:17

  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaL u mnie podobnie. Czułam sie masakrycznie od dłuższego czasu, wypadało mi włosy, byłam senna, cera mi sie pogorszyła. Zrobiłam cały pakiet badań tarczycowych i wyszła niedoczynność i Hashi. Zaczynałam leczenie z TSH 5,49 a po ponad miesiącu spadło do 3,51. Za jakieś 3 tygodnie albo wcześniej znowu kontrola.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2017, 13:49

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Martusia9 Przyjaciółka
    Postów: 264 25

    Wysłany: 16 listopada 2017, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mowie ze mam hashi tylko podejrzenie zobaczymy co mi ednokrynolog powie lekarz moj mi powoedzial ze to ze mam takie tsh nie mowi ze nie moge zajsc w ciaze ze sa dni takie ze jest wszystko w normie i wtedy moge zajsc w ciaze.. a wiecie moze ile kosztuje anty TPO ? Bo lekarz powiedzial ze moge zrobic to badanie prywantnie i najwyzej z tym wynikiem pojde do endokrynologa

    9cs o 1 dzidziusia
    22.10.2016 7 tyg[*]puste jajo
    24lata
    Tsh 1.13
    1 cykl z CLO-luty
    Wkoncu nam sie uda
    Marzec bez wspomagaczy.. co ma byc to bedzie
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2953 1173

    Wysłany: 16 listopada 2017, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia9 wrote:
    Ja nie mowie ze mam hashi tylko podejrzenie zobaczymy co mi ednokrynolog powie lekarz moj mi powoedzial ze to ze mam takie tsh nie mowi ze nie moge zajsc w ciaze ze sa dni takie ze jest wszystko w normie i wtedy moge zajsc w ciaze.. a wiecie moze ile kosztuje anty TPO ? Bo lekarz powiedzial ze moge zrobic to badanie prywantnie i najwyzej z tym wynikiem pojde do endokrynologa
    U mnie hormony tarczycowe kosztują do 35zl :)

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 listopada 2017, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ft4 wystarczy by wykryc hashi??
    Tylko tsh i ft4 wyzebralam od rodzinnego

  • Urszulka89 Autorytet
    Postów: 3227 1112

    Wysłany: 16 listopada 2017, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    testowałam wczoraj - dwie kreseczki :))
    Trzymam za was kciuki :)

    pumka1990, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

    w5wq8u69w0vnj88n.png

    74dicwa1uopx5rx6.png
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 16 listopada 2017, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Załamana potrzebne Ci antyTPO i cały pakiet tarczycowy. TSH, ft3 i 4, aTG. To daję dokładny obraz

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • KAL Autorytet
    Postów: 1125 671

    Wysłany: 16 listopada 2017, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Załamana potrzebne Ci antyTPO i cały pakiet tarczycowy. TSH, ft3 i 4, aTG. To daję dokładny obraz

    No i USG tarczycy.

    edwarda20 lubi tę wiadomość

    2 lata starań
    12.2018 Laparoskopia i Histeroskopia (obydwa jajowody drożne)
    wyłyżeczkowane polipy endometrialne
    Letrox 75 | Glucophage 1000XR | Niedoczynność tarczycy | HASHIMOTO | Insulinooporność | Hiperinsulinemizm
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 16 listopada 2017, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    USG w większości przypadków też, ale np. u mnie nic nie widać niepokojącego na USG, obraz w normie. Żadnych guzków czy zniszczeń...

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6145 2249

    Wysłany: 16 listopada 2017, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Załamana85 wrote:
    Czy ft4 wystarczy by wykryc hashi??
    Tylko tsh i ft4 wyzebralam od rodzinnego

    Absolutnie nie. Reszta niestety na własną rekę. Nalezy zrobić cały pakiet tsh, ft3, ft3, atg, atpo i usg tarczycy. Tylko tak mozna zdiagnozowac niedoczynnosc, nadczynnosc i hashi.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6145 2249

    Wysłany: 16 listopada 2017, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    USG w większości przypadków też, ale np. u mnie nic nie widać niepokojącego na USG, obraz w normie. Żadnych guzków czy zniszczeń...

    Bo to może byc dopiero początek hashi, jeszcze tarczyca nie została zniszczona. Dobrze, ze tak szybko wykryta w takim razie. Niektóre kobiety, na usg mają juz w niej dziury, po latach niebadania sie.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 16 listopada 2017, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie chyba nic, tylko się cieszyć, że szybko wykryte. Gdzieś też czytałam, że Hashi mogło się zrobić od nieleczonej niedoczynności. A objawy miałam bardzo długo i lekarz wcześniejszy mi tego z tarczycą nie powiązał, żadnych badań nie zlecił... I tak upłynęło kilka miesięcy bezowocnych starań w niewiedzy. A teraz to mi się nawet w tym cyklu temperatura poprawiła! W ostatnim zauważalna owulacja, śluz i w ogóle. Jeśli się okaże, że to wszystko blokowała mi tarczyca to mam nadzieję, że się uda :)

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego