Majowe testowanie - w maju testujemy 🤞🏻 Zimą się rozpakujemy 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Myślę że nie musisz się martwić. Jak nie będzie całkiem terminu (bo tak też może być) to będą Cię dopisywać jako wizytę dodatkową. Karta ciąży to taka Twoja przepustka.
Kasiekkk, niby człowiek wie że zalecane jest usg w konlretnych tygodniach ale czuje taki żal. Równie dobrze mogłabyć to teleporada, nie marnowała bym dnia urlopu, nie wydawała na bilet, nie wspominając już o ryzyku jeżdżenia pkp. Chyba faktycznie zmienie lekarza i przeniosę się bliżej bo obecnie dojeżdżam do Warszawy. Tylko u mnie nikt nie ma na tyle pozytywnych opinii (chociaż widzę że tym nie ma co się kierować) -
nick nieaktualny
-
Ja usg miałam tylko to planowe przed 10 tygodniem więc wiem że jest we właściwym miejscu ale skąd mam wiedzieć że wszystko jest okey to nie wiem. Wiem że nasze mamy usg miały od święta ale jednak myślałam że przy dzisiejszym sprzęcie i medycynie to taka podstawa wizyty.
Kasienka22, Ulka86 lubią tę wiadomość
-
nulka_23 wrote:Rozmawiałam z mamą i znajomą położną. Obje mnie wyśmiały, powiedziały że usg się robi trzy razy w ciągu ciąży i nie ma sensu robić ich częściej.
Dla mnie to ważne żeby zobaczyć czy dzidziuś się rozwija, czy serduszko bije.. Żeby po prostu spać spokojnie
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
nick nieaktualnyWiesz Nulka, rozumiem, że jest Ci przykro i że chciałaś się dowiedzieć, czy maleństwo rośnie, ale jeśli miałaś USG na którym było potwierdzone, że ciąża jest we właściwym miejscu z bijącym serduszkiem, to następną to faktycznie jest dopiero 11-13 tydzień i to jest normalne. Jeśli nie masz żadnych niepokojących objawów, to może niepotrzebnie się tak tym martwisz?
Są jakieś pojedyńcze badania, według których zbyt częste oddziaływanie na płód fal ultradźwiękowych z aparatu usg może powodować opóźnienie w rozwoju wewnątrzmacicznym.
Z tego co się doszukałam, to Polskie Towarzystwo Ginekologiczne w zdrowej ciąży faktycznie zaleca 3 badania usg w trakcie całej ciąży.
Pisałam, że miałam już dwa, ale w sumie pierwsze było na cito, bo wyniki złe i trzeba było sprawdzic, czy jest w prawidłowym miejscu zagnieżdżona ciąża, żeby podać hormony, które pomogły ją podtrzymać. W przeciwnym wypadku pewnie też miałabym tylko jedno usg, żeby potwierdzić umiejscowienie i serduszko na tej samej wizycie.
Moja mama mówiła, że ona w ogóle w ciążach to na pierwszą wizytę chodziła na początku 3 miesiąca.
Głowa do góry kochana! ❤️ Na pewno wszystko jest dobrze
Ale rozumiem doskonale żal, że nie zostałaś poinformowana, jak będzie wyglądać następna wizyta, bo faktycznie mogłabyś wtedy zapisać się tylko na teleporadę, zwłaszcza jak dojeżdżasz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2021, 14:01
Kasienka22, nulka_23 lubią tę wiadomość
-
Cześć Nulka, ja się podpisuje pod słowami Kasiek:)
Częste usg nie jest wskazane zwłaszcza we wcześniej ciąży, gdyż zarodek jest bardzo malutki, a usg go „nagrzewa”. Są na to rzeczywiście badania.
Także jeśli nie masz niepokojących objawów to naprawdę nie warto tam zaglądać „tak o, bo mamusi się tak chce”. Napewno jest wszystko dobrzenulka_23 lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
https://mamaginekolog.pl/czy-usg-jest-bezpieczne-w-ciazy/
To tyle jeśli chodzi o szkodliwość
A towarzystwo zaleca 3usg bo tyle pokrywa NFZMarcelq lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnynulka_23 wrote:Dziękuję dziewczyny ❤️ już się uspokoiłam chociaż żal pozostał... Gdyby to był późniejszy etap i maleństwo się już ruszało to byłoby inaczej a tak muszę po prpstu ufać że wszystko jest dobrze
Doskonale Cię rozumiem, też ciągle myślę, czy maleństwo rośnie, czy serduszko się nie zatrzymało, czy kosmówka się nie odkleja i wiele wiele więcej, zwłaszcza na początku, kiedy ryzyko utraty jest największe. Ale musimy po prostu wierzyć, że nasze maleństwa są silne, że jest im tam dobrze, że rosną jak na drożdżach, a my powinnyśmy zająć się sobą, póki jeszcze maleństwa nie ma przy nas i mamy na to czas 😉 -
Iskra444 wrote:https://mamaginekolog.pl/czy-usg-jest-bezpieczne-w-ciazy/
To tyle jeśli chodzi o szkodliwość
A towarzystwo zaleca 3usg bo tyle pokrywa NFZ
Czytałam. Zwróć uwagę ze artykuł ma już 3 lata, a medycyna wciąż idzie do przodu, pojawiają się nowe badania i odkrycia.
To tak samo jak z nowymi badaniami dot progesteronu, które się pojawiły pod koniec 2019 roku, dojdą one do wiekszosci lekarzy pewnie za jakieś 5 lat 🤷🏼♀️🤷🏼♀️
Jeśli by usg było 100% bezpieczne lekarze by pozwalali chodzić co tydzień i sobie dziecko oglądać ile wlezie, tymczasem tak nie jest i nie bez powodu
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
nulka_23 wrote:Dziękuję dziewczyny ❤️ już się uspokoiłam chociaż żal pozostał... Gdyby to był późniejszy etap i maleństwo się już ruszało to byłoby inaczej a tak muszę po prpstu ufać że wszystko jest dobrze
Kiedyś jedna znana ginekolog powiedziała słowa które do mnie dotarły : „zaufaj swojemu dziecku, nie będziesz go kontrolować przez całe życie”. Po tym zaczęłam faktycznie ufać mojemu dziecku, które samo decyduje o swoim życiu25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
nick nieaktualnyIskierko, ale Nulka póki co to zalecane miała. Mamaginekolog pisze o negatywnych skutkach niewykonania zalecanyh USG i braku USG w przypadku niepokojących objawów.
Artykuł rozumiem jako odniesienie do artykułów, które całkowicie wykluczają USG w ciąży i pokazanie, że niewykonanie zalecanych USG lub w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia jest gorsze, niż jego wykonanie. Ale nie ma tam ani słowa o tym, żeby robić usg na życzenie.
Nulka miała usg potwierdzające prawidłowe umiejscowienie zarodka i uwidaczniające pracę serca, następne z tego co pamiętam, że pisała w 11-14 tygodniu, czyli nadal zgodnie z zaleceniami, o których pisze mamaginekolog.
I absolutnie to nie jest też tak, że uważam, że 3 i ani jednego więcej, ale też lepiej nie robić usg na każdej wizycie.
https://dziecisawazne.pl/usg-w-ciazy-ile-razy-mozna-wykonac-je-bezpiecznie/
Tu na dole są źródła
Wydaje mi się, że chodzi nam o to samo -
nick nieaktualny
-
Martyna33 wrote:Czytałam. Zwróć uwagę ze artykuł ma już 3 lata, a medycyna wciąż idzie do przodu, pojawiają się nowe badania i odkrycia.
To tak samo jak z nowymi badaniami dot progesteronu, które się pojawiły pod koniec 2019 roku, dojdą one do wiekszosci lekarzy pewnie za jakieś 5 lat 🤷🏼♀️🤷🏼♀️
Jeśli by usg było 100% bezpieczne lekarze by pozwalali chodzić co tydzień i sobie dziecko oglądać ile wlezie, tymczasem tak nie jest i nie bez powodu
Chetnie poczytam nowe badania bo te zalinkowane są na podstawie badań i tekstów starszych niż artykuł mamygonekolog 🤷🏻♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2021, 15:06
-
Belie wrote:Nulka ja myślałam, ze Ty nie miałaś ani razu robionego usg, dlatego tak napisałam. Coś mi się pokręciło.
-
Iskra444 wrote:ja chodziłam na usg co miesiąc a po pęknięciu krwiaka co 2tyg miałam robione między 10-16tc, ale może fakt, to było 4lata temu
Chetnie poczytam nowe badania bo te zalinkowane są na podstawie badań i tekstów starszych niż artykuł mamygonekolog 🤷🏻♀️
Ja tutaj tak samo jak Kasiek mówię o takim usg „bo mamusia chce skontrolować dziecko” i nie może się powstrzymać, czyli sytuacja gdy nie ma żadnych wskazań żeby to usg robić.25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Iskra, polecam PUBMED jeśli jesteś ciekawa nowych badań i artykułów o medycynie. Jedyne co- subskrypcja jest płatna i to sporo, pewnie dlatego nie wiele lekarzy się dokształca i wie o nowych badaniach
Ja mam szczęście, bo moja gin ma subskrypcje i robi streszczenia z najważniejszych rzeczy dla swoich pacjentow, stad znam niektóre info o badanych, które do wiekszosci lekarzy jeszcze nie doszły.
Co do artykuły mamyginekolog to zrozumiałam go tak jak Kasiek, ze porównuje się tam brak usg zupełnie a obecność tych zalecanych usg w czasie ciąży. Nie ma artykułu gdzie by pisało ze bezpieczne jest latanie co tydzień na usg, gdy nie ma ku temu powodu (krwiak, plamienie, bóle).
Ale rozumiem tez Nulke, bo patrzenie na dzidziusia to wyjątkowo piękny widok u chciałoby się jak najczęściej ☺️☺️25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Hej Dziewczyny,, ja właśnie siedzę i rycze bo się okazało ze w grupie mojego synka jest bostonka więc, raczej nie mam co liczyć na szczęśliwe rozwiązanie
Niestety dziadostwo strasznie zaraźliwe a powoduje poronienia i wady płodów ... Nawet się nie łudzę że będzie dobrze i nie zachoruje.. .