Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne Marcowe testowanie :)
Odpowiedz

Marcowe testowanie :)

Oceń ten wątek:
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Poproszę o wpisanie na 4.03. Byłam zapisana w walentynkowym wątku na 14.02 ale @ dalej nie przyszła :P dziś 42dc. Ovu wczoraj w końcu wyznaczyło owulację na 38dc, dziś po wpisaniu temperatury przesunęło na 36dc. Nie wierzę w cuda, ale zobaczymy, może się uda. Akurat dzień przed tą wyznaczoną owulacją był ❤️ Kto wie ;)
    O mamo! A byłaś z takimi długimi cyklami u ginekologa? To nie jest normalne mieć tak długi cykli po tak długim czasie mieć owulację. ;) Nie mniej trzymam kciuki aby jednak ta owulacja teraz była i zaowocowała. ;) Już dopisuję. :*

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judit wrote:
    Chyba owu wypadnie na zmianie mojego meza.Pracuje w trybie 24 h.
    Sluz mi sie w koncu pojawil.Jeszcze nie plodny ale wiesiolek i siemie troche pomogly bo wczesniej go nie widziałam.
    Zrobilam okoł 11 test owu jest kreseczka ale jeszcze nie pozytyw.

    mb3m2s.jpg
    Może jeszcze zdążycie albo poprzednie współżycie zaowocuje. :)
    Mam te same testy, robisz raz dziennie test czy dwa razy dziennie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 14:22

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Gula Autorytet
    Postów: 570 222

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    O mamo! A byłaś z takimi długimi cyklami u ginekologa? To nie jest normalne mieć tak długi cykli po tak długim czasie mieć owulację. ;) Nie mniej trzymam kciuki aby jednak ta owulacja teraz była i zaowocowała. ;) Już dopisuję. :*
    Niestety cykle rozregulowały mi się na skutek olbrzymiego stresu, do października wszystko było jak w zegarku, cykle 30dniowe. Wg badań, które do tej pory zrobiłam wszystko medycznie powinno być ok. Prawdopodobnie to efekt stresu :/ jeśli w tym cyklu się nie uda, mam zrobić monitoring. Ale przy takich długich cyklach chyba wydam fortunę :/

    Starania od sierpnia 2018

    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

    2ca248ecd3799181a47ae3fc1670b6a0.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Niestety cykle rozregulowały mi się na skutek olbrzymiego stresu, do października wszystko było jak w zegarku, cykle 30dniowe. Wg badań, które do tej pory zrobiłam wszystko medycznie powinno być ok. Prawdopodobnie to efekt stresu :/ jeśli w tym cyklu się nie uda, mam zrobić monitoring. Ale przy takich długich cyklach chyba wydam fortunę :/
    O kurcze, no stres na hormony może wpłynąć nieźle i to właśnie może powodować rozregulowanie cykli. Jakie masz tsh ft3 i ft4?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 14:26

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Gula Autorytet
    Postów: 570 222

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    O kurcze, no stres na hormony może wpłynąć nieźle i to właśnie może powodować rozregulowanie cykli. Jakie masz tsh ft3 i ft4?

    Tym bardziej mnie to wkurza bo akurat od sierpnia się staramy. Wiedziałam, że w pierwszym cyklu są marne szanse, a później się posypało :P
    Z hormonami tarczycowymi też nie najlepiej, w październiku TSH miałam ok 2, miałam lekko podniesioną dawkę żeby nieco obniżyć. FT3 było 2,97 przy normie 2,30-4,20 a FT4 1,28 przy normie 0,89-1,76. Miesiąc temu TSH miałam już 4,148 :/ mam podniesioną dużo dawkę i skontroluję za tydzień. Ft 4 nie wiem jakie było, bo internista zamiast dać skierowanie na Ft4 dał na T4 nie wiedzieć czemu.

    Starania od sierpnia 2018

    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

    2ca248ecd3799181a47ae3fc1670b6a0.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Tym bardziej mnie to wkurza bo akurat od sierpnia się staramy. Wiedziałam, że w pierwszym cyklu są marne szanse, a później się posypało :P
    Z hormonami tarczycowymi też nie najlepiej, w październiku TSH miałam ok 2, miałam lekko podniesioną dawkę żeby nieco obniżyć. FT3 było 2,97 przy normie 2,30-4,20 a FT4 1,28 przy normie 0,89-1,76. Miesiąc temu TSH miałam już 4,148 :/ mam podniesioną dużo dawkę i skontroluję za tydzień. Ft 4 nie wiem jakie było, bo internista zamiast dać skierowanie na Ft4 dał na T4 nie wiedzieć czemu.
    Normy laboratoryjne są jedynie teoretyczne, na prawdę dobry specjalista nie będzie opierał się tylko na ttych normach tylko przeliczy to procentowo i do wyniku weźmie pod uwagę wiek i wagę.
    T4 to to samo co fT4. :)

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula rozumiem, że ty bierzesz euthyrox i jesteś pod opieką endokrynologa? Jaką dawkę bierzesz tak z czystej ciekawości pytam. :P O i czy badałaś prolaktynę?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 14:42

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Gula Autorytet
    Postów: 570 222

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Gula rozumiem, że ty bierzesz euthyrox i jesteś pod opieką endokrynologa? Jaką dawkę bierzesz tak z czystej ciekawości pytam. :P O i czy badałaś prolaktynę?
    Tak, w tej chwili już 6 dni w tygodniu 100, raz w tygodniu 150. Prolaktynę zbadałam w 3dc, wynosiła 13,5.
    Zaintrygowało mnie to przeliczenie wyniku do wagi, rozwiniesz?

    Starania od sierpnia 2018

    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

    2ca248ecd3799181a47ae3fc1670b6a0.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Tak, w tej chwili już 6 dni w tygodniu 100, raz w tygodniu 150. Prolaktynę zbadałam w 3dc, wynosiła 13,5.
    Zaintrygowało mnie to przeliczenie wyniku do wagi, rozwiniesz?
    Chodzi o to, że każdy człowiek jest inny, inaczej waży, inny ma wzrost, nie można stosować tej samej normy na wszystkich ludzi. Wiek również gra główna rolę no i jeszcze symptomy. Dla innych tsh 2,30 będzie dawało negatywne skutki a u innych 2,80 będzie spoko, nie będzie dawało skutków ubocznych. Głupie porównanie do horoskopów, każdy byk będzie miał szczęście w tym tygodniu, no nie, tak to nie działa. ;) Tak samo z interpretacja wyników. Dlatego porządny endokrynolog nie spojrzy na wynik tylko i zaraz da euthyrox albo stwierdzi, że jest ok tylko będzie pytał o wagę, o wzrost, o jakieś nie fajne objawy. Obejrzy ciało, zbada tarczycę poprzez usg między innymi.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Gula Autorytet
    Postów: 570 222

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Chodzi o to, że każdy człowiek jest inny, inaczej waży, inny ma wzrost, nie można stosować tej samej normy na wszystkich ludzi. Wiek również gra główna rolę no i jeszcze symptomy. Dla innych tsh 2,30 będzie dawało negatywne skutki a u innych 2,80 będzie spoko, nie będzie dawało skutków ubocznych. Głupie porównanie do horoskopów, każdy byk będzie miał szczęście w tym tygodniu, no nie, tak to nie działa. ;) Tak samo z interpretacja wyników. Dlatego porządny endokrynolog nie spojrzy na wynik tylko i zaraz da euthyrox albo stwierdzi, że jest ok tylko będzie pytał o wagę, o wzrost, o jakieś nie fajne objawy. Obejrzy ciało, zbada tarczycę poprzez usg między innymi.
    Na takiego endo chyba bardzo ciężko trafić ;) teraz jestem pod opieką takiej, która nie machnęła ręką na wynik i kazała zbadać kontrolnie po kilku tygodniach ale przyjść wtedy kiedy będą miejsca wolne, tylko mam przyjechać przed godzinami jej pracy żeby skonsultować wynik. Chociaż tyle dobrze :)

    Starania od sierpnia 2018

    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

    2ca248ecd3799181a47ae3fc1670b6a0.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Na takiego endo chyba bardzo ciężko trafić ;) teraz jestem pod opieką takiej, która nie machnęła ręką na wynik i kazała zbadać kontrolnie po kilku tygodniach ale przyjść wtedy kiedy będą miejsca wolne, tylko mam przyjechać przed godzinami jej pracy żeby skonsultować wynik. Chociaż tyle dobrze :)
    Pewnie, że i tak super trafiłaś. Ja z wynikiem dużo ponad normę miałam powiedziane, że jest ok. A teraz chodzę do ginekologa endokrynologa na NFZ właśnie jest taki jak opisuje. ;) Po prostu mega mega szczęście. ;) a ja tyle lat szukałam specjalisty a na niego trafiłam dopiero w 2017 roku a on przyjmuje w tej samej miejscowości gdzie mieszkam. :)

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • axox Ekspertka
    Postów: 128 78

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie podłamuje... 14dc ani śluzu plodnego ani nie czuje jajnikow... Cos czuje że to cykl bezowulacyjny

    https://www.maluchy.pl/ci-69827.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    axox wrote:
    Ja sie podłamuje... 14dc ani śluzu plodnego ani nie czuje jajnikow... Cos czuje że to cykl bezowulacyjny
    Spokojnie, może faza folikularna Ci się wydłużyła.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Maija Autorytet
    Postów: 341 309

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    axox wrote:
    Ja sie podłamuje... 14dc ani śluzu plodnego ani nie czuje jajnikow... Cos czuje że to cykl bezowulacyjny

    Kochana, tylko spokojnie...
    Stres jest Ci niepotrzebny. Im bardziej zwracasz uwagę na brak objawów, tym bardziej się nakręcasz...

    Wdech, wydech... <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 15:16

    Pierwsze Maleństwo!

    n1g24a6.png
    mjbwwm8.png
    Czekam na synka <3
    10.10 2,6 kg <3
    5.09. 1,6 kg <3
    2.08. - ponad 800 g
    5.07. - 430g

    Termin: 11.11. <3
  • Gula Autorytet
    Postów: 570 222

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Pewnie, że i tak super trafiłaś. Ja z wynikiem dużo ponad normę miałam powiedziane, że jest ok. A teraz chodzę do ginekologa endokrynologa na NFZ właśnie jest taki jak opisuje. ;) Po prostu mega mega szczęście. ;) a ja tyle lat szukałam specjalisty a na niego trafiłam dopiero w 2017 roku a on przyjmuje w tej samej miejscowości gdzie mieszkam. :)
    Super :) ja póki co trzymam się tej która jest, nie czuję się olewana kiedy przychodzę z jakimiś wątpliwościami

    Starania od sierpnia 2018

    09.2019 - 10tc puste jajo płodowe 💔
    09.2020 - cb 😔

    2ca248ecd3799181a47ae3fc1670b6a0.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gula wrote:
    Super :) ja póki co trzymam się tej która jest, nie czuję się olewana kiedy przychodzę z jakimiś wątpliwościami
    A to najważniejsze, czuć się bezpiecznym u lekarza. :)

    Gula lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Judit Autorytet
    Postów: 1217 1220

    Wysłany: 24 lutego 2019, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    [.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 13:52

    ultra długi protokół:
    8dojrzałych komórek
    7 się zapłodniło
    ❄4AA na pokładzie
    została ❄ 4AA

    endometrioza 2/3st,hashimoto, kir aa, ANA 1,2
  • Nera86 Autorytet
    Postów: 734 220

    Wysłany: 24 lutego 2019, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    axox wrote:
    Ja sie podłamuje... 14dc ani śluzu plodnego ani nie czuje jajnikow... Cos czuje że to cykl bezowulacyjny
    jakie masz cykle ? Jeśli "nie czujesz jajników" to dobrze bo znaczy ,że są zdrowe :) A śluz nie musi występować(tzn on jest ale Ty go poprostu nie widzisz) . Mam 3 dzieci z "suchych cykli" i tak naprawdę dopiero od tego roku widzę u siebie tak zauważalny "śluz " :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 17:15

    W oczekiwaniu na czwarty cud z próbą strzału "w synka"
    2.05.2016 poronienie 6/7tc
  • Dośka Autorytet
    Postów: 1172 1817

    Wysłany: 24 lutego 2019, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nigdy nie zaobserwowałam u siebie typowego śluzu płodnego, gdzieś czytałam, że może po prostu być głębiej w środku :)

    Nera86 lubi tę wiadomość

    bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1139 971

    Wysłany: 24 lutego 2019, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judit wrote:
    Robiłam zawsze raz dziennie ale coś czytałam że warto robić też rano i dzisiaj spróbowałam.
    Ale w sumie szkoda mi teraz robić kolejnego, jednak troche te testy kosztują.Owu pewnie będzie około wtorku.
    Ja własnie te testy złapałam za 6zł za 5 testów ale też chyba będę po jednym dziennie robiła.

    Starania o pierwsze dziecko - 34 cykl starań (czas starań ogółem - 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (23l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(32l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
‹‹ 14 15 16 17 18 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego