MARCOWE TESTOWANIE 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hugolina87 wrote:Magda mbc jak byś mogła wklej linka żeby zbadać zależność miedzy testosteronem a shgb. Jeśli te dwie wartości wystarcza to wklejam wyniki swoje które zrobiłam
Testosteron 0,298
ShGB 99,6
Dhea-s 4
Teraz jest po wypiciu glukozy. Robie krzywą cukrowa I insulinowa trzypunktowa.
We wtorek zwymiotowalam :p. Dziś będę się trzymać dzielnie. Z cytryna mi zmieszala i lepiej jakoś póki co
a jakie masz normy do tego?
i czy shbg masz nmol/L
a testostern ng/dl ?
Musisz napisać dokładnie. A linku zaraz poszukam, już go kiedyś wklejałam, ale sobie nie zapisałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 10:46
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Niestety sprawdziłam i te kalkulatory kurde nie wyliczają, ale podeślę Ci artykuł, może dasz radę sama obliczyć!
http://www.napromed.pl/naprotechnologia-przeliczniki-indeksy-hormonalne.html
https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/download/.../25698
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
HopeandFaith wrote:Magda mbc napisze coś więcej na ten temat, bo ja pierwszy raz się o tym tu dowiedziałam.
Chodzi o to, że testosteron możesz mieć w normie, tak jak ja. Ale shbg, czyli białka, które splatają testosteron i nie powalają mu śmigać wolno po organizmie masz za mało lub za dużo.
Ja mam za mało, czyli mój testosteron pływa sobie po mnie sam, a sgbg, które ma "dwie ręce" w każdej powinno mieć po jednej kulce testosteronu, po prostu go nie ma.
Bo ja mam shbg 7 a norma jest od 18. Więc mam 77% testosteronu, który co prawda jest w normie, ale biega wolno, a nie może, bo ja przez to nie mogę mieć dziecka :DD
to tak upraszczając.
Czy daje to objawy? - nie.
Czy można to rozpoznać inaczej niż przez badania? - nie.
Czy gdyby lekarz nie wpadł na to, żeby mi zrobić hormony nadnerczy, to byłabym jedną z tych zdrowych, które nie mogą mieć dziecka, bo nie i to pewnie psychika jest winowajcą? - Pewnie tak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 11:05
Pati88 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Paula_30 wrote:na komorce mam flo a zalogowalam sie na necie na 28dni.pl Pierwszy miesiąc za darmo a portem ceny normalniejsze niz tu. dodtakowo mam wrazenie,ze te wykresy tam sa zerżnięte z ovufriend ;-P
Hehehe. A ja od 10lat z wyjątkami jestem na 28dni.pl i tu nie mogę się odnaleźć, ale tu jest zdecydowanie wiecej dziewczyn -
Dzień dobry!
Magda-mbc zaciekawiłaś mnie tym testosteronem. Możesz podrzucić jakiegoś linka żebym się dowiedziała czegoś więcej. Męża siostra od paru lat stara się o dziecko i nic. Mieli już nawet 4 razy transfer i też nic. A wszystkie wyniki ma w normie. -
nick nieaktualnyMagda - mbc wrote:a jakie masz normy do tego?
i czy shbg masz nmol/L
a testostern ng/dl ?
Musisz napisać dokładnie. A linku zaraz poszukam, już go kiedyś wklejałam, ale sobie nie zapisałam.
Norma shBG 32,4-128 mój wynik 99,6 nmol/l
Testosteron 0,298 ng/ml
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 13:39
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHugolina, optymalna wartość shbg to 75-90 więc jest ok
Ja zaczynałam z chyba 150, w lipcu miałam 127 a więcej nie badałam. W ciąże zachodzę, więc nie ma co.
Przed majowymi staraniami zrobię hormony, bo mam okropnego pmsa, a przecież ciąże mieszają... -
Makowa_Panna wrote:Dzień dobry!
Magda-mbc zaciekawiłaś mnie tym testosteronem. Możesz podrzucić jakiegoś linka żebym się dowiedziała czegoś więcej. Męża siostra od paru lat stara się o dziecko i nic. Mieli już nawet 4 razy transfer i też nic. A wszystkie wyniki ma w normie.
linki masz wyżej, możesz wpisać w google: testosteron biodostępny i tam wszystko jest.💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Hugolina87 wrote:Norma shBG 32,4-128 mój wynik 99,6 nmol/l
Testosteron 0,298 ng/ml
Nie mam tylko tej albuminy bo widzę ze do każdego jest potrzebna.
Ale jeśli hipotetycznie wziąć ze mam albumie między 30/40 bo sprawdzalam różne warianty wychodzi mi wynik ok 16/19% tego biodostępnego testosteronu a wolny 0,822%.
Biodostępny do 30% jest okej, czyli jest okej💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Sung wrote:Hugolina, optymalna wartość shbg to 75-90 więc jest ok
Ja zaczynałam z chyba 150, w lipcu miałam 127 a więcej nie badałam. W ciąże zachodzę, więc nie ma co.
Przed majowymi staraniami zrobię hormony, bo mam okropnego pmsa, a przecież ciąże mieszają...
serio optymalna to 75???!!!
Ja mam 7 :DD
Jakoś nie zapytałam ile powinno być! Hahahaha💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualnyczyli mam szukać dalej przyczyn swoich niepowodzeń
sprawdziąłm te wskażniki dla własnego spokoju. pisza ze jesli sie nie robilo tego badania Albumin to zeby brac norme czyli 43 i wg tego wyszło mi
wolny 0.291 nmol/L (1%)
biodostępny 6.83 nmol/L (23.5%.(dokładnie skopiowane)
Czekam na wyniki krzywych. z wtorku wychodzi ze glukoza za wysoka byla troche ale nie dokończyłam. dzis bedzie cały obraz cukrowy.
http://www.pctag.uk/testosterone-calculator/Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 13:33
-
Hugolina87 wrote:czyli mam szukać dalej przyczyn swoich niepowodzeń
sprawdziąłm te wskażniki dla własnego spokoju. pisza ze jesli sie nie robilo tego badania Albumin to zeby brac norme czyli 43 i wg tego wyszło mi
wolny 0.291 nmol/L (1%)
biodostępny 6.83 nmol/L (23.5%.(dokładnie skopiowane)
Czekam na wyniki krzywych. z wtorku wychodzi ze glukoza za wysoka byla troche ale nie dokończyłam. dzis bedzie cały obraz cukrowy.
http://www.pctag.uk/testosterone-calculator/
może Ci coś wyjdzie po tych krzywych.
Polecam Ci też zrobić wszystkie hormony nadnerczy - jak już robisz. Widziałam tu na forum, że dziewczyny często musiały rozprawiać się z DHEAS i androstendionem💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
agniecha2101 wrote:Paula_30 Koniecznie daj znać co i jak jak będziesz już po wizycie.
-
nick nieaktualnyDHEA-S mam 4 ( 2,68-9,23)
Jeszcze kortyzol badałam tez po środku wynik mam 137 (60,2-184 norma dla godz porannych). Właśnie tego Androstandionu nie mieli w szpitalu w ofercie. Za godz będę mieć krzywe.
Może poprostu nie możemy się w strzelić. No nie wiem. Czekam na wyniki. LicŻe ze będą ok. I jak co pójdę pogadać o wspomagacz na następny cykl -
Magda mbc dzięki za wyjaśnienie. Moja endo jest niemrawa taka. Już nie raz musiałam jej na coś zwracać uwagę i tym przypadku tez tak będzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 14:26
18cs
Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/ -
nick nieaktualny
-
Hugolina87 wrote:Mam wyniki: glukoza 97mg/dl
151 mg/dl
101 mg/dl
Na czczo (70-99); (<140mg/dl)
Insulina 9,6
43,8
24
Wartość ref 2,6-24,9.
W sumei to nie wiem jak to zinterpretować.
Może któraś pomoże ?
wrzuć w kalkulator homa-ir
💙11.06.2019
💙 05.08.2021