Forum Starając się - ogólne MARCOWE TESTOWANIE 2018
Odpowiedz

MARCOWE TESTOWANIE 2018

Oceń ten wątek:
  • HopeandFaith Przyjaciółka
    Postów: 152 20

    Wysłany: 16 marca 2018, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Magda mbc jak byś mogła wklej linka żeby zbadać zależność miedzy testosteronem a shgb. Jeśli te dwie wartości wystarcza to wklejam wyniki swoje które zrobiłam
    Testosteron 0,298
    ShGB 99,6
    Dhea-s 4

    Teraz jest po wypiciu glukozy. Robie krzywą cukrowa I insulinowa trzypunktowa.
    We wtorek zwymiotowalam :p. Dziś będę się trzymać dzielnie. Z cytryna mi zmieszala i lepiej jakoś póki co ;)

    Magda mbc napisze coś więcej na ten temat, bo ja pierwszy raz się o tym tu dowiedziałam.:/

    18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1497 615

    Wysłany: 16 marca 2018, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dzisiaj ide do gina.bp juz moja cierpliowsc sie skonczyla:-/ Tylko jeszcze akurat dzisiaj musial snieg zaczac padac :-/

    860i3e5edambhnvb.png
  • agniecha2101 Autorytet
    Postów: 3045 2058

    Wysłany: 16 marca 2018, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 Koniecznie daj znać co i jak jak będziesz już po wizycie.

    qdkkx1hppzr9qlv8.png
    p19ucsqvh84pvyvi.png
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6585 3788

    Wysłany: 16 marca 2018, 10:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:02

    Paula_30, Magda - mbc, usia89, agniecha2101, Nadzieja22, Hugolina87 lubią tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    klz9ej28f3jwot0w.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 10:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Magda mbc jak byś mogła wklej linka żeby zbadać zależność miedzy testosteronem a shgb. Jeśli te dwie wartości wystarcza to wklejam wyniki swoje które zrobiłam
    Testosteron 0,298
    ShGB 99,6
    Dhea-s 4

    Teraz jest po wypiciu glukozy. Robie krzywą cukrowa I insulinowa trzypunktowa.
    We wtorek zwymiotowalam :p. Dziś będę się trzymać dzielnie. Z cytryna mi zmieszala i lepiej jakoś póki co ;)

    a jakie masz normy do tego?
    i czy shbg masz nmol/L
    a testostern ng/dl ?

    Musisz napisać dokładnie. A linku zaraz poszukam, już go kiedyś wklejałam, ale sobie nie zapisałam.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 10:46

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety sprawdziłam i te kalkulatory kurde nie wyliczają, ale podeślę Ci artykuł, może dasz radę sama obliczyć!

    http://www.napromed.pl/naprotechnologia-przeliczniki-indeksy-hormonalne.html

    https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/download/.../25698

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    HopeandFaith wrote:
    Magda mbc napisze coś więcej na ten temat, bo ja pierwszy raz się o tym tu dowiedziałam.:/

    Chodzi o to, że testosteron możesz mieć w normie, tak jak ja. Ale shbg, czyli białka, które splatają testosteron i nie powalają mu śmigać wolno po organizmie masz za mało lub za dużo.

    Ja mam za mało, czyli mój testosteron pływa sobie po mnie sam, a sgbg, które ma "dwie ręce" w każdej powinno mieć po jednej kulce testosteronu, po prostu go nie ma.

    Bo ja mam shbg 7 a norma jest od 18. Więc mam 77% testosteronu, który co prawda jest w normie, ale biega wolno, a nie może, bo ja przez to nie mogę mieć dziecka :DD

    to tak upraszczając.

    Czy daje to objawy? - nie.
    Czy można to rozpoznać inaczej niż przez badania? - nie.

    Czy gdyby lekarz nie wpadł na to, żeby mi zrobić hormony nadnerczy, to byłabym jedną z tych zdrowych, które nie mogą mieć dziecka, bo nie i to pewnie psychika jest winowajcą? - Pewnie tak. :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 11:05

    Pati88 lubi tę wiadomość

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • wiki35 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 16 marca 2018, 11:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_30 wrote:
    na komorce mam flo a zalogowalam sie na necie na 28dni.pl Pierwszy miesiąc za darmo a portem ceny normalniejsze niz tu. dodtakowo mam wrazenie,ze te wykresy tam sa zerżnięte z ovufriend ;-P


    Hehehe. A ja od 10lat z wyjątkami jestem na 28dni.pl i tu nie mogę się odnaleźć, ale tu jest zdecydowanie wiecej dziewczyn :-)

  • Makowa_Panna Autorytet
    Postów: 2194 2130

    Wysłany: 16 marca 2018, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Magda-mbc zaciekawiłaś mnie tym testosteronem. Możesz podrzucić jakiegoś linka żebym się dowiedziała czegoś więcej. Męża siostra od paru lat stara się o dziecko i nic. Mieli już nawet 4 razy transfer i też nic. A wszystkie wyniki ma w normie.

    Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 marca 2018, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    a jakie masz normy do tego?
    i czy shbg masz nmol/L
    a testostern ng/dl ?

    Musisz napisać dokładnie. A linku zaraz poszukam, już go kiedyś wklejałam, ale sobie nie zapisałam.

    Norma shBG 32,4-128 mój wynik 99,6 nmol/l
    Testosteron 0,298 ng/ml

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 13:39

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 marca 2018, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina, optymalna wartość shbg to 75-90 więc jest ok :)
    Ja zaczynałam z chyba 150, w lipcu miałam 127 a więcej nie badałam. W ciąże zachodzę, więc nie ma co.

    Przed majowymi staraniami zrobię hormony, bo mam okropnego pmsa, a przecież ciąże mieszają...

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Dzień dobry!
    Magda-mbc zaciekawiłaś mnie tym testosteronem. Możesz podrzucić jakiegoś linka żebym się dowiedziała czegoś więcej. Męża siostra od paru lat stara się o dziecko i nic. Mieli już nawet 4 razy transfer i też nic. A wszystkie wyniki ma w normie.

    linki masz wyżej, możesz wpisać w google: testosteron biodostępny i tam wszystko jest.

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 13:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    Norma shBG 32,4-128 mój wynik 99,6 nmol/l
    Testosteron 0,298 ng/ml
    Nie mam tylko tej albuminy bo widzę ze do każdego jest potrzebna.
    Ale jeśli hipotetycznie wziąć ze mam albumie między 30/40 bo sprawdzalam różne warianty wychodzi mi wynik ok 16/19% tego biodostępnego testosteronu a wolny 0,822%.

    Biodostępny do 30% jest okej, czyli jest okej :)

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 13:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Hugolina, optymalna wartość shbg to 75-90 więc jest ok :)
    Ja zaczynałam z chyba 150, w lipcu miałam 127 a więcej nie badałam. W ciąże zachodzę, więc nie ma co.

    Przed majowymi staraniami zrobię hormony, bo mam okropnego pmsa, a przecież ciąże mieszają...

    serio optymalna to 75???!!!
    Ja mam 7 :DD

    Jakoś nie zapytałam ile powinno być! Hahahaha

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 marca 2018, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli mam szukać dalej przyczyn swoich niepowodzeń :P
    sprawdziąłm te wskażniki dla własnego spokoju. pisza ze jesli sie nie robilo tego badania Albumin to zeby brac norme czyli 43 i wg tego wyszło mi
    wolny 0.291 nmol/L (1%)
    biodostępny 6.83 nmol/L (23.5%.(dokładnie skopiowane)
    Czekam na wyniki krzywych. z wtorku wychodzi ze glukoza za wysoka byla troche ale nie dokończyłam. dzis bedzie cały obraz cukrowy.

    http://www.pctag.uk/testosterone-calculator/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 13:33

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugolina87 wrote:
    czyli mam szukać dalej przyczyn swoich niepowodzeń :P
    sprawdziąłm te wskażniki dla własnego spokoju. pisza ze jesli sie nie robilo tego badania Albumin to zeby brac norme czyli 43 i wg tego wyszło mi
    wolny 0.291 nmol/L (1%)
    biodostępny 6.83 nmol/L (23.5%.(dokładnie skopiowane)
    Czekam na wyniki krzywych. z wtorku wychodzi ze glukoza za wysoka byla troche ale nie dokończyłam. dzis bedzie cały obraz cukrowy.

    http://www.pctag.uk/testosterone-calculator/

    może Ci coś wyjdzie po tych krzywych.
    Polecam Ci też zrobić wszystkie hormony nadnerczy - jak już robisz. Widziałam tu na forum, że dziewczyny często musiały rozprawiać się z DHEAS i androstendionem

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6769 5140

    Wysłany: 16 marca 2018, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki35 wrote:
    Hehehe. A ja od 10lat z wyjątkami jestem na 28dni.pl i tu nie mogę się odnaleźć, ale tu jest zdecydowanie wiecej dziewczyn :-)

    Cześć Wiki, zapraszamy :)

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • Paula_30 Autorytet
    Postów: 1497 615

    Wysłany: 16 marca 2018, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Paula_30 Koniecznie daj znać co i jak jak będziesz już po wizycie.
    I juz wiem że ciąży nie ma,jest mała torbielke na 2 cm którą się wchłonie przy @. Dodatkowo dowiedziałam się że to dupek mi tak przedłużył cykl bo brallam tylko 1 tabletkę dziennie..

    860i3e5edambhnvb.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 marca 2018, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DHEA-S mam 4 ( 2,68-9,23)
    Jeszcze kortyzol badałam tez po środku wynik mam 137 (60,2-184 norma dla godz porannych). Właśnie tego Androstandionu nie mieli w szpitalu w ofercie. Za godz będę mieć krzywe.
    Może poprostu nie możemy się w strzelić. No nie wiem. Czekam na wyniki. LicŻe ze będą ok. I jak co pójdę pogadać o wspomagacz na następny cykl

  • HopeandFaith Przyjaciółka
    Postów: 152 20

    Wysłany: 16 marca 2018, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda mbc dzięki za wyjaśnienie. Moja endo jest niemrawa taka. Już nie raz musiałam jej na coś zwracać uwagę i tym przypadku tez tak będzie.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2018, 14:26

    18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego