Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Marcowe testowanie - plenerowe starania wróżą listopadowe rozwiązania
Odpowiedz

Marcowe testowanie - plenerowe starania wróżą listopadowe rozwiązania

Oceń ten wątek:
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    A jak to jest z drożnością jak się ma ciąże za sobą? Nie warto robić?

Ale donoszoną i urodzoną czy 💔? Moja koleżanka po urodzeniu syna cesarką 4 lata temu, dostała teraz wskazanie na drożność bo mogą być zrosty po porodzie (stara się już kilka miesięcy). Lekarz mój mówił że jak zajdę z jednym drożnym to drugi w trakcie ciąży sam powinien się udrożnić bo one podobno w trakcie ciąży bardzo się naciągają.

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dastiny wrote:
    Ja miałam 2 poronienia i prawdopodobnie to one były przyczyną niedroznosci. Lekarz tłumaczył że czasem ciąża ulokuje się blisko ujścia jajowodu

Tak one mogą być pół drożne (lekko przytykane ale tak że coś przechodzi) i wtedy tworzą się ciąże pozamaciczne i poronienia

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Ale donoszoną i urodzoną czy 💔? Moja koleżanka po urodzeniu syna cesarką 4 lata temu, dostała teraz wskazanie na drożność bo mogą być zrosty po porodzie (stara się już kilka miesięcy). Lekarz mój mówił że jak zajdę z jednym drożnym to drugi w trakcie ciąży sam powinien się udrożnić bo one podobno w trakcie ciąży bardzo się naciągają.

Niestety nie urodzoną💔. Lekarz powiedział ze jeśli zaszłam to jajowody są drożne (albo przynajmniej jeden) ale chciałam podpytać co wy o tym myślicie :)

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • MrsBean Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co ze Sloneczko123?
    Wątek nie jest prowadzony.. 🤔

"Wszystko jest możliwe, niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja juz powinnam mieć kilka lat temu zrobiona drożność po ciąży pozamacicznej jajowodowej, jajowod mi zostawili po pęknięciu. Jednak nikt nie chciał mnie skierować "bo młoda", dopiero lekarz w klinice dał mi skierowanie ale na nfz jedynie pod rtg, a sono hsg tylko prywatnie. Może w drugiej połowie roku pójdę zrobić prywatnie bo niestety teraz wiekszosc kasy będzie leciało na remont.

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsBean wrote:
    A co ze Sloneczko123?

Monika pięknie prowadzi ten wątek ☺️ Lista jest w trzecim komentarzu bodajze

MrsBean, Magda_Lena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsBean wrote:
    A co ze Sloneczko123?

Wątek jest prowadzony przez Monikę7, wszystko wyjątkowo w 3 komentarzu na pierwszej stronie. Słoneczko123 zniknęła 🤷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 11:03

MrsBean lubi tę wiadomość

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sono-hsg wspominam tak, jak Morgana.
    Bol jak najgorsza @, ale razy 3. Nie jest to przyjemne, ale do przezycia, bo ten najgorszy bol trwa kilkanascie sekund, kiedy płyn wpływa do jajowodów.
    Sono hsg mialam w kwietniu, w czerwcu histeroskopie i chwile pozniej bylam w ciazy. Podejrzewam, ze pomoglo jedno i drugie.
    Przedszkolanka - mi tam jest smutno z powodu Twojego okresu :)

No i moge oficjalnie oglosic, ze wlasnie mam owulacje. Jest troche plodnego sluzu, test owu pozytywny, wiec doczekalam sie. Tylko, ze w 21 dc! I to mnie martwi...
    Boje sie, ze pecherzyk bedzie przetrwaly i nic z tego nie wyjdzie.
    W cyklu, w ktorym zaszlam w ciaze owu byla ksiazkowo w 14dc.
    Czy ktoras z Was ma zawsze pozne owulacje? Co mowia lekarze?

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Bol jak najgorsza @, ale razy 3. Nie jest to przyjemne, ale do przezycia, bo ten najgorszy bol trwa kilkanascie sekund, kiedy płyn wpływa do jajowodów.
    Sono hsg mialam w kwietniu, w czerwcu histeroskopie i chwile pozniej bylam w ciazy. Podejrzewam, ze pomoglo jedno i drugie.

No i moge oficjalnie oglosic, ze wlasnie mam owulacje. Jest troche plodnego sluzu, test owu pozytywny, wiec doczekalam sie. Tylko, ze w 21 dc! I to mnie martwi...

Nie ma późnej owulacji , jest po prostu owulacja i nie ważne kiedy występuje :) Po prostu pecherzyki zaczęły dojrzewać troszkę później.
    Jeśli dziś wyszedł Ci pozytyw to raczej owulka jutro.
    Ja dziś 22dc i wczoraj właśnie musiałam pozytyw, dziś tempka w górę wiec owulacja dziś ☺️

Jeśli chodzi o przyczynę to owulacja może się opóźnić chociażby przez stres. Jeśli masz zwykle regularne cykle to nic strasznego.
    Ja mam zawsze owulacje ok 24 dc i mam problemy z nadnerczami. Jednak u mnie cykle są do tego bardzo nieregularne.

• MrsBean Przyjaciółka

Wysłany: 11 marca 2021, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just wrote:
    Wątek jest prowadzony przez Monikę7, wszystko wyjątkowo w 3 komentarzu na pierwszej stronie. Słoneczko123 zniknęła 🤷

Ach tak..Widzę. 😉 dzięki.
    Nie wiedziałam czy mam się wpisać, bo myślałam że nie ma żadnych aktualizacji haha.

Proszę o wpisanie mnie na 20 marca.

Monika7 lubi tę wiadomość

"Wszystko jest możliwe, niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
  • Dastiny Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to normalne że wszędzie czuję zapach laysow paprykowych?? Od wczoraj. Już z bezsilności nawet płukałam nos w środku to jest irytujące 😒

• Manioka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dastiny wrote:
    Czy to normalne że wszędzie czuję zapach laysow paprykowych?? Od wczoraj. Już z bezsilności nawet płukałam nos w środku to jest irytujące 😒

Nie martw się.. Mnie od wczoraj śmierdzi rybą wszędzie 😂
    A dziś w gratisie dostałam doła znowu 😅
    🐒 Przychodź!! 😐

f2w39jcg9uvyycdv.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna - tak tak, zle sie wyrazilam, owu jutro, czyli w 21 dc :)
    Wrocilam wlasnie do moich zapiskow w Flo z poprzednich staran, bo niewiele pamietam i niestety dwukrotnie z tych poznych owulacji mialam torbiel czynnosciowa. Pecherzyki rosly do 31 i 33 mm. Owulacje mialam zazwyczaj naprzemiennie raz 14-15dc raz 20-20 dc, pamietam, ze moja ginekolog twierdzila, ze zalezy to od jajnika, z ktorego w danym miesiacu jest owulacja, co jest logiczne. Takze pozostaje mi wierzyc, ze to bedzie normalna, dobra jakosciowo owulacja :)

MrsBean lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Magda_Lena Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:

Mama-ginekolog bardzo ładnie o tym pisze na swoim blogu, akurat wczoraj czytałam - pisze, że nie ma czegoś takiego jak 'normalna' albo 'późna' owulacja; tak się mówi o tej owulacji w 14. dniu często, bo taki dzień jest podawany jako przykładowy w książkach od biologii, ale nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o starania;
    tyle tylko, że czasem ciężko jest dziewczynom wystrzelić się ze staraniami w owulację, bo mają zakodowane w głowie, że to na pewno w okolicach 14. jest owulacja i dni płodne, a tak naprawdę mają owulację w np. 20. dniu cyklu, kiedy myślą że już jest po, i to bardzo wydłuża ich starania...

Mama-ginekolog często jest tutaj polecana, ja też polecam, bo naprawdę fajnie wyjaśnia różne kwestie 🙂

Ona: 33, On: 37 => Staramy się od 01.2021, o pierwsze dziecko.

Badania - Ona - raczej wszystko ok:
    *wszystkie z 3 dc w normie (morfologia, TSH, hormony);
    *progesteron w 8 dpo w normie (14,59 ng/ml);
    *cytologia, USG - ok;
    *owulacje są (wg wykresu temperatur) idwóch monitoringów;

Jedynie:
    - plamienia od 7-8 dpo, przez 4-5 dni aż do okresu;
    - krótka faza lutealna: 10 dni;
    - cienkie endometrium (?) - wnioskuję z bardzo skąpego okresu trwającego 1-2 dni.

Badania - On - zrobione we wrześniu 2022 - słabe wyniki: ilość, ruchliwość, morfologia, wszystko bardzo słabo, poniżej normy;
    dodatkowo: żylaki.

Supelmenty - Ona:
    Mama DHA Premium Plus, Doppelherz Aktiv + Koenzym Q10 Forte

Suplementy - On:
    od października 2022: Fertilman Plus + Proxeed Plus;

Pazdziernik 2022 - pierwsza wizyta w Invicta:
    suplementacja dla Męża, zalecone powtórzenie badań w styczniu 2023 i wskazanie do usunięcia żylaków.
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Martyna - tak tak, zle sie wyrazilam, owu jutro, czyli w 21 dc :)
    Wrocilam wlasnie do moich zapiskow w Flo z poprzednich staran, bo niewiele pamietam i niestety dwukrotnie z tych poznych owulacji mialam torbiel czynnosciowa. Pecherzyki rosly do 31 i 33 mm. Owulacje mialam zazwyczaj naprzemiennie raz 14-15dc raz 20-20 dc, pamietam, ze moja ginekolog twierdzila, ze zalezy to od jajnika, z ktorego w danym miesiacu jest owulacja, co jest logiczne. Takze pozostaje mi wierzyc, ze to bedzie normalna, dobra jakosciowo owulacja :)

Hmm, to może to jest problem niepękających pęcherzyków skoro czasem tak się u Ciebie dzieje? Skoro kilka razy była torbiel... może warto brać zastrzyk na pęknięcie tego 15dc po monitoringu ?

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna - tak tez bylo. W kolejnym cyklu po tym z torbiela mialam zastrzyk Ovitrelle. Pytalam wtedy tej lekarki czy to nie LUF, ale stwierdzila, ze 2 cykle z niepeknietymi pecherzykami jeszcze o niczym nie swiadcza i temat sie zamknal.
    Postanowilismy z mezem, ze dajemy sobie 3 cykle na starania „na luzie” (o ile w ogole tak sie da), bez lekarzy, monitoringu i badan, jesli nie wyjdzie to bede dzialac. Zaczne od badan hormonalnych, bo po ciazy i karmieniu moglo sie cos rozregulowac.

Jasne, owulacja nie musi byc w 14 dc :) Dlatego pisalysmy jakis czas temu o starym, bezsensownym podejsciu lekarzy do zalecania duphastonu po 14 dc bez kontroli owulacji. Alee, poprzednie starania nauczyly mnie, ze temat trzeba drazyc. U mnie jednak te torbiele byly, nie mialam w tych cyklach szans na zajscie w ciaze, wiec nie zawsze pozna owulacja jest wartosciowa :)

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
  • Alutka128 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby ktoś się zastanawial co u mnie to przestałam robić testy po tym jak widziałam jaśniejszy, krwawienia nie ma żadnego na szczęście, podbrzusze czasami zaboli ale to normalne, piersi bolą więc chyba u mnie wszystko ok :) według zalecenia "lekarza" za 8 dni idę znów do niego, mam nadzieję że już coś będzie widać 🙏🙏🙏

A i od 3 dni pochłaniam czosnek w niewyobrażalnie wielkich ilościach 😂😂😂

nick nieaktualny, Manioka, Nikodemka, nick nieaktualny, Ester, jo_ana, Olenkaqx, Gizmo 11, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

qb3c2n0aaonxly0p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak coś założyłam wątek kwietniowy by już zapisywać te które testują na początku kwietnia aczkolwiek nie chce uciekać z tego wątku jeszcze. :) Jeszcze traktuje tamten nowy wątek jako kalendarz póki co. 💕

Sendi94, jo_ana, Monika7 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka128 wrote:
    Jakby ktoś się zastanawial co u mnie to przestałam robić testy po tym jak widziałam jaśniejszy, krwawienia nie ma żadnego na szczęście, podbrzusze czasami zaboli ale to normalne, piersi bolą więc chyba u mnie wszystko ok :) według zalecenia "lekarza" za 8 dni idę znów do niego, mam nadzieję że już coś będzie widać 🙏🙏🙏

A i od 3 dni pochłaniam czosnek w niewyobrażalnie wielkich ilościach 😂😂😂
    Ja cały czas myślę co u ciebie jak się nie odzywasz. Ale super ze starasz się uspokoić, wierzę że będzie dobrze i trzymam kciuki ciągle! ♥

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Niestety nie urodzoną💔. Lekarz powiedział ze jeśli zaszłam to jajowody są drożne (albo przynajmniej jeden) ale chciałam podpytać co wy o tym myślicie :)

Wydaje mi się że jeśli nie było ciąży pozamacicznej która utknęła w jajowodzie to powinny być drożne lub tak jak powiedział lekarz przynajmniej jeden, wiec trzymam kciuki za to żeby ponownie się udało ze szczęśliwym finałem ❤️🍀

Starania od 08.2019
    👩🏼

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ