Marcowe testowanie - plenerowe starania wróżą listopadowe rozwiązania
-
WIADOMOŚĆ
-
Martyna33 wrote:A jak to jest z drożnością jak się ma ciąże za sobą? Nie warto robić?
Ale donoszoną i urodzoną czy 💔? Moja koleżanka po urodzeniu syna cesarką 4 lata temu, dostała teraz wskazanie na drożność bo mogą być zrosty po porodzie (stara się już kilka miesięcy). Lekarz mój mówił że jak zajdę z jednym drożnym to drugi w trakcie ciąży sam powinien się udrożnić bo one podobno w trakcie ciąży bardzo się naciągają.Starania od 08.2019
👩🏼
drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok
Trzy nieudane IUI
29.04.2022 punkcja
IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
7 dpt cień cienia
8 dpt beta 122
10 dpt beta 318
12 dpt beta 702
14 dpt beta 1543
19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨👩👧
02.11.2022 III prenatalne 🍀
10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰 -
Dastiny wrote:Ja miałam 2 poronienia i prawdopodobnie to one były przyczyną niedroznosci. Lekarz tłumaczył że czasem ciąża ulokuje się blisko ujścia jajowodu
Tak one mogą być pół drożne (lekko przytykane ale tak że coś przechodzi) i wtedy tworzą się ciąże pozamaciczne i poronieniaStarania od 08.2019
👩🏼
Trzy nieudane IUI
29.04.2022 punkcja
7 dpt cień cienia
8 dpt beta 122
10 dpt beta 318
12 dpt beta 702
14 dpt beta 1543
10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰 -
Syla87 wrote:Ale donoszoną i urodzoną czy 💔? Moja koleżanka po urodzeniu syna cesarką 4 lata temu, dostała teraz wskazanie na drożność bo mogą być zrosty po porodzie (stara się już kilka miesięcy). Lekarz mój mówił że jak zajdę z jednym drożnym to drugi w trakcie ciąży sam powinien się udrożnić bo one podobno w trakcie ciąży bardzo się naciągają.
Niestety nie urodzoną💔. Lekarz powiedział ze jeśli zaszłam to jajowody są drożne (albo przynajmniej jeden) ale chciałam podpytać co wy o tym myślicie25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
nick nieaktualnyDziewczyny ja juz powinnam mieć kilka lat temu zrobiona drożność po ciąży pozamacicznej jajowodowej, jajowod mi zostawili po pęknięciu. Jednak nikt nie chciał mnie skierować "bo młoda", dopiero lekarz w klinice dał mi skierowanie ale na nfz jedynie pod rtg, a sono hsg tylko prywatnie. Może w drugiej połowie roku pójdę zrobić prywatnie bo niestety teraz wiekszosc kasy będzie leciało na remont.
-
MrsBean wrote:A co ze Sloneczko123?
Wątek nie jest prowadzony.. 🤔
Monika pięknie prowadzi ten wątek ☺️ Lista jest w trzecim komentarzu bodajzeMrsBean, Magda_Lena lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
nick nieaktualnyMrsBean wrote:A co ze Sloneczko123?
Wątek nie jest prowadzony.. 🤔
Wątek jest prowadzony przez Monikę7, wszystko wyjątkowo w 3 komentarzu na pierwszej stronie. Słoneczko123 zniknęła 🤷
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2021, 11:03
MrsBean lubi tę wiadomość
-
Ja sono-hsg wspominam tak, jak Morgana.
Bol jak najgorsza @, ale razy 3. Nie jest to przyjemne, ale do przezycia, bo ten najgorszy bol trwa kilkanascie sekund, kiedy płyn wpływa do jajowodów.
Sono hsg mialam w kwietniu, w czerwcu histeroskopie i chwile pozniej bylam w ciazy. Podejrzewam, ze pomoglo jedno i drugie.
Przedszkolanka - mi tam jest smutno z powodu Twojego okresu
No i moge oficjalnie oglosic, ze wlasnie mam owulacje. Jest troche plodnego sluzu, test owu pozytywny, wiec doczekalam sie. Tylko, ze w 21 dc! I to mnie martwi...
Boje sie, ze pecherzyk bedzie przetrwaly i nic z tego nie wyjdzie.
W cyklu, w ktorym zaszlam w ciaze owu byla ksiazkowo w 14dc.
Czy ktoras z Was ma zawsze pozne owulacje? Co mowia lekarze?przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Ja sono-hsg wspominam tak, jak Morgana.
Bol jak najgorsza @, ale razy 3. Nie jest to przyjemne, ale do przezycia, bo ten najgorszy bol trwa kilkanascie sekund, kiedy płyn wpływa do jajowodów.
Sono hsg mialam w kwietniu, w czerwcu histeroskopie i chwile pozniej bylam w ciazy. Podejrzewam, ze pomoglo jedno i drugie.
No i moge oficjalnie oglosic, ze wlasnie mam owulacje. Jest troche plodnego sluzu, test owu pozytywny, wiec doczekalam sie. Tylko, ze w 21 dc! I to mnie martwi...
Czy ktoras z Was ma zawsze pozne owulacje? Co mowia lekarze?
Nie ma późnej owulacji , jest po prostu owulacja i nie ważne kiedy występuje Po prostu pecherzyki zaczęły dojrzewać troszkę później.
Jeśli dziś wyszedł Ci pozytyw to raczej owulka jutro.
Ja dziś 22dc i wczoraj właśnie musiałam pozytyw, dziś tempka w górę wiec owulacja dziś ☺️
Jeśli chodzi o przyczynę to owulacja może się opóźnić chociażby przez stres. Jeśli masz zwykle regularne cykle to nic strasznego.
Ja mam zawsze owulacje ok 24 dc i mam problemy z nadnerczami. Jednak u mnie cykle są do tego bardzo nieregularne.
Just wrote:Wątek jest prowadzony przez Monikę7, wszystko wyjątkowo w 3 komentarzu na pierwszej stronie. Słoneczko123 zniknęła 🤷
Ach tak..Widzę. 😉 dzięki.
Nie wiedziałam czy mam się wpisać, bo myślałam że nie ma żadnych aktualizacji haha.
Proszę o wpisanie mnie na 20 marca.Monika7 lubi tę wiadomość
"Wszystko jest możliwe, niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu." -
Dastiny wrote:Czy to normalne że wszędzie czuję zapach laysow paprykowych?? Od wczoraj. Już z bezsilności nawet płukałam nos w środku to jest irytujące 😒
Nie martw się.. Mnie od wczoraj śmierdzi rybą wszędzie 😂
A dziś w gratisie dostałam doła znowu 😅
🐒 Przychodź!! 😐 -
Martyna - tak tak, zle sie wyrazilam, owu jutro, czyli w 21 dc
Wrocilam wlasnie do moich zapiskow w Flo z poprzednich staran, bo niewiele pamietam i niestety dwukrotnie z tych poznych owulacji mialam torbiel czynnosciowa. Pecherzyki rosly do 31 i 33 mm. Owulacje mialam zazwyczaj naprzemiennie raz 14-15dc raz 20-20 dc, pamietam, ze moja ginekolog twierdzila, ze zalezy to od jajnika, z ktorego w danym miesiacu jest owulacja, co jest logiczne. Takze pozostaje mi wierzyc, ze to bedzie normalna, dobra jakosciowo owulacja
MrsBean lubi tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Ja sono-hsg wspominam tak, jak Morgana.
Czy ktoras z Was ma zawsze pozne owulacje? Co mowia lekarze?
Mama-ginekolog bardzo ładnie o tym pisze na swoim blogu, akurat wczoraj czytałam - pisze, że nie ma czegoś takiego jak 'normalna' albo 'późna' owulacja; tak się mówi o tej owulacji w 14. dniu często, bo taki dzień jest podawany jako przykładowy w książkach od biologii, ale nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o starania;
tyle tylko, że czasem ciężko jest dziewczynom wystrzelić się ze staraniami w owulację, bo mają zakodowane w głowie, że to na pewno w okolicach 14. jest owulacja i dni płodne, a tak naprawdę mają owulację w np. 20. dniu cyklu, kiedy myślą że już jest po, i to bardzo wydłuża ich starania...
Mama-ginekolog często jest tutaj polecana, ja też polecam, bo naprawdę fajnie wyjaśnia różne kwestie 🙂Ona: 33, On: 37 => Staramy się od 01.2021, o pierwsze dziecko.
Badania - Ona - raczej wszystko ok:
*wszystkie z 3 dc w normie (morfologia, TSH, hormony);
*progesteron w 8 dpo w normie (14,59 ng/ml);
*cytologia, USG - ok;
*owulacje są (wg wykresu temperatur) idwóch monitoringów;
Jedynie:
- plamienia od 7-8 dpo, przez 4-5 dni aż do okresu;
- krótka faza lutealna: 10 dni;
- cienkie endometrium (?) - wnioskuję z bardzo skąpego okresu trwającego 1-2 dni.
Badania - On - zrobione we wrześniu 2022 - słabe wyniki: ilość, ruchliwość, morfologia, wszystko bardzo słabo, poniżej normy;
dodatkowo: żylaki.
Supelmenty - Ona:
Mama DHA Premium Plus, Doppelherz Aktiv + Koenzym Q10 Forte
Suplementy - On:
od października 2022: Fertilman Plus + Proxeed Plus;
Pazdziernik 2022 - pierwsza wizyta w Invicta:
suplementacja dla Męża, zalecone powtórzenie badań w styczniu 2023 i wskazanie do usunięcia żylaków. -
Nikodemka wrote:Martyna - tak tak, zle sie wyrazilam, owu jutro, czyli w 21 dc
Wrocilam wlasnie do moich zapiskow w Flo z poprzednich staran, bo niewiele pamietam i niestety dwukrotnie z tych poznych owulacji mialam torbiel czynnosciowa. Pecherzyki rosly do 31 i 33 mm. Owulacje mialam zazwyczaj naprzemiennie raz 14-15dc raz 20-20 dc, pamietam, ze moja ginekolog twierdzila, ze zalezy to od jajnika, z ktorego w danym miesiacu jest owulacja, co jest logiczne. Takze pozostaje mi wierzyc, ze to bedzie normalna, dobra jakosciowo owulacja
Hmm, to może to jest problem niepękających pęcherzyków skoro czasem tak się u Ciebie dzieje? Skoro kilka razy była torbiel... może warto brać zastrzyk na pęknięcie tego 15dc po monitoringu ?
Martyna - tak tez bylo. W kolejnym cyklu po tym z torbiela mialam zastrzyk Ovitrelle. Pytalam wtedy tej lekarki czy to nie LUF, ale stwierdzila, ze 2 cykle z niepeknietymi pecherzykami jeszcze o niczym nie swiadcza i temat sie zamknal.
Postanowilismy z mezem, ze dajemy sobie 3 cykle na starania „na luzie” (o ile w ogole tak sie da), bez lekarzy, monitoringu i badan, jesli nie wyjdzie to bede dzialac. Zaczne od badan hormonalnych, bo po ciazy i karmieniu moglo sie cos rozregulowac.
Jasne, owulacja nie musi byc w 14 dc Dlatego pisalysmy jakis czas temu o starym, bezsensownym podejsciu lekarzy do zalecania duphastonu po 14 dc bez kontroli owulacji. Alee, poprzednie starania nauczyly mnie, ze temat trzeba drazyc. U mnie jednak te torbiele byly, nie mialam w tych cyklach szans na zajscie w ciaze, wiec nie zawsze pozna owulacja jest wartosciowa
-
Jakby ktoś się zastanawial co u mnie to przestałam robić testy po tym jak widziałam jaśniejszy, krwawienia nie ma żadnego na szczęście, podbrzusze czasami zaboli ale to normalne, piersi bolą więc chyba u mnie wszystko ok według zalecenia "lekarza" za 8 dni idę znów do niego, mam nadzieję że już coś będzie widać 🙏🙏🙏
A i od 3 dni pochłaniam czosnek w niewyobrażalnie wielkich ilościach 😂😂😂Ladinola, Manioka, Nikodemka, Vivian, Ester, jo_ana, Olenkaqx, Gizmo 11, Nynka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAlutka128 wrote:Jakby ktoś się zastanawial co u mnie to przestałam robić testy po tym jak widziałam jaśniejszy, krwawienia nie ma żadnego na szczęście, podbrzusze czasami zaboli ale to normalne, piersi bolą więc chyba u mnie wszystko ok według zalecenia "lekarza" za 8 dni idę znów do niego, mam nadzieję że już coś będzie widać 🙏🙏🙏
A i od 3 dni pochłaniam czosnek w niewyobrażalnie wielkich ilościach 😂😂😂 -
Martyna33 wrote:Niestety nie urodzoną💔. Lekarz powiedział ze jeśli zaszłam to jajowody są drożne (albo przynajmniej jeden) ale chciałam podpytać co wy o tym myślicie
Wydaje mi się że jeśli nie było ciąży pozamacicznej która utknęła w jajowodzie to powinny być drożne lub tak jak powiedział lekarz przynajmniej jeden, wiec trzymam kciuki za to żeby ponownie się udało ze szczęśliwym finałem ❤️🍀Starania od 08.2019
👩🏼
Trzy nieudane IUI
29.04.2022 punkcja
7 dpt cień cienia
8 dpt beta 122
10 dpt beta 318
12 dpt beta 702
14 dpt beta 1543
10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰