Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Marcowe testowanie - plenerowe starania wróżą listopadowe rozwiązania
Odpowiedz

Marcowe testowanie - plenerowe starania wróżą listopadowe rozwiązania

Oceń ten wątek:
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna - a masz jakies potwierdzone zrodlo takich informacji? Nie pytam zlosliwie tylko z ciekawosci :)
    Bedac w ciazy dokopalam sie do badan, w ktorych lekarze zakladali, ze duphaston moze miec wplyw jedynie na rozwoj ukladu moczowego dziecka, w szczegolnosci chlopcow (moze powodowac spodziectwo), ale i tak nic nie zostalo naukowo udowodnione.
    Leki, ktore sa dozwolone w ciazy (a duphaston jest takim lekiem) sa naprawde dobrze przebane. Dlatego wiele lekow jest niezalecanych w ciazy po prostu z powodu braku badan.
    Gdyby mial on powodowac wady serca plodu albo zwiekszac ich ryzyko i bylyby na to jakies naukowe dowody musialoby to zostac umieszczone w ulotce. Tak jest wlasnie ze spodziectwem.

Ewa84, Dajanira lubią tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • Monika7 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CestLaVie wrote:
    Moniu, a jak u Ciebie? Który dzień cyklu? ;)
    Bardzo to miłe, że pytasz ❤️ Ja w czwartek przywitałam się z tą wredną małpą i powoli się z nią już żegnam 😉 Oby na dluuuugo. Także u mnie 5dc i nowe nadzieje. A jak u Ciebie? Twoje testowanie zbliża się wielkimi krokami 😉 Oby się Wam teraz udało bez robienia drożności🤞🏻

Coco31 lubi tę wiadomość

🙍🏻‍♀️&🙎🏼‍♂️ 34l
    Starania od maja 2020

1 IUI - styczeń 2022, poronienie samoistne 6t5d
    2 IUI - czerwiec 2022, nieudane
    3 IUI - lipiec 2022 (29cs) -> Filip 👶💛

age.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Martyna - a masz jakies potwierdzone zrodlo takich informacji? Nie pytam zlosliwie tylko z ciekawosci :)
    Bedac w ciazy dokopalam sie do badan, w ktorych lekarze zakladali, ze duphaston moze miec wplyw jedynie na rozwoj ukladu moczowego dziecka, w szczegolnosci chlopcow (moze powodowac spodziectwo), ale i tak nic nie zostalo naukowo udowodnione.
    Leki, ktore sa dozwolone w ciazy (a duphaston jest takim lekiem) sa naprawde dobrze przebane. Dlatego wiele lekow jest niezalecanych w ciazy po prostu z powodu braku badan.
    Gdyby mial on powodowac wady serca plodu albo zwiekszac ich ryzyko i bylyby na to jakies naukowe dowody musialoby to zostac umieszczone w ulotce. Tak jest wlasnie ze spodziectwem.

Poszukam jutro linku, ale to jest zamknięta strona po angielsku - subskrypcja badań to koszt ok 300$ Miesięcznie, moja ginekolog kupiła subskrypcje i publikuje takie wyciągi z tamtąd dla swoich pacjentów razem z linkiem :)
    Ale wpisz sobie w Google „progesteron syntetyczny a wady serca dziecka” , najlepiej po angielsku i napewno znajdziesz artykuły :)

EDIT: tutaj masz info https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31583604/

A co do zawarcia tej info na ulotce- zgadzam się, napewno będzie to zrobione, ale badania są z października 2020, a takie zawarcie w ulotce niestety tak szybko się nie dzieje :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 21:10

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2021, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    A skok temperatury był?:) Jak tak to moim zdaniem była, ale tylko usg potwierdzi na 100%

Nie. Wręcz bym powiedziała, ze zamiast skoku był duży spadek, który utrzymuje się do teraz (z temp 35,7-74 na 36,38)

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anjucha wrote:
    Nie. Wręcz bym powiedziała, ze zamiast skoku był duży spadek, który utrzymuje się do teraz (z temp 35,7-74 na 36,38)

No to raczej nie było, może cykl bezowulacyjny skoro owulak był pozytywny.

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Gizmo 11 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie zrobić badanie przed ciąża, ktoś już pytała ale nie mogę znaleźć teraz. 🤭

Jestem po grudniowym poronieniu, lekarz nic nie kazał robić , nic badać bo to pierwsza ciaza i pierwszy taki mój "przypadek' ale wolałabym się sprawdzić. Mąż radzi żebym poczekała chociaż jeden cykl jeszcze z badaniami.

Według testów owulacja mam.
    Na początku ciąży brała duphaston, tylko kilka dni 😓
    Ogólnie cylke ma regularne.

Gosia
    🧏‍♀️ 28l.
    Acard 150mg, Pregna Plus,
    Duphaston

🧏‍♂️30l.
    MultVit , WitC

Pierwsza ciąża

14.12.2020 💔8 tc.
    29.06.2021💔 5,4tc
    26.07.2021 ⏸ 12dpo 💗
    13.08.2021 jest serduszko 💕
    09.09.2021 jest 2.52 maluszka 😍

Cykle 31 -32 dni

Na stanie kot 😻😻

Faza lutealna
    TSH 0,935 ✅
    FSH 2,31 ✅
    Estradiol 168,00 ✅
    Prolaktyna 15,76 ✅
    Testosteron 18,50 ✅

FT4 0,99✅
    Cytomegalia IgG (+), IgM (-) ✅
    Toxoplasmoza IgG (+), IgM (-) ✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo 11 wrote:
    Dziewczyny jakie zrobić badanie przed ciąża, ktoś już pytała ale nie mogę znaleźć teraz. 🤭

Jestem po grudniowym poronieniu, lekarz nic nie kazał robić , nic badać bo to pierwsza ciaza i pierwszy taki mój "przypadek' ale wolałabym się sprawdzić. Mąż radzi żebym poczekała chociaż jeden cykl jeszcze z badaniami.

Miałam taki sam przypadek, tez poroniłam i chcialam sie przebadać, tylko że moja Pani ginekolog stwierdziła że tak się czasem zdarza i nie potrzebne są badania, nawet jak jej zapytałam o to by zbadać hormony to stwierdziła że nie trzeba.. później zgłosiłam się do lekarza w klinice niepłodności, poszłam na wizytę I poprosiłam właśnie o diagnozę, odpowiedziałam sytuację I odrazu zlecił badania hormonów i usg. U mnie wyszły problemy z hormonami i wyszło że mam cykle bezowulacyjne (choć myślałam że zawsze mam owulacje 🤷‍♀️) no i problem z prolaktyną. Może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem ?

Gizmo 11 lubi tę wiadomość

• Ewa84 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo 11 wrote:

Ja po poronieniach kilku, robiłam na wlasną rękę zestaw badań dla kobiet planujących ciążę. W laboratoriach są tego typu pakiety, rozejrzyj się. Tam masz zawarte wszystko co potrzebne

Gizmo 11 lubi tę wiadomość

• Gizmo 11 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivian wrote:
    Miałam taki sam przypadek, tez poroniłam i chcialam sie przebadać, tylko że moja Pani ginekolog stwierdziła że tak się czasem zdarza i nie potrzebne są badania, nawet jak jej zapytałam o to by zbadać hormony to stwierdziła że nie trzeba.. później zgłosiłam się do lekarza w klinice niepłodności, poszłam na wizytę I poprosiłam właśnie o diagnozę, odpowiedziałam sytuację I odrazu zlecił badania hormonów i usg. U mnie wyszły problemy z hormonami i wyszło że mam cykle bezowulacyjne (choć myślałam że zawsze mam owulacje 🤷‍♀️) no i problem z prolaktyną. Może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem ?

Na początek pójdę do swojego ginekologa i pogadam z nim. Jak to nie da rezultatu to faktycznie z kimś inny to skontaktuje

Gosia
    🧏‍♀️ 28l.
    Duphaston

🧏‍♂️30l.
    MultVit , WitC

Pierwsza ciąża

14.12.2020 💔8 tc.
    29.06.2021💔 5,4tc
    26.07.2021 ⏸ 12dpo 💗

Cykle 31 -32 dni

Na stanie kot 😻😻

Faza lutealna
    TSH 0,935 ✅
    FSH 2,31 ✅
    Estradiol 168,00 ✅
    Prolaktyna 15,76 ✅
    Testosteron 18,50 ✅

FT4 0,99✅
  • Monika7 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gizmo 11 wrote:

Lista badań, które warto zrobić jest zawsze w pierwszym wpisie w tych miesięcznych wątkach, w tym tez 🙂 Dodatkowo na forum w części „Starając się z pomocą medyczną” dziewczyny w miesięcznych wątkach wrzucają tez w tych pierwszych komentarzach mnóstwo informacji, w tym tez właśnie listę badań. Tam ta lista jest bardziej rozszerzona niż ta tutaj.

🙍🏻‍♀️&🙎🏼‍♂️ 34l
    Starania od maja 2020

1 IUI - styczeń 2022, poronienie samoistne 6t5d
    2 IUI - czerwiec 2022, nieudane
    3 IUI - lipiec 2022 (29cs) -> Filip 👶💛

age.png
  • Gizmo 11 Koleżanka

Wysłany: 15 marca 2021, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika7 wrote:
    Lista badań, które warto zrobić jest zawsze w pierwszym wpisie w tych miesięcznych wątkach, w tym tez 🙂 Dodatkowo na forum w części „Starając się z pomocą medyczną” dziewczyny w miesięcznych wątkach wrzucają tez w tych pierwszych komentarzach mnóstwo informacji, w tym tez właśnie listę badań. Tam ta lista jest bardziej rozszerzona niż ta tutaj.

Dziękuję za podpowiedź 🤩

Gosia
    🧏‍♀️ 28l.
    Duphaston

🧏‍♂️30l.
    MultVit , WitC

Pierwsza ciąża

14.12.2020 💔8 tc.
    29.06.2021💔 5,4tc
    26.07.2021 ⏸ 12dpo 💗

Cykle 31 -32 dni

Na stanie kot 😻😻

Faza lutealna
    TSH 0,935 ✅
    FSH 2,31 ✅
    Estradiol 168,00 ✅
    Prolaktyna 15,76 ✅
    Testosteron 18,50 ✅

FT4 0,99✅
  • MrsBean Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa84 wrote:
    Dziewczyny dzień mija okresu brak🤫 pewnie jutro już zawita😂mija właśnie 26 d.c

A jak długie masz cykle? 😊
    To się jeszcze okaże czy zawita..
    Trzymam kciukasy.🤞

Ewa84 lubi tę wiadomość

"Wszystko jest możliwe, niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 15 marca 2021, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manioka wrote:
    Aja niby w ciąży spać to się budzę rano wcześnie i spać dalej nie mogę 😅

W ciąży z młodszym synem nie mogłam spać.Zasypiałam o 5 rano,budziłam się o 11.Na długość i pore snu nie miały wpływu drzemki w ciągu dnia.I tak do końca pierwszego trymestru.Miałam przepisane leki przez gina ale nie brałam.Nie były do końca dobre w ciąży.

Manioka lubi tę wiadomość

• Ewa84 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2021, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsBean wrote:
    A jak długie masz cykle? 😊
    To się jeszcze okaże czy zawita..
    Trzymam kciukasy.🤞
    U mnie ostatnio 25 -26, ale miałam wybryki że zdarzyło się 27.
    Robiłam test negatywny 😔więc czekam na tą wredną🤣
    Tracę nadzieję na pomyłkę w tescie🥴🥴
    Czekam mysle że do końca tygodnia coś się wykluje. Piersi mnie tak bolą że tragedia 😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2021, 23:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2021, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa84 wrote:
    Czekam mysle że do końca tygodnia coś się wykluje. Piersi mnie tak bolą że tragedia 😒

Ja tam mam nadzieję że jednak pomyłka i będą te 2 kreseczki ! Trzymam kciuki 💚

Olenkaqx, Ewa84 lubią tę wiadomość

• Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 16 marca 2021, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajanira wrote:
    Dziewczyny,

u mnie beta 214,1 (26 dzień cyklu) i dwa pierwsze problemy. Lekarka, która wystawiała mi skierowanie na badania nakrzyczała mnie, że od owulacji biorę duphaston (zapisany przez innego lekarza), bo to lek, który sie bierze już po potwierdzeniu ciazy na USG. To jedno. Drugie - suplementuję sie selenem ze względu na wysokie anty tło tarczycy i za to tez mi sie oberwało.

Czy któraś z Was brała duphaston zanim jeszcze zaszła w ciąże? Czy cisza rozwijała sie zdrowo. Nawet nie chce mowić, jak mnie nastraszyła... No i czy selenem nie poszkodzilam ciszy, czy nie poszkodze jego odstawieniem? Wiem, ze macie doświadczenie w wielu sprawach.

Duphaston brałam w pierwszej ciąży od owulacji i dziecko zdrowe,luteine w drugiej ciąży od owulacji a właściwie trzy dni po owulacji zaczynałam dopochwowo i dziecko ma się dobrze.

Ewa84 lubi tę wiadomość

• Morgana Autorytet

Wysłany: 16 marca 2021, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    masz problem z cialkiem zoltym ? ja mialalm 12 w poprzednim 11 i myślalam że to malo mimo że lekarz mowil że to dobry prog ale od niektorych dziewczyn na forum sie nasluichałam że powinno być około 20...

A jak mogę to sprawdzić, czy z ciałkiem żółtym coś nie tak? Oczywiście mając na uwadze, że to moja pierwsza w życiu owulacja 🙂

33l. ♀ ➥PCOS
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 16 marca 2021, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    Morgana a ty betę robiłaś wcześniej? Bo juz się pogubiłam kto co kiedy??
    Niee, dzisiaj progesteron a beta w planach za tydzień o ile wcześniej mnie małpa nie nawiedzi 🙂

Paulinaaa lubi tę wiadomość

33l. ♀ ➥PCOS
  • MrsBean Przyjaciółka

Wysłany: 16 marca 2021, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa84 wrote:

A to pewnie test wadliwy miałaś.. nie sugeruj się nim.🤣
    Czekamy na ⏸ ! 😁

Ewa84 lubi tę wiadomość

"Wszystko jest możliwe, niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu."
  • CestLaVie Autorytet

Wysłany: 16 marca 2021, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika7 wrote:
    Bardzo to miłe, że pytasz ❤️ Ja w czwartek przywitałam się z tą wredną małpą i powoli się z nią już żegnam 😉 Oby na dluuuugo. Także u mnie 5dc i nowe nadzieje. A jak u Ciebie? Twoje testowanie zbliża się wielkimi krokami 😉 Oby się Wam teraz udało bez robienia drożności🤞🏻

U mnie kilka dni po owu, lekko podbrzusze ćmi, w pt wreszcie wizyta u gina 😊 z jednej strony się boję, z drugiej nie mogę doczekać... 🤩🤩🤩🤩

Testowania też sie nie mogę doczekać😂

Na kiedy przypadają Ci płodne? 😊

7VErp3.png[/url]

ja 33, on 33 - starania od maja 2020, główne od października 2020

NAPROTECHNOLOGIA-start paź 2021 :) <3

|| 15.01. 2022 :) (9dpo) 20cs !!! :)
    17.01. bHCG 96,84, prog 62,50 (11dpo)
    19.01. bHCG 285,35 prog 63,50 (13 dpo)
    21.01. bHCG 672,42 :) (15 dpo)
    26.01. 4t+6 pęcherzyk ciążowy 5mm z pęcherzykiem zółtkowym <3
    16.02. 8t+2 z usg, dziecko z serduszkiem, 1,84 cm :) <3
    16.03. 12t+2 - 5,84 cm dziecka <3 prenatalne ok, niskie ryzyko wad genetycznych
    13.04. 16t+2 - 10,1 cm, to chłopiec ! ;)
    13.05. 20t+4 - 352 g, połówkowe ok ;)
    08.06. 24t+2 - Cezary ma 709 g ! <3
    07.07. 28t+2 - III prenatalne ok, 1209 g :)
    10.08. 33t+2 - Czarek waży 2500g :)
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ