X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Aneczka80 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annabeau wrote:
    sorki, ale ciągle gadacie sama to, sama tamto, to w ciążę tez zajdziecie same? ja mojemu to kiedyś powiedziałam, bo tez tak mi sie wydawalo, ze powinnam robić sama, a teraz to on mnie pilnuje czy wszystko uzupełniłam, czy wzięłam tabletki, a tez chodzi do pracy i ma pracę zmianową. Jak razem mamy miec dziecko to razem się angażujemy. koniec kropka

Nie o to chodzi... Nie widzę sensu żeby mąż chodził ze mną na monitoringi bo wizyta jest wtedy krótka (jestem przyjmowana miedzy pacjentkami). Jesli nasze marzenie o Maluszku sie spełni na wsztystkie wizyty bedziemy chodzic razem

Aneczka80

• Riri Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, nie ma się o co spierać, każdy facet jest inny ale to nie znaczy że jeden kocha mniej lub bardziej czy jedno dziecko jest bardziej chciane a inne nie... Mężczyźni często te obliczenia iobserwacje zostawiają na naszej głowie, bo to dotyczy naszego ciała,a inni wręcz przeciwnie pomagają, naklejaja... Ale każdy z nich chce dzieciatka, bo na każde nasze niepowodzenie, każdy smutek,obawy,mamy w nich oparcie,uścisk, i dobre słowo..

Maczek lubi tę wiadomość

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • olencja Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annabeu- jesli Twoj maz robi to z wlasnej nie przymuszonej woli to super:)) nie wszyscy jednak sa az tak zaangazowani w proces i dla wielu z nas wystarcza to,ze po prostu sa dla nas wsparciem
    Niczka to wsparcie stracila, stad zrodzil sie temat, kazda z nas chciala przedstawic jak to u nas wyglada, u mnie problemem jest brak czasu i zmeczenie, kazda ma jakies problemy, jednak cieszy nas to ze sa i tacy mezowie jak Twoi:)

Niczkka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja uważam, że kochanie codziennie wcale nie jest konieczne, jak ma się udać to się uda. dwa lata temu jak zaszłam w ciążę to nie kochaliśmy się codziennie a jednak zaskoczyło więc jak widać każdy organizm jest inny i nie ma na to reguły. u jednych codzienny seks jest wskazany a u innych nie. a poza tym jak ma się dobry śluz to dobrej jakości plemniki mogą przetrwać kilka dni nawet

ewelinka2210 lubi tę wiadomość

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Archeolog wszystkiego najlepszego :)

No u mnie masakra w tym cyklu, byłam u lekarki swojej nie z napro, bo tam termin dopiero na maj mam i okazało się, że owu bedzie o wiele później, bo jak na razie 15 dc - byłam w 13, to pęcherzyk dominujacy miał 13 mm. Śluzu prawie nic, bo chciałąm cykl bez leków - nie stosuje wiesiołka, przed wczoraj jakiś 6K był, wczoraj juz tylko 6PC, czyli co? Przed wczoraj niby peak, którego nie było, bo owulacji na pewno jeszcze nie miałam? No i jeszcze lekka infekcja, ale jej powiedziałam, że chcę sprawdzić najpierw śluz bez leków do owu i powiedziała, że mogę wziąść leki na infekcję później spokojnie.
    No i tyle... Sama mi jeszcze powiedziała, żebym sobie przwerwę zrobiła 3 miechy bez leków i jeszcze zrobiła badanie na kariotypy i trombofilię, tylko dała mi namiar na poradnię gdzie mogę na nfz zrobić w miarę szybko. Także śmiesznie to wyszło, bo mówiła to samo co lekarz napro przez telefon :)

A jeszcze dodam, że co do dyskusji na temat starań i zaangażowania partnerów - teraz mąż przykleja naklejki, wie co znaczą, ale np. ksiązki nie przeczytał, chodzi ze mną na spotkania, choć nie angażuje się jakoś super, ale jest tam ze mną, także uważam, że to dużo. Po dwóch latach starań, ma prawo byc zmęczony - tak samo jak i ja - każdy jest inny i nie uważam, że jak mąż nie wie, kiedy dni płodne, albo nie chodzi ze mną na każda wizytę do lekarza, to już chce mniej dziecka albo mu nie zależy. Nie każdy musi się angażować w 100%, aby mu zależało.
    Niczkka przykro mi, że mąż sie tak zaczął zachowywać, myślę, że i tak musicie o tym porozmawiać, bo przypuszczam, że po prostu ma kryzys. Wierzę, że się wszystko u Was ułoży <3

No i co do współżycia u nas nie da rady codziennie, to bez sensu się zmuszać i męczyć, jak jest śluz to i wystarczy co drugi dzień.

Mam jeszcze pytanko- często tu czytam o tym, w książce też to jest, że przy staraniach należy współżyć w dni płodne, rezygnując ze współżycia w pozostąłe dni - no ale jak to się ma, to regularlnego współzycia, żeby plemniki były dobrej jakości, nie zlepiały się itd.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 08:13

• olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka, pewnie masz cykl bezowulacyjny, nie ma co panikowac, jeden czy dwa na rok ujda w tlumie:))

dawno czytalam ksiazke ale z niej wynikalo ze trzeba sie kochac przez caly cykl, nie unikac seksu w nieplodne dni (tak jak ja robie:( )

u5cvp2.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    ewelinka, pewnie masz cykl bezowulacyjny, nie ma co panikowac, jeden czy dwa na rok ujda w tlumie:))

dawno czytalam ksiazke ale z niej wynikalo ze trzeba sie kochac przez caly cykl, nie unikac seksu w nieplodne dni (tak jak ja robie:( )
    No nie będzie bezowulacyjny raczej, tylko się przesunie, bo pęcherzyki są i prawdopodobnie będzie później, ale to się okaże :) może się jeszcze jakiś sluz pojawi :) Nie panikuje - to też coś nam powie, nawet jakby owu nie było :) No i widać, że jak mam cykl bez wiesołka, to jest słabo ze śluzem, choć może też być tak, jak piszesz, że nawet jak bym go stosowała, to właśnie ma być cykl bezowulacyjny i nawet wiesiołek by nie pomógł.

No mi się kojarzy taki wpis, że przy niepłodności współżyć w trakcie dni płodnych, a wcześniej nie i coś na zasadzie tłumaczeń, że wtedy się chce bardziej, po wcześniejszej wsptrzemięźliwości, a współżycie w dni płodne sprawia, że nie musimy cały cykl o tym myśleć czy coś takiego :). W domu sprawdzę książkę, to przywołam ten wpis :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 08:47

• Maczek Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i było coś takiego, ale mi się wydawało bez sensu.
    Ta książka to nie biblia, nie do wszystkiego się trzeba wiernie stosować, bo są tam też kwestie czysto ideologiczne, które nie każdemu muszą pasować, a do obserwacji się nijak nie mają.

Może komuś łatwiej wyluzowac, wstrzymując się do płodnych. Mnie by stresowało x2.

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla mnie byloby to cudowne,gdybym nie musiala sie bzyczyc przez caly cykl:D ale wlasnie siee ciagle zastanawiam jak to wtedy jest z plemnikami, czy im lepiej czy gorzej

u5cvp2.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maczek no wiem, że ksiązka to nie biblia :) Tylko średnio sensowny ten zapis, no bo przecież, jak to się ma własnie do parametrów pelmników? Naprawdę dla mnie napro ma duży sens, ale coś takiego trochę dziwne mi się wydało. No i wiadomo nie od dziś, że najlepiej to się kochać, jak się ma na to ochotę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 10:47

Maczek lubi tę wiadomość

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tyle ze ja nie mówie że cały cykl hehehe jedynie 4 dni po tescie a potem to jak tam sie woli;) Nigdy nam 4 dni rygoru nie zaszkodzilo z czego nigdy jak rygor tego nie stosowalismy, seks to przyjemnosc w końcu, jedynie organizaacja czasowa byla przydatna;) Nie mówie ze inaczej to sie nie trafi i sie nie zajdzie w ciaze. Ale moim zdaniem to marnowanie cykli że sie akurat moze trafi w owu. Jajeczko zyje 6 h..

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jajeczko 6 a plemniki do 5 dni wiec spoko luz;)

u5cvp2.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w moim śluzie nie miały by szans.. u mnie śluz plodny nie pokrywał sie zawsze z owulacją. Poza tym nie każdy facet ma je zdrowe.Moj miał ale nie każdy

f2wlanlihx9vcryh.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam za Was mocno kciuki dziewczyny ;* żebyście szybko uciekły na fioletową strone mocy ;)

f2wlanlihx9vcryh.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzymaj trzymaj, bo cos moje blizniaki chyba postanowily jednak poczekac jeszcze na swoja kolej:((((

u5cvp2.png
  • Macierzanka:) Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Ana, Teraz już za późno bo pytałaś dwa dni temu, ale ja bym też zaznaczała to tak mówiła Maczek, bo mogło to być nasienie, a wcale nie musiało. W takich sytuacjach nie zakładamy, że to nasienie. Mnie się co kilka cykli zdarza co prawda nie podwójny Peak, ale czasem jak zaczynam już odliczanie trzech dni po Peaku to od nowa mam śluz peakowy.
    Mam obserwacje czasem mocno pokręcone :) a śuziora jak na lekarstwo...

Majeczka, fajne zdjęcie przy suwaczku :)

Co do zaanagażowania męża, to mnie nie dziwi ani postawa bierna, ani ta mocno zaangażowana. Trudno wymagać od mężczyzny żeby był taki jak my.
    Oni to przyjmują inaczej niż my. My znosimy o wiele więcej, to prawda. Ale naprawdę kobieta jest w stanie udźwignąć wiele więcej niż mężczyzna, widzę to teraz wyraźnie.

U nas na początku starań mąż miał totalną zlewkę, nawet nie wiedział do końca po co ja mam @ i co to owulacja.
    Jak zaczęły mijać miesiące bez powodzenia i badałam się tylko ja, to było w porządku. Potem, gdy zaczęłam wspominać o seminogramie czy badaniach z krwi to nagle jakby temat przestał istnieć... Seminogram zrobił jeden, brał chwilę suplementy, ale już nie sprawdził, czy zadziałały. Na moje oko bał się urażenia swojej męskości. I teraz to dla mnie zupełnie normalne. Mężczyzna nie chce być "niekompletny", lub woli o tym nie wiedzieć. I żyliśmy ze sobą jak współlokatorzy... straciliśmy niejeden cykl, bo w momencie, kiedy trzeba było zaostrzyć starania, to my mieliśmy ciche dni, oddalalismy się od siebie z cyklu na cykl...

Aż odpuściłam. Brałam leki i chodziłam do lekarza, ale temat starań zamknęłam. Po kilku miesiącach wrócił normalny rytm, aż ktoś wspomniał o napro.
    Namówiłam męża żebyśmy spróbowali.
    No i jakoś to zmieniło nas od nowa. Otworzył się i u instruktorki i u lekarza. Mąż chodzi bez problemu na wszelkie badania i wizyty. Wie, że jesteśmy w tym razem. Na początku zdarzało się, że nakleił parę naklejek nawet. Teraz robię to sama, ale on doskonale wie, co oznacza zielona nalkejka a co 10K itd. Książkę przeczytał tylko tam, gdzie mu zaznaczyłam i ja uznałam za ważne. Inne rzeczy wytłumaczyłam mu ja sama.
    Na wizytę idziemy razem, ale wchodzę sama, czasem on wchodzi ze mną jeśli ma jakieś wyniki do sprawdzenia. Nie zmuszam i nie naciskam, bo siedzi w tym po uszy. Jest zaangażowany na swój sposób. Po prostu zjedliśmy przysłowiową beczkę soli. No i staramy się rozmawiać, nawet na jakimś zwykłym spacerze, żeby nie było niedomówień.
    Aczkolwiek jak to w życiu, bywają zgrzyty i inne ciekawostki :D Bo powiałoby nudą :D

Jej, ale się rozgadałam :) Może się komuś przyda :)
    A współżycie? Po prostu wedle ochoty, oczywiście najlepiej w dni płodne. A i w inne przecież nie zabronione :) Jak się to robi zbyt rzadko, to jest więcej nasienia, ale i więcej martwych, jak zbyt często to jest więcej ruchliwych, ale z dnia na dzień jest ich mniej. Dziewczyny i to, że są płodne zachowajcie czasem dla siebie, bo mąż się spina, chce stanąć na wysokości zadania i się stresuje, ale oczywiście każda z Was musi znaleźć swoje złote środki! Nie ma jednego wspólnego sposobu dla nas wszystkich.

Niczkka, dasz radę, w końcu jesteś kobietą! A kobiety mają niespożyte pokłady siły, o których nawet nie wiedzą!
    Trzymam za Was wszystkie kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2016, 12:12

ewelinka2210, archeolog, majeczka87, Niczkka lubią tę wiadomość

"Niepłodność to nie kara, uzdrowienie to nie czary"
    1237397y6kr97ild4.gif
  • archeolog Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ewelinko <3, dzisiaj idę z mężem na monitoring i zobaczymy co tam się dzieje, Trzymajcie się dziewczyny, miecze w dłoń i walczymy o naszego dzidziusia ;) :)

ewelinka2210, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

Jeżeli Bóg dopuszcza, by coś w Twoim życiu runęło, to tylko po to, by na tych ruinach zbudować coś piękniejszego. <3 <3 <3 <3
    Nasz Ślub: 16.07.2011 <3 <3
    vzljvd4kntnyexx8.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    archi- dorodnych pecherzy i dojrzalych jajek zycze:)

u5cvp2.png
  • archeolog Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję kochana <3 ;)

Jeżeli Bóg dopuszcza, by coś w Twoim życiu runęło, to tylko po to, by na tych ruinach zbudować coś piękniejszego. <3 <3 <3 <3
    Nasz Ślub: 16.07.2011 <3 <3
    vzljvd4kntnyexx8.png
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś ostatnie szczepienie.. Nawet nie wiecie jak się cieszę...coraz bliżej do starań ;);) chodź ja już mecze męża;);)

majeczka87, ewelinka2210, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ