METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
Niczka... Skoro Twój mąż oficjalnie ma dość starań, to niech wystarczy, że poszedł sam do androloga, to już dużo. Jak wyniki ma w normie i jest ok, to jest ok. Niech sobie weźmie ten kwas foliowy, jeśli chce. A co więcej, to jeśli sam poprosi. Bo jak go teraz zarzucisz reklamowka leków, kiedy on się dopiero od nowa przełamuje, to wcale się nie zdziwie, jak w następnym cyklu znów będziesz kombinowac, jak go robić w konia, bo w owu będzie chciał z gumką.
Zaczął coś robić z własnej inicjatywy - super! Ale nie zarzucaj go teraz nadmiarem zaleceń, zwłaszcza takich na wyrost, a nie z zalecenia lekarza.
Takie jest moje zdanie.Vesper lubi tę wiadomość
-
Oczywiście że zrobię, lepiej mieć pewność niż nie leczyć, a antyTg mi wyszło 30 a jest do 40, witamina D mam niedobór 16,6. Ostatnio kupiłam sobie fajny kwas foliowy dla mnie i dla męża z pudełkiem na leki gratis, jakby któraś chciała to tu jest link:
http://allegro.pl/swanson-kwas-foliowy-800mcg-250-kaps-pill-box-i5835724006.html
Dzięki dziewczynyVesper lubi tę wiadomość
Jeżeli Bóg dopuszcza, by coś w Twoim życiu runęło, to tylko po to, by na tych ruinach zbudować coś piękniejszego.
Nasz Ślub: 16.07.2011
-
Olencja, miałam prl w górnej granicy normy, pomógł mi niepokalanek. Prl po obciążeniu podwyższona, gini dawali bromka, ale moja endo powiedziała, że najnowsze badania wskazują na to, że prl po obciążeniu i prl w ogóle powinno się leczyć tylko w szczególnych przypadkach. A bromek... obniża rezerwę jajnikową. Nie wiem jak Dostinex i inne droższe leki też, one mają chyba inny skład.
Nie kwestionuję, że bromek pomaga. Lekarze mają różne koncepcje leczenia.
Nie mam też super wiedzy na temat prl. U mnie to podejście moich lekarzy się sprawdza.
A problemy z owu są inne (estradiol w dolnej granicy normy, za szybko spadający progesteron). Tarczyca i problemy z insuliną też mają wpływ na płodność. Wydaje mi się, że endo i napro patrzą na mnie całościowo. Uznali, że uregulowanie insuliny wpłynie na tarczycę, a uregulowanie tarczycy na prl. O ile to dobrze zrozumiałam Prl kazali się za bardzo nie przejmowaćarcheolog lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
Olencja... ja się nie znam. Takie zdanie ma moja endo. Jak powiedziałam to ginowi w odpowiedzi na przepisanie bromka, to powiedział, ze AMH i tak 'skacze'. Jak sobie Pani zbada drugi raz to będzie inne
Nie chciałam Cię straszyć. Wiele kobiet zachodzi na bromku i ma więcej niż jedno dziecko. A jajeczek jest dużo. Bromek ponoć obniża rezerwę, ale nie powoduje całkowitej utraty jajów
Zapytałam też wtedy gina o Dostinex Powiedział, że efekt ten sam, a lek 10 razy droższy Ale na Zachodzie ponoć Dostinex jest częściej przepisywany. Ponoć.
Bromka nie powinno się odstawiać gwałtownie... z tego, co wiem. Nawet w ciąży. Nie działałabym tu na własną rękę.staramy się od września 2015
-
Ja też mam podwyższoną prolaktynę ale bromka nie dam rady brać. Mała dawka mi nie pomagała a po dużej miałam takie jazdy że masakra. Biorę teraz dostinex 0,5 tabletki raz w tygodniu do owulacji. Co do suplementacji na nasienie to różnie bywa mój mąż suplementował się na różne sposoby przez prawie rok, wyniki ok, usg ok a wyniki nasienia przy dolnej granicy i po suplementacji praktycznie żadnej poprawy. W następnym cyklu Wasilek chce żebyśmy powtórzyli badanie nasienia ale ja nie wiem czy jest jakiś sens.starania od lutego 2011
6 lekarzy żadnej konkretnej diagnozy
Czerwiec 2015 - naprotechnologia
Grudzień 2015 - laparoskopia (PCO, endo, naprawa źle zbudowanej macicy)
WALCZYMY !! -
Hej Jokaa , napro Ci przepisał bromka?
A nie masz wysokiego AMH przez niepękające pęcherzyki? Albo PCOS?
I jakie w ogóle masz wrażenia z leczenia napro?
edit:
Bo u mnie prawdopodobnie nie pękały na prawym jajniku przez jakiś czas, a AMH mam dość wysokie jak na mój wiek przeszło mi po ziołach, serio, ale to metoda, która na nie każdego może zadziałać Od tego czasu owu mam głównie z prawej strony, jakby ten jajnik chciał nadrobićWiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 16:52
-
Ups, no nie pękają mi od pół roku. Ale badalam Amh przed stwierdzeniem luf. Bromka zapisał mi lekarz jeszcze przed napro. Ogólnie bromka zaczęłam brać 6 lat temu ale zaraz zaszlam w ciążę i przestałam. A potem wracałam do niego co jakiś czas aż prl tak skoczyła, że już żaden lekarz nie chce go odstawiac.
-
Szczerze mówiąc, nie wiem, Ewelinka.
Posłuchałam w tej kwestii swojej endo.
Próbowałam coś znaleźć w sieci, ale bez szans. Z anglojęzycznych znałam tylko info, że bromokryptyną (bromkiem) leczy się Parkinsowa i że leki te mają wiele skutków ubocznych, ale nie wymieniono ich w tekście
http://iv.pl/images/19718758293502487918.jpg
Tam jest napisane, że lek ten to selektywny inhibitor oksydazy monoaminowej
Google mówi, że takie leki stosowano w depresji.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_monoaminooksydazy
Więc może obniżenie prolaktyny ma miejsce dzięki redukcji stresu, spadku kortyzolu?
Nie wiem.
Nadal nie znalazłam związku z rezerwą
Znalazłam jeszcze info o niepokalanku. Ale zioła też pewnie mają swoje skutki uboczne. W komentach jest info, żeby nie mieszać bromka z niepokalankiem.
http://www.natural-health-for-fertility.com/getting-pregnant-and-high-prolactin-levels.html
Więcej nie wiem niż wiem
edit:
A tu jest info, że Dostinex ma inny skład. Niżej jest też info, że na obniżenie prolaktyny wpływa też np wit B6, wit E i S-Adenosyl methionine...
http://naturalhealthbag.com/high-prolactin-levels/Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 15:25
ewelinka2210 lubi tę wiadomość
-
Moja endo mówi, że w kwestii leczenia hiperprl między endo a ginami jest wojna
Znalazłam jakieś badanie, w którym substancja zawarta w dostinexie wypada lepiej. Może dlatego jest preferowany na Zachodzie?
http://www.bioline.org.br/pdf?mf08008
A poniżej jest info o tym, że można mieć hiperprl po niektórych lekach np antydepresantach.
Antidepressant drugs with serotoninergic activity, including selective serotonin reuptake inhibitors (SSRI), monoamine oxidase inhibitors (MAO-I) and some tricyclics, can cause hyperprolactinemia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2376090/
Znowu coś jest o inhibitorach monoaminooksydazy, ale nie czaję bazystaramy się od września 2015
-
Ja po wizycie wczorajszej. No instruktorka mi powiedziała, że mam dużo markerów i będzie co leczyć. No i dobrze Może w końcu coś znadją I moge wspomagacze śluzu stosować jak będą starania, tylko potem powiedzieć, że były doktorowi.
No i mam zasadnicze podobieństwo oceniać, bo będę mieć prawdopodobnie żołte znaczki przed peakowe.
Powiem Wam, że nie żaluję, że posżłam do instruktorki, co chwilę mi coś nowego wyjaśnia, duzo się nauczyłam - no niestety samemu cięzko, nawet z Waszym nieocenionym wsparciem Ale może to też dlatego, że ja dość skomplikowanym przypadkiem się okazałamVesper, archeolog, Maczek lubią tę wiadomość
-
Hej, Ewelinka, mnie się też wydawało, że mam mało skomplikowany cykl, a poza tym, to chyba wszystko już zdiagnozowałam, a okazało się, że mam w karcie błędy. Ale likwidacja ich wyszła mi na dobre Bo gdyby faktycznie było tak jak zapisałam, to byłoby źlestaramy się od września 2015