X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niczka... Skoro Twój mąż oficjalnie ma dość starań, to niech wystarczy, że poszedł sam do androloga, to już dużo. Jak wyniki ma w normie i jest ok, to jest ok. Niech sobie weźmie ten kwas foliowy, jeśli chce. A co więcej, to jeśli sam poprosi. Bo jak go teraz zarzucisz reklamowka leków, kiedy on się dopiero od nowa przełamuje, to wcale się nie zdziwie, jak w następnym cyklu znów będziesz kombinowac, jak go robić w konia, bo w owu będzie chciał z gumką.
    Zaczął coś robić z własnej inicjatywy - super! Ale nie zarzucaj go teraz nadmiarem zaleceń, zwłaszcza takich na wyrost, a nie z zalecenia lekarza.

Takie jest moje zdanie.

Vesper lubi tę wiadomość

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vesper dawaj, bo ja tez uwazam ze bez sensu biore bromka- teraz nie moge przerwac mimo ze mialam podwyzszona prolaktyne tylko po obciazeniu a odstawic nie moge bo wtedy mi zwykla laduje pod sufitem, 10 razy podwyzszona...

u5cvp2.png
  • archeolog Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że zrobię, lepiej mieć pewność niż nie leczyć, a antyTg mi wyszło 30 a jest do 40, witamina D mam niedobór 16,6. Ostatnio kupiłam sobie fajny kwas foliowy dla mnie i dla męża z pudełkiem na leki gratis, jakby któraś chciała to tu jest link:
    http://allegro.pl/swanson-kwas-foliowy-800mcg-250-kaps-pill-box-i5835724006.html
    Dzięki dziewczyny ;)

Vesper lubi tę wiadomość

Jeżeli Bóg dopuszcza, by coś w Twoim życiu runęło, to tylko po to, by na tych ruinach zbudować coś piękniejszego. <3 <3 <3 <3
    Nasz Ślub: 16.07.2011 <3 <3
    vzljvd4kntnyexx8.png
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, miałam prl w górnej granicy normy, pomógł mi niepokalanek. Prl po obciążeniu podwyższona, gini dawali bromka, ale moja endo powiedziała, że najnowsze badania wskazują na to, że prl po obciążeniu i prl w ogóle powinno się leczyć tylko w szczególnych przypadkach. A bromek... obniża rezerwę jajnikową. Nie wiem jak Dostinex i inne droższe leki też, one mają chyba inny skład.

Nie kwestionuję, że bromek pomaga. Lekarze mają różne koncepcje leczenia.
    Nie mam też super wiedzy na temat prl. U mnie to podejście moich lekarzy się sprawdza.
    A problemy z owu są inne (estradiol w dolnej granicy normy, za szybko spadający progesteron). Tarczyca i problemy z insuliną też mają wpływ na płodność. :P Wydaje mi się, że endo i napro patrzą na mnie całościowo. Uznali, że uregulowanie insuliny wpłynie na tarczycę, a uregulowanie tarczycy na prl. O ile to dobrze zrozumiałam ;) Prl kazali się za bardzo nie przejmować ;)

archeolog lubi tę wiadomość

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• olencja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde serio z ta rezewrwa?! ja pikole

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie wiem co mam zrobic bo jak odstawiam bromka to prl jest kosmiczna;((( fuck, moze odstawie to w cholere i bede zrec niepokalanka

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bojam

u5cvp2.png
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja... ja się nie znam. Takie zdanie ma moja endo. Jak powiedziałam to ginowi w odpowiedzi na przepisanie bromka, to powiedział, ze AMH i tak 'skacze'. Jak sobie Pani zbada drugi raz to będzie inne :P
    Nie chciałam Cię straszyć. Wiele kobiet zachodzi na bromku i ma więcej niż jedno dziecko. A jajeczek jest dużo. Bromek ponoć obniża rezerwę, ale nie powoduje całkowitej utraty jajów ;)

Zapytałam też wtedy gina o Dostinex ;) Powiedział, że efekt ten sam, a lek 10 razy droższy :P Ale na Zachodzie ponoć Dostinex jest częściej przepisywany. Ponoć.

Bromka nie powinno się odstawiać gwałtownie... z tego, co wiem. Nawet w ciąży. Nie działałabym tu na własną rękę.

• ana90 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam podwyższoną prolaktynę ale bromka nie dam rady brać. Mała dawka mi nie pomagała a po dużej miałam takie jazdy że masakra. Biorę teraz dostinex 0,5 tabletki raz w tygodniu do owulacji. Co do suplementacji na nasienie to różnie bywa mój mąż suplementował się na różne sposoby przez prawie rok, wyniki ok, usg ok a wyniki nasienia przy dolnej granicy i po suplementacji praktycznie żadnej poprawy. W następnym cyklu Wasilek chce żebyśmy powtórzyli badanie nasienia ale ja nie wiem czy jest jakiś sens.

starania od lutego 2011
    6 lekarzy żadnej konkretnej diagnozy
    Czerwiec 2015 - naprotechnologia
    Grudzień 2015 - laparoskopia (PCO, endo, naprawa źle zbudowanej macicy)
    WALCZYMY !!
  • Jokaa Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę bromka od ponad dwóch lat bez przerwy a Amh mam 11. Więc nie u każdego obniża rezerwę.

Vesper lubi tę wiadomość

• Vesper Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Jokaa :), napro Ci przepisał bromka?

A nie masz wysokiego AMH przez niepękające pęcherzyki? Albo PCOS?

I jakie w ogóle masz wrażenia z leczenia napro?

edit:
    Bo u mnie prawdopodobnie nie pękały na prawym jajniku przez jakiś czas, a AMH mam dość wysokie jak na mój wiek ;) przeszło mi po ziołach, serio, ale to metoda, która na nie każdego może zadziałać :P Od tego czasu owu mam głównie z prawej strony, jakby ten jajnik chciał nadrobić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 16:52

• Jokaa Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ups, no nie pękają mi od pół roku. Ale badalam Amh przed stwierdzeniem luf. Bromka zapisał mi lekarz jeszcze przed napro. Ogólnie bromka zaczęłam brać 6 lat temu ale zaraz zaszlam w ciążę i przestałam. A potem wracałam do niego co jakiś czas aż prl tak skoczyła, że już żaden lekarz nie chce go odstawiac.

• olencja Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wiem ze odstawia sie stopniowo i tak zrobie

u5cvp2.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale jak to jest z tą rezerwą jajnikową? Przecież z okresloną liczbą jajeczek sie rodzimy no i wiadoom że z biegiem lat, bo rozpoczęciu jajeczkowania ich liczba spada, jak bromek miałby wpływać na rezerwę? Niszczy jajeczka?

• Vesper Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc, nie wiem, Ewelinka.
    Posłuchałam w tej kwestii swojej endo.
    Próbowałam coś znaleźć w sieci, ale bez szans. Z anglojęzycznych znałam tylko info, że bromokryptyną (bromkiem) leczy się Parkinsowa i że leki te mają wiele skutków ubocznych, ale nie wymieniono ich w tekście :P

http://iv.pl/images/19718758293502487918.jpg

Tam jest napisane, że lek ten to selektywny inhibitor oksydazy monoaminowej :P
    Google mówi, że takie leki stosowano w depresji.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_monoaminooksydazy

Więc może obniżenie prolaktyny ma miejsce dzięki redukcji stresu, spadku kortyzolu? :P
    Nie wiem.
    Nadal nie znalazłam związku z rezerwą :P

Znalazłam jeszcze info o niepokalanku. Ale zioła też pewnie mają swoje skutki uboczne. W komentach jest info, żeby nie mieszać bromka z niepokalankiem.

http://www.natural-health-for-fertility.com/getting-pregnant-and-high-prolactin-levels.html

Więcej nie wiem niż wiem :/

edit:

A tu jest info, że Dostinex ma inny skład. Niżej jest też info, że na obniżenie prolaktyny wpływa też np wit B6, wit E i S-Adenosyl methionine...
    http://naturalhealthbag.com/high-prolactin-levels/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2016, 15:25

ewelinka2210 lubi tę wiadomość

• ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciekawe to co napisałaś Vesper, rzeczywiście ciekawe jak to wygląda, z tą rezerwą - zapytam może kiedyś o to lekarza z ciekawości :P

Vesper lubi tę wiadomość

• Vesper Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja endo mówi, że w kwestii leczenia hiperprl między endo a ginami jest wojna ;)

Znalazłam jakieś badanie, w którym substancja zawarta w dostinexie wypada lepiej. Może dlatego jest preferowany na Zachodzie?

http://www.bioline.org.br/pdf?mf08008

A poniżej jest info o tym, że można mieć hiperprl po niektórych lekach np antydepresantach.

Antidepressant drugs with serotoninergic activity, including selective serotonin reuptake inhibitors (SSRI), monoamine oxidase inhibitors (MAO-I) and some tricyclics, can cause hyperprolactinemia.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2376090/

Znowu coś jest o inhibitorach monoaminooksydazy, ale nie czaję bazy :/

• olencja Autorytet

Wysłany: 17 marca 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dajcie spokoj,oszalejemy w koncu jak bedziemy wszystko czytaly i we wszystko wierzyly:/

Vesper lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • ewelinka2210 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie wczorajszej. No instruktorka mi powiedziała, że mam dużo markerów i będzie co leczyć. No i dobrze :) Może w końcu coś znadją :) I moge wspomagacze śluzu stosować jak będą starania, tylko potem powiedzieć, że były doktorowi.
    No i mam zasadnicze podobieństwo oceniać, bo będę mieć prawdopodobnie żołte znaczki przed peakowe.

Powiem Wam, że nie żaluję, że posżłam do instruktorki, co chwilę mi coś nowego wyjaśnia, duzo się nauczyłam - no niestety samemu cięzko, nawet z Waszym nieocenionym wsparciem <3 Ale może to też dlatego, że ja dość skomplikowanym przypadkiem się okazałam :)

Vesper, archeolog, Maczek lubią tę wiadomość

• Vesper Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Ewelinka, mnie się też wydawało, że mam mało skomplikowany cykl, a poza tym, to chyba wszystko już zdiagnozowałam, a okazało się, że mam w karcie błędy. Ale likwidacja ich wyszła mi na dobre ;) Bo gdyby faktycznie było tak jak zapisałam, to byłoby źle :P

‹‹ 218 219 220 221 222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ