METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy ktoras z Was miała problem z ciągłą obserwacją 4AD? Ja miałam tak całą drugą połowę cyklu a dziś po pierwszej konsultacji z instruktorem dowiedziałam się że może to oznaczać jakąś bakterie. Robiłam w tym samym dniu co miałam pierwszą wizytę posiewy i nie dzwonili z info że coś wyszło...
-
Gosia masz racje, instruktorka tez wspominala o nietolerancjach i pytała czy robiłam juz Food detective. A ja zakodowałam po spotkaniu infekcje. Na szczescie udało mi sie umowic na jutro na badanie i moze cos sie powoli wyjasni. W kierunku celiakii miałam na miejscu u T.W. robione badanie i skoro nie dzwonił to jest pewnie ok.
-
Aishha w takim razie współczuję. Najgorzej mieć uczulenie na jedzenie, które się uwielbia
Ja w tym cyklu zaczęłam pić wodę z octem jabłkowym i już 13-14 dnia cyklu miałam płodny śluz(!), gdzie u mnie normą jest 23-24. Jutro chyba zmierzę temperaturę by sprawdzić czy faktycznie jestem już po owulacji -
U mnie tez słabiutki jest śluz, jestem w 13 dc i od rana jeszcze nic nie zauważyłam a jutro max pojutrze powinna być owulacja. Piję wodę, biorę wiesiołek i nadal bez szału. Wczoraj miałam wypić siemie lniane i oczywiście zapomniałam i poszłam spać. Temperatura dziwnie skacze w tym cyklu.
Ocet wspomaga płodny śluz?
Odnośnie diety to ja jakos sobie poradze, mam bardzo silną wolę. Jak mnie nastraszyli po laparoskopii ze mam endometrioze to natychmiast zrezygnowałam ze wszystkiego co powoduje stany zapalne, wprowadziłam diete bezglutenową, oleje, omega 3 itd...Ulubionej kawy nie piję do dziś.
Gorzej będzie z mężem, ponieważ u niego wyszła pszenica, pszenica durum, owies, kukurydza, drożdze, jaja, mleko z tym ze wszystko w niskim stopniu. Powiedzieli ze na 3 miesiace powinien wyeliminować te produkty a ja nie wiem jak się wziac za szukanie chociazby przepisu na chleb. Biorąc pod uwagę słabe nasienie wiem, ze musimy wprowadzic diete, ale poradzimy sobie jakoś...
-
Aishha wrote:Odnośnie diety to ja jakos sobie poradze, mam bardzo silną wolę. Jak mnie nastraszyli po laparoskopii ze mam endometrioze to natychmiast zrezygnowałam ze wszystkiego co powoduje stany zapalne, wprowadziłam diete bezglutenową, oleje, omega 3 itd...Ulubionej kawy nie piję do dziś.
.JA75 -
Moze nie będę dokladnie opisywać tylko podam Ci link do strony, z ktorej sama korzystalam.
http://www.towsrodku.pl/dietaizywienie/endometrioza-a-dieta/
Najwazniejsze dla mnie było odstawienie kawy, glutenu i cukru i pomimo ze okazalo sie ze endomendy nie mam, to czulam sie znacznie lepiej na diecie.
Ograniczylam wtedy tez jajka, ale jak widac teraz, mam na nie nietolerancje także nic dziwnego że samopoczucie było lepsze. Przy laparoskopii były widoczne ogniska zapalne odpowiadające endometriozie czyli dieta przeciwzapalna jest wskazana. Do glutenu wróciłam zas kawy nie piję nadal bo i tak źle wpływa na podność. Wcześniej piłam 2 dziennie i to bylo największym wyzwaniem żeby odstawić
Codziennie tez suplementuje sie omega 3. Na tej stronie znajdziesz wszystko.
-
Aishha chyba szybciej bym odstawiła gluten niż kawę Ciężko by mi było zrezygnować z tego 1 kubka...
Mi na szczęście 4 zdarza się sporadycznie (1-2 dni na cykl), więc mam nadzieję, że nie wyjdzie mi żadna alergia. Staramy się z mężem zdrowo odżywiać (dużo warzyw, owoców, kasze, zupy itp.) bo oboje ćwiczymy, ale pozwalamy też sobie od czasu do czasu na cheat meal.
Co do octu jabłkowego, to wyczytałam o jego właściwościach na śluz na tym wątku naprostaraczek, a później jeszcze doczytałam tutaj: https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/ocet-jablkowy,2002.html -
Aishha wrote:Moze nie będę dokladnie opisywać tylko podam Ci link do strony, z ktorej sama korzystalam.
http://www.towsrodku.pl/dietaizywienie/endometrioza-a-dieta/
Najwazniejsze dla mnie było odstawienie kawy, glutenu i cukru i pomimo ze okazalo sie ze endomendy nie mam, to czulam sie znacznie lepiej na diecie.
Ograniczylam wtedy tez jajka, ale jak widac teraz, mam na nie nietolerancje także nic dziwnego że samopoczucie było lepsze. Przy laparoskopii były widoczne ogniska zapalne odpowiadające endometriozie czyli dieta przeciwzapalna jest wskazana. Do glutenu wróciłam zas kawy nie piję nadal bo i tak źle wpływa na podność. Wcześniej piłam 2 dziennie i to bylo największym wyzwaniem żeby odstawić
Codziennie tez suplementuje sie omega 3. Na tej stronie znajdziesz wszystko.
U mnie ogniska endometriozy będą pewnie wszędzie, miałam operacje na wyrostek robaczkowy i zapalenie otrzewnej. Podobno ledwo mnie uratowali, ale ja wtedy młoda byłam nastolatka i nie traktowałam tego tak poważnie. Teraz już wiem, że zagrożenie życia było realne. A więc zrostów mam w brzuchu pełno i o ciążę trudnoJA75 -
Widzę, że właśnie rozmawiacie o nietolerancji dziewczyny Czy badanie 'diagnostyka nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG4' to właśnie to?Starania od 2016. Endometrioza IVst., niedoczynność tarczycy, IO, APS.
2017 operacja pochwowo-laparoskopowa
2018 laparoskopia
2021 start Angelius Provita
2021 histerolaparoskopia - odcięcie jajowodów
26.07.21 IVF/8komórek/5dojrzałych/3zaplodnione-> 5A z 2doby, 4BB z 6 doby
Transfer 15.10.21 dwudniowiec 5A
Transfer 23.02.22 4BB
03.,07.,10.2023 histeroskopia -
dziewczyny doradzcie mi jakie to mają być te testy na alergie pokarmową? Po prostu test IgG i go poszukać u siebie w mieście? da się go zrobić w jakichś sieciówkach?#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Ja miałam przez doktorka zlecone konkretne badanie Food detective, mozna wykonać w labolatoriach, prywatnie u dietetyków lub samemu w domu ale to akurat może być większe ryzyko pomyłki z powodu niedoświadczenia i kasa pójdzie w błoto. Na stronie internetowej mozna go kupić za chyba 330 zł, plus płacisz za wykonanie komus kto to zrobi. Ja za test zapłaciłam 400 zł plus 50 za wykonanie. Sama nic nie zamawiałam.
U mnie ewidentnie widac tą nietolerancje w obserwacji śluzu.
-
znalazłam w Rzeszowie klinike Revitum i tu oferują to badanie za 590 zł, trochę drogo, ale chyba się skuszę. Kurcze mój śluz jest niby ok, ale mój emek twierdzi, ze go "parzy" i w smaku jest ostro/kwaśny i nieprzyjemny. To plemniki chyba tez go nie lubią tak sobie myślę....#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola w Rzeszowie kiedyś szukałam i znalazłam taniej
W rezultacie zrobiłam Food Profil.
https://arkadia-klinika.pl/badania/test-nietolerancja-pokarmowa/
http://www.dietbalans.pl/oferta.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2017, 18:57
Rucola lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, w kwestii badań tego typu dopytajcie w danym labie, a najlepiej lekarza, czy jest sens przy danym zestawie leków. Ja chciałam zrobić, ale dr powiedziała,że przy lekach, które biorę nie ma sensu, bo mogą wyjść zakłamane przez leki i najzwyczajniej szkoda mojej kasy. Trochę się zdziwiłam w sumie, bo nawet o tym nie pomyślałam...
Co do nieprawidłowości ze śluzem polecam kontrolnie zrobić posiew (również na atypowe).Rucola lubi tę wiadomość