Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Aishha Autorytet
    Postów: 2178 717

    Wysłany: 19 października 2017, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzeczywiście na stronach labo pisza że homocysteina na czczo, zmyliło mnie to że u mnie były w napro wszystkie badania robione po posiłku.

    m3sx3e3krfnotded.png

    f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 19 października 2017, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobię tak jak zalecacie i zobaczymy czy coś się wyjaśni. Jeśli chodzi o wyniki męża to szału nie ma ale tragedii też nie. Ilościowo jest ok, gorzej z ruchliwością i morfologią (dolne granice normy). Raz wyszła mu aglutynacja 1 st. ale na to bierze Tussicom i przy kolejnym badaniu już było w porządku.
    Najbardziej boję się tego, że w genach coś nie tak, a tego wyleczyć to się chyba nie da.

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • Kajka81 Autorytet
    Postów: 353 220

    Wysłany: 19 października 2017, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że pojawił się mój ulubiony temat - MTHFR. Szczerze polecam, dziewczyny, sprawdźcie to (najlepiej w pakiecie z PAi i VLaiden, bo te dziadostwa lubią chodzić parami). Przeszło dwa lata zmagałam się z niepłodnością wtórną, a wystarczyło przerzucić się z syntetyków na metyle.

    Aishha lubi tę wiadomość

    bl9cdf9hkw0u9qp5.png

    ug37zbmhqu79tb2c.png
  • melba Autorytet
    Postów: 541 131

    Wysłany: 19 października 2017, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja nie robiłam PAI i VLaiden. Nie wiem czy w sytuacji jak biorę metyle i acard to czy warto robić? Mtfhf robiłam w diagnostyce. Nikt mi dodatkowo nie zaproponował PAI i VLaiden (a czytałam,że dziewczyny robią w labie za pośrednictwem kuriera testdna czy coś takiego, no ale to już po fakcie, jak otrzymałam wynik dotarłam do tych wiadomości ;-) ). Ale to może jak podreperuję nieco budżet. Albo poczekam na wizytę u genetyka :-)

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    KIR AA,brak KIR implantacyjnych; hla męża c1c1



    I ciężki OAT/krypto (skąd? Nie ustalono).

    XII 2015 początek starań
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 19 października 2017, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co najbardziej wkurzające jest to,że musimy diagnozować i leczyć się na własny koszt. Tak jakby niepłodność to nie była choroba, a chęć posiadania dziecka to tylko fanaberia rozkapryszonej paniusi. Tak dosłownie się czuję. I chociaż teoretycznie mamy prawo do opieki zdrowotnej, to nasze państwo ma nas głęboko w du..p.ie. Ja płacę co miesiąc 4 składki zdrowotne bo oprócz etatu dorabiam na zleceniach, i co? I jak przyjdzie co do czego to trzeba wyłożyć własną kasę na wizyty, badania, leki. Zabrali dofinansowanie ivf a co w zamian? No ale po co pomagać niepłodnym, przecież lepiej za środki publiczne zorganizować n-tą miesiączkę smoleńską
    Echhh ulało mi się..

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • kinga1185 Autorytet
    Postów: 521 241

    Wysłany: 19 października 2017, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka, masz racje. Ja tez zawsze sie zastanawiam, co Panstwo daje w zamian, ze odebrali in vitro? NA szczescie mnie to nie dotyczy ezposrednio, bo mieszkam za granica, ale za uslugi Napro i tak musze placic z wlasnej kieszeni.
    ZYcie niestety jest niesprawiedliwe. I zauwazylam, ze ludzie troche inaczej zawsze mowia o osobach, ktore nie maja dzieci. Tak jakby byli z kosmosu... no ale trudno. Pocieszajace jest to, ze wiekszosci par sie udaje. Nie zawsze szybko, ale jednak...
    Oby Nam tez sie udalo...<

    06.12 - beta 200, prog
    25.11 - transfer...
    22.12- punkcja; 7 komorek; 6 zaplodnionych
    10.2019 początek długiego protokolu
    grudzien 2018 - wizyta w klinice; jestesmy zdecydowani na IVF
    Luty 2018 - laporoskopia. Brak endoemtriozy, brak zrostow, macica w porzadku.
    Endo, PCO?, Hashimoto, IO, MTHFR_677C; MTHFR-1298A-C; PAI-1G 4 G hetero
    Luty 2017 poczatek Napro
    Sierpien 2016 poronienie
    Laporoskopia i HSG - lewa strona niedrozna
    Poczatek staran - styczen 2015
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 października 2017, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ja już nie mam siły robić czegokolwiek..

  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 19 października 2017, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Schmetterling wrote:
    Powiem Wam, że ja już nie mam siły robić czegokolwiek..
    Ja też mam czasem gorsze dni i myśli żeby odpuścić, ale jednocześnie gdzieś z tyłu glowy jest ta myśl, że kiedyś będę żałować że się podałam. Mówią, że niewykorzystane szanse bolą bardziej niż popełnione błędy.

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 października 2017, 23:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilkap11 wrote:
    Ja też mam czasem gorsze dni i myśli żeby odpuścić, ale jednocześnie gdzieś z tyłu glowy jest ta myśl, że kiedyś będę żałować że się podałam. Mówią, że niewykorzystane szanse bolą bardziej niż popełnione błędy.

    To prawda. Ale ja w tym momencie potrzebuję trochę luzu.

  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 20 października 2017, 07:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Schmetterling wrote:
    To prawda. Ale ja w tym momencie potrzebuję trochę luzu.

    Wiem i doskonale cię rozumiem. Też mam takie momenty, że muszę wyluzować, zająć myśli innymi sprawami i cieszyć się z tego co już mam. Takie złapanie oddechu powoduje, że potem wchodzę na ring z nową mocą i zapałem do dalszej walki.

    Schmetterling lubi tę wiadomość

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • kinga1185 Autorytet
    Postów: 521 241

    Wysłany: 21 października 2017, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

    jakie testy na nietolerancje robilyscie? Ja robilam FoodProfil 45 IGg i zastanawiam sie, czy jest wiarygodny. Nic nie wyszlo. Stwierdzam, ze za czesto chodze do ubikacji i moze to cos z tym glutenem...

    Dziekuje za odpowiedz.

    06.12 - beta 200, prog
    25.11 - transfer...
    22.12- punkcja; 7 komorek; 6 zaplodnionych
    10.2019 początek długiego protokolu
    grudzien 2018 - wizyta w klinice; jestesmy zdecydowani na IVF
    Luty 2018 - laporoskopia. Brak endoemtriozy, brak zrostow, macica w porzadku.
    Endo, PCO?, Hashimoto, IO, MTHFR_677C; MTHFR-1298A-C; PAI-1G 4 G hetero
    Luty 2017 poczatek Napro
    Sierpien 2016 poronienie
    Laporoskopia i HSG - lewa strona niedrozna
    Poczatek staran - styczen 2015
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 22 października 2017, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Dziewczyny,

    jakie testy na nietolerancje robilyscie? Ja robilam FoodProfil 45 IGg i zastanawiam sie, czy jest wiarygodny. Nic nie wyszlo. Stwierdzam, ze za czesto chodze do ubikacji i moze to cos z tym glutenem...

    Dziekuje za odpowiedz.

    Witaj. Ja robiłam FoodProfil 88 i wyszły mi nietolerancje na kilkanaście produktów, głównie mleko, jaja, orzechy, czyli standard

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 22 października 2017, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tym razem ja mam pytanie.
    Tak jak radziłyście zrobiłam badania poziomu kwasu foliowego, wit B12 i homocysteiny. Oto moje wyniki (normy labu w nawiasach)

    -kwas foliowy: 9,8 ng/ml (4,6-18,7)
    -B12: 475 pg/ml (191-663)
    -homocysteina: 10,5 umol/l (<12 z suplementacją folianami, <15 bez suplementacji)

    Niby wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale czy przy staraniach są OK? Czy badać się w kierunku mutacji? Pomóżcie bo w tym temacie jestem zielona.

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • Aishha Autorytet
    Postów: 2178 717

    Wysłany: 22 października 2017, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka według mnie wyniki są ok. Co prawda zerknąłem na swoją homocysteine i mam 4 ale u Ciebie jest wszystko w normie. Myślę że nie ma sensu robić badań w kierunku mutacji.
    Są tu dziewczyny z mutacja, prosimy o podpowiedz :)

    m3sx3e3krfnotded.png

    f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 22 października 2017, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha dzięki za odpowiedź. Niby wszystko jest w normie, ale obawiam się żeby nie było tak jak w przypadku TSH. Niby norma jest do 4, ale w przypadku staraczek najlepiej jak jest poniżej 2. Trochę niepokoi mnie właśnie ta homocysteina w górnej granicy. Dlatego również proszę dziewczyny z mutacjami o opinię.

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • Aishha Autorytet
    Postów: 2178 717

    Wysłany: 22 października 2017, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tsh to i ja właśnie radzilam się dziewczyn bo mam powyżej 2 a lekarz powiedział że jest dobrze. Czyli sam jeden wynik nie przesądza. W mutacjach wszystkie dziewczyny mówiły że miały podwyższoną homocysteine i kwas foliowy.

    m3sx3e3krfnotded.png

    f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • kinga1185 Autorytet
    Postów: 521 241

    Wysłany: 22 października 2017, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka,
    po rozmowie z genetykiem, moge potwierdzic, ze Twoja homocysteina jest w normie. Ta gentyk wogole twierdzila, ze ona nie wiem, czemu kraza takie opinie, ze najlepiej jest miec ok. 10. Ona mowila, ze norma jest do 15 ;).
    Ale pewnie co lekarz to inna opinia. Ja jej uwierzylam, a metyle biore, bo po 1sze mam mutacje, a po drugie sa opinie, ze ten syntetyczny kwas moze przyczyniac sie do autyzmu.

    A w moim tescie nie wyszlo nic, a w standardzie tez mialam te podstawowe produkty... I zastanawiam sie skad ze moje problemy ;)

    06.12 - beta 200, prog
    25.11 - transfer...
    22.12- punkcja; 7 komorek; 6 zaplodnionych
    10.2019 początek długiego protokolu
    grudzien 2018 - wizyta w klinice; jestesmy zdecydowani na IVF
    Luty 2018 - laporoskopia. Brak endoemtriozy, brak zrostow, macica w porzadku.
    Endo, PCO?, Hashimoto, IO, MTHFR_677C; MTHFR-1298A-C; PAI-1G 4 G hetero
    Luty 2017 poczatek Napro
    Sierpien 2016 poronienie
    Laporoskopia i HSG - lewa strona niedrozna
    Poczatek staran - styczen 2015
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 22 października 2017, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha poziom TSH często się waha i ważna jest tendencja. Jeżeli cały czas utrzymuje się w górnych granicach normy to może powodować trudności z zajściem. Osobiście znam kilka dziewczyn, które właśnie po zbiciu TSH zaszło w ciążę, co wcale nie oznacza, że nie można zajść z wysokim tsh. Ale słyszałam też, że jego wysokie poziomy mogą być niebezpieczne dla dziecka na początku ciąży, więc lepiej się pilnować.

    kinga1185 trudno powiedzieć z czego wnikają twoje problemy. Ja w sumie nie kojarzę żebym miała problem ze zbyt częstymi wizytami w wc, a mimo to nietolerancje wyszły. Wyjątkiem była miesiączka, wtedy to zawsze miałam akcje "na obydwie strony" ale teraz wiem , że to przez endometriozę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 22:00

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
  • melba Autorytet
    Postów: 541 131

    Wysłany: 23 października 2017, 01:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilkap11 wrote:
    Dziewczyny tym razem ja mam pytanie.
    Tak jak radziłyście zrobiłam badania poziomu kwasu foliowego, wit B12 i homocysteiny. Oto moje wyniki (normy labu w nawiasach)

    -kwas foliowy: 9,8 ng/ml (4,6-18,7)
    -B12: 475 pg/ml (191-663)
    -homocysteina: 10,5 umol/l (<12 z suplementacją folianami, <15 bez suplementacji)

    Niby wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale czy przy staraniach są OK? Czy badać się w kierunku mutacji? Pomóżcie bo w tym temacie jestem zielona.

    Emilka, jak pisałam wyżej - ja miałam niecałe 9 (8.8 czy 8.9) i od napro dostałam zalecenie aby zbadać mutację mthfr. Zrobiłam z założeniem, że 'no już nie wymyślajmy dodatkowych problemów) i mutacja wyszła.
    Są tacy, co twierdzą,że połowa społeczeństwa ma mutację i jakoś się rozmnażają. Z drugiej strony, skrajnie, są lekarze, którzy bardzo się tym przejmują.

    Ja ostatnio rozmawiałam z endo odnośnie tsh (magiczne 1.0 aby zajść w ciążę) i podobno nie na zajście, ale na rozwój nowordka ma wpływ. Podobno jakieś badania były robione,że za wyskokie tsh łączyło się z mniejszym tempem rozwoju dziecka (nie dotarłam do tych badań). Jednakże ważne jest aby już na początku ciąży sprawdzić tsh (z ft4), bo tarczyca może wariować i wówczas może być faktycznie problem z ciążą.

    Endometrioza I/II
    Jajowody drożne
    mthfr 128ac, pai, v-leiden
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    KIR AA,brak KIR implantacyjnych; hla męża c1c1



    I ciężki OAT/krypto (skąd? Nie ustalono).

    XII 2015 początek starań
  • Emilkap11 Autorytet
    Postów: 454 508

    Wysłany: 23 października 2017, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    melba wrote:
    Emilka, jak pisałam wyżej - ja miałam niecałe 9 (8.8 czy 8.9) i od napro dostałam zalecenie aby zbadać mutację mthfr. Zrobiłam z założeniem, że 'no już nie wymyślajmy dodatkowych problemów) i mutacja wyszła.
    Są tacy, co twierdzą,że połowa społeczeństwa ma mutację i jakoś się rozmnażają. Z drugiej strony, skrajnie, są lekarze, którzy bardzo się tym przejmują.

    Ja ostatnio rozmawiałam z endo odnośnie tsh (magiczne 1.0 aby zajść w ciążę) i podobno nie na zajście, ale na rozwój nowordka ma wpływ. Podobno jakieś badania były robione,że za wyskokie tsh łączyło się z mniejszym tempem rozwoju dziecka (nie dotarłam do tych badań). Jednakże ważne jest aby już na początku ciąży sprawdzić tsh (z ft4), bo tarczyca może wariować i wówczas może być faktycznie problem z ciążą.

    O widzisz, czyli jednak coś może być na rzeczy. Zastanawia mnie tylko jedno. Niby naprotechnologia to taka wystandaryzowana dziedzina medycyny, ale widzę że lekarze różnie podchodzą do tematu. Mój lekarz w ogóle nie porusza tematu genetyki, a jeśli chodzi o immunologię to też niewiele miałam badań w tym kierunku. W sumie to tylko nietolerancje, przeciwciała przeciwtarczycowe i jakieś ogólne badanie przeciwciał IGG i IGM. No i jeszcze przed leczeniem napro miałam badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Teraz się poważnie zastanawiam czy czegoś nie przegapił w diagnostyce.
    A tak w ogóle to wielkie dzięki za info.

    Endometrioza,
    2 x laparoskopia
    4 x histeroskopia,
    leczenie napro
    2 x IUI 😢
    3 x IMSI 😢
    Aniołek 15 tc [*]💔
    10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
    11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
    <1,2 😢
    09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
    Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego