METODA NAPROTECHNOLOGI
-
WIADOMOŚĆ
-
Zrobię tak jak zalecacie i zobaczymy czy coś się wyjaśni. Jeśli chodzi o wyniki męża to szału nie ma ale tragedii też nie. Ilościowo jest ok, gorzej z ruchliwością i morfologią (dolne granice normy). Raz wyszła mu aglutynacja 1 st. ale na to bierze Tussicom i przy kolejnym badaniu już było w porządku.
Najbardziej boję się tego, że w genach coś nie tak, a tego wyleczyć to się chyba nie da.Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
10/2019 - ICSI - dwudniowiec 4a 😢
11/2019 - FET - blastka 4.2.1 beta 8dpt 2,31 10dpt
<1,2 😢
09/2021 - FET - blastka 4.2.1 beta 10dpt 5,18 12dpt 1,4 😢
Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud... -
Widzę, że pojawił się mój ulubiony temat - MTHFR. Szczerze polecam, dziewczyny, sprawdźcie to (najlepiej w pakiecie z PAi i VLaiden, bo te dziadostwa lubią chodzić parami). Przeszło dwa lata zmagałam się z niepłodnością wtórną, a wystarczyło przerzucić się z syntetyków na metyle.
Aishha lubi tę wiadomość
-
No właśnie ja nie robiłam PAI i VLaiden. Nie wiem czy w sytuacji jak biorę metyle i acard to czy warto robić? Mtfhf robiłam w diagnostyce. Nikt mi dodatkowo nie zaproponował PAI i VLaiden (a czytałam,że dziewczyny robią w labie za pośrednictwem kuriera testdna czy coś takiego, no ale to już po fakcie, jak otrzymałam wynik dotarłam do tych wiadomości ). Ale to może jak podreperuję nieco budżet. Albo poczekam na wizytę u genetyka
-
Wiecie co najbardziej wkurzające jest to,że musimy diagnozować i leczyć się na własny koszt. Tak jakby niepłodność to nie była choroba, a chęć posiadania dziecka to tylko fanaberia rozkapryszonej paniusi. Tak dosłownie się czuję. I chociaż teoretycznie mamy prawo do opieki zdrowotnej, to nasze państwo ma nas głęboko w du..p.ie. Ja płacę co miesiąc 4 składki zdrowotne bo oprócz etatu dorabiam na zleceniach, i co? I jak przyjdzie co do czego to trzeba wyłożyć własną kasę na wizyty, badania, leki. Zabrali dofinansowanie ivf a co w zamian? No ale po co pomagać niepłodnym, przecież lepiej za środki publiczne zorganizować n-tą miesiączkę smoleńską
Echhh ulało mi się..Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Emilka, masz racje. Ja tez zawsze sie zastanawiam, co Panstwo daje w zamian, ze odebrali in vitro? NA szczescie mnie to nie dotyczy ezposrednio, bo mieszkam za granica, ale za uslugi Napro i tak musze placic z wlasnej kieszeni.
ZYcie niestety jest niesprawiedliwe. I zauwazylam, ze ludzie troche inaczej zawsze mowia o osobach, ktore nie maja dzieci. Tak jakby byli z kosmosu... no ale trudno. Pocieszajace jest to, ze wiekszosci par sie udaje. Nie zawsze szybko, ale jednak...
Oby Nam tez sie udalo...<25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
nick nieaktualny
-
Schmetterling wrote:Powiem Wam, że ja już nie mam siły robić czegokolwiek..Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
nick nieaktualnyEmilkap11 wrote:Ja też mam czasem gorsze dni i myśli żeby odpuścić, ale jednocześnie gdzieś z tyłu glowy jest ta myśl, że kiedyś będę żałować że się podałam. Mówią, że niewykorzystane szanse bolą bardziej niż popełnione błędy.
To prawda. Ale ja w tym momencie potrzebuję trochę luzu. -
Schmetterling wrote:To prawda. Ale ja w tym momencie potrzebuję trochę luzu.
Wiem i doskonale cię rozumiem. Też mam takie momenty, że muszę wyluzować, zająć myśli innymi sprawami i cieszyć się z tego co już mam. Takie złapanie oddechu powoduje, że potem wchodzę na ring z nową mocą i zapałem do dalszej walki.Schmetterling lubi tę wiadomość
Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Dziewczyny,
jakie testy na nietolerancje robilyscie? Ja robilam FoodProfil 45 IGg i zastanawiam sie, czy jest wiarygodny. Nic nie wyszlo. Stwierdzam, ze za czesto chodze do ubikacji i moze to cos z tym glutenem...
Dziekuje za odpowiedz.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
kinga1185 wrote:Dziewczyny,
jakie testy na nietolerancje robilyscie? Ja robilam FoodProfil 45 IGg i zastanawiam sie, czy jest wiarygodny. Nic nie wyszlo. Stwierdzam, ze za czesto chodze do ubikacji i moze to cos z tym glutenem...
Dziekuje za odpowiedz.
Witaj. Ja robiłam FoodProfil 88 i wyszły mi nietolerancje na kilkanaście produktów, głównie mleko, jaja, orzechy, czyli standardEndometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Dziewczyny tym razem ja mam pytanie.
Tak jak radziłyście zrobiłam badania poziomu kwasu foliowego, wit B12 i homocysteiny. Oto moje wyniki (normy labu w nawiasach)
-kwas foliowy: 9,8 ng/ml (4,6-18,7)
-B12: 475 pg/ml (191-663)
-homocysteina: 10,5 umol/l (<12 z suplementacją folianami, <15 bez suplementacji)
Niby wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale czy przy staraniach są OK? Czy badać się w kierunku mutacji? Pomóżcie bo w tym temacie jestem zielona.Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Aishha dzięki za odpowiedź. Niby wszystko jest w normie, ale obawiam się żeby nie było tak jak w przypadku TSH. Niby norma jest do 4, ale w przypadku staraczek najlepiej jak jest poniżej 2. Trochę niepokoi mnie właśnie ta homocysteina w górnej granicy. Dlatego również proszę dziewczyny z mutacjami o opinię.Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Emilka,
po rozmowie z genetykiem, moge potwierdzic, ze Twoja homocysteina jest w normie. Ta gentyk wogole twierdzila, ze ona nie wiem, czemu kraza takie opinie, ze najlepiej jest miec ok. 10. Ona mowila, ze norma jest do 15 .
Ale pewnie co lekarz to inna opinia. Ja jej uwierzylam, a metyle biore, bo po 1sze mam mutacje, a po drugie sa opinie, ze ten syntetyczny kwas moze przyczyniac sie do autyzmu.
A w moim tescie nie wyszlo nic, a w standardzie tez mialam te podstawowe produkty... I zastanawiam sie skad ze moje problemy25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Aishha poziom TSH często się waha i ważna jest tendencja. Jeżeli cały czas utrzymuje się w górnych granicach normy to może powodować trudności z zajściem. Osobiście znam kilka dziewczyn, które właśnie po zbiciu TSH zaszło w ciążę, co wcale nie oznacza, że nie można zajść z wysokim tsh. Ale słyszałam też, że jego wysokie poziomy mogą być niebezpieczne dla dziecka na początku ciąży, więc lepiej się pilnować.
kinga1185 trudno powiedzieć z czego wnikają twoje problemy. Ja w sumie nie kojarzę żebym miała problem ze zbyt częstymi wizytami w wc, a mimo to nietolerancje wyszły. Wyjątkiem była miesiączka, wtedy to zawsze miałam akcje "na obydwie strony" ale teraz wiem , że to przez endometriozę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2017, 22:00
Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Emilkap11 wrote:Dziewczyny tym razem ja mam pytanie.
Tak jak radziłyście zrobiłam badania poziomu kwasu foliowego, wit B12 i homocysteiny. Oto moje wyniki (normy labu w nawiasach)
-kwas foliowy: 9,8 ng/ml (4,6-18,7)
-B12: 475 pg/ml (191-663)
-homocysteina: 10,5 umol/l (<12 z suplementacją folianami, <15 bez suplementacji)
Niby wyniki mieszczą się w normach laboratoryjnych, ale czy przy staraniach są OK? Czy badać się w kierunku mutacji? Pomóżcie bo w tym temacie jestem zielona.
Emilka, jak pisałam wyżej - ja miałam niecałe 9 (8.8 czy 8.9) i od napro dostałam zalecenie aby zbadać mutację mthfr. Zrobiłam z założeniem, że 'no już nie wymyślajmy dodatkowych problemów) i mutacja wyszła.
Są tacy, co twierdzą,że połowa społeczeństwa ma mutację i jakoś się rozmnażają. Z drugiej strony, skrajnie, są lekarze, którzy bardzo się tym przejmują.
Ja ostatnio rozmawiałam z endo odnośnie tsh (magiczne 1.0 aby zajść w ciążę) i podobno nie na zajście, ale na rozwój nowordka ma wpływ. Podobno jakieś badania były robione,że za wyskokie tsh łączyło się z mniejszym tempem rozwoju dziecka (nie dotarłam do tych badań). Jednakże ważne jest aby już na początku ciąży sprawdzić tsh (z ft4), bo tarczyca może wariować i wówczas może być faktycznie problem z ciążą. -
melba wrote:Emilka, jak pisałam wyżej - ja miałam niecałe 9 (8.8 czy 8.9) i od napro dostałam zalecenie aby zbadać mutację mthfr. Zrobiłam z założeniem, że 'no już nie wymyślajmy dodatkowych problemów) i mutacja wyszła.
Są tacy, co twierdzą,że połowa społeczeństwa ma mutację i jakoś się rozmnażają. Z drugiej strony, skrajnie, są lekarze, którzy bardzo się tym przejmują.
Ja ostatnio rozmawiałam z endo odnośnie tsh (magiczne 1.0 aby zajść w ciążę) i podobno nie na zajście, ale na rozwój nowordka ma wpływ. Podobno jakieś badania były robione,że za wyskokie tsh łączyło się z mniejszym tempem rozwoju dziecka (nie dotarłam do tych badań). Jednakże ważne jest aby już na początku ciąży sprawdzić tsh (z ft4), bo tarczyca może wariować i wówczas może być faktycznie problem z ciążą.
O widzisz, czyli jednak coś może być na rzeczy. Zastanawia mnie tylko jedno. Niby naprotechnologia to taka wystandaryzowana dziedzina medycyny, ale widzę że lekarze różnie podchodzą do tematu. Mój lekarz w ogóle nie porusza tematu genetyki, a jeśli chodzi o immunologię to też niewiele miałam badań w tym kierunku. W sumie to tylko nietolerancje, przeciwciała przeciwtarczycowe i jakieś ogólne badanie przeciwciał IGG i IGM. No i jeszcze przed leczeniem napro miałam badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Teraz się poważnie zastanawiam czy czegoś nie przegapił w diagnostyce.
A tak w ogóle to wielkie dzięki za info.Endometrioza,
2 x laparoskopia
4 x histeroskopia,
leczenie napro
2 x IUI 😢
3 x IMSI 😢
Aniołek 15 tc [*]💔
<1,2 😢
Boże dlaczego nie zasłużyłam na ten cud...