X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Babelki Przyjaciółka

Wysłany: 22 października 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monijaaa wrote:
    A jak z kwasem foliowym? Zalecają wam lekarze suplementację. Mnie Wasil nigdy w zaleceniach nie pisał i nie biorę. A ostatnio się zastanawiam czy nie zacząć

Gdy byłam w ciąży mój 'zwykły' lekarz (w sensie, że nie napro) nie kazał mi brać foliku, poniewaz powiedział, że ten w tabletkach i tak się słabo przyswaja i daje ludziom 'pozorne' poczucie bezpieczeństwa - dał mi za to swoją ulotkę z listą źródeł foliku w pożywieniu i rozpiską ile mam tego jeśc ;D myślę, że może dlatego niektórzy lekarze nie zalecają folików, a ja całą ciaże jechałam na szejkach z pomarańczy i szpinaku czy innych sałat :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2018, 23:16

• Babelki Przyjaciółka

Wysłany: 22 października 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzik wrote:
    Nam nowa dr zaleciła branie kwasu foliowego i w sumie zdziwiła się że go nie bierzemy.

A ta nowa dr jest napro czy nie?A leczy męską niepłodność?tak z ciekawości pytam - jak nie napro to ciekawa jestem jaki ma pomysł na Was ;)

• Aishha Autorytet

Wysłany: 22 października 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, dam znać jak odzyskam siły ;)

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • marlenqa31 Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie u endo. Miałam usg tarczycy, diagnoza Wasilewskiego potwierdzona, że to Hashimoto.
    Na razie dostałam lek o nazwie Letrox, mam łykać raz dziennie pół godziny przed śniadaniem i jako suplement diety Selen.
    Zostałam zważona i zmierzona,pani doktor stwierdziła, że odchudzać się nie muszę, ale wiadomo, że jeść zdrowo nie zaszkodzi.
    Teraz za dwa miesiące znowu zrobić wyniki muszę i do niej znowu na wizytę.
    Ogólnie bardzo mnie podbudowała, powiedziała, że wyprowadzi mnie na prostą, bo jednak te moje wyniki pozostają wiele do życzenia.
    Na poprawę humoru kupiłam sobie dwie pary butów wczoraj :D

monijaaa, Babelki, Dzik, archeolog lubią tę wiadomość

2018- zaczynam przygodę z napro -PCOS, Hashimoto, helicobacter, nietolerancje pokarmowe
    2019-06 - luteina + Etruzil przez 3 cykle, glucophage XR
    2019-09 - Etruzil przez 3 cykle, duphaston od P+3, dostinex, wit D, wapno, glucophage XR
    2019-12 - Etruzil i Ovitrelle przez dwa cykle, Glucophage XR, Dostinex, witaminy, dieta
    2020-01 skierowanie na laparoskopię. 2020-03 laparoskopia i histeroskopia- niedrożne jajowody i zrosty w macicy
  • Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babelki wrote:
    A ta nowa dr jest napro czy nie?A leczy męską niepłodność?tak z ciekawości pytam - jak nie napro to ciekawa jestem jaki ma pomysł na Was ;)

tak napro napro ona kiedyś zaczynała napro w Białymstoku z dr W lecz później każdy poszedł w swoją stronę. Mi u W brakowało częstszych wizyt, monitoringu i badań potwierdzających konieczność brania tych wszystkich leków. Ogólnie on zawsze był mega sympatyczny i konkretny. Niestety Nasze ostatnie dwie wizyty wyglądały identycznie i temu chcieliśmy skonsultować Naszą sytuację z kimś innym. Chcieliśmy w ogóle z metody napro zrezygnować bo jakoś dobiły mnie ponad dwie karty wypełnione w creightonie lecz po wpisach dziewczyn tutaj stwierdziliśmy że dwa lata w napro to minimum i ten drugi rok chcemy spróbować z inną dr ;)

starania od 2016
    Oligaasthenozoospermia & PCOS

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ps no i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu u tej Pani dr badania wystawione na skierowaniu w punktach Diagnostyki wykonywane są za darmo! Co jest ogromnym plusem gdyż aspekt finansowy też już zaczynał Nam dokuczać. Wizyty oczywiście płatne i nawet więcej niż u W lecz na badaniach i tak się mega zwraca.

starania od 2016

• amarantowa Koleżanka

Wysłany: 23 października 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Ja jestem po pierwszej wizycie u nowej doktor i zapoznaniu z samą metodą.
    Jesteśmy dopiero w fazie przygotowawczej- kontrola cyklu i badania.
    M już zrobił posiew i komputerowe badanie nasienia.
    A moje badania są przede mną. Jest tylko problem,bo dostałam kilka skierowań i na każdym zaznaczony czas wykonania, a w zasadzie się już pogubiłam :/
    Czy któraś z was może mi podpowiedzieć kiedy wykonać badanie jak mam oznaczone je literką P ,a kiedy jak jest P + 7 ?

6sutugpjcfamqpgx.png

ex2bf71xf48ez5np.png
  • Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amarantowa wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Ja jestem po pierwszej wizycie u nowej doktor i zapoznaniu z samą metodą.
    Jesteśmy dopiero w fazie przygotowawczej- kontrola cyklu i badania.
    M już zrobił posiew i komputerowe badanie nasienia.
    A moje badania są przede mną. Jest tylko problem,bo dostałam kilka skierowań i na każdym zaznaczony czas wykonania, a w zasadzie się już pogubiłam :/
    Czy któraś z was może mi podpowiedzieć kiedy wykonać badanie jak mam oznaczone je literką P ,a kiedy jak jest P + 7 ?

P to dzień owulacji P+7 to siedem dni po owulacji.:)

starania od 2016

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choć w sumie przy pcos to P jest dniem ostatnim występowania śluzu płodnego i nie zawsze musi być potwierdzona owulacja. Na początku trudno się w tym połapać

starania od 2016

• Babelki Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Amarantowa, a chodzisz do instruktora modelu Creightona? Instruktor pomoże wyznaczyć dzień P - peak :) czy słusznie myślę, że starasz się o drugiego malca?

• Babelki Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzik wrote:
    ps no i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu u tej Pani dr badania wystawione na skierowaniu w punktach Diagnostyki wykonywane są za darmo! Co jest ogromnym plusem gdyż aspekt finansowy też już zaczynał Nam dokuczać. Wizyty oczywiście płatne i nawet więcej niż u W lecz na badaniach i tak się mega zwraca.

Super sprawa! Ja też nie płacę za wizyty oraz za część badań , które daje mi endo-napro. Ale niestety muszę się też umówic do gina-napro a to już będą płatne wizyty i badania ;/
    W ogóle ta nasza wroclawska endo-napro doktor, gdy przyjmuje prywatnie, bierze za wizytę max 120 a często 80 zł ;) kochana kobieta jest ;)

• Pola.91 Znajoma

Wysłany: 24 października 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, czy obserwujecie u siebie śluz przed miesiączką? Dzisiaj mój 28 dzień cyklu i pierwszy raz obserwuje u siebie śluz, czy to normalne?

Aishha lubi tę wiadomość

• Aishha Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem już w domu. Przede wszystkim czuje się o niebo lepiej niż rok temu, ból jest minimalny a wtedy nie byłam w stanie funkcjonować. Bólu po gazie już nie czuć. Ale do sedna! Rok temu zostawili torbiel z niby droznymi jajowodami a teraz tak:
    Torbiel endometrialna na jajniku,
    Endometrioza II stopnia,
    Jajnik przyrosniety do otrzewnej
    Zrosty w macicy
    Macica łukowata
    Ujścia jajowodow niedrożne...
    Oczywiście wszystko naprawili, endometrioza usunięta z torbiela, macica nacieta i naprawiona.
    Przy usg lekarz mówił że nie będzie dużo roboty a tu masz...no i mam nagranie całej operacji ;)
    Powiem tak, nigdy więcej nie pójdę do byle pierwszego lekarza i na nfz gdzie zrosty w macicy są po ich usuwaniu polipa i prawdopodobnie to samo z jajowodami. Na szczęście już po. Dr. Tomaszewski zna się na robocie.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola.91 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, czy obserwujecie u siebie śluz przed miesiączką? Dzisiaj mój 28 dzień cyklu i pierwszy raz obserwuje u siebie śluz, czy to normalne?

Tak, to normalne nawet w czasie krwawienia

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Babelki Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Aishha, dobrze, ze się dobrze czujesz i że się zdecydowałaś na laparo :) swoja drogą ile osób może nie wiedzieć, że jest u nich źle bo na usg nie wyjdzie - czyli jednak napro ma dobry protokół żeby nie czekac tylko robić zabieg, wszystkiego dobrego życzę :)

Aishha lubi tę wiadomość

• Dzik Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2018, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    Dziewczyny jestem już w domu. Przede wszystkim czuje się o niebo lepiej niż rok temu, ból jest minimalny a wtedy nie byłam w stanie funkcjonować. Bólu po gazie już nie czuć. Ale do sedna! Rok temu zostawili torbiel z niby droznymi jajowodami a teraz tak:
    Torbiel endometrialna na jajniku,
    Endometrioza II stopnia,
    Jajnik przyrosniety do otrzewnej
    Zrosty w macicy
    Macica łukowata
    Ujścia jajowodow niedrożne...
    Oczywiście wszystko naprawili, endometrioza usunięta z torbiela, macica nacieta i naprawiona.
    Przy usg lekarz mówił że nie będzie dużo roboty a tu masz...no i mam nagranie całej operacji ;)
    Powiem tak, nigdy więcej nie pójdę do byle pierwszego lekarza i na nfz gdzie zrosty w macicy są po ich usuwaniu polipa i prawdopodobnie to samo z jajowodami. Na szczęście już po. Dr. Tomaszewski zna się na robocie.

o kurde jestem w szoku! Rewelacyjnie że to wszystko naprawiono! Jakoś tak myślę że w niedługim czasie będziemy mieć dobrą nowinę ;) A co było podstawą u Ciebie do skierowania na laparoskopię? Wracaj szybko do zdrówka! .... wciąż jestem w szoku ile rzeczy nie widać na usg a ile się okazuje WOW...

starania od 2016

• Aishha Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzik wrote:
    o kurde jestem w szoku! Rewelacyjnie że to wszystko naprawiono! Jakoś tak myślę że w niedługim czasie będziemy mieć dobrą nowinę ;) A co było podstawą u Ciebie do skierowania na laparoskopię? Wracaj szybko do zdrówka! .... wciąż jestem w szoku ile rzeczy nie widać na usg a ile się okazuje WOW...
    Podstawa były 2 lata starań, rok leczenia w napro i torbiel, Wasilewski podejrzewał endometrioze a Ja nie wierzyłam bo przecież rok temu powiedzieli że nie ma...w ogóle tyle rzeczy było nie tak że aż szok ze partacze mnie tak oszukali. Ale co zrobić.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • monijaaa Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana to roboty przy Tobie miał dużo;) dobrze, że już po wszystkim. Nic teraz czekać na dobre wieści ;)

A jak po spotkaniu z Wasilem? Jaki ma plan?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 17:45

"Tylko nie martw się przez cały dzień.
    Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem"
    ks. Jan Kaczkowski
  • Aishha Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monijaaa wrote:
    Kochana to roboty przy Tobie miał dużo;) dobrze, że już po wszystkim. Nic teraz czekać na dobre wieści ;)

A jak po spotkaniu z Wasilem? Jaki ma plan?
    W zasadzie niewielki bo antybiotyk dał JT i probiotyki a u TW standardowo vigantol, castagnus, ldn od następnego cyklu i zmienił mi progesteron na jakiś nowy bo Luttagen sie nie sprawdził a luteiny dopochwowej ja nie chcę. Nie wiem czemu calperos odstawil.
    Starania dopiero od następnego cyklu. Aa i jako antyoksydant mam brać koenzym q10 200 mg ale Wit C też będę sobie suplementowac.

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeszłam bardzo podobną operację. Zastanawia mnie tylko jak stwierdzili endometriozę II stopnia skoro usunęli tylko jedną torbiel endometrialną, to nie były jakieś duże skupiska. Moja torbiel endometrialna też była na jajniku. Zrosty miałam nie po tej stronie co była ta torbiel,a wszyscy nie napro lekarze twierdzą, że te zrosty na otrzewnej i ból w niektórych pozycjach są od endometriozy. Mi laparoskopia nie pomogła, zrosty się odnowiły, jajnik znów jest za macicą. Niestety do tego przyczynia się duże skrzywienie kręgosłupa. Tobie jednak życzę powodzenia! Zachodź w ciążę i daj nadzieję :)

‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ