X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne METODA NAPROTECHNOLOGI
Odpowiedz

METODA NAPROTECHNOLOGI

Oceń ten wątek:
  • Adelo Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i się popłakałam Kamuś.. ale pozytywnie <3

KMK lubi tę wiadomość

"Śpiesz się powoli" // www.MojeEndoLife.pl
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adelo wrote:
    jak nie uda się zajść w ciąże w najbliższych miesiącach, to coś czuję, że endo rozrośnie mi się bardzo :/ Kolejny stół, cięcie...? Te bóle w podbrzuszu "miesiączkowe"z lewej strony nie dają mi spokoju.
    Adelo a ten ból który ujęłaś jako "miesiączkowy" rozumiem że może towarzyszyć przy endometrozie. A dokładnie jak to wygląda ból podobny do miesiączkowego ale w ciągu trwania cyklu czy np. bardziej boli w jednym nmiejscu podczas @. Ja kiedys miałam tak że podczas @ bolało mnie bardziej z jednej strony (ale nie zawsze) jakby jajnik, ale to minęło po zaleceniach naprogina na bolesne @. Teraz jeżeli mam to lekkie skurcze macicy i już nie czuje tego jajnika. tak sie zastanawiam czy może to wskazywać na objaw endometrozy...

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie, jak to jest z tymi bólami przy endometriozie? Boli podczas okresu czy w czasie cyklu też może? Ja mam boleści po @ w czasie cyklu i lekarka powiedziała, że to może być endometrioza, a w necie pizze, że boli w trakcie @?

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane bo to różnie bywa z tą endometriozą.

Jak moja torbiel miała 2 cm (nie wiedziałam wtedy o jej istnieniu) dostałam takiego bólu podczas okresu, że nie byłam w stanie mówić! Leżałam zwinięta w kłębek w nocy aż dostałam dreszczy z bólu i mąż wpadł na to by przynieść mi proszek przeciwbólowy. Ale zdarzyło się to tylko raz. Zwykle moje miesiączki są "znośne" i nie potrzebuję leków.

Później torbiel rosła bardzo szybko (2,5 miesiąca od diagnozy do operacji) ale jej nie czułam w ogóle. Zaczęła mnie "ciągnąć" dopiero przed operacją a miała wtedy 9cm! Czyli dość późno zaczęłam ją czuć. Mogłoby być tragicznie gdybym o niej nie wiedziała i np próbowała przenieść coś ciężkiego - pęknięcie praktycznie gwarantowane.

Ale faktycznie - silne bóle podczas miesiączki oraz dziwne bóle w czasie culku często wskazują na endomendę.

Jest jeszcze jeden ważny objaw Dziewczyny - jeśli okres trwa u Was długo i/lub kończy się kilkudniowym plamieniem na brązowo to też wskazuje na tą chorobę. Te plamienia właśnie u mnie pomogły w diagnozie problemu!

Ponadto endometrioza chętnie występuje w pakiecie z alergiami nietolerancjami i chorobami autoimmunologicznymi typu hashimoto, reumatiodalne zapalenie stawów itd.

Głupia choroba :/

vanessa lubi tę wiadomość

• Adelo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak Kamuś napisała. Ogólnie nic nie jest regułą. Jeśli chodzi o ból miesiączkowy podczas @ to też raczej miewam znośny, jak co to 1 tab zwykłego apapu wystarcza. Natomiast przy zwiększaniu objętości torbieli w ostatecznym rozrachunku zaczyna boleć bardzo i jest to charakterystyczny ból jakby się miało jakąś bańkę w środku, jakby miało coś za chwilę pęknąć. Dodając jeszcze, że wtedy już organizm zaczyna świrować, bo podczas @ miałam dreszcze, łamanie w kościach jakby jakaś grypa mnie zbierała i nierzadko miałam stan podgorączkowy w tym czasie.

Co do mojego określenia bólu "miesiączkowego", którego chwilami teraz odczuwam w ciągu cyklu, to to jest takie ćmienie w podbrzuszu - rozlany ból i teraz zlokalizowany od środka do lewej strony, czyli tam gdzie coś już dr zauważył, że się dzieje.

A bóle ponadto to miewam w okolicach krzyża z lewej strony, miewałam przy wypróżnianiu oraz w okolicach układu moczowego, czyli śmiem twierdzić, że mogę ją mieć wszędzie.

A plamienia miałam pod koniec okresu, ale poza tym miałam charakterystyczne przerwy w dostawie @. Okres tak jakby się już kończył, dzień nic nie miałam, a na następny jeszcze coś poleciało i to czasami żywej krwi.

• Adelo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostałam jeszcze od lekarza do stosowania taki lek jak: Fluimucil Forte i w sumie nie wiem na co, chyba na śluz... stosowała któraś z Was? :)

• Adelo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro Walentynki... Dziękuję, że jesteście i za to że się wspieramy :)
    1533433wpo8a6ua3y.gif

vanessa, KMK lubią tę wiadomość

• baba_Jagna Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na poprawę śluzu dobre jest siemię lniane albo olej z wiesiołka :) dużo płynów :)

KMK, Adelo lubią tę wiadomość

Nie ważne ile razy upadniesz. Ważne jest ile razy się podniesiesz.
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w sumie okresy bezbolesne, ale plamienie po jest :( ostatnio moje bóle minęły, nie wiem czy po ziołach Klimuszki, kapielach w naparze z kory dębu czy po antybiotyku (brałam na oskrzela). Cieszę sie mimo wszystko bo czasem ten ból mnie budził w nocy i ibuprom łykałam.
    Dziękuje za odpowiedzi :) trzymajcie sie dziewczyny :)

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie miałam plamienia po @ ale najprawdopodobniej był to stan zapalny endometrium bo po antybiotyku zmniejszyły sie o połowę potem brałam w jednym cyklu luteine żeby sprawdzić czy całkiem znikną i było jeszcze mniej. Po leczeniu antybiotykiem i po luteinie plamienia miałam przez dwa dni ale tylko papier był zabarwiony raz w ciągu dnia w jednym dniu i w drugim tak samo tylko raz w ciągu dnia.
    Tak się zastanawiam czy to może wskazywać na endometriozę jak myślicie? @ mam raczej skąpawe i trwają 3 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2015, 15:56

201701271765.png

• Gianna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KMK wrote:
    I kiedyś pokażesz blizny na brzuchu swojemu dziecku (biologicznemu lub adoptowanemu) i powiesz "tak bardzo Cię chcieliśmy! Jesteś najbardziej wyczekanym dzieckiem pod słońcem".

:)

Popłakałam się!
    Pomyślałąm przy okazji o moich bliznach po cesarkach... Bo też oboje są/byli wyczekani i kochani dużo wcześniej niż się pojawili. A to nasze trzecie, to już zupełnie... Oby tylko rosło zdrowo.
    Badam hormonki co tydzień i póki co super. Aż w szoku jestem, że po takich wynikach w P+7 teraz jestem tylko na malutkiej luteince 2x1 Ciekawe co będzie dalej. Ale bez naprolekarza, to ja bym chyba już bała się być w ciąży. Ja nigdy nie miałam tak kontrolowanego progesteronu. A z Synkiem od 5tc leżałam z krwawieniem w szpitalu. I nikt nie badał progesteronu... ech!

"Zamienię pustynię na pojezierze,
    a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
    dqpr3e5ecs7r4rjb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gianna ja głęboko wierzę, że teraz, pod dobrą opieką, wszystko będzie dobrze. Ważne też, żebyś czuła się pod opieką lekarza bezpiecznie a chyba tak jest.

Dobrze, że Wam się udało. To dodaje skrzydeł wszystkim dziewczynom, które straciły dziecko i wszystkim tym, które ciągle czekają na pierwszą ciążę :)

:*

• Gianna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Codziennie się o to modlę dla Was! I jakoś tak mi "głupio", że ja już cieszę się tym maleńkim Skarbem, a Wy nadal czekacie. Chciałabym pomóc, a mogę się tylko/aż modlić.
    Ale jakbym się nawet nie odzywała, to pamiętam i nie zniknęłam ;)

Adelo, vanessa, KMK, sylwiunia lubią tę wiadomość

"Zamienię pustynię na pojezierze,
    a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
    dqpr3e5ecs7r4rjb.png
  • Adelo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessa - trudno powiedzieć. Przy endo też są skąpe miesiączki. W sumie co ma wtedy krwawić jak wszystko się cofa... Jeśli nie ma torbieli w obrazie usg bądź takich małych zacienionych miejsc jak ja mam teraz, to tylko laparoskopia bliskiego kontaktu mogłaby stwierdzić coś więcej. Ja z 8 lat temu mówiłam wszem i wobec, że chyba mam endo, bo miałam różne bóle miednicy mniejszej, potem sobie dałam z tym spokój, ale w końcu sama się uwidoczniła w obrazie usg.

Może taka ankieta coś Ci więcej podpowie:
    http://www.endometrioza.aid.pl/component/content/article/1-latest-news/63-pierwsza-wizyta.html

• vanessa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Adelo :) zerkęłam na ta ankietę ale chyba tam nie ma wskazane kiedy jest podejrzenie endometriozy a kiedy nie :/ Jak bede mieć trochę czasu to przeanalizuje ja dokładnie.
    Lekarz na usg nic niepokojącego nie widzi. Jedynie co mnie martwi to czasami mam krew w kale a dzisiaj też śluz ale bardziej mi to zakrawa na hemoroidy zwłaszcza że miałam kiedyś problem z tym i być może wraca. nie jest tej krwi dużo tylko mały ślad na papierze i tylko podczas oddawania stolca. Rzadko tak sie dzieje ale sie dzieje i wtedy szczypie mnie w okolicy odbytu.
    Lekarz nie podejrzewa u mnie endometriozy (przynajmniej nic nie sugerował) ale mówił o laparoskopii bo to tylko może ją potwierdzić lub wykluczyć u mnie.

201701271765.png

• Adelo Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest tak dokładnie opisane w tej ankiecie, ale niektóre da się wywnioskować. Ja miałam krwawienia z odbytu podczas @.. U Ciebie nie musi być to koniecznie endo. A jeśli jest, to może mało aktywne :) W większości przypadków, co znam dziewczyny, to jednak endo się objawiała wyraźnie różnymi dolegliwościami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessa koniecznie sprawdź czy nie masz lamblii. Najlepjej test z krwi a nie z kału. Nie żartuję. Ich nie czuć a objawy podobne do hemoroidów. To cholerstwo strasznie wyniszcza organizm. Proszę Cię zrób test.

EDIT - założę się z Tobą o czekoladę że krew i śluz w kale masz przez lamblie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2015, 22:18

• vanessa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KMK wrote:
    Vanessa koniecznie sprawdź czy nie masz lamblii. Najlepjej test z krwi a nie z kału. Nie żartuję. Ich nie czuć a objawy podobne do hemoroidów. To cholerstwo strasznie wyniszcza organizm. Proszę Cię zrób test.

EDIT - założę się z Tobą o czekoladę że krew i śluz w kale masz przez lamblie
    A wiesz zrobie... orientujecie sie jaka jest cena tego badania z krwi.
    Mam iść do lab i powiedzieć że chce badanie z krwi na lamblie czy to badanie ma jakąś konkretną nazwę?
    A co do hemoroidów to miałam potwierdzone przez lekarza i leczyłam je kilka tygodni. Potem przeszło na chwile był spokuj a teraz od czasu do czasu mam lekkie objawy.

Wiesz możemy sie zakładać mimo że staram sie unikać słodyczy założę sie o czekoladę bo nie wykluczone że ja jej jeść nie będę tylko Ty :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 16:23

KMK lubi tę wiadomość

201701271765.png

• vanessa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahahahah właśnie czytam o objawach lambli. Podobno jednym z nich jest wychudzenie :/ niestety mnie to nie dotyczy... a wręcz przeciwnie :P
    Może też przebiegać bezobjawowo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 16:29

201701271765.png

• Asiak Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessa ja też miałam lamblie i u mnie objawów nie było żadnych. Leczylismy się razem z mężem. Musisz poprosić o badanie na lamblie IgM i IgG w surowicy krwi. W Diagnostyce placiłam 130 zł. Tylko trzeba zrobić z koniecznie z krwi bo z kału nie wychodzi.

vanessa, KMK lubią tę wiadomość

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ