My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Blondik, znalazłam to: W przypadku urodzenia martwego dziecka lub jego śmierci przed upływem 8 tygodnia życia przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni licząc od dnia porodu. Także w przypadku śmierci dziecka po upływie 8 tygodnia życia zachowuje się prawo do urlopu macierzyńskiego w wymiarze 7 dni od dnia śmierci dziecka.
-
nick nieaktualnyBlondik Kodeks pracy
Art. 180(1 - prim).
§1. W razie urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia, pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie, nie krócej jednak niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 12:07
-
Czarnula ja też wypatruję owulki u siebie... U mnie co prawda jakoś kiepsko z tym śluzem płodnym, z reguły tylko kremowego się dopatruję - jest go więcej lub mniej, bardziej zwarty lub rzadszy ale baaardzo rzadko jest przezroczysty wodnisty lub też rozciagliwy....
Czarnula87 wrote:A ja się zastanawiam czy ten minimalny spadek u mnie dzisiaj to może zapowiedź nadchodzacej owulkio głupia i naiwna ja
chociaż dzisiaj zrobiłam test i jak głębiej wsadzę termometr to mi większą tempke pokazuje -
Blondik z tego co wiem to kazda kobieta moze w kazdej chwili zrezygnować z czesci macierzyńskiego składając oświadczenie u pracodawcy ze jest świadoma ze tego niewykorzydtanego macierzyńskiego nie moze odebrać pozniej.
U mnie w firmie jest tak a watpię zeby nas w tak wielkiej korporacji zle uczyli.Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. -
nick nieaktualnyBlondik, i jeszcze jedno:
Art. 182(1-prim).
§ 1. Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
do 6 tygodni - w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1,
do 8 tygodni - w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2-5.
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo albo w dwóch częściach przypadających bezpośrednio jedna po drugiej – w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności.
§ 3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 4. We wniosku o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego określa się termin zakończenia urlopu macierzyńskiego, a w przypadku gdy wniosek dotyczy drugiej części dodatkowego urlopu macierzyńskiego – termin zakończenia pierwszej części tego urlopu oraz okres dotychczas wykorzystanego urlopu.
§ 5. Pracownik może łączyć korzystanie z dodatkowego urlopu macierzyńskiego z wykonywaniem pracy u pracodawcy udzielającego tego urlopu w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy; w takim przypadku dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pozostałą część wymiaru czasu pracy.
§ 6. W przypadku, o którym mowa w § 5, podjęcie pracy następuje na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy, w którym pracownik wskazuje wymiar czasu pracy oraz okres, przez który zamierza łączyć korzystanie z dodatkowego urlopu macierzyńskiego z wykonywaniem pracy. Pracodawca uwzględnia wniosek pracownika, chyba że nie jest to możliwe ze względu na organizację pracy lub rodzaj pracy wykonywanej przez pracownika. O przyczynie odmowy uwzględnienia wniosku pracodawca informuje pracownika na piśmie. -
Blondik wrote:dziewczyny znacie się któraś na prawie dobrze? nie mam kogo zapytać, a w szpitalu gówno wiedzą...dostałam zaświadczenie, że należy mi się 8 tyg urlopu macierzyńskiego po urodzeniu martwego dziecka...można wykorzystać np. połowę? wiecie jak to jets? w necie nic nie znalazłam..poza takim artykułem http://www.prawo.egospodarka.pl/57441,Urlop-macierzynski-po-urodzeniu-martwego-dziecka,1,34,3.html
że niby te 8 tygodni jest obowiązkowe?
to tak : to jest max czas z jakiego możesz skorzystać, wcale nie musisz.
jedynie co to tak jak przy wychowawczym na 30 dni przed końcem musisz pisemnie poinformowac pracodawcę o powrocie to tu tez musisz zlożyć oświadczenie że będziesz wracać wcześniej i dokładnie kiedy.
Zaraz postaram się znaleźć podstawę- bo nie siedzę w rodzinnym i zasiłkach
Blondik lubi tę wiadomość
Maniek
-
nick nieaktualnyBlondik, wynika z tego, że na urlopie macierzyńskim możesz przebywać 8+6tyg, niech mnie ktoś poprawi, jeśli bredzę.
Wiem, że to nieodpowiedni moment na takie uwagi, ale może za jakiś czas zechcesz się dowiedzieć czy Wasze ubezpieczenie pracownicze nie obejmuje przypadku wypłaty świadczenia z tytułu urodzenia martwego dziecka. Zawsze się przyda. -
nick nieaktualny
-
Katjaa wrote:Dziewczyny!!! Zrobiłam test plytkowy nie wytrzymałam...
I???????Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. -
nick nieaktualny
-
marnut wrote:Blondik, wynika z tego, że na urlopie macierzyńskim możesz przebywać 8+6tyg, niech mnie ktoś poprawi, jeśli bredzę.
Wiem, że to nieodpowiedni moment na takie uwagi, ale może za jakiś czas zechcesz się dowiedzieć czy Wasze ubezpieczenie pracownicze nie obejmuje przypadku wypłaty świadczenia z tytułu urodzenia martwego dziecka. Zawsze się przyda.Maniek
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBlondik - tak czytam i czytam te przepisy i wynika mi z tego, że urlopu macierzyńskiego w podstawowym wymiarze (czyli w Twoim przypadku 8 tyg) nie można się zrzec.
Ciekawa jestem co MANIEK na to.
A tak w ogóle - już dawno miałam Ci to napisać, czy wiesz, że na tym zdjęciu strasznie jesteś podobna do tej aktorki Julii Pietruchy?
-
nick nieaktualnyBlondik wrote:zostal mi przyznany zasiłek pogrzebowy 4tys, no i z PZU mam dostac jakaś kasę...chyba juz nic wiecej sie nie nalezy
Rozumiem, ja mam jeszcze jakieś dodatkowe ubezpieczenie pracownicze, które z tytułu urodzenia martwego dziecka wypłaca 4tys, wiem bo koleżanka z działu miała podobną sytuację, dlatego o tym Ci wspomniałam.