My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
-
WIADOMOŚĆ
-
Katja ... gratuluje po cichu .. choc wiem ze w trohe kiepskiej sytuacji ..ale pamietaj ze to malenstwo to Twoj cudzik
-
nick nieaktualny
-
Witam dzis pozno.
konwalianka wrote:
Kotka, Beszka- czyli nie robicie nawet usg genetycznego w 12 t??skoro usg w 20t. jest u Was obowiązkowe, to chyba bym oszalała z tego oczekiwania, aby dowiedzieć się nie dość o ew. chorobach genetycznych, jak i o rozwoju narządów wewnętrznych, ale oczywiście każdy decyduje za siebie :
Ale co mi ta wiedza da? A jak wynik wyjdzie zle? Co wtedy? Bede postawiona przed wyborem: badania inwazyjne czy nie? Badanie inwazyjne mogloby mnie wtedy uspokoic jesli wyszloby dobrze ale takei badanie jest niebezpieczne. DO kocna zycia nie wybaczylabym sobei gdyby zrobila takie badanie, dziecko by tego nei przezylo i okazalao by sie jeszcze ze bylo zdrowe. Ja bym oszalala gdyby mi wyszedl zly wynik przeziarnosci i to nie wazne ze on moze rownie dobrze niczego nie oznaczac, ziarno niepewnosci zostaje zasiane i juz nei ma spokojnej ciazy. Takich przypadkow jest bardzo wiele. Czytalam na forach gdzie kobiety mowily, ze drugi raz nie zdecydowalyby si ena takie badania, nie chcialaby sobei fundowac takeigo stresu i strachu w jakim zyly po tych badaniach bo wyszly zle (a dzieci i tak zdrowe sie urodzily).
Jedynie to chce zeby sprawdzili serce bo to jedyne co mozna jeszcze prenatalnie naprawic. Ja za to wlasnie zupelnie nie rozumiem dlaczego kobiety z wlasnej woli sie na taki stres narazaja. Na fioletowej stronie co chwila ktoras pisze jak sie strasznie boi tych badan. A jak do tego wychodzi wynik troche gorszy bo zamiast 1:20000 np 1:200 to jest przerazajaca panika bo moze dziekco jest chore i co wtedy??? A to tylko statystyka...Lena83 lubi tę wiadomość
-
BLONDIK - już jestem i taak:
Według obecnej regulacji podstawowy wymiar urlopu macierzyńskiego ulega skróceniu w przypadku urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia. W takiej sytuacji pracownicy przysługuje zawsze urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie (przerwa połogowa). Podjęcie pracy nie może nastąpić jednak wcześniej niż po upływie 7 dni od zgonu dziecka, co może wydłużyć czas tego urlopu, jeśli zgon nastąpiłby w ósmym tygodniu od urodzenia.
Ponadto przepis określa tryb przerwania urlopu macierzyńskiego z powodu zgonu dziecka po 8 tygodniach od urodzenia - w takim wypadku urlop przerywa się po 7 dniach od zgonu dziecka.
Po PolSKU- min to 7 dni od zgonu dziecka max to w twoim przypadku 8 tyg. przesis dodatkowo mówi że jak zgon nastąpi w 8 tyg urlopu to można taki urlop przedłużyć o dodatkowe 7 dni.
Niestety nie znalazłam żadnego orzeczenia sądu, ale może później poszukam jeszczeLena83, Blondik lubią tę wiadomość
Maniek
-
ja co do tego sie nie wypoeim bo sie na tym nie znam ..
wiem ze moja przyjaiolka po poronieni byla tylko na L4 nie korzystala z macierzynskiego bo ni echciala
ehh troche mnie mezu zrelakswal.. i powiem wam ze widze roznice midzy sexem przed kuracja a teraz
i to duzaaaaLena83, konwalianka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja z tym przypadkiem przerywania to z naszą kancelarią prawniczą konsultowałam - składa sie oświadczenie po prostu ze z czesci sie rezygnuje i on przepada jak krócej niz 8 tygodni.
Oni nad tym 3 dni siedzieli i watpię zeby to schrzanili dla tak wielkiej korpo....Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. -
Ania tak samo jak ja, też po tym poronieniu w styczniu byłam tylko na L4 i nie korzystałam z macierzyńskiego, ale Maniek już wszytko wytłumaczyła
Słoneczko u nas świeci więc zaraz wybieram się na miasto trochę pochodzić -
ojjjj a mi cos dzisiaj cienko z tymi oknami idzie, myje, siadam, myje, siadam i tak w kolko, normalnie to w godzine je umyje a myje od 11 i jeszcze jedno okno mi zostalo
starosc nie radosc heheh
Katja, nie lubie sie powtarzac!!! dawaj nam tu fotke!!!! -
konwalianka wrote:tia, na 20 tydzień
ja takiej wielkości mam obecnie bez ciąży, tylko ze u mnie widać ze to tkuszczowa fałda, chociaż juz kilka razy ktoś myślał ze to ciążowy.konwalianka lubi tę wiadomość
**********************Gang 18+***********************
-
hey dziolszki nie mam czasu żeby was nadrobić zrobie to wieczorem ale mam pytanko chodzi o szujke macicy bo wysokość i twardość umiem rozróżnić ale czy jest otwarta czy zamknieta to nie bo mi się wydaje ze jest caly czas tak samo robie cos zle czy po prostu cos jest nie teges ze mna proszę o pomoc*************Gang18+**************
w poszukiwaniu mojego maleńkiego szczęścia -
aaaa słuchajcie co komentarz to inaczej i teraz tak: Obecna regulacja określa tzw. przerwę połogową w wymiarze minimum 8 tygodni i 7 dni.
ogólnie nie da się skrócić i 8 tygodni to min w przypadku urodzenia martwego dziecka.
ale mam znajomą w ZUS zajmującą się ciężarnymi cholera zaraz do niej zadzwonie bo kp akurat w tm zakresie jest z d***y napisanyManiek
-
nick nieaktualnyMANIEK wrote:BLONDIK - już jestem i taak:
Według obecnej regulacji podstawowy wymiar urlopu macierzyńskiego ulega skróceniu w przypadku urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia. W takiej sytuacji pracownicy przysługuje zawsze urlop macierzyński w wymiarze 8 tygodni po porodzie (przerwa połogowa). Podjęcie pracy nie może nastąpić jednak wcześniej niż po upływie 7 dni od zgonu dziecka, co może wydłużyć czas tego urlopu, jeśli zgon nastąpiłby w ósmym tygodniu od urodzenia.
Ponadto przepis określa tryb przerwania urlopu macierzyńskiego z powodu zgonu dziecka po 8 tygodniach od urodzenia - w takim wypadku urlop przerywa się po 7 dniach od zgonu dziecka.
Po PolSKU- min to 7 dni od zgonu dziecka max to w twoim przypadku 8 tyg. przesis dodatkowo mówi że jak zgon nastąpi w 8 tyg urlopu to można taki urlop przedłużyć o dodatkowe 7 dni.
Niestety nie znalazłam żadnego orzeczenia sądu, ale może później poszukam jeszcze
Tak się jeszcze zastanawiam, Maniek.
Czy to nie jest tak, że pracodawcę trzeba powiadomić o urodzeniu dziecka? No i jak powiadomisz, to on ma obowiązek udzielić macierzyńskiego - a jak go nie powiadomisz, to on (przynajmniej oficjalnie) o niczym nie wie i nie musi wcale tego urlopu udzielać. Tak czy nie tak? -
Johnam otwarosc szyjki jest baaaardzo trudna do określenia i potrzeba w tym doświadczenia. Ja mam ciągle z tym problem.
Katja czyżby poranne przejęzyczenie mojego telefonu było jednak prorocze.**********************Gang 18+***********************