X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...
Odpowiedz

My ... tuż przed i tuż po 30'tce ...

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimimka wrote:
    No to pokombinuje hmmm ja po prostu chcialam, zeby to bylo tak, ze bez zadnego sprawdzania, kombinowania, cudów i wróżenia z fusów byla ciaza i juz :(

Każda by tak chciała :D.
    Widzę, że masz trochę wątpliwości co do obserwacji swojego organizmu, mierzenia temp, sprawdzania śluzu itd. Można sobie bez tego poradzić, naprawdę :D. Jeżeli współżyjecie regularnie co 2-3 dni, to jeszcze pół roku w takim systemie możesz sobie spokojnie dać. Jeżeli masz cierpliwość.
    Bo większość dziewczyn tej cierpliwości nie ma i stąd biorą się wszystkie pomiary i obserwacje - żeby zoptymalizować szanse na dziecko. A przy okazji obserwacji "wychodzą" czasem takie kwiatki, że bez pomocy lekarskiej się nie obejdzie: brak owulacji (który można zaobserwować po braku "skoku temperatury" i "dziwnym" śluzie - raz takim, raz innym) i często związane z tym PCOS lub PCO, hormonalne zawirowania (np. niedobór estrogenów i związany z tym brak śluzu rozciągliwego czy wodnistego, co bardzo utrudnia zapłodnienie), krótka faza lutealna (czyli po owulacji - powinna trwać co najmniej 10 dni, żeby zarodek miał się jak zagnieździć w macicy) itd.

Nie mogę powiedzieć, żebym Cię zachęcała do samoobserwacji, bo widzę że podchodzisz do starań na luzie - i super. Ale gdyby rzeczywiście po roku się nie udało - to zacznij taką obserwację prowadzić, bo ułatwisz sprawę lekarzowi, który będzie Cię diagnozował :).

Aha - pytałaś o pomiary temperatur i obawiałaś się, że nie będą skuteczne w Twoim przypadku, bo masz nieregularny tryb życia. Ja mam 2 dzieci w domu, 3 lata i 1,5r, do których w nocy muszę wstawać kilka razy, czasem kładę się wcześniej czasem później, czasem śpię 8h a czasem 2h :/ - więc pomiary powinny być kompletnie zwichrowane. Ale nie były :). W końcu chodzi o to, żeby wychwycić "skok" (podniesienie temperatury ciała o ok.0,3-0,5st) a nie o dokładność pomiaru co do 3 miejsca po przecinku każdego dnia. Mierzyłam zwykłym termometrem rtęciowym w ustach. Także i tak się da.

Pytałaś też o zioła - część dziewczyn suplementuje się zestawem Castagnus + wiesiołek a część Dong Quai + Inofolic. Obydwa zestawy mają na celu poprawę śluzu i delikatne uregulowanie hormonów, które ułatwi organizmowi owulację.

Kurde, chyba wszystko, poprawcie mnie któraś jak się mylę :D.

momo1009, marissith, Mona_M, mimimka lubią tę wiadomość

• choco Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Dzień dobry laseczki :)
    Choco ja też miałam wczoraj coś takiego. Chciałam wstać z kanapy i tak mnie zaczęło coś dziwnie boleć, jakby mi ktoś wbił z boku w macicę coś ostrego i ciągnął w dół. No i zamiast wstać posiedziałam na podłodze pod kanapą :) Chyba coś mi się tam popsuło bo tempka dzisiaj już nie pokazuje fazy lutealnej, rozmyśliła się :(
    Wczoraj po tej akcji stwierdziłam, że chodzenie jest bez sensu i poległam spać :) No i teraz lecę nadrabiać co tam naskrobałyście wczoraj :)
    Anuśka to zarodek kotwice zarzucił :-D a dzisiejszy spadek temperatury to potwierdza :-)

**********************Gang 18+***********************
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marnut ale strzeliłaś wykład :) Podpisuję się pod nim ręcyma i nogyma :D

mimimka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Marnut ale strzeliłaś wykład :) Podpisuję się pod nim ręcyma i nogyma :D
    Ha! Czekałam wczoraj, której z Was będzie się chciało strzelić wykład nowej koleżance, żebym ja się mogła tylko podpisać - a tu dupa :D. Przypadła mi niewdzięczna rola ;).

Pati Belgia, Mona_M, momo1009, Blondik lubią tę wiadomość

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco wrote:
    Anuśka to zarodek kotwice zarzucił :-D a dzisiejszy spadek temperatury to potwierdza :-)
    Czyli można liczyć że jesteśmy obie po zagnieżdżeniu :) Hi hi.. W Twoje zagnieżdżenie jestem w stanie uwierzyć, ale w moje już nie wierzę... Jakoś euforia moja opadła :/

choco lubi tę wiadomość

• Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco wrote:
    Choco Twoja kartka doszla:-) dziekuje:-)

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • choco Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka to ty uwietz w moje a ja w twoje i może nam się w końcu uda :-)
    Pati super że doszła :-) nie ma za co dziękować, no chyba że poczcie że nie zagubili jej bo wysłałam bez polecenia.

Pati Belgia, Anuśka lubią tę wiadomość

**********************Gang 18+***********************
  • momo1009 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Nie zmierzyłam dziś tempki bo.... zginął mój termometr o.O Pamiętam jak wieczorem płukałam go pod bieżącą wodą a potem czarna dziura. Nie wiem czy i jak pokonał drogę z łazienki do sypialni, ale rano nie znalazłam go przy łóżku. Wysłałam Męża na zwiady, ale nic to nie dało. Coś mi mówi, że to szykuje się sprawa godna Sherlocka Holmesa.

Maris trzymam kciuki za pęcherzyk(i) :). Daj znać po

Mimimka - witam nową koleżankę :)

Pati - jak obiecałam, wczoraj kartka poszła :)

Miłego dnia dla reszty i dla wymienionych też :* :)

Anuśka, Pati Belgia, marissith, ara, Malenq lubią tę wiadomość

********Gang 18+********
    Z każdym cyklem coraz bardziej jestem w ciąży...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo1009 wrote:

Nie zmierzyłam dziś tempki bo.... zginął mój termometr o.O Pamiętam jak wieczorem płukałam go pod bieżącą wodą a potem czarna dziura. Nie wiem czy i jak pokonał drogę z łazienki do sypialni, ale rano nie znalazłam go przy łóżku. Wysłałam Męża na zwiady, ale nic to nie dało. Coś mi mówi, że to szykuje się sprawa godna Sherlocka Holmesa.

Momo, po prostu Twój termometr wie, że nie będzie już potrzebny i postanowił pójść... w zapomnienie ;D!

Mona_M, momo1009 lubią tę wiadomość

• Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo1009 wrote:

Momo rozwalilas mnie historia o termometrze:-)

momo1009 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    choco wrote:
    Anuśka to ty uwietz w moje a ja w twoje i może nam się w końcu uda :-)
    Pati super że doszła :-) nie ma za co dziękować, no chyba że poczcie że nie zagubili jej bo wysłałam bez polecenia.
    No to jesteśmy umówione :P

choco lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Momo trzeba było tyle wieczorem nie pić wina na endometrium :D ale żeby aż tak ci się film urwał :P

Anuśka, Pati Belgia, Mona_M, momo1009 lubią tę wiadomość

• MANIEK Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry,
    witam nową koleżankę:)

ja się dziś witam z mdłościami jak himalaje bleeeee, w pracy to nie jest fajne, no ale jakoś przeżyje zagryzam ciastkiem i jakoś się udaje.

Konwalio a Ty gdzie się zgubiłaś???? już w domu???

Maniek
    iv09krhmozg1hdwh.png
    km5szbmht7h3hofn.png

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie gdzie Konwalianka? Hop hop? Przymarzłaś tam na plaży do piasku? Konwalianko? Może trzeba Cię uratować?

• Asiula86 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalianka to chyba miała już wracać... może okupuje pralkę po takim czasie nieobecności ;)

Słabość jest siłą w nas...
    Starania od 2014
    2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
    2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
    2020-2023 5 transferów po porodzie
    2024 5ta procedura in vitro 1 transfer :-(
    5 ❄️ czeka
    Łącznie 18 transferów
    23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB :(
    31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA :(
    08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB :-(
    10.2019 Synek (4BA) ❤️
    Never give up

13.11.2024 transfer 4BA
    10 dpt beta 84,8
    12 dpt beta 122,0
    14 dpt beta 294,5
    17 dpt beta 1.247,0
    22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
    26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
    29 dpt beta 22.515,0
    30 dpt CRL 5,9mm
    05.2025 Córeczka (4BA) ❤️
  • ara Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    momo1009 wrote:

momo sprawdź w pochwie! :P to miejsce mi się wybitnie z termometrem kojarzy :D

Mona_M, marnut, marissith, choco, momo1009 lubią tę wiadomość

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    momo sprawdź w pochwie! :P to miejsce mi się wybitnie z termometrem kojarzy :D
    Tak mu się tam spodobało, że już został :P

ara, momo1009 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również witam nową koleżankę.
    Rozgość się :)

• konwalianka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, jestem po 4 dniowym pobycie w szpitalu. Maz przyjechał juz w środę a nie w sobotę jak było w planie. Zajął się Tymkiem a ja do szpitala. Miałam podejrzenie cholestazy ciążowej, mam wyciek wód plodowych..trwają badania na cholestaze, bo nadal nie swędzi..
    Wczoraj wróciłam do W-WY i pojutrze idę do lekarza aby podjąć decyzję co dalej.. Mały nadal mało rośnie, to wynik wód plodowych. Dziś dzień badań, właśnie robie glukozę - oczywiście zaslablam, a teraz umieram z mdłości. Nie wiem jak to będzie.. Nie wymyślam scenariuszy, nie planuje, nie analizuje..

Doczytalam tylko ze mamy nową koleżankę - witaj
    Reszty nie jestem w stanie spamietac, mam 2 dni na ogarnięcia siebie, domu, życia.. Pralka pierze od wczoraj - końca nie widać..

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalinaka mocno tulam!!! trzymaj się

‹‹ 3141 3142 3143 3144 3145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ