Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › Na Temat i NIE na temat, dla staraczek i dla zafasokowanych
Odpowiedz

Na Temat i NIE na temat, dla staraczek i dla zafasokowanych

Oceń ten wątek:
  • Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    ja mam brac bez monitoringu więc loteriada :)

Clo bez monitoringu? A ile bierzesz?

Anutka lubi tę wiadomość

dfe327de15eec3b7764af72f3785c2ef.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złota wrote:
    Clo bez monitoringu? A ile bierzesz?
    1 dzinnie od 3 do 10 dc... od przyszłego cyklu

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Wlasnie widze, ze marzysz :D
    Ja nke bralam nigdy hormonow! Dlatego wieksze zdziwienie bylo :) ani w rodzinie....
    a ja dopiero wczoraj zajarzyłam, że mój pradziadek (dziadek mojej mamy) miał siostrę bliźniaczkę więc szanse są na bliźniaki :D

sara_nar, Kaśka28, Macierzanka:), dżona, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150
  • sara_nar Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka ja bym nalegała na monitoring, bo brałam Clo właśnie bez i teraz żałuję, bo nie wiem czy zadziałał, czy trzeba zwiększyć dawkę, czy może podać pregnyl bo nie pękają. Szkoda kasy i straconej nadziei w razie jeśli Clo nie pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2014, 14:50

Macierzanka:), dżona lubią tę wiadomość

relgh371g4so40bs.png
    klz9krhmiwshxnlc.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa Panienka wrote:
    a ja dopiero wczoraj zajarzyłam, że mój pradziadek (dziadek mojej mamy) miał siostrę bliźniaczkę więc szanse są na bliźniaki :D
    w 3 pokoleniu... idealnie :) najczęściej jednak bliźniaki są po stronie kobiet... w rodzinie kobiety, a nie mężczyzny :)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png

Wysłany: 27 marca 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mojego TŻ kuzyn ma bliźniaki :D mają normalnie opiekunki bo nie wyrabiają czasowo... to mnie przeraża tylko :D

ale za to dom duży będzie więc jestem zadowolona z obrotu sprawy (wróżkowej) :P

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    1 dzinnie od 3 do 10 dc... od przyszłego cyklu

Moim zdaniem powinnaś monitorować ten cykl. Bez monitoringu, tak jak pisze Sara, nie będziesz wiedziała, czy lek w ogóle działa albo czy nie działa za mocno - można się nabawić torbieli jak się jajnik przestymuluje.

Anutka, nick nieaktualny, Macierzanka:), dżona lubią tę wiadomość

• Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :D
    Santoocha ty to skubana jestes usmialam sie jak zrobilas sobie sama usg i popdpisalas tylko nie zwracajcie uwagi ze to usg psa hehe:D
    Another wrote:
    Dobra. Wstałam, czytam. No ok. Wszystkie zachwalają, że jesteś śliczna, że piękny bob, patrzę na Twój avatar... no piękny bob! A jaki masz ładny odcień skóry :D I Faktycznie tak jak mówi Kaśka masz długą szyję k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,021_o8_orig.gif
    Ty to masz zryty beret hehe ale tak pozytywnie :D
    Another wrote:
    uhhh. Jutro z rana lecimy na badanko nasienia. Ciekawe co to będzie. Jestem dobrej myśli, ale coś tam się we łbie kołacze...
    Trzymam kciuki a wyniki kiedy?
    Bursztynka wrote:
    Fidelissa, ja też mam obsługę klienta ale new szczęście tylko telefonicznie. Poza telefonami normalnymi i dziwnymi :-) wystawiam faktury.

Another, my jutro mamy badanko nasionka. Wzięliśmy urlop żeby było na spokojnie. Ja się już dziś stresuje. No i przez to zapominam że w poniedziałek mam zębologa :-(

Słońca nie ma!!! Dzień dobry.
    Sloneczko jest u mnie moge sie podzielic ale calego nie oddam :D
    Anutka wrote:
    dziewczyny ratujcie... po misieću brania Bromka (wyjściowa 43,06) zrobiłam ponowne badanie poziomu prolaktyny - 3,52 przy normie 5,18 - 26,53 :( spadło to fajnie, ale dlaczego tak nisko...brałam 1/2 2 razy dziennie :(
    kochana ja nie wiem wiec nie pomoge niestety
    Złota wrote:
    Witam!

U mnie ponuro, ciemno i zimno. Generalnie depresyjnie.

Przeżyłam wczorajszego dentystę, widzę, ze nie jestem jedynym dentofobem na naszym forum :)

Mam 8 do wycięcia i strasznie się boję, ale jak mus to mus.

Mam dać znać, czy przypadkiem nie zaciążyłam, bo jeśli tak, to akcja rwanie ósemki zostanie odwołana do II trymestru :)

Ovu wyznaczyło mi owulkę na niedzielę 23 kwietnia. Zobaczymy, czy była czy nie. Gin twierdzi że nie, ale cuda się zdarzają. :D
    Wiesz mi sie wydaje ze gin mial racje owulacji nie moglo byc bo jeszcze marzec mamy :D
    Another wrote:
    Ile czekałyście na wynik badania nasienia? My mamy odebrać dopiero we wtorek k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,030_cK_orig.gif
    Można oszaleć tyle czekając. 80 zł zapłaciliśmy, więc to chyba jakieś kompleksowe, nie podstawowe.
    Mysmy robili w piatek i w poniedzialek mielismy juz wyniki a ja mysle ze jednak beda takie podstawowe moze jakis jeden wiecej wskaznik bo takie komplekssowe to ponad 200zl chyba kosztuja ale wszystko zalezy od laboratorium
    Sylvka wrote:
    Nie, właśnie dopiero chce powtorzyc w nastepnym cyklu w 20 dn mam zrobic. Martwie sie, ze to potrwa wieki.. podobno nawet pol roku moze trwać:( Takze raczej moja nadzieja na ten cykl znow utopiona.
    kochana czytalam o takich przypadkach ze ktoras zaszla z tak dziwnymi wynikami ze szok nie pwiedzialabys takze gloea do gory i czekamy na rozwiazanie syt

santoocha, Z., Another lubią tę wiadomość

Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
    9dpt 84.51 :D
    11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złota wrote:
    Moim zdaniem powinnaś monitorować ten cykl. Bez monitoringu, tak jak pisze Sara, nie będziesz wiedziała, czy lek w ogóle działa albo czy nie działa za mocno - można się nabawić torbieli jak się jajnik przestymuluje.
    lekarz nie zalecił...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowcipna Kasiu, chodziło mi o marzec. Ja w pracy już w kwietniu siedzę i stąd to przejęzyczenie :)

• Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    lekarz nie zalecił...

Zmień lekarza? To trochę nieodpowiedzialne z jego strony.

Anutka, dżona lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka ja miałam monitoring i dzięki Bogu że miałam już w 3dniu brania clo, była torbiel prawie 3x3, potem doszła do 4,9 (miano pęcherzykowa), teraz w poniedziałek miałam kolejne usg i torbiel się zmniejszyła, ale zmieniła na krwotoczną...więc pomyśl przed tym braniem bez monitoringu, tym bardziej tak długo...
    Nie wierz w 100% w swojego lekarza, oni są tylko ludźmi i czasami nie wezmą pod uwagę wszystkich okoliczności ciała...
    życzę najlepszego,:)

Anutka lubi tę wiadomość

• Anutka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyczytałam na jakis forum :

\
    tak naprawdę to prywatni lekarza trąbią o tym monitoringu bo na tym zarabiają

przy pierwszym miesiącu brania CLO raczej może się nie udać
    natomiast bardzo często się zdarza, że kobiety zachodzą w ciążę w cyklu następnym, gdy już nie bierze się CLO

dlatego też często stosuje się CLO naprzemian - jeden miesiąc z CLO, jeden miesiąc bez - i właśnie w tych bez często się udaje

monitoring nie jest w cale potrzebny,
    jest on niezbędny przy inseminacji, ale nie przy zażywaniu tego leku
    w Polsce większość kobiet starających się chodzi do lekarzy prywatnych, którzy z wielką ochotą przyjmują je po 3 razy w cyklu i robią "niezbędne" usg

kasa kasa kasa

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Anutka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    Anutka ja miałam monitoring i dzięki Bogu że miałam już w 3dniu brania clo, była torbiel prawie 3x3, potem doszła do 4,9 (miano pęcherzykowa), teraz w poniedziałek miałam kolejne usg i torbiel się zmniejszyła, ale zmieniła na krwotoczną...więc pomyśl przed tym braniem bez monitoringu, tym bardziej tak długo...
    Nie wierz w 100% w swojego lekarza, oni są tylko ludźmi i czasami nie wezmą pod uwagę wszystkich okoliczności ciała...
    życzę najlepszego,:)
    miałam usg 14 marca i torbieli brak...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złota wrote:
    Dowcipna Kasiu, chodziło mi o marzec. Ja w pracy już w kwietniu siedzę i stąd to przejęzyczenie :)
    k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,022_pW_orig.gif

Z. lubi tę wiadomość

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png

Wysłany: 27 marca 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się wydaje, że jednak warto iść i wiedzieć co się dzieje w oragnizmie...

Anutka, Złota, sara_nar, dżona lubią tę wiadomość

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dziewczynki zajrze do was pozniej buziaki :D

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    wyczytałam na jakis forum :

\
    tak naprawdę to prywatni lekarza trąbią o tym monitoringu bo na tym zarabiają

przy pierwszym miesiącu brania CLO raczej może się nie udać
    natomiast bardzo często się zdarza, że kobiety zachodzą w ciążę w cyklu następnym, gdy już nie bierze się CLO

dlatego też często stosuje się CLO naprzemian - jeden miesiąc z CLO, jeden miesiąc bez - i właśnie w tych bez często się udaje

monitoring nie jest w cale potrzebny,
    jest on niezbędny przy inseminacji, ale nie przy zażywaniu tego leku
    w Polsce większość kobiet starających się chodzi do lekarzy prywatnych, którzy z wielką ochotą przyjmują je po 3 razy w cyklu i robią "niezbędne" usg

kasa kasa kasa

Hmm, z taką opinią spotkałam sie pierwszy raz. CLO się bierze, gdy nie ma naturalnej owulacji (mój przypadek), wtedy cykle bez CLO jest bezowulacyjny i szans na zapłodnienie nie ma. Bierze się też CLO wtedy, kiedy się chce wzmocnić wzrost pęcherzyków przy naturalnej owulacji, ale ich słabym wzroście, i wtedy szansa na zapłodnienie bez CLO jest - bo jak masz owulacje, to zawsze jest.

Podawanie leku stymulującego wzrost pęcherzyków i pozwalającego ustalić czy doszło do owulacji bez monitoringu jest dziwme - skąd masz wiedzieć czy zadziałał, jak nie zajrzysz do środka?

I nie tylko prywatni lekarze zlecają monitoring. Publiczni tez. Mój za monitoring owulacji bierze 1/3 ceny normalnej wizyty, więc uważam, ze mnie nie okrada. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2014, 15:24

dżona lubi tę wiadomość

• Złota Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    miałam usg 14 marca i torbieli brak...

No ale jeszcze nie brałaś CLO. U malenq torbiel jest wynikiem brania tego właśnie leku.

• santoocha Autorytet

Wysłany: 27 marca 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako osoba medyczna w 100% popieram monitoring.
    Gdyby był zbędny, nikt by go nie robił.
    A akurat w przypadku leku stymulującego pracę jajników, nie da się inaczej sprawdzić jak reagują one na niego bez zrobienia usg. Nie doszukujcie się wszędzie wyciągania kasy. To kosztuje- wiadomo. Ale lepsze to niż wróżenie z fusów albo dawanie leków w ciemno.

Ahoj tak w ogóle :)
    Po 4 pawiach w końcu mi lepiej (chyba po herbacie z imbirem).
    Jedzenie przed wstaniem z łóżka nie zadziałało niestety :(
    Generalnie jest coraz gorzej. Momentami chce mi się płakać, bo nie wiem kiedy to się skończy....

Little Frog, Misty87, dżona, nick nieaktualny, Z., Kaśka28 lubią tę wiadomość

‹‹ ‹ 192 193 194 195 196 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy pod lupą - odpowiadamy na Wasze najczęstsze pytania

Kiedy zacząć suplementację? Czym różni się kwas foliowy od aktywnej formy folianu? Jaką rolę przed ciążą odgrywają dieta i suplementacja? Odpowiadamy krótko, konkretnie i bez mitów.

CZYTAJ WIĘCEJ