X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Na Temat i NIE na temat, dla staraczek i dla zafasokowanych
Odpowiedz

Na Temat i NIE na temat, dla staraczek i dla zafasokowanych

Oceń ten wątek:
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Moi rodzice, bo się zorientowali, jak byliśmy u nich na majówkę - ja alergik po odstawieniu leków (sytuacja trudna), małż wyniósł z pokoju w którym spaliśmy wszystkie kwiaty (uczulenie na pleśń w ziemi kwiatowej) i mamie to podpadło.
    teściowej małż powiedział wczoraj, bo chciał zapytać swoją bratową gdzie prowadziła ciążę, więc musiał poinformować teściową, żeby nie było że dowiaduje się od kogoś "innego". Mój brat wie, bo pytałam go o łóżeczko, które rzekomo mi zostawił po swoim maluchu, ale pomyślał, że się nie przyda i wyrzucił. Więc jak go zapytałam to się domyślił.
    I moja sąsiadka bliska wie, bo wczoraj oddawałam jej książki i powiedziałam, że raczej rzadko będę gościć u niej (ma koty, a ja na nie alergię) i zapytała o stymulację, monitoring (ona też się starała troszkę czasu), jak powiedziałam, że już nieaktualne to patrzę na nią, a jej łzy w oczach stoją, zaczęła beczeć, a ja za nią. Pytam co się stało, a ona że ze szczęścia, z radości się wzruszyła, że się udało...
    Ach piekna historia :-) oby i mi bylo dane kiedys napisac jak to u mnie bylo kiedy wszyscy sie fowiedzieli

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    nie narzekałabym na podwójne szczęście. Mieszkanie jest, pokoje są, gorzej z kasą, ale jak damy radę z jednym to i z dwójką damy radę. Rodzice nam na pewno pomogą...
    dokladnie:d jak sa dzieci to i kasa sie zaqwsze znajdzie:D
    Ania_84 wrote:
    Juz jestem
    no i z jajek z majonezem i szczypiorkiem wyszla salateka dodalam do tego jeszcze pomidora i salate i ogorka :D jajko pokroilam :D mniam ;D
    przez ciebie robie sie glodna!!
    przedszkolanka:) wrote:
    nagl wszyscy zwierzaki biorą :D
    mysmy juz od jakiegos czasu planowali pieska ale wszycy nam odradzali marudzili mowili ze jestesmy durnoiwaci ze sobie na glowe obowiazki bierzemy a raczej ze ja sobioe dodatkowe biore...ale ja uwazam ze to mi pomoze...:D
    Melula wrote:
    Dziewczyny, my czekaliśmy na tę wiadomość od września 2011 roku. Nadal ciężko uwierzyć, ale i strach jest, żeby wszystko było dobrze i maluch zdrowo się rozwijał...
    bedzie dobrze zobaczysz:D
    przedszkolanka:) wrote:
    Melula będzie dobrze:)

no i gdzie ta 700 strona? :P
    nawet nie zauwazylysmy ze ja rozbilysmy hehe
    Natka098 wrote:
    Bardziej mi chodzi o takie odblokowanie organizmu, psychika ludzka jest niezbadana
    w sumie masz racje:D

Dluuuuga historia...ale warto było walczyć !!!
    9dpt 84.51 :D
    11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    No tak, ale sa blizniaki jednojajowe i dwuhajowe i o co ksman ??? Sa blizniaki identyczne i niekoniecznie podobne czy o co w tym chodzi :-)
    tak o identyczne i te różniące się, jednojajowe sa wtedy jak komórka sie podzieli i sa identyczne sa z jedego jajeczka i jednego plemnika, a dwujajowe to 2 jajeczka i 2 plemniki

Anutka lubi tę wiadomość

• Anutka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka098 wrote:
    tak o identyczne i te różniące się, jednojajowe:-) sa wtedy jak komórka sie podzieli i sa identyczne sa z jedego jajeczka i jednego plemnika, a dwujajowe to 2 jajeczka i 2 plemniki
    Po clo to raczej dwojajowr co ??? Bo wiecej niz jedno jajeczko

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meleua 0- koncowke jakprzeczytalam to samej mi stanelylzy woczach:D

Kasiu przepraszam ja ciagle o jedzeniu gadam ;D

Kaśka28 lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Melula Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bliźnięta jednojajowe wywodzą się z 1 komórki płciowej, zapłodnionej przez 1 plemnik. W pierwszych 2 tygodniach od zapłodnienia taka komórka może się podzielić na 2 identyczne embriony, które od tej pory będą się rozwijać osobno. Takie bliźnięta są identyczne pod względem genetycznym.

Bliźnięta dwujajowe powstają z 2 odrębnych komórek jajowych, zapłodnionych przez 2 różne plemniki. Pod wpływem nałożenia się na siebie kilku czynników czasami dochodzi do tzw. poliowulacji, czyli uwolnienia z jajnika więcej niż jednej komórki jajowej. Stwarza to szansę na powstanie ciąży wielopłodowej.

Delia lubi tę wiadomość

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    No tak, ale sa blizniaki jednojajowe i dwuhajowe i o co ksman ??? Sa blizniaki identyczne i niekoniecznie podobne czy o co w tym chodzi :-)
    jednojajowe to prawie zawsze o tej samej plci chyba i wtedy identyczne a 2 jajowe to moze byc parka albo trez ta sama plec ale troszke rozne chyba nie? czy sie myle?

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po Clo nie koniecznie dwujajowe, ja miałam tylko jeden pęcherzyk, a jednak Pani dr nie wyklucza ciąży mnogiej...

Anutka lubi tę wiadomość

• Melula Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bliźnięta dwujajowe mają inny kod genetyczny i mogą być różnej płci. Sporadycznie zdarza się, że kilka dni po owulacji jednej komórki jajowej kilka dni później zostaje uwolnione jeszcze jedno jajeczko. Wtedy możliwe jest zapłodnienie przez plemniki pochodzące z innego stosunku płciowego, a nawet od innego ojca!

Identyczne są tylko bliźnięta jednojajowe. Ponieważ powstały z 1 komórki, mają identyczny kod genetyczny. Zawsze są tej samej płci i wyglądają tak samo. Bliźnięta dwujajowe natomiast nie są już tak podobne. Pochodzą z 2 różnych komórek zapłodnionych przez inne plemniki. Ich DNA różnią się między sobą. Mogą być tej samej lub innej płci. Podobieństwo ogranicza się do tego, jakie występuje między dziećmi w jednej rodzinie. To zwykłe rodzeństwo, tyle że poczęte w tym samym czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 17:59

Natka098, Anutka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak dwujajowe to różnie może być parka, albo ta sama płeć, a przy jednojajowych to są po prostu identyczne i muszą mieć tą samą płeć.

• sara_nar Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka bliźnięta dwujajowe powstają w wyniku zapłodnienia dwoma plemnikami dwóch komórek jajowych. Podobieństwo genetyczne takich bliźniąt jest równe podobieństwu rodzeństwa urodzonemu w różnym czasie. Bliźnięta dwujajowe są zawsze dwukosmówkowe-dwoowodniowe. A bliźnięta jednojajowe powstają w wyniku zapłodnienia jednej komórki przez jeden plemnik i podziałem na dwa symetryczne zawiązki i są identyczne :)

relgh371g4so40bs.png
    klz9krhmiwshxnlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Bliźnięta dwujajowe mają inny kod genetyczny i mogą być różnej płci. Sporadycznie zdarza się, że kilka dni po owulacji jednej komórki jajowej kilka dni później zostaje uwolnione jeszcze jedno jajeczko. Wtedy możliwe jest zapłodnienie przez plemniki pochodzące z innego stosunku płciowego, a nawet od innego ojca!
    czytałam kiedys o porodzie gdzie jedno dziecko było czarne a drugie białe, to musi być hardcore :D

• Ania_84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jk mowicie o ciazach mnogich to przypomnialo mi sie jak maz ( z racji tego ze mamy jajka ze wsi trafil na jajko z dwoma zoltkami i co zrobi dal mi i powiedzial zebym ja zjadla bo moze moja jajeczka tez beda podowjne ;D heheh

Natka098, Kaśka28, przedszkolanka:), Lena87 lubią tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Kaśka28 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara_nar wrote:
    Wyspana melduję się :)
    Dziękuję za uwagę, musiałam się wygadać bo sytuacja z M. matwi mnie :/
    Kasiu dla pieska wystarczy sucha karma i ważne by miał do tego wodę. Polecam Orijen puppy ale koszt za 2,27kg to ok 75zł.
    Te typu berdonka, tesco dla pupila nawet pedigree w składzie mają więcej zboża niż innych składników. Podstawa to mięso w składzie i to min 30%, w większości karm jest to 4% .... polecm przeczytaj http://www.dogs.pun.pl/grupa-i-fci-9.html
    Co do karmy to opłaca zainwestować w ten większy worek,a im pies bardziej będzie rósł tym mniej karmy będzie Ci szło :)
    dzieki kochana czytalam juz o karmie ale powiem ci ze ja nie bede miala rasowego tylko kundelka i w sumie chce mu takie normalne zarelko dawac (resztki ze stolu tez... ale taka sucha karme tez chce mu dawac...nie zaszkodze mu chyba nie

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pamiętaj (i to nie aluzja ani nie chcę cię obrazić), ale usłyszałam od hodowcy kurek, że dwa żółtka to tylko od młodej kurki - inaczej niż u człowieków :)

Ania_84, Lena87, Marta1986 lubią tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do karmienia ze stolu.. mozna od czasu do czasu dawac psu bo po porst musi miec urozmaicenie.. ale nie dawja nigdy psu w trakcie jak ty jjesz.. bo bedzie mial nawyk zebrania :)

Anutka, Lena87 lubią tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    pamiętaj (i to nie aluzja ani nie chcę cię obrazić), ale usłyszałam od hodowcy kurek, że dwa żółtka to tylko od młodej kurki - inaczej niż u człowieków :)
    aaa ;D to akurat jak przeciwienstow to ja stara kura ( czlowiek moze wyhoduje blizniaki ) :D heheheh

Anutka lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dobra - juz rozumiem :-) blonfynka nid jestem - dla uscislenia :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 18:07

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    jk mowicie o ciazach mnogich to przypomnialo mi sie jak maz ( z racji tego ze mamy jajka ze wsi trafil na jajko z dwoma zoltkami i co zrobi dal mi i powiedzial zebym ja zjadla bo moze moja jajeczka tez beda podowjne ;D heheh
    buhahahaha

Anutka lubi tę wiadomość

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
  • Kaśka28 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    co do karmienia ze stolu.. mozna od czasu do czasu dawac psu bo po porst musi miec urozmaicenie.. ale nie dawja nigdy psu w trakcie jak ty jjesz.. bo bedzie mial nawyk zebrania :)
    heheheheh a niech sobie zebra toi akurat zawsze mi sie podobalo u wszystkich psow hehe

Lena87, Macierzanka:) lubią tę wiadomość

11dpt 210
    14 dpt 765.9
    18dpt 4270
    32dptmamy ❤️
    w4sq3e3kaoemk4zn.png
‹‹ 699 700 701 702 703 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ