Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
Odpowiedz

Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️

Oceń ten wątek:
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 marca, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Fermina, pocieszyłaś mnie z tym, że IO nie lubi dużego wysiłku, bo u mnie to praktycznie same spacery. Natomiast moja dietetyczka kazała mi zastąpić dwugodzinną jazdę rowerem w spokojnym tempie czterdziestominutowym treningiem z językiem na brodzie 🙄 Oczywiście u mnie to nie przeszło, bo ja po 20 minutach intensywnego treningu mam dość, a później ciężko mi się zmobilizować do kolejnego.

Dziewczyny, które także wzięły się za redukcję wagi, jak Wam idzie? @Prezesowa, jak u Ciebie? U mnie waga stoi jak zaklęta 🙈

@san95, implantacja zachodzi właśnie między 7 a 12 dniem od zapłodnienia, także jest to możliwe. Trzymam kciuki ✊♥️

@Gregorka, zawsze jakoś mi tak ciepło na serduszku się robi, jam widzę Twoje psiaki 🥺 Cudne są?

@Sikkreczka, gratuluję tak pięknej rocznicy ♥️ My w grudniu obchodziliśmy 10 lat, szaleństwo! My też rozmawialiśmy jeszcze przed tym okresem, że warto działać częściej. W tym cyklu po prostu nie chcę mieć żadnych wątpliwości - wiesiołek działa cuda, nie mam już problemów z Saharą. Zbliżenia są co dwa dni i jest naprawdę mimo ☺️ Testy od wczoraj ciemnieją, dziś spodziewam się piku. Także wiem, seks strony technicznej, że tak powiem, wszystkie warunki zostały spełnione 🤭

@LaBellePerle, fenomenalny przyrost 💪♥️🥺 Gratuluję ♥️♥️♥️

@magdalena, pamiętaj, że to, jak Twoje dzieci odbiorą i zapamiętają różnicę wieku, zależy wyłącznie od rodziców ♥️ Między mną a siostrą też jest dycha i jasne, że były momenty, kiedy obie byłyśmy różnych etapach życia - ja byłam ciekawską sześciolatką, która chcia uczestniczyć w spotkaniach z jej koleżankami i jeszcze się z nimi bawić 🤭 Ona za to była nastolatką, która chciała mieć swoje życie. Moi rodzice włożyli masę pracy w to, żebym ja nie zawracała jej głowy, a jednocześnie ona budowała relację z młodszym rodzeństwem. Dziś jesteśmy sobie bliskie i mamy dobry kontakt 😉 Z tamtych lat tylko się śmiejemy i żadna z nas nie ma żadnej urazu czy niemiłych wspomnień.

@Fermina, kompatybilność charakterów - jakie to jest perfekcyjne określenie! Zapamiętuję i pożyczam ♥️

@Paima, super ♥️💪 Czekamy jutro na kolejne foty ✊

@NiedoszlaWielodzietna, przytulam 🫂🫂

Gregorka, Fermina, CoffeeDream, Paima, pp2018, Olo323, Prezesoowa, Sikoreczkaaa, NiedoszlaWielodzietna lubią tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 marca, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które stosują IF, jak podchodzicie do tematu zaburzeń hormonalnych? Jakiś czas temu zgłębiłam temat i właśnie nasunęło mi się takie if k, że restrykcyjne diety mogą zaburzać cykl 🤔 Może ktoś jest bardziej ogarnięty w temacie?

I czy przyswajanie tyłu kalorii, ile wynosi moja PPM, jest w tym kontekście ok?

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 9 marca, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Dziewczyny, które stosują IF, jak podchodzicie do tematu zaburzeń hormonalnych? Jakiś czas temu zgłębiłam temat i właśnie nasunęło mi się takie if k, że restrykcyjne diety mogą zaburzać cykl 🤔 Może ktoś jest bardziej ogarnięty w temacie?

I czy przyswajanie tyłu kalorii, ile wynosi moja PPM, jest w tym kontekście ok?

Znam te głosy na temat IF i ja po prostu sprawdziłam na sobie. Mi to wręcz reguluje pracę tarczycy, usuwa wszystkie objawy niedoczynności. Pierwsza przygodę z IF miałam 10 lat temu także mam sporo doświadczenia. :) Także u mnie nie wywołuje takich efektów jak te, o których się straszy ale zawsze trzeba sprawdzić samemu co nam odpowiada. Stosując IF nie liczę kalorii bo jak o tym myślę to mam bunt stulecia i mnie trafia szlag. Ale ja nie lubię słodyczy, nie pije alkoholu, kocham kasze i warzywa więc uznaję, że odżywiam się prawidłowo :)

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    @Fermina, pocieszyłaś mnie z tym, że IO nie lubi dużego wysiłku, bo u mnie to praktycznie same spacery. Natomiast moja dietetyczka kazała mi zastąpić dwugodzinną jazdę rowerem w spokojnym tempie czterdziestominutowym treningiem z językiem na brodzie 🙄 Oczywiście u mnie to nie przeszło, bo ja po 20 minutach intensywnego treningu mam dość, a później ciężko mi się zmobilizować do kolejnego.

Dziewczyny, które także wzięły się za redukcję wagi, jak Wam idzie? @Prezesowa, jak u Ciebie? U mnie waga stoi jak zaklęta 🙈

@san95, implantacja zachodzi właśnie między 7 a 12 dniem od zapłodnienia, także jest to możliwe. Trzymam kciuki ✊♥️

@Gregorka, zawsze jakoś mi tak ciepło na serduszku się robi, jam widzę Twoje psiaki 🥺 Cudne są?

@Sikkreczka, gratuluję tak pięknej rocznicy ♥️ My w grudniu obchodziliśmy 10 lat, szaleństwo! My też rozmawialiśmy jeszcze przed tym okresem, że warto działać częściej. W tym cyklu po prostu nie chcę mieć żadnych wątpliwości - wiesiołek działa cuda, nie mam już problemów z Saharą. Zbliżenia są co dwa dni i jest naprawdę mimo ☺️ Testy od wczoraj ciemnieją, dziś spodziewam się piku. Także wiem, seks strony technicznej, że tak powiem, wszystkie warunki zostały spełnione 🤭

@LaBellePerle, fenomenalny przyrost 💪♥️🥺 Gratuluję ♥️♥️♥️

@magdalena, pamiętaj, że to, jak Twoje dzieci odbiorą i zapamiętają różnicę wieku, zależy wyłącznie od rodziców ♥️ Między mną a siostrą też jest dycha i jasne, że były momenty, kiedy obie byłyśmy różnych etapach życia - ja byłam ciekawską sześciolatką, która chcia uczestniczyć w spotkaniach z jej koleżankami i jeszcze się z nimi bawić 🤭 Ona za to była nastolatką, która chciała mieć swoje życie. Moi rodzice włożyli masę pracy w to, żebym ja nie zawracała jej głowy, a jednocześnie ona budowała relację z młodszym rodzeństwem. Dziś jesteśmy sobie bliskie i mamy dobry kontakt 😉 Z tamtych lat tylko się śmiejemy i żadna z nas nie ma żadnej urazu czy niemiłych wspomnień.

@Fermina, kompatybilność charakterów - jakie to jest perfekcyjne określenie! Zapamiętuję i pożyczam ♥️

@Paima, super ♥️💪 Czekamy jutro na kolejne foty ✊

@NiedoszlaWielodzietna, przytulam 🫂🫂

To jakieś pocieszenie, ale nie wiem.. Niby kurczę dziwnie, bo cały czas mam podwyższoną temperaturę, ale też czuję delikatne bóle miesiączkowe.. 🙈 nie chce się w żaden sposób nakręcać, chyba wolę się już nastawić na tą 🐒. Wszystko okaże się jutro po zmierzeniu temperatury 🙈

Fermina lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 marca, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    san95 wrote:
    To jakieś pocieszenie, ale nie wiem.. Niby kurczę dziwnie, bo cały czas mam podwyższoną temperaturę, ale też czuję delikatne bóle miesiączkowe.. 🙈 nie chce się w żaden sposób nakręcać, chyba wolę się już nastawić na tą 🐒. Wszystko okaże się jutro po zmierzeniu temperatury 🙈

Ja też oczywiście nie chce Cię jakoś nakręcać, ale chyba bólami miesiączkowymi nie ma co się sugerować - ja w drugiej ciąży miałam je niemal do końca czwartego miesiąca 🙂

preg.png
  • san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Ja też oczywiście nie chce Cię jakoś nakręcać, ale chyba bólami miesiączkowymi nie ma co się sugerować - ja w drugiej ciąży miałam je niemal do końca czwartego miesiąca 🙂
    Mnie zastanawia tylko brak plamienia. Ogólnie zawsze przed okresem tak ok 2 dni plamię. Zawsze jak chciałam wiedzieć czy dostanę okres to „badałam szyjkę” - w cudzysłowie specjalnie, bo kompletnie nie umiem jej badac 😅 ale po badaniu na opuszku zawsze miałam takie no brunatne plamki.. a teraz nic, a nic i tego kompletnie nie rozumiem. Naprawdę tak miałam zawsze, cykl w cykl. Plamienie i po dniu max 2 okres.

pp2018 lubi tę wiadomość

• Fermina Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    San95, będziesz testowac/ robić betę? Bo ja tu nie wytrzymam z niepewności.😅

san95, MummyYummy, Olo323, Zbuntowana, pp2018, Monk@, Prezesoowa, CoffeeDream lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    Wiecie odchudzanie to bardzo indywidualna sprawa i tak należałoby do tego podchodzić, to co odpowiada mi ( a szukałam długo ) nie koniecznie będzie pasować Wam.
    Zacząć trzeba od nastawienia w głowie. Diety nie można traktować jako ograniczenia tylko jako styl życia, pamiętać kilka zasad i potem samo pójdzie. Najgorsze jest pierwsze 2 tyg bo trzeba liczyć kcal by się zorientować jakie wielkości porcji trzeba zjadać. I pamiętać o białku ( nie za dużo ani nie za mało) organizm potrzebuje więcej energi by rozłożyć białko wiec przy takiej diecie deficyt nam się automatycznie zwiększa.
    Dobre wyliczenie ppm bo nie mamy sie głodzić tylko wejść w zdrowy tryb życia ja to nazywam " najedzona i szczęśliwa" i jak z facetami nauczyć się dokonywać dobrych wyborów. Czytać etykiety, zamienić cukier do kawy na erytrol. Zamiast snikersa wybrać baton białkowy, zamiast jogurtu puding białkowy itd. Do sałatki dodać kurczaka i pominąć sos.
    A najważniejsze chcesz zjeść chipsy bo masz ochotę? Ok ale traktujesz je jako posiłek i dodajesz ne 500kcal do rozpiski i rezygnujesz np z dużej kolacji i wypijasz koktajl.
    Teraz w sklepach jest bardzo dużo dobrych produktów i tak są droższe, ale kupujesz ich mniej.
    Bardzo ogólnie, ale może ktoś sie zainteresuje by zgłębić temat bo warto. Gdyby odchudzanie było proste to nie byłoby na świecie grubych ludzi... Ja sobie powtarzam jeden dzień na raz, małymi krokami. Często tyje się miesiącami a nawet latami wiec nie da się zmienić stylu życia w miesiąc.

Dzięki, że poświęciłaś chwilę na napisanie tego komentarza. ❤️

Zastanawia mnie te większe spożycie bialka- muszę poczytać na ten temat.
    Ogólnie mam takie podejście jak Ty- nie uznaję żadnej diety cud, bo mi to po prostu nie wychodzi 🥺
    Jedyna dieta, jakiej pilnowałam w100%, to dieta cukrzycowa w ciąży i teraz też zapewne mnie to nie ominie.
    Tak jak mówisz, używam miodu lub erytrolu.

A i tak brzuszek jest z reguły wypchany☺️
    Próbowałam przejść na dietę bezglutenową.
    Na pewno było by super gdybym wytrzymała w niej ale hmmm... Nie wyszło 🙈
    powoli uczę się które produkty mi służą, a które nie.
    Gruszki i jabłka to na pewno moi wrogowie choć niby zdrowe 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca, 20:12

Eniana lubi tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    Dziewczyny, mam już betę. Przyrost 260%. O ludzie, to się naprawdę dzieje 🥺🥺🥺
    Pieknie gratulacje....

LaBellePerle lubi tę wiadomość

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    San95, będziesz testowac/ robić betę? Bo ja tu nie wytrzymam z niepewności.😅
    Testowałam dzisiaj rano i było biało niestety. Jeśli jutro nie spadnie mi temp rano i utrzyma się do poniedziałku to w poniedziałek będę sikać 🙈 gdzieś tam w głowie mam: a może to późne zagnieżdżenie i jutro tempka pójdzie w górę jeszcze no, ale to już taka złudna nadzieja 😅

• Fermina Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    san95 wrote:
    Testowałam dzisiaj rano i było biało niestety. Jeśli jutro nie spadnie mi temp rano i utrzyma się do poniedziałku to w poniedziałek będę sikać 🙈 gdzieś tam w głowie mam: a może to późne zagnieżdżenie i jutro tempka pójdzie w górę jeszcze no, ale to już taka złudna nadzieja 😅

Łączę się z Tobą bo mam podobną złudną nadzieję, że u mnie też późne zagnieżdżenie. Ale testu nie robię do 14.03. Tzn tak sobie postanawiam a jak wyjdzie to zobaczymy😅 Już ten cykl spisałam na straży, już się wypłakałam mężowi ale dopóki @ nie ma to jest nadzieja. :) Z nietypowych objawów, których nigdy nie mam przed okresem pojawiło mi się szczypanie sutków i kosmiczny przypływ energii a normalnie ledwo żyję te kilka dni przed.

pp2018, Zbuntowana, Gregorka lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
  • Liyss🧚🏻 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    San, kciuki żeby coś z tego było 🤞🏻 A jak tam u Ciebie? Lepiej coś?😘

san95, Zbuntowana lubią tę wiadomość

Nadzieja to początek wszystkiego✨

11cs 🍀
    19.04 12dpo ⏸️
    19.04 beta 122,90 🤞🏻
    22.04 beta 578,60 🤞🏻
    09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
    28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
    17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
    26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
    10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
    24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
    06.08 córeczka waży 317g 🥰
    21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
    03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
    01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
    16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
    29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
    🔜 19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
    🔜03.12 KTG + wizyta
    🔜 17.12 KTG + wizyta
    🔜 poród 🥰

preg.png
  • kopytko Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślicie że 9dpo to odpowiedni czas na testowanie? jutro mam i kusi😁 dziś 8dpo i było biało zaloooosneee :(

Zbuntowana lubi tę wiadomość

👩🏻27
    👧🏻❤️6
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gregorka wrote:
    Dokładnie, dobrze,zetylko na strachu się skonczylo❤️ przytulam za smutki 🥺🫂 nie mozna hamować lez ❤️ mam nadzieję,że niebawem kolejne szczęście Was spotka ❤️🍀
    Dziękuję za miłe słowa... bardzo bym chciała...ale czas pokarze czy będzie dane... ehh.. u mnie łzy lata hakbym była jakas nie normalna...
    Trzymam za ciebie kciuki żeby były II kreski...

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • Paima Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 11:22

kopytko, pp2018 lubią tę wiadomość

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Łączę się z Tobą bo mam podobną złudną nadzieję, że u mnie też późne zagnieżdżenie. Ale testu nie robię do 14.03. Tzn tak sobie postanawiam a jak wyjdzie to zobaczymy😅 Już ten cykl spisałam na straży, już się wypłakałam mężowi ale dopóki @ nie ma to jest nadzieja. :) Z nietypowych objawów, których nigdy nie mam przed okresem pojawiło mi się szczypanie sutków i kosmiczny przypływ energii a normalnie ledwo żyję te kilka dni przed.
    Do 14.03 to ja już pewnie będę przy końcówce 🐒😅
    To u mnie podobnie, ale ból piersi którego zazwyczaj nie mam, zrobił mi się opryszczko-zajad 😅 no i jestem mega płaczliwa, a ja tak nie mam. Nie mam w sumie PMS. Nie czuję się ani okresowo ani jakoś wyjątkowo/inaczej 😅 po prostu czekam na rozwój sytuacji. No, ale jak bóle menstruacyjne są to pewnie i małpa przyjdzie. Czekanie najgorsze

• san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liyss🧚🏻 wrote:
    San, kciuki żeby coś z tego było 🤞🏻 A jak tam u Ciebie? Lepiej coś?😘
    Stary leży obok na kanapie i cały czas „kiedy dostaniesz okres?”, „dostaniesz czy nie?” Ogólnie próbujemy się dogadać, ale cierpliwości mi do niego brak 🙈

Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość

• san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kopytko wrote:
    myślicie że 9dpo to odpowiedni czas na testowanie? jutro mam i kusi😁 dziś 8dpo i było biało zaloooosneee :(
    Może wyjść, ale nie musi. Poczekaj 😘

kopytko lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    san95 wrote:
    Mnie zastanawia tylko brak plamienia. Ogólnie zawsze przed okresem tak ok 2 dni plamię. Zawsze jak chciałam wiedzieć czy dostanę okres to „badałam szyjkę” - w cudzysłowie specjalnie, bo kompletnie nie umiem jej badac 😅 ale po badaniu na opuszku zawsze miałam takie no brunatne plamki.. a teraz nic, a nic i tego kompletnie nie rozumiem. Naprawdę tak miałam zawsze, cykl w cykl. Plamienie i po dniu max 2 okres.

To rzeczywiście też jest ciekawe. Czytałam, że planujesz testować w poniedziałek, także również czekam z niecierpliwością ✊✊✊

Zbuntowana lubi tę wiadomość

preg.png
  • san95 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    To rzeczywiście też jest ciekawe. Czytałam, że planujesz testować w poniedziałek, także również czekam z niecierpliwością ✊✊✊
    ❤️ Wcześniej nie ma sensu, testowałam od 8dpo do 12dpo czyli dziś. Wystarczy. Następny raz to będzie 14dpo o ile doczekam bez 🐒🙈 może dzięki temu, że prog był w miarę ładny to nie będzie plamienia tylko od razu mnie zaleje 🤷🏻‍♀️

Zbuntowana, Monk@, MummyYummy lubią tę wiadomość

‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ