Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
Odpowiedz

Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️

Oceń ten wątek:
  • Gregorka Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejtKa wrote:
    Hej, mało się dziś odzywałam, ale byłam zawalona robotą 🙄 za to był mily dzień w pracy, bo jednak doczekałam się lekkiej podwyżki 😁
    Gratulacje!🤩😁

KejtKa, Zbuntowana lubią tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff! Nadrobiłam Was!

W ogóle to cześć 🤭😘

U mnie standard, dwa słowa - koniec miesiąca 🤪 Jeszcze niedobitki świąteczne musiałam pozałatwiać i dnia nie ma.

I Dziewczyny, teraz to ja potrzebuję Waszej niezwykle rzetelnej wiedzy i pomocy... Zaszłam dzisiaj do apteki po ten jodek potasu, bo z paczkami przed świętami to różnie. Farmaceutki popatrzyły na mnie jak na wariatkę, jak powiedziałam, że chce kupić jod w formie jodku potasu dla kobiet w ciąży. Pierwsze pytanie: ile zalecił mi gin? No to mówię, że jeszcze nie byłam na wizycie, ale obecnie są zalecenia przyjmowania kodu w I trymestrze. Oczywiście w międzyczasie pytanie na całą aptekę: bo pani jest w ciąży, taaaak? Tak, kur... jeszcze na podwórku ludzie nie słyszeli 🙄🙄 🙄 No raczej nie chcę, żeby ktoś z moich bliskich się w ten sposób dowiedział, a apteka centralnie obok moich rodziców 🤭 Ostatecznie poinformowały mnie, że jodek potasu jest na receptę, przynajmniej u nich w aptece są tylko takie preparaty...

No ok, niech będzie. Zmieniłam w taki razie aptekę i poszłam do takiej, w której pracuje znajoma farmaceutka. W rozmowie wyszło, że raczej wstrzymałaby się do wizyty. Tylko że ja wizytę mam za dwa tygodnie, a my przecież żyjemy w kraju, w którym jesteśmy raczej skazani na niedobory jodu.

Kurde, no to jest pierwiastek, który jest we wszystkich witaminach na I trymestr, a ja oczywiście mam schizę, czy te dwie tabletki Kelpu mi nie zaszkodziły 🙄 Można kopać w dupę!

I teraz do meritum: za radą naszej niezawodnej @Prezesoowej zamówiłam sobie jod z Alliness. Czy uważacie, że to jest ok? Ile tego brać? Prezesoowa, wspominałaś coś o dzieleniu tabletki na pół - dobowo powinno przyjmować się 200 czy 400 mikrogramów? Gdzie nie wejdę, tak inne zalecenia... Oczywiście internet to w ogóle super źródło wiedzy - na jednej stronie napiszą, że trzeba brać, bo mogą być problemy rozwojowe, na innej że lepiej nie brać, bo... mogą być problemy rozwojowe 🤯

Czy dobrze myślę, że jeśli skompletowałam sobie metylowany kwas foliowy, cholinę, witaminę D, DHA i jod, to jest ok? Jod z Alliness przyjdzie mi dopiero w piątek: czy do tego czasu mam brać ten kelp, czy sobie darować?

Ogólnie w obu aptekach panie proponowały mi zakup klasycznych preparatów witamin dla kobiet w ciąży, tylko że w jednych niemetylowany kwas foliowy, w innych żelazo, którego teraz nie suplementuje się bez potrzeby, a jeszcze w innych brak DHA. Dlatego chciałam sama stworzyć sobie zestaw, żeby wszystko było tak, jak powinno, a teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam...

Przepraszam, że tak długo 😘 No panika weszła...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:10

preg.png
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martysiaczki wrote:
    Dobry wieczór ❤️

Udało się nadrobić cały dzień na forum, aż dziwne 😂
    Biorę się zaraz za ramen, bo mam smaki od rana 😂
    Ale będziesz go robić czy jeść? :D

• martysiaczki Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    Ale będziesz go robić czy jeść? :D

Najpierw robić, później jeść ☺️

Zbuntowana lubi tę wiadomość

👧🏻1995
    🧑🏻1991

28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
    31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
    18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
    29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
    20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
    31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
    13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
    29.10.2024 - mam już 860g!

🔜 wizyta 10.12.2024

💊 euthyrox 25, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama

preg.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Screenshot-20240327-172849-Chrome.jpg

No to Cioteczki Rosnę
    Wizytuję po świętach 😊

Z kim zostaję na marcowym wątku?😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:19

MummyYummy, Prezesoowa, Dropsik, Majlen, rolka355, ultramaryna_, CoffeeDream, Pati2804, Malinowysorbet, notsobadd, Rachelka23, grazka0022, Liyss🧚🏻, Gregorka, Sosenka93, elektro96, Majuna, PaulaG, Anonim1992, blob, Vienna, Zbuntowana, Platynova55 lubią tę wiadomość

1️⃣8️⃣☘️

👱‍♀️ 27lat
    🩹IO'24 = - 10kg
    ▪️Drożne jajowody▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ❌1%morfologia ▪️Reszta ponad normę ▪️HBA 80%▪️ SCD 23%▪️ C1

12.2023 IUI ❌️
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    Beta 39🔸️ 111🔸️605🔸️1447

12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:

No to Cioteczki Rosnę
    Wizytuję po świętach 😊

Pięknie 😍😍😍

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Uff! Nadrobiłam Was!

W ogóle to cześć 🤭😘

U mnie standard, dwa słowa - koniec miesiąca 🤪 Jeszcze niedobitki świąteczne musiałam pozałatwiać i dnia nie ma.

I Dziewczyny, teraz to ja potrzebuję Waszej niezwykle rzetelnej wiedzy i pomocy... Zaszłam dzisiaj do apteki po ten jodek potasu, bo z paczkami przed świętami to różnie. Farmaceutki popatrzyły na mnie jak na wariatkę, jak powiedziałam, że chce kupić jod w formie jodku potasu dla kobiet w ciąży. Pierwsze pytanie: ile zalecił mi gin? No to mówię, że jeszcze nie byłam na wizycie, ale obecnie są zalecenia przyjmowania kodu w I trymestrze. Oczywiście w międzyczasie pytanie na całą aptekę: bo pani jest w ciąży, taaaak? Tak, kur... jeszcze na podwórku ludzie nie słyszeli 🙄🙄 🙄 No raczej nie chcę, żeby ktoś z moich bliskich się w ten sposób dowiedział, a apteka centralnie obok moich rodziców 🤭 Ostatecznie poinformowały mnie, że jodek potasu jest na receptę, przynajmniej u nich w aptece są tylko takie preparaty...

No ok, niech będzie. Zmieniłam w taki razie aptekę i poszłam do takiej, w której pracuje znajoma farmaceutka. W rozmowie wyszło, że raczej wstrzymałaby się do wizyty. Tylko że ja wizytę mam za dwa tygodnie, a my przecież żyjemy w kraju, w którym jesteśmy raczej skazani na niedobory jodu.

Kurde, no to jest pierwiastek, który jest we wszystkich witaminach na I trymestr, a ja oczywiście mam schizę, czy te dwie tabletki Kelpu mi nie zaszkodziły 🙄 Można kopać w dupę!

I teraz do meritum: za radą naszej niezawodnej @Prezesoowej zamówiłam sobie jod z Alliness. Czy uważacie, że to jest ok? Ile tego brać? Prezesoowa, wspominałaś coś o dzieleniu tabletki na pół - dobowo powinno przyjmować się 200 czy 400 mikrogramów? Gdzie nie wejdę, tak inne zalecenia... Oczywiście internet to w ogóle super źródło wiedzy - na jednej stronie napiszą, że trzeba brać, bo mogą być problemy rozwojowe, na innej że lepiej nie brać, bo... mogą być problemy rozwojowe 🤯

Czy dobrze myślę, że jeśli skompletowałam sobie metylowany kwas foliowy, cholinę, witaminę D, DHA i jod, to jest ok? Jod z Alliness przyjdzie mi dopiero w piątek: czy do tego czasu mam brać ten kelp, czy sobie darować?

Ogólnie w obu aptekach panie proponowały mi zakup klasycznych preparatów witamin dla kobiet w ciąży, tylko że w jednych niemetylowany kwas foliowy, w innych żelazo, którego teraz nie suplementuje się bez potrzeby, a jeszcze w innych brak DHA. Dlatego chciałam sama stworzyć sobie zestaw, żeby wszystko było tak, jak powinno, a teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam...

Przepraszam, że tak długo 😘 No panika weszła...

Mi endokrynolożka zaleciła branie jodu ze względu na tarczycę i mam brać 200mg. Mam te same tabletki co ty i dziele na pół 🙈

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:

No to Cioteczki Rosnę
    Wizytuję po świętach 😊

Piękny wynik!

👩29👨30
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ✅ obydwa jajowody drożne

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Dropsik Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie, a gdzie Twoje wyniki? Coś mnie ominęło?

• Suzie Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    Suzie, a gdzie Twoje wyniki? Coś mnie ominęło?

Nic cię nie ominęło, bo nie ma wyników 🙈

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, nie chcę siać zamętu, ale jak masz się kochana dręczyć, przepłakać całe święta i w kółko myśleć, co się dzieje - dla spokoju ducha idź na usg 🙏 Wierzę, że bedzie wszystko dobrze i wreszcie znów odnajdziesz równowagę 🫂😘

Speranza :), Zbuntowana lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martysiaczki wrote:
    Najpierw robić, później jeść ☺️
    Oo, masz jakiś sprawdzony przepis, którym chcesz się podzielic?

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nic cię nie ominęło, bo nie ma wyników 🙈
    🤦‍♀️ Nie korzystam z luxmedu, ale widzę, że nie ma czego żałować 😂

• Biedronka100 Nowa

Wysłany: 27 marca, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka100 wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

To mój pierwszy wpis tutaj, długo wahałam się czy się udzielać, ale jednak chyba potrzebuje się wygadać. Od nowego roku staramy się z mężem o dzidziusia. Za nami między innymi jedna ciąża biochemiczna. W ostatnim cyklu owulacja była prawdopodobnie 8 marca, a 21 marca (dzień przed terminem miesiączki, 34 dc) pierwszy dzień wiosny dał mi w prezencie dwie kreski na teście <3. Powtórzyłam test 23 marca (36 dc) i ponownie pojawiły się dwie kreski. Wczoraj rano (38 dc) zrobiłam betę i progesteron - beta miała wartość 683 mIU/ml, a progesteron 22.70 ng/ml. Jutro mam zamiar ponowić badania żeby sprawdzić przyrost, a w następnym tygodniu umówiłam się do ginekologa.

Czy przy takiej wartości bety w (prawdopodobnie) 5 tygodniu mogę już się zacząć cieszyć? Mam wrażenie, że to nie dzieje się na prawdę, dlatego aż boję się zacząć prawdziwie cieszyć, ale jednak mam przeczucie że wszystko będzie dobrze! <3 Dajcie znać co myślicie :) Dużo słońca Wam życzę!

Dzień dobry! Wracam z aktualizacją - dzisiejsza beta 1487 <3, a progesteron 29,40. Chyba powoli jednak zaczynam wierzyć w ten cud <3

Suzie, grazka0022, Rachelka23, Malinowysorbet, CoffeeDream, Gregorka, Leśneintro, KejtKa, Dropsik, monii00, Majuna, PaulaG, Prezesoowa, blob, Vienna, Zbuntowana, Platynova55 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Speranza :) Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na fitnessie, dzisiaj ostry wycisk. A potem znowu myśli, że a co jak było zagnieżdżenie teraz i przeze mnie znowu się nie uda. I że to może przez fitness się nigdy nie udaje. Wiem, to głupie że tak myślę, ale jak się człowiek tak długo stara i nic nigdy nie wychodzi, to już naprawdę się doszukuje w sobie winy i nawet najmniejszych powodów niepowodzeń :( idę odpocząć.

Pati kochana, może Ty rzeczywiście idź dla świętego spokoju do lekarza na jeszcze jedną wizytę. Wierzę że wszystko będzie cudnie i książkowo u Ciebie, ale dla świętego spokoju bym poszła, tak jak pisała ultramarynka

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • martysiaczki Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    Oo, masz jakiś sprawdzony przepis, którym chcesz się podzielic?

Jasne, że się podzielę!

https://ibb.co/5kNYg0P

Gregorka, Leśneintro, Dropsik, blob lubią tę wiadomość

👧🏻1995
    🧑🏻1991

28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
    31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
    18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
    29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
    20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
    31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
    13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
    29.10.2024 - mam już 860g!

🔜 wizyta 10.12.2024

💊 euthyrox 25, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    🤦‍♀️ Nie korzystam z luxmedu, ale widzę, że nie ma czego żałować 😂

W zasadzie to pierwszy raz tak mam, poprzednie badania były w ciągu 5-6 godzin 🥴

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Kasia111 Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy mi dwóch ginekologów poleciło brać pueria uno :) i to też biorę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:55

Biedronka100, Liyss🧚🏻, Malinowysorbet, elektro96, Zbuntowana lubią tę wiadomość

1️⃣4️⃣cs

12.02. ⏸️ beta 10,7 ❤️
    14.02. beta 68 🎊
    16.02. beta 244

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mi endokrynolożka zaleciła branie jodu ze względu na tarczycę i mam brać 200mg. Mam te same tabletki co ty i dziele na pół 🙈

Widzę w stopce, że masz niedoczynność tarczycy. U mnie pakiet tarczycowy w normie. 200 miligramów czy mikrogramów?

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 27 marca, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    MummyYummy mi dwóch ginekologów poleciło brać pueria uno :) i to też biorę

Ja właśnie też do niedawna brałam, ale tam były chyba dwie formy kwasu foliowego, a mi zależało na tej metylowanej. Teraz przerzuciłam się ją oddzielne suple. A przypomnisz mi, ile tak jest jodu?

preg.png
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ