Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Uff! Nadrobiłam Was!
W ogóle to cześć 🤭😘
U mnie standard, dwa słowa - koniec miesiąca 🤪 Jeszcze niedobitki świąteczne musiałam pozałatwiać i dnia nie ma.
I Dziewczyny, teraz to ja potrzebuję Waszej niezwykle rzetelnej wiedzy i pomocy... Zaszłam dzisiaj do apteki po ten jodek potasu, bo z paczkami przed świętami to różnie. Farmaceutki popatrzyły na mnie jak na wariatkę, jak powiedziałam, że chce kupić jod w formie jodku potasu dla kobiet w ciąży. Pierwsze pytanie: ile zalecił mi gin? No to mówię, że jeszcze nie byłam na wizycie, ale obecnie są zalecenia przyjmowania kodu w I trymestrze. Oczywiście w międzyczasie pytanie na całą aptekę: bo pani jest w ciąży, taaaak? Tak, kur... jeszcze na podwórku ludzie nie słyszeli 🙄🙄 🙄 No raczej nie chcę, żeby ktoś z moich bliskich się w ten sposób dowiedział, a apteka centralnie obok moich rodziców 🤭 Ostatecznie poinformowały mnie, że jodek potasu jest na receptę, przynajmniej u nich w aptece są tylko takie preparaty...
No ok, niech będzie. Zmieniłam w taki razie aptekę i poszłam do takiej, w której pracuje znajoma farmaceutka. W rozmowie wyszło, że raczej wstrzymałaby się do wizyty. Tylko że ja wizytę mam za dwa tygodnie, a my przecież żyjemy w kraju, w którym jesteśmy raczej skazani na niedobory jodu.
Kurde, no to jest pierwiastek, który jest we wszystkich witaminach na I trymestr, a ja oczywiście mam schizę, czy te dwie tabletki Kelpu mi nie zaszkodziły 🙄 Można kopać w dupę!
I teraz do meritum: za radą naszej niezawodnej @Prezesoowej zamówiłam sobie jod z Alliness. Czy uważacie, że to jest ok? Ile tego brać? Prezesoowa, wspominałaś coś o dzieleniu tabletki na pół - dobowo powinno przyjmować się 200 czy 400 mikrogramów? Gdzie nie wejdę, tak inne zalecenia... Oczywiście internet to w ogóle super źródło wiedzy - na jednej stronie napiszą, że trzeba brać, bo mogą być problemy rozwojowe, na innej że lepiej nie brać, bo... mogą być problemy rozwojowe 🤯
Czy dobrze myślę, że jeśli skompletowałam sobie metylowany kwas foliowy, cholinę, witaminę D, DHA i jod, to jest ok? Jod z Alliness przyjdzie mi dopiero w piątek: czy do tego czasu mam brać ten kelp, czy sobie darować?
Ogólnie w obu aptekach panie proponowały mi zakup klasycznych preparatów witamin dla kobiet w ciąży, tylko że w jednych niemetylowany kwas foliowy, w innych żelazo, którego teraz nie suplementuje się bez potrzeby, a jeszcze w innych brak DHA. Dlatego chciałam sama stworzyć sobie zestaw, żeby wszystko było tak, jak powinno, a teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam...
Przepraszam, że tak długo 😘 No panika weszła...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:10
-
Leśneintro wrote:Ale będziesz go robić czy jeść?
Najpierw robić, później jeść ☺️Zbuntowana lubi tę wiadomość
👧🏻1995
🧑🏻1991
28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
29.10.2024 - mam już 860g!
🔜 wizyta 10.12.2024
💊 euthyrox 25, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:19
MummyYummy, Prezesoowa, Dropsik, Majlen, rolka355, ultramaryna_, CoffeeDream, Pati2804, Malinowysorbet, notsobadd, Rachelka23, grazka0022, Liyss🧚🏻, Gregorka, Sosenka93, elektro96, Majuna, PaulaG, Anonim1992, blob, Vienna, Zbuntowana, Platynova55 lubią tę wiadomość
-
MummyYummy wrote:Uff! Nadrobiłam Was!
W ogóle to cześć 🤭😘
U mnie standard, dwa słowa - koniec miesiąca 🤪 Jeszcze niedobitki świąteczne musiałam pozałatwiać i dnia nie ma.
I Dziewczyny, teraz to ja potrzebuję Waszej niezwykle rzetelnej wiedzy i pomocy... Zaszłam dzisiaj do apteki po ten jodek potasu, bo z paczkami przed świętami to różnie. Farmaceutki popatrzyły na mnie jak na wariatkę, jak powiedziałam, że chce kupić jod w formie jodku potasu dla kobiet w ciąży. Pierwsze pytanie: ile zalecił mi gin? No to mówię, że jeszcze nie byłam na wizycie, ale obecnie są zalecenia przyjmowania kodu w I trymestrze. Oczywiście w międzyczasie pytanie na całą aptekę: bo pani jest w ciąży, taaaak? Tak, kur... jeszcze na podwórku ludzie nie słyszeli 🙄🙄 🙄 No raczej nie chcę, żeby ktoś z moich bliskich się w ten sposób dowiedział, a apteka centralnie obok moich rodziców 🤭 Ostatecznie poinformowały mnie, że jodek potasu jest na receptę, przynajmniej u nich w aptece są tylko takie preparaty...
No ok, niech będzie. Zmieniłam w taki razie aptekę i poszłam do takiej, w której pracuje znajoma farmaceutka. W rozmowie wyszło, że raczej wstrzymałaby się do wizyty. Tylko że ja wizytę mam za dwa tygodnie, a my przecież żyjemy w kraju, w którym jesteśmy raczej skazani na niedobory jodu.
Kurde, no to jest pierwiastek, który jest we wszystkich witaminach na I trymestr, a ja oczywiście mam schizę, czy te dwie tabletki Kelpu mi nie zaszkodziły 🙄 Można kopać w dupę!
I teraz do meritum: za radą naszej niezawodnej @Prezesoowej zamówiłam sobie jod z Alliness. Czy uważacie, że to jest ok? Ile tego brać? Prezesoowa, wspominałaś coś o dzieleniu tabletki na pół - dobowo powinno przyjmować się 200 czy 400 mikrogramów? Gdzie nie wejdę, tak inne zalecenia... Oczywiście internet to w ogóle super źródło wiedzy - na jednej stronie napiszą, że trzeba brać, bo mogą być problemy rozwojowe, na innej że lepiej nie brać, bo... mogą być problemy rozwojowe 🤯
Czy dobrze myślę, że jeśli skompletowałam sobie metylowany kwas foliowy, cholinę, witaminę D, DHA i jod, to jest ok? Jod z Alliness przyjdzie mi dopiero w piątek: czy do tego czasu mam brać ten kelp, czy sobie darować?
Ogólnie w obu aptekach panie proponowały mi zakup klasycznych preparatów witamin dla kobiet w ciąży, tylko że w jednych niemetylowany kwas foliowy, w innych żelazo, którego teraz nie suplementuje się bez potrzeby, a jeszcze w innych brak DHA. Dlatego chciałam sama stworzyć sobie zestaw, żeby wszystko było tak, jak powinno, a teraz mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam...
Przepraszam, że tak długo 😘 No panika weszła...
Mi endokrynolożka zaleciła branie jodu ze względu na tarczycę i mam brać 200mg. Mam te same tabletki co ty i dziele na pół 🙈👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
KarolinaAnastazja wrote:
Piękny wynik!Zbuntowana lubi tę wiadomość
👩29👨30
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
✅ obydwa jajowody drożne
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
Dropsik wrote:Suzie, a gdzie Twoje wyniki? Coś mnie ominęło?
Nic cię nie ominęło, bo nie ma wyników 🙈👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
Pati, nie chcę siać zamętu, ale jak masz się kochana dręczyć, przepłakać całe święta i w kółko myśleć, co się dzieje - dla spokoju ducha idź na usg 🙏 Wierzę, że bedzie wszystko dobrze i wreszcie znów odnajdziesz równowagę 🫂😘
Speranza :), Zbuntowana lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
Biedronka100 wrote:Cześć Dziewczyny
To mój pierwszy wpis tutaj, długo wahałam się czy się udzielać, ale jednak chyba potrzebuje się wygadać. Od nowego roku staramy się z mężem o dzidziusia. Za nami między innymi jedna ciąża biochemiczna. W ostatnim cyklu owulacja była prawdopodobnie 8 marca, a 21 marca (dzień przed terminem miesiączki, 34 dc) pierwszy dzień wiosny dał mi w prezencie dwie kreski na teście . Powtórzyłam test 23 marca (36 dc) i ponownie pojawiły się dwie kreski. Wczoraj rano (38 dc) zrobiłam betę i progesteron - beta miała wartość 683 mIU/ml, a progesteron 22.70 ng/ml. Jutro mam zamiar ponowić badania żeby sprawdzić przyrost, a w następnym tygodniu umówiłam się do ginekologa.
Czy przy takiej wartości bety w (prawdopodobnie) 5 tygodniu mogę już się zacząć cieszyć? Mam wrażenie, że to nie dzieje się na prawdę, dlatego aż boję się zacząć prawdziwie cieszyć, ale jednak mam przeczucie że wszystko będzie dobrze! Dajcie znać co myślicie Dużo słońca Wam życzę!
Dzień dobry! Wracam z aktualizacją - dzisiejsza beta 1487 , a progesteron 29,40. Chyba powoli jednak zaczynam wierzyć w ten cudSuzie, grazka0022, Rachelka23, Malinowysorbet, CoffeeDream, Gregorka, Leśneintro, KejtKa, Dropsik, monii00, Majuna, PaulaG, Prezesoowa, blob, Vienna, Zbuntowana, Platynova55 lubią tę wiadomość
-
Byłam na fitnessie, dzisiaj ostry wycisk. A potem znowu myśli, że a co jak było zagnieżdżenie teraz i przeze mnie znowu się nie uda. I że to może przez fitness się nigdy nie udaje. Wiem, to głupie że tak myślę, ale jak się człowiek tak długo stara i nic nigdy nie wychodzi, to już naprawdę się doszukuje w sobie winy i nawet najmniejszych powodów niepowodzeń idę odpocząć.
Pati kochana, może Ty rzeczywiście idź dla świętego spokoju do lekarza na jeszcze jedną wizytę. Wierzę że wszystko będzie cudnie i książkowo u Ciebie, ale dla świętego spokoju bym poszła, tak jak pisała ultramarynkaZbuntowana lubi tę wiadomość
"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć" -
Leśneintro wrote:Oo, masz jakiś sprawdzony przepis, którym chcesz się podzielic?
Jasne, że się podzielę!
https://ibb.co/5kNYg0PGregorka, Leśneintro, Dropsik, blob lubią tę wiadomość
👧🏻1995
🧑🏻1991
28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
29.10.2024 - mam już 860g!
🔜 wizyta 10.12.2024
💊 euthyrox 25, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama
-
Dropsik wrote:🤦♀️ Nie korzystam z luxmedu, ale widzę, że nie ma czego żałować 😂
W zasadzie to pierwszy raz tak mam, poprzednie badania były w ciągu 5-6 godzin 🥴👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
MummyYummy mi dwóch ginekologów poleciło brać pueria uno i to też biorę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 19:55
Biedronka100, Liyss🧚🏻, Malinowysorbet, elektro96, Zbuntowana lubią tę wiadomość
-
Kasia111 wrote:MummyYummy mi dwóch ginekologów poleciło brać pueria uno i to też biorę
Ja właśnie też do niedawna brałam, ale tam były chyba dwie formy kwasu foliowego, a mi zależało na tej metylowanej. Teraz przerzuciłam się ją oddzielne suple. A przypomnisz mi, ile tak jest jodu?