Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne NAJDZIWNIEJSZE MITY JAKIE SŁYSZAŁYŚCIE STARAJĄC SIĘ O DZIECKO
Odpowiedz

NAJDZIWNIEJSZE MITY JAKIE SŁYSZAŁYŚCIE STARAJĄC SIĘ O DZIECKO

Oceń ten wątek:
  • dancerina Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2014, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to prawda że nie można kupować ciuszków dla dziecka jak sie nie jest w ciąży ..to na pecha ??? Serio

Blondik lubi tę wiadomość

2x1nxuun3b4lqpi4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2014, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli wierzysz w pecha to lepiej nie kupuj. Jest coś takiego jak samospełniająca się przepowiednia. Jeżeli czegoś oczekujesz/boisz się to jest duże prawdopodobieństwo że to się spełni, bo często nawet podświadomie będziesz do tego "dążyć".
    Poza tym po co kompletować wyprawkę przed poczęciem dziecka ? :) nigdy nie wiadomo ile to potrwa (moda szybko się zmienia :D), niewiadomo jakiej płci będzie dziecko i w ogóle :)
    Moja Babcia uważa że nawet w ciąży nie powinno się nic kupować dziecku, żeby nie zapeszyć. Ale ona żyła w czasach gdy zagrożone ciążę były ronione a nie podtrzymywane, w sklepach nic nie było, a w szpitalach i matka i noworodek mieli przydzielone jakieś tam koszule kaftaniki. :D

• vincaminor Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabobon ze starej książki, wyciągnięty przez znajomą piszącą jakąś pracę na studia:
    - starając się o dziecko należy w czasie stosunku trzymać partnera za jedno z jąder - jedno na chłopca, drugie na dziewczynkę. Nie pamiętam tylko które na jaką płeć. ;)

Little Frog, przyszła mama:), kapturnica, Blondik, Sury, gaaaabi, 25staraczka25, Zireael, vanessa, momo1009, Tova33, Basik122, Malibu, Manieczka86, anja83, Katjaa lubią tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to cały czas tak łapać za jajco? :D Dobre :D

A z tymi ciuszkami... Żadnego pecha nie ma ;) Natomiast mi się wydaje, że to kiepski pomysł kupować ciuszki dziecku, jak się nie jest jeszcze w ciąży. Potem będziesz siedzieć i płakać rzewnie nad jedną kreską, ocierając łzy prześlicznymi malutkimi śpioszkami? Komplet ciuszków czekający w szafie na dziecko, które się jeszcze poczęło wygląda mi na ryzyko jeszcze większego nakręcania się, niż zazwyczaj się nakręcamy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2014, 10:51

Cigaretta, vanessa, momo1009, Mona_M, Basik122 lubią tę wiadomość

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • fablous Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam tylko taką bzdurę, że aby spłodzić chłopca należy się kochać przed owulacją, a na dziewczynkę po owulacji (albo odwrotnie :D)

Mój mąż też się nasłuchał, że trzeba po stosunku leżeć z dupą do góry i kiedyś zabronił mi wstawać to tylko w czoło się popukałam. Jego mama wierzy we wszystkie tego typu bzdety i mu to wbija do głowy...

3i49p07w0kmpd0v3.png
  • Another Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kochaniem się to trochę prawda. Tyle, że nie po owulacji :P
    Wg badań plemniki żeńskie dłużej żyją, a męskie krócej. Do tego męskie są szybsze i szybciej docierają do komórki jajowej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2014, 12:14

Kocia, agniesja, vanessa, Tova33, Manieczka86 lubią tę wiadomość

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • Miley24 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar wrote:
    hej, dla rozluźnienia postanowiłam założyć taki oto temat. Otóż wiele z nas zapewne mówiąc rodzinie/znajomym, że stara się o dziecko słyszy wiele wspaniałych niezawodnych rad.

To ja może zacznę. Najświeższa porada jaką słyszałam:

-> PO WSPÓŁŻYCIU W DZIEŃ PŁODNY/DZIEŃ OWULACJI PRZEZ TYDZIEŃ NIE MOŻNA ROBIĆ KUPY ŻEBY NIE WYPADŁA EWENTUALNA ZAPŁODNIONA KOMÓRKA.

bang.

............???..........masakra. czyja to rada? 50-letniego stryjka Zdzicha po paru głębszych? x]

Nadzieja87 lubi tę wiadomość

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • Miley24 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dancerina wrote:
    A czy to prawda że nie można kupować ciuszków dla dziecka jak sie nie jest w ciąży ..to na pecha ??? Serio

powiem tak...ja nie kupowałam nic, a i tak miałam pecha :P głupota wg mnie. zabobon kolejny jak i te wszystkie czerwone kokardki itp.

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też staram się omijać wszytskie zabobony, akurat z dzieckiem nie miałam okazji ale np. ze ślubem - nawet nie chciałam ich słuchać :) na wszelki wypadek żeby nie uwierzyć ;)

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dancerina wrote:

a ja mam sklep z ciuchami dla dzieci i w domu pełen wielki karton różowych cudności dla mojej przyszłej Poli:):):):) i w nosie mam zabobony !! no bo kiedyś wkońcu tej mojej Poli się doczekam i już!!:P

Yousee, kama005, Sylwia33, Sury, Tova33, Basik122, Manieczka86 lubią tę wiadomość

• Yousee Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam już z noworodkiem, że nie mozna do chrztu z nim na pole (na dwór) wychodzić. Uśmiałam się setnie, bo się pytam jak ze szpitala wyjść i jak do kościoła na chrzest dojechać?
    A jeszcze jedno, że w ciąży nie można być chrzestną :)

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa jesli chodzi już o takie zabobony z małym dzieciem to słyszałam ,żeby nie stawać za głową dziecka bo wtedy całe zycie swoje zobaczy te maleństwo i to przynosi pecha:):)

moja babka kiedyś też wymyśliła historie, że jak dziecku długo zęby nie wychodza to później wszystkie na raz rosną i czaszka pęka!:):):)
    ale moja babka to fantastka:):)

a jakdziecko dużo płacze to trzeba polizać językiem czoło dzieka jak słone to opętał je diabeł i wtedy trzeba wosk z grominicy przelać nad głowa dziecka przez klucz zobaczyc co wyjdzie w wosku pokruszyc i zakopać w nocy w ziemi...hahaha to tez moja babka autorka:):)

zaraz coś sobie jeszcze przypomnę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2014, 16:29

Maczek, mana, Blondik, Katarzyna87, Sury, vanessa, momo1009, Basik122, Manieczka86 lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wam dołoze kolejny mit..Kobieta w ciąży jak sie przestraszy nie powinna łapac sie rekoma za twarz ani inna odkryta część ciała..
    Powód? ?Bo dzieciak w tym miejscu , w kórym sie dotknie na swoim ciele matka będzie miało znamie , tzw myszke lub płomień..

25staraczka25, Tova33, Basik122 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też to słyszałam kapturnica...rzekomo mój ojciec jest zywym przykładem babcia opazyła sie piecem dotknęła za ramię i mój tato rzeczywiście ma dziwne znamie na ramieniu kształtu i wielkości dłoni:):)

• Maczek Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyszła mama:) wrote:
    a ja mam sklep z ciuchami dla dzieci i w domu pełen wielki karton różowych cudności dla mojej przyszłej Poli:):):):) i w nosie mam zabobony !! no bo kiedyś wkońcu tej mojej Poli się doczekam i już!!:P

Jak masz sklep z ciuchami dla dzieci, to akurat się nie dziwię, że sobie skompletowałaś wyprawkę z ładnych sztuk :D

Kocia, myśmy też olali wszelkie zabobony związane ze ślubem - wszystkie po kolei ;) Nawet zabroniliśmy ludziom się czymkolwiek posypywać po wyjściu z kościoła, tylko żeby dzieciaki miały radochę, to puszczały na nas bańki mydlane ;)
    Bukietem nie rzucałam, kieliszków nie tłukliśmy... Wszystko na przekór :D

Kocia lubi tę wiadomość

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Miley24 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to krew zalewała jak się nas po ślubie pytali: A kto kogo pociągnął za rękę? Kto pierwszy przeszedł przez próg? ^^ Tiaaa, to ma olbrzymie znaczenie... :P:P:P

przyszła mama:):
    a jakdziecko dużo płacze to trzeba polizać językiem czoło dzieka jak słone to opętał je diabeł i wtedy trzeba wosk z grominicy przelać nad głowa dziecka przez klucz zobaczyc co wyjdzie w wosku pokruszyc i zakopać w nocy w ziemi...hahaha to tez moja babka autorka:):)

hahahaha no i jeszcze na trzy zdrowaśki do pieca trzeba przecież ;P łał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2014, 18:57

przyszła mama:) lubi tę wiadomość

d0be8675e9.png
    74di3e5e3sl020iq.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 23:50

magdalenka_ka, przyszła mama:), Blondik, 25staraczka25, vanessa, Basik122 lubią tę wiadomość

• magdalenka_ka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się dołączam, co prawda nie zabobon, ale reakcja jednego z wujków. Kiedyś powiedziałam do mojego psa (suka) 'chodź do mamusi', to on na to 'nie mów tak do psa,bo jak będziesz w ciąży, to urodzisz jeszcze dziecko podobne do psa' si do labradora heh rozwalił mnie tym :D

Yousee, momo1009, Manieczka86 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3vfxm48u0dxg3.png[/link]
  • Yousee Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha dobry wątek :) ale się pośmiałam :)

"I jaśniejsze niż południe wzejdzie ci życie,
    a choćby ciemność zapadła, będzie ona jak poranek.
    Możesz ufać, bo jeszcze jest nadzieja..."
    Księga Hioba
  • choco Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba nie będę zmywać w ciąży wcale, bo zawsze się oblewam, taka niezdara ze mnie. Ale może wykorzytam to jako wymówkę ;-)
    Ja ciazowych przesadow nie znam oprycz tych juz wymienipnych. Za to w czasie składanie nam życzeń ślubnych szwagerka kazała nam się trzymać pod ramię i za żadne skarby nie odsuwać od siebie. Oczywiście było to nie wykonalne i nie wiem jakie to miało mieć konsekwencje.

Malibu lubi tę wiadomość

**********************Gang 18+***********************
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ