X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nie tylko o staraniach – rozmowy o życiu i codzienności
Odpowiedz

Nie tylko o staraniach – rozmowy o życiu i codzienności

Oceń ten wątek:
  • Morgo Ekspertka

Wysłany: 28 września, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest sporo covidów obecnie ;/ U mnie test ujemny, ale rozłożyło mnie konkretnie - dziś 6 dzień choroby, a ja bez normalnego głosu, kaszlę, dalej katar. Pewnie jakbym od razu wzięła zwolnienie to by się tak nie ciągnęło. Cóż no, teraz chociaż do środy myślę przesiedzieć w chacie.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    łagodne guzki tarczycy
    🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
    AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, melatonina 10 mg
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO - w trakcie leczenia
    zab. regulacji emocji, ADHD? - włączona wenlafaksyna
    💊 FertilMan Plus, maca, omega 3, melatonina 10 mg,

9 cs o pierwszego potomka

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak teraz myślę, ten mój ból gardła to może być covid. Muszę do całodobowej apteki zajechać.

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
    Starania o 2 dziecko od 08.2025
    Stymulacja: Lametta + Ovitrelle/Pregnyl
    CS1 – owulacja potwierdzona, brak ciąży
    CS2 – stymulacja w trakcie
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie sie wymazałam i nawet test na grype/covid wychodzi mi ujemny

Morgo lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
    Usunięcie prawego jajowodu
  • Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 4 latka w nocy zgrzyta zębami, teraz zauważyłam że drapała się w okolicach odbytu.
    Owsiki? Jak to zobaczyć ? Jakaś profilaktyka ?

ataga lubi tę wiadomość

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
  • Reja13 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 - u nas mąż sprzedał jedną inwestycję robioną właśnie pod zarobek dom SSZ, potem połowę swojego mieszkania no i oszczędności i moje i jego, żeby nie pakować się w kredyt. Gdyby nie sprzedał mieszkania to na bank moglibyśmy jeszcze rok się wykańczać. Oczywiście rezygnowaliśmy też z drogich rozwiązań na budowie jak wielospadowy dach, ogromne lub trójkątne okna czy dużo stali i betonu. Niestety gotowe projekty nie są często tanie w budowie.

Wczoraj zgarnęliśmy ze starego domku letniskowego babci krzesła jadalniane i stół - wszystko drewniane będziemy myśleć czy odnawiać i tapicerować czy stosować tylko tymczasowo aż odłożymy na stół, krzesła i hokery 😊 jednak meble PRL fajnie odnowione mają w sobie „duszę” jeśli oczywiście będą wygodne 😃

Ostatnio trafiłam na fajny serial o najstarszym zawodzie świata, Hamburg, Gang Nutella i alfonsi - Prime Video „Luden” świetny i dziwię się, że tak mało o nim słychać. Polecam 😎

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy, leki:
    Ona: Euthyrox 25, witamina D3, Omega-3, magnez, Pueria czysty folian, selen i cynk
    On: Fertisim, magnez

🕐 Długość cyklu - 29 - 32 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    TSH - 2,72
    ATG - 293,54
    ATPO - 430,94
    Prolaktyna - 14,32
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
  • Mika1992 Ekspertka

Wysłany: 28 września, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że piszecie o budowie. My z mężem myślimy o parterowym modułowym domu, ale dopiero w październiku idziemy na jakieś targi zobaczyć i pogadać z różnymi wykonawcami. Wydaje nam się z obecnych obserwacji i researchu że koszt może być mniejszy.

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 24.09💊: Omega-3, Witamina D3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Witamina E, WItamina C, Cynk, Korzeń Maca
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzekającNaNumer2 wrote:
    Moja 4 latka w nocy zgrzyta zębami, teraz zauważyłam że drapała się w okolicach odbytu.
    Owsiki? Jak to zobaczyć ? Jakaś profilaktyka ?
    Kup pyrantelum i podaj, jesli byly owsiki to za 2 dni zobaczysz je w kupie. Samo zgrzytanie zebami jest w tym wieku normalne i to nie jeat objaw owsicy. U mnie syn mial i ja mialam. U mnie brak objawow, syn zaczal sie budzic w nocy co 2h. Zlapal jak mial ok roczek. Tylko przy leczeniu owsicy musicie sie leczyc wszystko. Posciel zmieniasz codziennie, wycierasz kurze, wszystko absolutnie albo pierzesz w wysokiej twmperaturze (60 stopni to za malo wiec musisz prac w 90) albo prasujesz (majtki tez! I posciel tez). Po 10 dniach powtarzasz i podajesz druga dawke, bez tego sie nie wyleczycie. Takie pranie z prasowaniem robisz przez 2 tyg, do zakonczenia leczenia. Bardzo uciazliwe. Gorsze sa jedynie wszy :P

Morgo lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Widzę że piszecie o budowie. My z mężem myślimy o parterowym modułowym domu, ale dopiero w październiku idziemy na jakieś targi zobaczyć i pogadać z różnymi wykonawcami. Wydaje nam się z obecnych obserwacji i researchu że koszt może być mniejszy.
    Badalam temat, koszt jest nieznacznie mniejszy, rzędy 5% ale czas budowy jest duuuzo krotszy.

Mika1992 lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Kup pyrantelum i podaj, jesli byly owsiki to za 2 dni zobaczysz je w kupie. Samo zgrzytanie zebami jest w tym wieku normalne i to nie jeat objaw owsicy. U mnie syn mial i ja mialam. U mnie brak objawow, syn zaczal sie budzic w nocy co 2h. Zlapal jak mial ok roczek. Tylko przy leczeniu owsicy musicie sie leczyc wszystko. Posciel zmieniasz codziennie, wycierasz kurze, wszystko absolutnie albo pierzesz w wysokiej twmperaturze (60 stopni to za malo wiec musisz prac w 90) albo prasujesz (majtki tez! I posciel tez). Po 10 dniach powtarzasz i podajesz druga dawke, bez tego sie nie wyleczycie. Takie pranie z prasowaniem robisz przez 2 tyg, do zakonczenia leczenia. Bardzo uciazliwe. Gorsze sa jedynie wszy :P

Muszę obserwować kupe jej może coś zobaczę, no i moja.

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
  • J.ss Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez test negatyw a kiepsko sie czuje, gardlo totalnie zawalone.

Mika, myslimy o tym samym, juz bylismy na targach w Poznaniu. Najbardziej nas przekonywala budowa z flixhome, potem jakos sie wycofalismy i zapraszano nas rowniez na budowe w okolicach, ale nie mielismy akurat czasu jechac. Nawet sendom byl brany pod uwage ale ta akustyka jest podobno dramatyczna + akurat mamy sredni dojazd do dzialki i watpie, aby transport tam sie zmiescil, bo raczej nie spelnimy warunkow. Grunt mamy zbadany i koszt wymiany nie bylby duzy, ale no na razie wszystko w powijakach. Myslalam o wzięciu kredytu po porodzie, zeby wrocic znowu na etat i miec spokojna glowe, ale nie wiem jak to bedzie.

Co do owsikow to wlasnie moja szwagierka mi wczoraj powiedziala, ze jej syna swedzial tylek i zobaczyla je wieczorem na poscieli, to one tak wylaza? Tez nigdy nie mialam z nimi do czynienia 🫠

👦🏼 2018
  • Eliora Przyjaciółka

Wysłany: 28 września, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.ss wrote:
    U mnie tez test negatyw a kiepsko sie czuje, gardlo totalnie zawalone.

Mika, myslimy o tym samym, juz bylismy na targach w Poznaniu. Najbardziej nas przekonywala budowa z flixhome, potem jakos sie wycofalismy i zapraszano nas rowniez na budowe w okolicach, ale nie mielismy akurat czasu jechac. Nawet sendom byl brany pod uwage ale ta akustyka jest podobno dramatyczna + akurat mamy sredni dojazd do dzialki i watpie, aby transport tam sie zmiescil, bo raczej nie spelnimy warunkow. Grunt mamy zbadany i koszt wymiany nie bylby duzy, ale no na razie wszystko w powijakach. Myslalam o wzięciu kredytu po porodzie, zeby wrocic znowu na etat i miec spokojna glowe, ale nie wiem jak to bedzie.

Co do owsikow to wlasnie moja szwagierka mi wczoraj powiedziala, ze jej syna swedzial tylek i zobaczyla je wieczorem na poscieli, to one tak wylaza? Tez nigdy nie mialam z nimi do czynienia 🫠

No ja też pierwszy raz a odkąd skończyła 11 miesięcy chodzi do placówek 🤣🤣

202107055365.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzekającNaNumer2 wrote:
    Muszę obserwować kupe jej może coś zobaczę, no i moja.
    Na 90% nic w kupie nie znajdziesz. W badaniach kału też nikłe szanse, musiałabyś z 2 tyg co 2 dzień kał do badania nosić. Ani ja ani syn w kale nie mieliśmy a po odrobaczaniu jakbyś kał ryżem obsypała tak dużo i takie wielkie

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    One wychodza tylko raz w cyklu rozwojowym, kiedy składają jaja. Wiec jak bedziesz zagladac do odbytu a one beda w innym etapie cyklu to nic nie znajdziesz. Natomiast ja po pyrantelum czilam sie fatalnie. Wymioty, biegunka, zawroty glowy, oslabienie. I nie tylko ja praktycznie cala rodzina tak odchorowala. Moj maz powiedzial, ze juz nigdy nie da sie zmusic do zazycia tego leku

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Morgo Ekspertka

Wysłany: 28 września, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można jeszcze test z taśmą celofanową zrobić. Ale generalnie czajenie się późnym wieczorem na robale to najczęstszą metoda wykrywania 🫣. Jak ktoś źle toleruje Pyrentel można poprosić lekarza o lek II rzutu na receptę.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    łagodne guzki tarczycy
    🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
    AMH - 3,14
    💊 Pregna Start, melatonina 10 mg
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO - w trakcie leczenia
    zab. regulacji emocji, ADHD? - włączona wenlafaksyna
    💊 FertilMan Plus, maca, omega 3, melatonina 10 mg,

9 cs o pierwszego potomka

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 września, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Można jeszcze test z taśmą celofanową zrobić. Ale generalnie czajenie się późnym wieczorem na robale to najczęstszą metoda wykrywania 🫣. Jak ktoś źle toleruje Pyrentel można poprosić lekarza o lek II rzutu na receptę.
    Ooo dobrze wiedziec choc mam nadzieje ze nas to juz nigdy wiecej nie spotka. Ale tak samo mowilam z wszawica a juz 2 ataki za nami

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • PA Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka15 wrote:
    My też się budujemy. Próbujemy bez kredytu, bo mamy już jeden na obecny dom, ale mały i może za niedługo go spłacimy. Ten dom, w którym mieszamy kupiliśmy za "gorsze" zanim wszystko poszybowało do góry. Ja nie chciałam mieszkać z rodzicami i od razu po ślubie, a nawet przed byliśmy na swoim. Ale domek jest mały, nie jest to nowy budynek, a że mąż budowlaniec, to by chyba nie położył się do trumny jakby swojego wymarzonego domu nie wybudował 🤣🙈 no i właśnie tu mamy spokój, bo mój mąż zrobi wszystko. Począwszy od projektu, wszelakiej papierologi, po murowanie, dach, wykończeniówke itd. Nawet jest kierownikiem budowy u nas. Ma dużo znajomych fachowców, którzy mu pomagają. Dzięki temu zaoszczędziliśmy już masę kasy. Ale niektóre koszty zwalają z nóg. W przyszłym tygodniu montują nam okna,bramy garażowe i drzwi, jak na razie to jest najdroższa rzecz 🙈 no ale jest to dla niego też obciążające, mimo że bardzo to lubi, ma jeszcze prace, choć tutaj dobrze, że biurową i jak on twierdzi, to on na budowie odpoczywa psychicznie i dla niego to sama przyjemność tam jechać i sobie pogrzebać przy tym wszystkim 🙈
    Mój wprawdzie nie jest budowlańcem, ale też sporo będzie sam robił znaczy z pomocą braci bo cała trójka sporo potrafi i zawsze sobie pomagają.
    Na zimę planujemy zrobić schody i może ścianki działowe na parterze a od wiosny już zacząć działać bardziej.

Ounai lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • PA Autorytet

Wysłany: 28 września, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reja13 wrote:
    U mnie kończy się już przeziębienie, bardzo dużo osób się od tamtego weekendu rozłożyło, coś grasuje!

Nutka15 - śmiesznie powiedziane z tą trumną! Chyba u na tak samo 😅
    Mąż zawodowo remontuje i buduje i mieliśmy tylko ekipy od wiązarów dachowych, okien i drzwi, resztę on z bratem. Część miesięcy w tamtym roku tylko u nas, a potem wrócili do pracy zarobkowej i zostały weekendy, aby nadgonić. Ale uważam tempo fajne. Kupiliśmy działkę w styczniu 2024, w lutym już złożyliśmy projekt w urzędzie, który architekt rysował jeszcze przed finalizacją zakupu ziemi, wbiliśmy łopatę pod koniec kwietnia 2024, a w przyszłym tygodniu załatwiam odbiór i można byłoby mieszkać ☺️

PA - skąd u Was decyzja o zmianie miasteczka na wieś?
    Mój dostał działkę na wsi z murami domu. Tylko były problemy z papierami (niedopatrzenia ojca) i przez 2 lata to prostowalismy. Zresztą on jest ze wsi a ja z obrzeża miasta gdzie jak byłam mała to prawie jak na wsi( wszędzie pola, potem się to rozbudowało) więc oboje jesteśmy nauczenia spokoju i że można sobie wyjść z domu na ogródek porobić, posiedzieć.

Reja13 lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • Mika1992 Ekspertka

Wysłany: 29 września, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My moglibyśmy mieszkać w domu jego dziadków, trzeba by było zrobić remont ale dom wygląda fajnie. Niestety od Wwy to ok 1h40.. a my oboje tam pracujemy i trzeba by wiele zmienić w swoim życiu. :/ tylko że w bliższej okolicy Wwy domy kosztują ponad milion a my nie chcemy cale życie na kredycie. Budowa domu na własnej działce lub remont domu jego dziadków pozwoli nam na spokojniejsze życie bez kredytu na 30 lat.

Myślę że jak pojawi się dziecko to będzie nam chyba łatwiej podjąć decyzję. Teraz dobrze nam się żyje tu gdzie jesteśmy. Jest małe ale wlasne

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 24.09💊: Omega-3, Witamina D3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Witamina E, WItamina C, Cynk, Korzeń Maca
  • Anulinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 29 września, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy poniemiecki dom, gdzie wszystko się sypie i jest do remontu, a dodatkowo rozkręcamy własny biznes i wszystko pchamy tam... Liczymy że jak się to rozkręci to wtedy będzie co pakować w dom. A większych kredytów chcemy uniknąć. Więc ja cieszę się nawet z remontu WC albo korytarza, albo z nowej kanapy :D ogólnie staram się tak doceniać to co mamy zamiast tego czego nie mamy- pomyślnie, kiedyś ludzie dorabiali się mieszkając w jednym pokoju, latami czekali na mieszkanie. My dzisiaj trochę chcemy wszystko od razu...
    Moje dziecko jest w przedszkolu, raz było w żłobku podejrzenie owsicy to nie spałam po nocach ze stresu... Owsiki i wszy to dla mnie najgorszy koszmar do wyobrażenia

Starania o drugie 👶 od: 04.2024

Ona mi pierwsza pokazała księżyc
    i pierwszy śnieg na świerkach,
    i pierwszy deszcz.
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 29 września, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulinka, kiedyś ludzie sie dorabiali latami a teraz latami splacaja kredyty. Finansowo na jedno wychodzi tyle, ze kiedys siedsieli w jednym pokoju a teraz mozna zyc normalnie. Choc zdolnosci lredytowe tez sie posypaly.

Ja dzis skonczylam sprzatac pokoj corki. Zebralam troche rzeczy do wyrzucenia, ale niewiele bo boje sie, ze sie zczai. Natomiast juz jej zapowiedziałam, że przegląd jest konieczny i część zabawek musi oddac bo juz sie nie mieszczą.
    Uruchomili nam też dziś rekuperację i ogrzewanie podłogowe a jutro przychodzi stolarz zamontować meble w łazienkach

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ