Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩🦰 - Grudzień 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Siesiepy, tak z ciekawości zapytam - bierzesz w dniach płodnych ACC Optima 2x1? A to nie jest przeznaczone na przypadek męski w kontekście aglutacji? Na co to pomaga kobietom? 🤔 Nie słyszałam o tym i jestem ciekawa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 14:37
Olo323 lubi tę wiadomość
12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Syla30 wrote:Dużo 😃ja też połowę z tych biorę ale jak patrzę z boku to ci co nie biorą łatwiej zachodzą albo ok z ciążami niż ci co walczą , suplementują się itp 😅 albo diety 😅
Dodatkowo acard, heparyna to jest właśnie po to, aby ograniczyć możliwość poronienia do minimum, jeśli załapię, zwłaszcza że już raz straciłam bliźniaki. Bo nie po to walczę aby ryzykować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 15:20
Saule, Olo323 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 49%
🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Chochlik12 wrote:Siesiepy, tak z ciekawości zapytam - bierzesz w dniach płodnych ACC Optima 2x1? A to nie jest przeznaczone na przypadek męski w kontekście aglutacji? Na co to pomaga kobietom? 🤔 Nie słyszałam o tym i jestem ciekawa
Chochlik12, Siasi, Olo323 lubią tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?" -
siesiepy wrote:To jest to samo co NAC, ale mi się wygodniej pije - dodatkowo się nawadniam. To rozrzedza śluz u kobiet, jako, że ja miałam problem na stymulacji z płodnym całkowicie, to zaproponowali ACC. W cyklu z ACC faktycznie coś wodnistego było i w tym cyklu kiedy to wdrożyłam zaszłam, więc teraz po prostu dalej to stosuję - mój mózg uznał, że to może dzięki temu zaskoczyło. :p
Ooo, serio to to samo co NAC? Toś mnie zszokowała 😱
Człowiek całe życie się uczy 😆12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉
👧🏻 28, PCO
👦🏼 26, ⚠️💦
✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
✖️morfologia: 2%,
✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
✖️HBA: 43% (HBA)
🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Syla30 wrote:Bierzecie jakieś suple przed staraniami ? Bo ja tak ☺️
Chłop folian, probiotyk, magnez, cynk, D3, omega. Także można powiedzieć, podstawy.Olo323 lubi tę wiadomość
-
Katarena wrote:Generalnie chyba zależy od podejścia ginekologa 🤷♀️ w pierwszej ciąży przy pierwszej becie miałam coś koło 15 chyba, dziewczyny tu na forum sugerowały że trzeba by podbić, a jak dzwoniłam do gina umówić się na wizytę, wspomniałam przy okazji o tym progu to mnie zrypał po co wogóle badałam, że skoro nie ma plamień to jest dla mnie wystarczający i za kasę za badanie mogłam sobie lepiej czekoladę kupić 😂 potem już nie sprawdzałam, ostatecznie brałam dupka 2 razy ale to ze względu na powracające zapalenie i związane z nim plamienie 😉
w 1 ciąży nie badałam ani raz nawet. No on też przy mojej 1 becie teraz mówił, że nie będzie nic dawać, za wczesna ciąża i będziemy obserwować. Więc czekamy dalej
2 cs 11/24 cb 💔
01.2025 3cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez -
siesiepy wrote:Ja mam PCOS i długie cykle, które często są bezowulacyjne. Bez stymulacj i wsparcia leków oraz supli nie będę miała nawet owulacji, więc szans na ciąże będzie równe 0. Dodatkowo już dostosowuję suplementy pod stricte jakość komórek jajowych, żeby wyhodować dobrej jakości jajeczka na in vitro, które ładnie się zapłodnią. Stąd koenzym, melatonina, cynk i selen, NAC, l-karnityna, maca.
Odnośnie hodowli ładnych jajek gdzieś kiedyś mi się przewinęło aby stosować koenzym ale ten w aktywnej formie- ubichinol, 400 mg na dobę 200-200-0Starania o pierwsze dziecko od 07.2019
11/2019 poronienie 8tc
01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
Córeczka 29/01/2022
Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.
Starania o drugie dziecko
07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X -
My z mężem stosujemy cala mase witamin
Ja
Leki: Euthyrox 100, glucophage 3x700, encorton 2x 5mg, lametta, clo, ovittelle, accofil, acard 150
Suple: alpha lipiec, witamina b, witamina b-50, witamina D, selen, koenzym q10, witamina E, DHA, NAC, cynk, lkarnityna, magnez, witamina c1000, kwas foliowy, fertistim
Mąż
Witamina E, witamina D, witamina b-12, koenzym 200mg, DHA, selen, lkarnityna, larginina, cynk, maca, lglutation, kwas foliowy, magnez, witamina c1000, nac do tego Sok pomidorowy i olej z czarnuszki
Ogrom wszystkiego...Olo323 lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze dziecko od 07.2019
11/2019 poronienie 8tc
01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
Córeczka 29/01/2022
Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.
Starania o drugie dziecko
07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X -
Bez supli i leków "łatwiej zachodzą" osoby które żadnych problemów nie mają, a takich niestety obecnie coraz mniej. Rośnie też świadomość odpowiedniego przygotowania organizmu do ciąży zarówno kobiety jak i mężczyzny. Dodatkowo to że ktoś suplementów nie przyjmuje i łatwo zachodzi wcale nie znaczy że w przyszłości nie będzie się mierzył z problemami. Ciąża to ogromne obciążenie dla organizmu i wszelkie niedobory w tym okresie mogą skutkować schorzeniami nie tylko w trakcie ale też po jej zakończeniu. Co więcej nie tylko u kobiety, ale u dziecka też. Sama jestem takim przykładem - moja mama była niedożywiona w ciąży i tak się borykam z różnymi objawami całe życie. Więc triggerują mnie takie stwierdzenia że ci co się nie przejmują to nie mają problemów.
PaulinKA, siesiepy, Slava, Siasi, izzou97, Annette, Nadziejka@, Loraa, DreamBee, Jadzia19, dailydamn, Darka101, Olo323, Deyansu lubią tę wiadomość
👫 29 & 30
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
- pojedynczy żylak powrózka II st.
- Pentohexal + wór supli
Badania I etapu ✅
MUCHa, biocenoza - czysto ✅
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania
📆 plan na styczeń:
▪️Drożność jajowodów
▪️Powtórka badań endo
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez -
Syla30 wrote:Hejka dziewczyny 🙋♀️
Ale dużo napisane od rana wow😅
Czy któraś jest przeziębiona i się stara lub starała kiedyś ? Dopadł mnie lekki katar i ból gardła . Przewidywana owulka 8 grudnia ALE wlansie nie wiem czy mi przejdzie 😅gorączki nie mam ok się nawet czuję jak normalny zdrowy dzień oprócz zawalonego nosa i gardła 🫠
Moja siostra zaszla akurat Jak byla chora 😅
Suzie tule aha biel u mnie dzisiaj to samo, niepotrzebnie zmarnowalam test bo w pracy zaczal sie okres rozkrecac. Wiec zaczynamy 4cs. Zaczely mi sie rozjezdzac cykle ostatnie 3 to 28,30 a teraz 25 dni. Z jednej strony dobrze bo szybciej przyjdzie owulka z drugiej strony zastanawiam sie czy wszystko ok.Saule lubi tę wiadomość
-
Nadziejka@ wrote:Też mam to przeklęte Pcos, w jaki sposób i jakimi lekami byłaś stymulowana?
Odnośnie hodowli ładnych jajek gdzieś kiedyś mi się przewinęło aby stosować koenzym ale ten w aktywnej formie- ubichinol, 400 mg na dobę 200-200-0
U mnie najpierw wdrożono inozytol i NAC 3-5
7dc 1800mg. Nic to nie dało. Potem dołączono metformine 2x1000 i przez 3 miesiące dodatkowo luteina brana od 16dc po prostu, jako "twarda regulacja cyklu". Co mi szkodziło, poprzedni cykl trwał 90 dni i był bezowulacyjny, kończyłam i tak luteiną. Dało to tyle, że miałam... 1/2 cykli owulacyjnych, czyli suma sumarum nie miałam cykli po ponad 60 dni, tylko jeden miałam bez owulacji a drugi z owulacją (bezowulacyjne kończyłam luteiną). Więc w sumie wyszło podobnie.
Finalnie jak wygoiłam się po elektrokonizacji szyjki macicy, dostałam lamettę, ovitrelle i luteinę po owulacji. lametta najpierw 5-9dc 1 tabletka, ale zowulowałam podczas brania lametty na oko w 7-8dc (po bezowulacyjnym cyklu lubią być takie owulacje szybsze), więc od razu uznano, że nie ryzykujemy, zmienili mi branie na 3-7dc 2x1.
Próbowałam też brać duże dawki chromu przez ok 3msc, bo wyczytałam, że są jakieś początkowe badania, że to może wspomagać owulację przy PCOS i po prosu regulować cykl, ale mi się nie sprawdziło zupełnie, a na apetyt też nie podziałało. Analogiczne 2g omega3 forte, więc zeszłam spowrotem do 1g.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 15:21
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?" -
Katarena wrote:Generalnie chyba zależy od podejścia ginekologa 🤷♀️ w pierwszej ciąży przy pierwszej becie miałam coś koło 15 chyba, dziewczyny tu na forum sugerowały że trzeba by podbić, a jak dzwoniłam do gina umówić się na wizytę, wspomniałam przy okazji o tym progu to mnie zrypał po co wogóle badałam, że skoro nie ma plamień to jest dla mnie wystarczający i za kasę za badanie mogłam sobie lepiej czekoladę kupić 😂 potem już nie sprawdzałam, ostatecznie brałam dupka 2 razy ale to ze względu na powracające zapalenie i związane z nim plamienie 😉
Czyli wedlug tego lekarza jak nie ma plamien to jest super nie trzeba sprawdzac, tylko ze jak ja dostalam plamienia to sie okazalo ze jest juz za pozno. Lekarka nie kazala mi robic zadnych badan, a ja w tamtym okresie przy pierwszej ciazy nie bylam swiadoma co i kiedy trzeba zbadac.
Pozniej trafilam na cudnego ginekologa, ktory wytlumaczyl mi na chlopski rozum, ze mam na tyle wysoki progesteron ktory pozwala mi zajsc w ciaze, jednak nie na tyle zeby ta ciaze utrzymac.
W kolejnej ciazy gdy tylko wyszly dwie kreski, od razu bralam luteine i duphaston i na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo.
Wlasnie, a wystarczylo w pierwszej zrobic jedno glupie badanie i byc moze nie byloby tego wszystkiego co bylo pozniej 😓34 👩 39 🧑
11.2017 💔
03.2019 🩷 (40+2)
Starania o rodzeństwo od 09.2024 -
Ja suplementuje się od ok 5 lat. Zaczęłam jak ciąży nie planowałam. Bez tego ciągle anemie, słabe wyniki morfologii. Z suplementacją żyje mi się łatwiej i dużo lepiej się czuję. Dla mnie to duży plus starań, że dobrałam dużo lepsze suple i mam wrażenie, że dzięki nim nie mam problemów żołądkowych z którymi zmagałam się lata.
Dla mnie dbanie o ciało, wagę, siebie, o dobrą suplementację to podstawa życia. Wiadomo, że podciągamy to z mężem też pod starania, ale robimy to przede wszystkim dla dobrego samopoczucia i mam nadzieje, że na starość będzie nam łatwiej. Ogólnie dla mnie dbanie o siebie to nie tylko ładne ubrania, makijaż i paznokcie. To chociażby dbanie o zdrowie od wewnątrz 🙂siesiepy, AnMiPe, cysterka95, Slava, Irynka, Nadziejka@, DreamBee, dailydamn, Olo323, Deyansu lubią tę wiadomość
🧩 8cs
🩸5.01
⏸️x0
✅ 13.01 wizyta gin
✅ szczęśliwa żona
💊 suplementacja: foliany, centrum complex, b6+b12, C1000, D4000, magnez, A+K, fertistim.
✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
⚠️ "W życiu nigdy nie jest za późno na trzy rzeczy: miłość, naukę i spełnianie marzeń" -
Dziewczyny - wciskając się w rozmowę o suplach - pomóżcie. Czy jest któraś z Was z Poznania i ma do polecenia ginekologa i endokrynologa? Mam już trochę dość ślepych poszukiwań. Później robię masę badań odpłatnie a dowiaduje się, że insulina 18 to ok. Dopiero wy mnie sprowadziłyście na ziemię.
Jeśli któraś zna jakiegoś dietetyka klinicznego to też super by było dostać polecajkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 15:28
🤶 28l. 🎅34 l.
❤️🔥 8 cs
💠IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm]
💊Fertisim, omega3, wit.D
21.12 (2 dc)
💠Żelazo 88 µg/dL Ferrytyna 36 ng/mL
💠Glukoza 91 mg/dL Insulina 22,0 µU/mL
💠Prolaktyna 12,50 ng/mL
💠TSH < 0,005 µlU/mL
💠Estradiol 34 pg/mL
💠FSH 4,1 mIU/mL
💠LH 3,61 mIU/mL
💠Progesteron 0,146 ng/mL
💠Testosteron ↑ 0,55 ng/mL -
PaulinKA wrote:Ja staram się prosić żeby na fv było napisane- konsultacja ginekologiczna a nie np wizyta plodnosciowa czy monitoring.
Mój pakiet zwraca po prostu 70% kosztów, max 500 zł w kwartale za Konsultacje i wizyty nie wymagające skierowania. Czyli za konsultacje zwrócą, a za usg- już nie 😄 warto doczytać!
To muszę zerknąć, bo na pewno też mam jakąś kwotę w Luxmedzie. Dziękuję za informację 😀PaulinKA lubi tę wiadomość
12.2024 - cb (2cs)
03.01.2025 ⏸️
04.01.2025 beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml -
Dziewczyny co biorą worki supli (btw niedługo pewnie do Was dołączę), powiedzcie proszę czy Wasi lekarze Wam to zalecali i czy o tym wiedzą?
Pytam, bo NIGDY żadna lekarka / lekarz nie doradzała mi czegokolwiek innego niż WitD,B12, kwas foliowy.
Jak wspominam o mleczku pszczelim, to się każdy lekarz na mnie patrzy z politowaniem jakbym jakieś ludowe metody stosowała.
Jak się podpytywałam, na przykład o NAC, to lekarka mi powiedziała, że no teoretycznie są badania prowadzone, ale nie ma jednoznacznej opinii i nie wiadomo w ogóle czy dawki nawet koło 1800 mają faktyczne działanie propłodnościowe i że w sumie to "less is more" i można sobie też równie dobrze zaszkodzić. Tłumaczyła mi, że jest zbyt wiele czynników, które mogą zafałszować wynik i mi przywołała przykład, że są prace nad tym, że NAC podbija działanie klomifenu ale to też są bardzo małe liczby i to, że pomaga przy stymulacji klomifenem, nie znaczy, że zadziała solo. Dodatkowo powiedziała, że nie ma badan na to, jakie skutki uboczne są przy przedłużonym braniu NAC, bo wszystkie opisane przy lekach dotyczą krótkiego czasu przyjmowania.
Także wiecie, nie przyznałam się że piłam NAC, bo po co mi gadanie, w krwi to nie wyjdzie, a się nie nasłucham. Ale dała mi do myślenia i odstawiłam po stymulacji. Także ciekawa jestem co Wasi lekarze mówią na ten temat.Ona 34l: AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4H/5G hetero ❌
On 34l: morfo 2-4 ❌
Starania od 04.2024, 2xCB
10cs 🤞
🔜 Laparoskopia?
🔜 IVF 2025 Marzec -
Slava wrote:Dziewczyny co biorą worki supli (btw niedługo pewnie do Was dołączę), powiedzcie proszę czy Wasi lekarze Wam to zalecali i czy o tym wiedzą?
Pytam, bo NIGDY żadna lekarka / lekarz nie doradzała mi czegokolwiek innego niż WitD,B12, kwas foliowy.
Jak wspominam o mleczku pszczelim, to się każdy lekarz na mnie patrzy z politowaniem jakbym jakieś ludowe metody stosowała.
Jak się podpytywałam, na przykład o NAC, to lekarka mi powiedziała, że no teoretycznie są badania prowadzone, ale nie ma jednoznacznej opinii i nie wiadomo w ogóle czy dawki nawet koło 1800 mają faktyczne działanie propłodnościowe i że w sumie to "less is more" i można sobie też równie dobrze zaszkodzić. Tłumaczyła mi, że jest zbyt wiele czynników, które mogą zafałszować wynik i mi przywołała przykład, że są prace nad tym, że NAC podbija działanie klomifenu ale to też są bardzo małe liczby i to, że pomaga przy stymulacji klomifenem, nie znaczy, że zadziała solo. Dodatkowo powiedziała, że nie ma badan na to, jakie skutki uboczne są przy przedłużonym braniu NAC, bo wszystkie opisane przy lekach dotyczą krótkiego czasu przyjmowania.
Także wiecie, nie przyznałam się że piłam NAC, bo po co mi gadanie, w krwi to nie wyjdzie, a się nie nasłucham. Ale dała mi do myślenia i odstawiłam po stymulacji. Także ciekawa jestem co Wasi lekarze mówią na ten temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 15:39
Nadziejka@, Slava, kitka_, Olo323 lubią tę wiadomość
♀️29
mała tarczyca;
♂️ 33
◾HBA 49%
What I was made for
What was I made for?" -
Ja biorę chyba to co większość z Was wymieniała, a z racji problemów z tarczycą to suplementuję jeszcze JOD.
DHEA, któreokazało się za niskie, B12 pozwoliło mi fajnie zbić homocysteinę.
Na śluz biorę Pectodrill w dniach płodnych, ale jestem gotowa wspomóc się też ACC. W ubiegłym miesiącu lekarz zalecił mi też chwilę przed owulacją wziąć Duomox (antybiotyk) by jeszcze bardziej rozrzedzić wydzielinę- faktycznie było jej trochę więcej, no ale nie chciałabym co miesiąc brać antybiotyku!
Łykam wapno bo z uwagi na hashimoto zalecono mi odstawienie nabiału. Zioła Ojca sroki to wiecie same dobrze na co są
Piję też pyłek pszczeli i zaczęłam robić koktaje nednerczowe i ogólem ogrzewać te okolice malym termoforkiem. Jako naturalane suple wcinam też marchewkę na usunięcie estrogenu + siemię lniane, dużo owoców warzyw i 'dobrego' odżywczego jedzenia.
Jakby mi ktos powiedział ze wysmarowanie się łajnem da oczekiwany efekt, to pewnie też bym to zrobiła także nie jestem może najlepszym przykładem bo chwytam się wszystkiego co mowi doktor, internet, i inne dostępne źrodła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2024, 15:41
AnMiPe, karczoch321, Loraa, Migotka96, Jadzia19, Olo323, Deyansu lubią tę wiadomość
♀️&♂️ 29; Starania od 1.2024
👱♀️:LUF, problemy z tarczycą, hashimoto, endometrioza?, torbiel, która nie chce zniknąć
Lekarstwa: Novothyral, Dostinex, Utrogestan, Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
🧑: przebadany, ✅
⏳styczeń- kwalifikacja do HSG/luty- HSG
⏳styczeń- Lametta, 2x 3-5dc +Ovitrelle? ; Utrogestan