Forum Starając się - ogólne niedoczynnosc tarczycy/hasimoto a starania o dziecko
Odpowiedz

niedoczynnosc tarczycy/hasimoto a starania o dziecko

Oceń ten wątek:
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4431 3199

    Wysłany: 20 października 2014, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam od 50, bo mam przeciwANTY-TPO 600. Nadal jestem na 50 od czerwca. Ja jeżdżę do lekarza 75 km od mojej miejscowosci i dlatego zawsze dostaję leki na 3 miesiące.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 07:32

    wnidio4pt1tnqdku.png


    ckaiugpjxljmhco2.png
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 20 października 2014, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slicznie ide na letrox na euthyroxie porazka ;/

    niby to samo .. ale u mnie letrox zbil tsh z 5,14 na 1,84 w ciagu 2 miesiecy .. - teraz od roku utrzymuje sie w tych granicach nigdy nie przekracza 2 waga spadla mi o 25 mam wiecej energii i ogolnie lepiej sie czuje

    na euthyroxie .. TSH skakało jak chcialo .. przez 4 lat a. ;/ puchlam, i tylam az dobilam do 100 kg ;/ mimo iz systematycznie ciwczylam chodzilam na basen ;/ bylam ciagle spiaca ,

    mi letrox zbil ladnie TSH najmniejsza dawka z mozliwych bo biore 25
    czyli polowe tabl na dzien .. bo sa tylko 50 :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • truskavvkowa Przyjaciółka
    Postów: 121 47

    Wysłany: 20 października 2014, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania84, też tak miałam na euthyroxie, i to dawkę różną miałam, a jak dostałam letrox to w ciągu miesiąca z ponad 4 na 0,2 spadło. Wiem, że za dużo, dlatego i dawkę letroxu zmieniłam, teraz mam nadzieję, że będzie lepiej.

    Ania_84 lubi tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31307

    Wysłany: 20 października 2014, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letrox jest bardziej czysty.. w euthyroxie jest wiecej ..dodatkow moze to dlatego

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1514 819

    Wysłany: 20 października 2014, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam niedoczynność tarczycy i hiperprolaktylemie.
    Niedawno dopiero wykryta. Dostałam euthyrox 25 i bromka.
    Kontrola za jakieś 3 tygodnie.

    Ale jestem dobrej myśli :-)

    Mój Aniołek (*) 20.03.2021
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 października 2014, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi zalezy wlasnie na tym aby waga zaczeła leciec:( jak lekarzowi zasugerowac aby przepisal letrox?


    utworzyłam grupe na facebook jesli ktoras była by chetna to na priv podam link:)

  • Drzwiona Autorytet
    Postów: 464 386

    Wysłany: 20 października 2014, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam i ja laseczki :)
    ja nie jestem dobrym pocieszajacym przykladem, ale mam kolezanke z hashi , ktora lada chwila rodzi juz drugie dziecko wiec nadzieja jest :)
    Nie chce straszyc, ale przy jednej chorobie autoimmunologicznej czesto jest i druga. Mi wyszyl dodatkowo przeciwciala ana2 i teraz przy ciazy mam brac encorton, clexane i acard.
    Ta znajoma z hashi w ciazy , nie badala w ogole innych przeciwcial, ani nie bierze zadnych lekow oprocz eutyroxu wiec jednak da sie :D
    trzymam za nas kciuki <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 17:11

    25.09.2015 urodził się mój ukochany Dawid <3
    <3 mój Aniołek 15.02.2014 r. (8tc)
    <3 mój Aniołek 01.06.2014 r. (6tc)
    Św. Dominiku czuwaj nad nami...
  • Drzwiona Autorytet
    Postów: 464 386

    Wysłany: 20 października 2014, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sama biore teraz eutyrox, bromergon i acard

    25.09.2015 urodził się mój ukochany Dawid <3
    <3 mój Aniołek 15.02.2014 r. (8tc)
    <3 mój Aniołek 01.06.2014 r. (6tc)
    Św. Dominiku czuwaj nad nami...
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4431 3199

    Wysłany: 20 października 2014, 17:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po euthyroxie się dobrze czuję, ale przytyłam jakieś 5-6 kg od czerwca.

    wnidio4pt1tnqdku.png


    ckaiugpjxljmhco2.png
  • Tysia85 Autorytet
    Postów: 356 321

    Wysłany: 20 października 2014, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć,
    ja również z niedoczynnością i hashimoto, do tego hiperprolaktynemia czynnościowa. Przyjmuję euthyrox 50 i bromergon. kolejna wizyta 13 listopada. Leki dostaję jeśli poproszę "na zapas", mam tez opcję w luxmedzie zamówienia recepty i wtedy przez neta mogę zamówić i potem tylko odebrać w recepcji.
    Staramy się 8 cykli, niedoczynność "wyszła" mi po pierwszej ciązy...
    Przed pierwszą ciążą brałam bromergon, udało się w 4 cyklu, a teraz walczymy....

    hmm a co do wagi.. mniej więcej stała, ciut więcej niż przed pierwszą ciążą, ale jako tako się trzyma ( +/- 2 kg w zależności od fazy cyklu)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 17:55

    8 cykli starań, udało się <3
    Wizyta u gin 23.03.2015
    34bw90bvfmmwfa1a.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 października 2014, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ Drzwiona

    A napisz czy ANA1 miałaś też dodatnie? Bo ja robiłam ANA i wyszły negatywne więc ANA2 ani 3 już nie robiłam. A może powinnam?? Jak to jest z tymi przeciwciałami?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 października 2014, 22:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja ;) Hashimoto+niedoczynność+prolaktyna

    O Hashi dowiedziałam się na przełomie styczeń/luty 2014
    Opiszę wszystko po kolei, może komuś się kiedyś przyda ;)

    11-10-2013
    Przeciwciała ANA dodatnie, miano 1:100 obraz świecenia ziarnisty
    ANA3-obecny Antygen PCNA dodatni na 18/90(+)

    23-01-2014
    Przeciwciała antyTPO >600 norma 0-34

    03-03-2014
    (TSH 4,25 ulU/l) norma 0,27-4,20
    (FT3 3,24 pg/ml) norma 2,0-4,4
    (FT4 1,24 ng/dl) eutyroza 0,93-1,7 hipotyreoza <0,93 hipertyreoza >1,7

    Od 15 marca 2014 Euthyrox25

    01-04-2014 TSH 2,56 ulU/l
    11-04-2014 TSH 1,88 ulU/l
    29-05-2014 TSH 2,25 ulU/l

    Od 1 czerwca zwiększenie dawki Euthyrox33,5

    10-07-2014 TSH 2,41 ulU/l
    10-07-2014 Prolaktyna 33,57 ng/ml

    od 12 lipca zwiększenie dawki Euthyrox50
    od 25 lipca wprowadzenie bromergonu 0,5x1, tydzień później zwiększona dawka 1x1

    25-08-2014 TSH 0,987 mlU/l

    04-09-2014 Prolaktyna9,42 ng/ml norma 4,79-23,3

    19-09-2014 TSH 1,42 ulU/l norma 0,27-4,20
    19-09-2014 Prolaktyna7,63 ng/ml norma 4,79-23,3

    20-10-2014 1,71 ulU/l norma 0,27-4,20
    20-10-2014 13,2 ng/ml norma 4,79-23,3

    Dalej jestem na dawce Euthyrox50, prolaktyna ciut urosła, ponieważ jestem od 2 tygodni na dawce bromergonu 0,5x1 i będę wracała na dawkę 1x1

    Ciąży póki co brak, mimo dobrze ustawionych hormonów. Więc raczej dobrym przykładem nie jestem :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2014, 12:13

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2014, 06:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Carmen :) fajnie Cię tu widzieć :) dalej chodzisz do gawrysia?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2014, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Hej Carmen :) fajnie Cię tu widzieć :) dalej chodzisz do gawrysia?

    Tak kochana Dr Gawryś dalej jest moim lekarzem ;)i z całego serca go polecam ;)

    Ania1986 czemu nie robiłaś antyTPO?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2014, 12:27

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2014, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej i ja jestem z Hashi wykrytym przypadkiem po pierwszym dziecku. Co jakiś czas badałam poziom TSH i zaprzestałam brania leków. Nietety prawdopodobnie z tej własnie głupoty straciłam groszka w 5 tc. Teraz dostałam skierowanie na kompleksowe badanie hormonów tarczycy. Póki co biorę Euthyrox 25.
    Pozdrawiam

  • amelia04072006 Autorytet
    Postów: 13507 8224

    Wysłany: 21 października 2014, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam.
    ja wedlug testow ciazowych jestem od dwoch dni w ciazy. wynik tsh to 1,042.
    moj endo mowi ze wynik ma byc maksymalnie do 1,5 dla tych ktorzy maja problemy z tarczyca. mam hashi i nabyłam je po porodzie z pierwszym dzieckiem. mam osunięte prawie cale wole.
    biore letrox a przedtem eutyrox. po nim zle sie czulam i sama zmienilam na letrox. okazalo sie ze jest zdecydowanie lepiej. jak powiedziec lekarzowi? ja sie nie pytalam- poprosilam o zmiane i powiedzialam ze jest dla mnie lepsze. tyle. lekarz rodzinny wypisze recepte tyle tylko, ze nie bedzie znizki.
    pozdrawiam :)

    zus1znh.png

    iv09krhm2hgmouw3.png

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1514 819

    Wysłany: 21 października 2014, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co jaki czas robicie badania krwi?
    Ja byłam teraz 1.10 na wizycie i kazał mi przyjść za 5 tygodni od tej daty.

    Mój Aniołek (*) 20.03.2021
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2014, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelia04072006 wrote:
    witam.
    ja wedlug testow ciazowych jestem od dwoch dni w ciazy. wynik tsh to 1,042.
    moj endo mowi ze wynik ma byc maksymalnie do 1,5 dla tych ktorzy maja problemy z tarczyca. mam hashi i nabyłam je po porodzie z pierwszym dzieckiem. mam osunięte prawie cale wole.
    biore letrox a przedtem eutyrox. po nim zle sie czulam i sama zmienilam na letrox. okazalo sie ze jest zdecydowanie lepiej. jak powiedziec lekarzowi? ja sie nie pytalam- poprosilam o zmiane i powiedzialam ze jest dla mnie lepsze. tyle. lekarz rodzinny wypisze recepte tyle tylko, ze nie bedzie znizki.
    pozdrawiam :)

    Kochana po chichu gratuluje ;) <3

    edit: kochana widziałam że donga brałaś, ja właśnie zaczęłam w tym cyklu, mam nadzieje że u mnie coś ruszy ;) ile cykli się staraliście przy Hashi?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2014, 16:58

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 października 2014, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy91 wrote:
    Co jaki czas robicie badania krwi?
    Ja byłam teraz 1.10 na wizycie i kazał mi przyjść za 5 tygodni od tej daty.

    Ja robię co 4-6 tygodni
    Jak mam wprowadzoną nową dawkę to po 6 tygodniach od pierwszego dnia jej przyjęcia, a później chodzę tak co 4 tygodnie ;)

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1514 819

    Wysłany: 21 października 2014, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to pójdę po wypłacie w listopadzie :-)

    Mój Aniołek (*) 20.03.2021
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego