Forum Starając się - ogólne niedoczynnosc tarczycy/hasimoto a starania o dziecko
Odpowiedz

niedoczynnosc tarczycy/hasimoto a starania o dziecko

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 08:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Dziewczyny, mam pytanie. Czy badając tarczyce (TSH, ft3,ft4, antyTG i antyTPO) trzeba być na czczo? Wie ktoś coś? :)

  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 23 października 2014, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie babaeczka powiedziała, że nie trzeba, ale na każde badania lepiej być na czczo, bo wiarygodniej wychodzą. Dziewczyny czy pomożecie mi zinterpretować wyniki? FT4 14,28 (normy 12-22), anty TPO <5 norma (<34), anty TG 65,16 (normy <115)

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 08:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej być na czczo
    Tygrys. Te badania są dobre, a jakie miałaś tsh? Zrób jednak jeszcze usg tarczycy bo jest taka ewentualnosc że anty tpo tg jest ok a w obrazie tarczycy wychodzi hasi

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 08:50

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buziulka wrote:
    Hejka :)
    Dziewczyny, mam pytanie. Czy badając tarczyce (TSH, ft3,ft4, antyTG i antyTPO) trzeba być na czczo? Wie ktoś coś? :)

    Najlepiej zrobić na czczo ;)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 11:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Mnie babaeczka powiedziała, że nie trzeba, ale na każde badania lepiej być na czczo, bo wiarygodniej wychodzą. Dziewczyny czy pomożecie mi zinterpretować wyniki? FT4 14,28 (normy 12-22), anty TPO <5 norma (<34), anty TG 65,16 (normy <115)

    Badania wydają się być okey, tylko brakuje mi tsh ;)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy91 wrote:
    Zdecydowanie za długo. Ogólnie to mierze juz ponad rok ale tak bardziej się w to zaglebilam z mężem jakieś 6-7 miesięcy temu :-)

    No to długo już, mi właśnie leci już 17 miesięcy od początku starań, z tym że miałam przerwę na dwie ciąże, no i badania i leczenie, na nowo zaczęliśmy starania w marcu i leci mi właśnie 7 cykl starań ;/

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 października 2014, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z Was przyjmuje metformine? Jak godzicie przyjmowanie metki i euthyroxu?

  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 23 października 2014, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, bo tsh dostałam dzisiaj, spadło mi w 2 miesiące z 4,30 do 1,95 :) rewelacji nie ma, ale przecież już ze 3 tygodnie temu odstawiłam euthyrox. Chyba nie mam hashimoto co?

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Biedroneczka83 Autorytet
    Postów: 7701 5268

    Wysłany: 23 października 2014, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys a jaką dawke euthyroxu bralaś???

    j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

  • monaaa85 Autorytet
    Postów: 251 356

    Wysłany: 23 października 2014, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem niezdiagnozowana lekarsko jeszcze...
    TSH 1,87 (0,270-4,200)
    FT3 3,27 (2-4,4)
    FT4 1,20 (0,93-1,7)
    anty-TPO <5 (0-34)
    To wyniki z ubiegłego cyklu.. Ktoś ma jakieś sugestie? ..bo mi się wydaje że zły stosunek FT3 do FT4.

    1usacwa1uvvludfr.png
  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 23 października 2014, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka83 najniższą- 25.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 17:08

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1938 1291

    Wysłany: 23 października 2014, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen.92 wrote:
    No to długo już, mi właśnie leci już 17 miesięcy od początku starań, z tym że miałam przerwę na dwie ciąże, no i badania i leczenie, na nowo zaczęliśmy starania w marcu i leci mi właśnie 7 cykl starań ;/
    Ale trzeba być dobrej myśli :-)

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2014, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa85 wrote:
    Ja jestem niezdiagnozowana lekarsko jeszcze...
    TSH 1,87 (0,270-4,200)
    FT3 3,27 (2-4,4)
    FT4 1,20 (0,93-1,7)
    anty-TPO <5 (0-34)
    To wyniki z ubiegłego cyklu.. Ktoś ma jakieś sugestie? ..bo mi się wydaje że zły stosunek FT3 do FT4.

    Stosunek FT3 i FT4 powinien być mniej więcej na tym samym poziomie, u Ciebie nie ma tragedii, tym bardziej że TSH masz w normie, no i nie masz przeciwciał anty-TPO powyżej normy, dla zakończenia sprawy związanej z tarczycą zrobiłabym USG, aby mieć pewność że z tarczycą wszystko okey ;)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2014, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy91 wrote:
    Ale trzeba być dobrej myśli :-)

    Dokładnie i wierzyć że się uda, a przede wszystkim cieszyć się seksem, a nie traktować siebie jak krowę do zapłodnienia, a męża jak dawcę nasienia ;) wbrew pozorom oni też mają uczucia ;p

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2014, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Biedroneczka83 najniższą- 25.

    No to kochana ładnie Ci spadło TSH ;)

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1938 1291

    Wysłany: 24 października 2014, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen.92 wrote:
    Dokładnie i wierzyć że się uda, a przede wszystkim cieszyć się seksem, a nie traktować siebie jak krowę do zapłodnienia, a męża jak dawcę nasienia ;) wbrew pozorom oni też mają uczucia ;p
    Podpisuje się pod tym wszystkim co mam.:-) a najbardziej pod krowa :-D haha :-)

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1938 1291

    Wysłany: 24 października 2014, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Biedroneczka83 najniższą- 25.
    No to mam nadzieje ze u mnie też tak szybko spadnie :-)

    A znacie przypadki gdzie dziewczyny zachodziły w ciaze z wysokim tsh?

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 24 października 2014, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, nawet tu wielokrotnie dziewczyny o tym pisały, że zachodził, ale też kilka z nich poroniło. Lepiej nie kusić losu. Laski spadnie wam tak samo ładnie, zobaczcie przecież ja badania robiłam jakieś 3 tygodnie po odstawieniu euthyroxu :) Będzie dobrze :) Moja znajoma miała tsh 23 (!) i po dwóch miesiącach miała 2 z groszami :) Ale oczywiście na dawce 100.

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 października 2014, 23:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tygrys73 wrote:
    Tak, nawet tu wielokrotnie dziewczyny o tym pisały, że zachodził, ale też kilka z nich poroniło. Lepiej nie kusić losu. Laski spadnie wam tak samo ładnie, zobaczcie przecież ja badania robiłam jakieś 3 tygodnie po odstawieniu euthyroxu :) Będzie dobrze :) Moja znajoma miała tsh 23 (!) i po dwóch miesiącach miała 2 z groszami :) Ale oczywiście na dawce 100.

    Dokładnie ;) są przypadki że zachodziły dziewczyny w ciąże, ale dochodziło do poronień. Losu nie warto kusić, bo niestety nie leczona tarczyca, może powodować poważne wady rozwojowe u dzieciaczka w brzuchu. Lepiej pomęczyć się przez jakiś czas z Euthyroxem i zbić ładnie TSH do tej wartości zbliżonej do 1 ;)

    Ania1986 lubi tę wiadomość

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1938 1291

    Wysłany: 25 października 2014, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn chodziło mi o to czy wogole da się zajść w ciążę z wysokim tsh. :-) myślałam że szanse są zerowe

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego