Nowa na forum 🙂 - starania bez skutku
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia667 wrote:Dziękuję za odpowiedź,
Kurcze z tym tsh nie wiedziałam,
Jeśli chodzi o wiem to mamy po 33lata
Endokrynolog tak? Nie bylam nigdy tamStarania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
guzek na tarczycy -> zbijamy TSH (Euthyrox 25 mcg + jod)
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, olej z wiesiołka do owulacji
👨 36
Badania nasienia przed nami
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, sok pomidorowy -
Zosia667 wrote:Jeszcze nie daje mi spokoju ten śluz w kształcie takiej długiej ciagnącej się nitki tuż po owulacji (wyliczonej przez apke)
Czy to normalne?
Zdarza się, gdy pęka pęcherzyk z komórka jajową może dojść do takiego mikro-krwawienia. But still, apka nie wyznacza owulacji tylko ja szacuje na postawie zebranych danych od ciebie, statystyk innych kobiet, popularnych objawów okoloowulacyjnych itd. Tysiac razy poprawiałam już owulacje ręcznie, bo źle mi ją wyznaczała.Marzycielka94 lubi tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
Zosia667 wrote:Dziękuję Ci za odpowiedź ❤️
Właśnie rozmyślam czy nie umówić się teraz jakoś w terminie planowanej owulacji do lekarza, nie czekać do kolejnego cyklu na zasadzie może się uda, jak się nie uda to pójdziemy do lekarza dopiero.
Hamuje mnie to że nie minęło to pół roku tak jak mówił lekarzZosia667 lubi tę wiadomość
-
Namisa wrote:Zdarza się, gdy pęka pęcherzyk z komórka jajową może dojść do takiego mikro-krwawienia. But still, apka nie wyznacza owulacji tylko ja szacuje na postawie zebranych danych od ciebie, statystyk innych kobiet, popularnych objawów okoloowulacyjnych itd. Tysiac razy poprawiałam już owulacje ręcznie, bo źle mi ją wyznaczała.
Czy ja dobrze rozumiem ten śluz w kształcie nitki to mogło się pojawić w dzień owulacji?
Wg apki to był 3-ci dzień po owulacji.
Co do tego plamienia aplikacja podpowiadała że to może być dzień implementacji i może się pojawić wtedy krwawienie. Myślalam więc że może się udało dlatego zrobiłam przy okazji betę dzień po tym plamieniu.
Czy to plamienie to mogł być pęknięte jajeczko które nie zostało zapłodnione ?
Dużo pytań ale jestem początkująca w te klockiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 23:25
👸33 🧔 33
👩❤️👨 Rozpoczęcie starań od 10/2024
👩❤️👨💊 Composita mama/Pregna On, B Complex, Wit.C, Wit.D+K2, Cynk
👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Lekkie plamienia (brązowe na kilka dni przed spodziewaną miesiączką) które wcześniej traktowałam jako początek miesiączki)
👸 ✓USG ✓Morfologia ✓Mocz ❗TSH-2,730
👸 ✓estradiol ✓LH ✓FSH ✓prolaktyna ✓testosteron
👸 ✓FT3 ✓FT4 ✓antyTPO ✓antyTG
👸 💊Euthyrox, Jod, Miovelia NAC,Olej z wiesiołka (brak rezultatów)
👸 24.02 pęcherzyk 17mm | 28.02 potwierdzona owu | 🤞⏳
C.d.n.
👸🩺 03/25 progesteron, estradiol - 7/8dpo
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
👸🩺04/25 Endo: USG Tarczca+TSH
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
W marcu nareszcie widzę dwie kreski na teście ⏸️
Mniej dramatu, więcej brokatu🎊🎉 -
Zosia667 wrote:Czy ja dobrze rozumiem ten śluz w kształcie nitki to mogło się pojawić w dzień owulacji?
Wg apki to był 3-ci dzień po owulacji.
Co do tego plamienia aplikacja podpowiadała że to może być dzień implementacji i może się pojawić wtedy krwawienie. Myślalam więc że może się udało dlatego zrobiłam przy okazji betę dzień po tym plamieniu.
Czy to plamienie to mogł być pęknięte jajeczko które nie zostało zapłodnione ?
Dużo pytań ale jestem początkująca w te klocki
3 dzień po owulacji to za wczesnie na plamienie implantacyjnie, zapłodniona komórka jajowa przemieszcza się w tym czasie dopiero przez jajowod w kierunku macicy i dzieli ( o ile doszlo do zaplodnienia). Implantacja to najwczesniej tak od 6 dni po owulacji, u wiekszosci kobiet nawet kilka dni później. Pewnosci nie mozesz miec, dopoki sie nie obserwujesz dokladniej, ale z dużym prawdopodobieństwem typowalabym że to było krwawienie przy owulacji i to dopiero byl dobry czas na starania, a nie na robienie bety (skadinad nawet gdyby było to 3dpo to beta tak szybko jest totalnie bez sensu). Masz więc czarno na białym że apka nie ma prawa być nieomylna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 10:45
Namisa wrote:3 dzień po owulacji to za wczesnie na plamienie implantacyjnie, zapłodniona komórka jajowa przemieszcza się w tym czasie dopiero przez jajowod w kierunku macicy i dzieli ( o ile doszlo do zaplodnienia). Implantacja to najwczesniej tak od 6 dni po owulacji, u wiekszosci kobiet nawet kilka dni później. Pewnosci nie mozesz miec, dopoki sie nie obserwujesz dokladniej, ale z dużym prawdopodobieństwem typowalabym że to było krwawienie przy owulacji i to dopiero byl dobry czas na starania, a nie na robienie bety (skadinad nawet gdyby było to 3dpo to beta tak szybko jest totalnie bez sensu). Masz więc czarno na białym że apka nie ma prawa być nieomylna.
Kochana dziękuję za odpowiedź, czy jeśli masz chwilkę przeczytasz i odpowiedź jeszcze na to co zaraz napisze?
Jeszcze tak sprecyzuje dla jasności:
🙂 plamienie jak to nazwałam (taki śluz lekko podbarwiony na brąz) to było w 24dc, betę zrobiłam dzień później czyli 25dc czy przy moich 28 cyklach czy owulacją mogła być tak późno?
🙂 Ten dziwny śluz wyglądający jak długa nitka, taki żelowy to było wcześniej w 18dc - czy to mogła być właśnie owulacja? Dodam że w 16 i 17dc były zbliżenia i jednak nic z tego.
Wklejam zdjęcie tej "nitki" była też dłuższa
Planuje umówić się teraz w okolicy owulacji do ginekologa, tylko nie wiem teraz na który dzień cyklu się umówić, czy raczej przed planowaną owulacją (żeby siedzieć kiedy się starać), czy już po (żeby wiedzieć że była na pewno).
Zrobię też badania hormonalne zaraz na początku cyklu oraz tarczycę żeby mieć już jakiś konkret dla Pani doktor.
👸33 🧔 33
👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Lekkie plamienia (brązowe na kilka dni przed spodziewaną miesiączką) które wcześniej traktowałam jako początek miesiączki)
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Hmm, to od poczatku bo chyba zle zrozumialam. Myslalam ze chodzi ci o nitke zywej krwi w sluzie, takie mikrokrwawienie - wtedy z samego opisu brzmiałoby to faktycznie jako krwawienie owulacyjne. Jeśli w tym 24dc to było bardziej plamienie (śluz podbarwiony na brazowo) to raczej to nie bylo zwiazane z owulacją. Brązowe plamienie bardziej kojarzy mi sie z zluszczeniem endometrium, niedomaga ciałka żółtego itp. Bez obserwacji i badań to można tylko strzelać.
Ale co do samego pytania jak najbardziej owulacja może być tak późno, ja mam ją teraz około 25 dnia cyklu. Nie jest to najbardziej optymalny stan, fajnie jakby była trochę wcześniej - tak do 22dc. Ale to się zdarza, tyle ze wtedy zazwyczaj cykl wypadłby trochę dłuższy >35 dni, nie 28. Chyba że mamy do czynienia z ekstremalnie krótka faza lutealna ale to rzadkosc. Przeważnie od owulacji do okresu mija te minimum 10 dni.
Śluz wyglada dość płodnie- przezroczysty, pewnie mokry w odczuciu, rozciągliwy. Owulacja często występuje w ostatni dzień w którym obserwujesz śluz o takich cechach - wodnisty, blyszczacy, ciągnący się, przypominający białko jajka kurzego.
Podeszłabym do lekarza na podgląd przed planowana owulacją żeby lekarz ocenił wielkość pęcherzyka i oszacował kiedy się starać 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 13:55
Zosia667 lubi tę wiadomość
Jeżeli masz możliwość spróbuj pójść przynajmniej jeden miesiąc trzy razy na USG. Jak się zaczyna cykl w pierwszych dniach, żeby zobaczyć czy nie masz przetrwanych pęcherzyków. Potem w okolicach 11 dc y 16-20 dc.
Ja zawsze chodziłam tylko w pierwszej połowie cyklu przed owulacją i panie zawsze mi mówiły jaki piękny pęcherzyk. A okazało się że mam go cały czas - w fazie lutelanej i w czasie @. Po prostu pęcherzyki mi nie pękały i utrzymywały się po kilka cyklów. Jak to odkryłam. Wprowadziłam kilka zmian i zaczęły pękać i miałam potwierdzoną owulację.Zosia667 lubi tę wiadomość
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Co do Twojego wpisu — pięć miesięcy to jeszcze nie tak długo, ale jeśli czujesz, że chcecie poszerzyć diagnostykę, to śmiało działajcie! 😁
Nie widziałam, czy o tym pisałaś, ale warto również zacząć od podstawowego badania nasienia. Często kobieta jest diagnozowana na wszystkie możliwe sposoby, podczas gdy problemy z płodnością dotyczą w równym stopniu mężczyzn i kobiet. Nie można pomijać zdrowia partnera — być może tam tkwi rozwiązanie.
Jeśli masz ochotę dołączyć do grupy dziewczyn, które się wspierają podczas starań, zapraszamy na wątek miesięczny: „Luty, błagam, nie rób jaj i mi bobo w końcu daj!” 😊
PS. Co do nitki to może być też nasienie, które zostało w Tobie 😊. Zdarza mi się to czasem w dniach starań.
Zosia667, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔
🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
✅ Ilość:
było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
✅Koncentracja:
było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
✖️Ruchliwość:
było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
✖️HBA: 43%
Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Zaraz posprawdzam sobie terminy i badania,
nie wiem czy będę w stanie w jednym czasie pozwolić sobie na badania i jeszcze na kilka wizyt w celu zrobienia USG.
Ale póki co nie gdybam, szukam badań i terminów do lekarza a w międzyczasie czekam na okres, bo od tego kiedy się pojawi też wiele zależy.
Dużo też tutaj czytam, kupiłam olej z wiesiołka i będę stosowała od początku cyklu tylko nie wiem ile powinnam na początek brać, bo kupiłam w butelce i nie ma info jaka dawka jest choćby w jednej łyżce.
Zamówię też termometr do pomiarów temperatury.
Czy są jakieś pakiety medyczne z których warto skorzystać w tym czasie, gdy wiele badań i wizyt do wykonania, nie chce się jeszcze teraz zamartwiać o finanse, szukam rozwiązań. W pracy nie mamy opieki medycznej niestety ani u mnie ani u 🧔.
Słuchajcie jeszcze jedna sprawa, czy ja panikuję gdy w 5 cyklu nic?? Bo 🧔 mi dziś tak powiedział, że przeżywam że jakbym się miała zaraz rozpłakać jak o tym mówię, i że to wina stresu i że się spinamy niepotrzebnie. Pewnie ma trochę racji ale to TSH mnie zaniepokoiło, że piszecie że powinno być niższe. Poza tym ten podbarwiony na brązowo śluz.
Nie wiem też do końca od kiedy liczyć pierwszy dzień miesiączki, zazwyczaj pierwsze 2 dni to takie maleńskie brązowe nitki/skrzepy, potem 2 dni krew dość obficie, potem 2-3 dni takie aby aby. Czy za pierwszy dzień uznać ten gdy już widzę że coś tam się pojawia, czy dopiero jak będzie czerwono?
Ja jako etatowy zamartwiać i księgowy wolę mieć wszystko czarno na białym, ale też trochę się boję gdzie mnie to zaprowadzi.
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Chochlik12 wrote:Co do Twojego wpisu — pięć miesięcy to jeszcze nie tak długo, ale jeśli czujesz, że chcecie poszerzyć diagnostykę, to śmiało działajcie! 😁
Nie widziałam, czy o tym pisałaś, ale warto również zacząć od podstawowego badania nasienia. Często kobieta jest diagnozowana na wszystkie możliwe sposoby, podczas gdy problemy z płodnością dotyczą w równym stopniu mężczyzn i kobiet. Nie można pomijać zdrowia partnera — być może tam tkwi rozwiązanie.
Jeśli masz ochotę dołączyć do grupy dziewczyn, które się wspierają podczas starań, zapraszamy na wątek miesięczny: „Luty, błagam, nie rób jaj i mi bobo w końcu daj!” 😊
PS. Co do nitki to może być też nasienie, które zostało w Tobie 😊. Zdarza mi się to czasem w dniach starań.
Dołączyłam do grupy i właśnie się edukuję, stąd też pomysł na badania.
🧔 on jest sceptycznie nastawiony do badań, nie lubi, stresuje się że wyjdzie coś nie tak, więc zacznę od siebie wpierw 🧔 wczoraj przyznał się że wydaje mu się, że z nim coś nie tak
czyli jesteśmy siebie warci, każdy się obwinia że z nim cos nie tak
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Zosia667 wrote:Dołączyłam do grupy i właśnie się edukuję, stąd też pomysł na badania.
🧔 on jest sceptycznie nastawiony do badań, nie lubi, stresuje się że wyjdzie coś nie tak, więc zacznę od siebie wpierw 🧔 wczoraj przyznał się że wydaje mu się, że z nim coś nie tak
Wiesz czasami u mężczyzn to jest kwestia jakieś infekcji. Trzeba po prostu wziąć antybiotyk i tyle.✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Zosia667 wrote:Dołączyłam do grupy i właśnie się edukuję, stąd też pomysł na badania.
Szczegółowe badania rozwieją Wasze wątpliwości.
Rozumiem, że Twój partner może nie chcieć się spieszyć w diagnostyce. 5 miesięcy to wciąż dobry czas na starania. Może się okazać, że wszystko w porządku i po prostu potrzebujecie czasu. 😁
Nasz przypadek jest taki, że zaczęliśmy się badać jakoś po 10 miesiącach i jak na moje oko trochę za późno, bo wyszły nam kwiatki. Ale każda para jest inna i nie ma się co sugerować, trzeba słuchać swojego serca i dużo rozmawiać z partnerem. 😁Marzycielka94 lubi tę wiadomość
14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔
🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
✅ Ilość:
było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
✅Koncentracja:
było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
✖️Ruchliwość:
było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
✖️HBA: 43%
Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Teraz przychodzą mi myśli że może faktycznie się pośpieszyłam z tymi badaniem...
że może dać nam jeszcze ten jeden cykl a jak się nie uda to dopiero badania i lekarz. (po pół roku).
🤔🤔🤔🤔🤔
Mózg paruje👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Zosia667 wrote:Teraz przychodzą mi myśli że może faktycznie się pośpieszyłam z tymi badaniem...
że może dać nam jeszcze ten jeden cykl a jak się nie uda to dopiero badania i lekarz. (po pół roku).
🤔🤔🤔🤔🤔
Mózg paruje
My staramy się ponad rok z dwoma poronieniami. Wcześniej zakładałam, że „a pewnie przypadek” i teraz zaczynam badania i też wyższe TSH. Warto to skonsultować z endokrynologiem, bo z tego co doczytałam, to potem może wyjść sporo zależności m.in. Problemy ze zbyt niskim progesteronem.Zosia667 lubi tę wiadomość
👩🏻 92
👨🏻 92
Początki starań 2024
03/24 💔 9tydz
10/24 💔 7tydz
✅ tarczyca
✅wit B12 , wit D
✅progesteron
❌ ferrytyna, prolaktyna, LH/FSH, estradiol
✅ANA
✅P/c. p. kardiolipinie
?? trombofilia
?? nasienie
?? bakterie
?? KIR
💊 Ovarin, wit D -
Zosia667 wrote:Teraz przychodzą mi myśli że może faktycznie się pośpieszyłam z tymi badaniem...
🤔🤔🤔🤔🤔
Mózg parujeWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego, 20:20
Zosia667 lubi tę wiadomość
👧🏼36
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc -
🤔🤔🤔🤔🤔
Mózg paruje
Hej, wszystko zależy od Was. Ja po stopce widzę, że jestem w podobnym wieku ( z narzeczonym mamy po 32 lata). Nie zabezpieczaliśmy się już ponad 2 lata. Od sierpnia 2024 starania były świadome. Nie wychodziło, ja zaczęłam być sfrustrowana. Finalnie oboje poszerzyliśmy diagnostykę. Mój badanie nasienia z morfologią- u niego wszystko książkowo, ale ile nerwów z sprzeczek bylo. Wiadomo faceci ciężko reagują Ja podstawowe badania.
W międzyczasie moje tsh szalało ( mam stwierdzone hashimoto). Spadało do 1.2 i pod wpływem stresu skakało do ponad 3. Okazało się, że przez to nie mam owulacji. Wyszło mi też obniżone AMH. Poszłam na wizytę do ginekologa po poprawieniu Tsh do poziomu 2.3 i już pojawił się pęcherzyk. Niestety nie pękał. Od tego cyklu zaczynam stymulację. Nie wiem czy coś da, jestem pozytywnie nastawiona. Ale wiedza co się dzieje bardzo mi pomogła.
Może pomogą Ci rozpisane koszta.
Badanie nasienia z morfologią w invicta 249 zł.
Moje podstawowe badania w diagnostyka (AMH, FSH, LH, PROLAKTYNA, TESTOSTERON) koszt to był 430 zł.
Ja trafiłam na ginekologa który w cenie jednej wizyty wykonał mi kontrolę czy pęcherzyk pękał.
Żeby wyszło Cię taniej możesz umówić się na NFZ do ginekologa i poprosić o badania na nieregularne miesiączki. Wtedy powiedz, że staracie się już ponad rok i martwi Cię to, że masz bardzo nieregularne cykle. Znam przypadki, że dostały nawet na AMH skierowanie. Grunt to dobra improwizacja.
Mam nadzieję, że troszkę pomogę. Niestety sama niedawno miałam załamanie nerwowe bo nie wychodzi. Grudzień był bardzo ciężki.
Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki 🤞Zosia667 lubi tę wiadomość
-
Pysia1992 wrote:Hej, wszystko zależy od Was. Ja po stopce widzę, że jestem w podobnym wieku ( z narzeczonym mamy po 32 lata). Nie zabezpieczaliśmy się już ponad 2 lata. Od sierpnia 2024 starania były świadome. Nie wychodziło, ja zaczęłam być sfrustrowana. Finalnie oboje poszerzyliśmy diagnostykę. Mój badanie nasienia z morfologią- u niego wszystko książkowo, ale ile nerwów z sprzeczek bylo. Wiadomo faceci ciężko reagują Ja podstawowe badania.
W międzyczasie moje tsh szalało ( mam stwierdzone hashimoto). Spadało do 1.2 i pod wpływem stresu skakało do ponad 3. Okazało się, że przez to nie mam owulacji. Wyszło mi też obniżone AMH. Poszłam na wizytę do ginekologa po poprawieniu Tsh do poziomu 2.3 i już pojawił się pęcherzyk. Niestety nie pękał. Od tego cyklu zaczynam stymulację. Nie wiem czy coś da, jestem pozytywnie nastawiona. Ale wiedza co się dzieje bardzo mi pomogła.
Może pomogą Ci rozpisane koszta.
Badanie nasienia z morfologią w invicta 249 zł.
Moje podstawowe badania w diagnostyka (AMH, FSH, LH, PROLAKTYNA, TESTOSTERON) koszt to był 430 zł.
Ja trafiłam na ginekologa który w cenie jednej wizyty wykonał mi kontrolę czy pęcherzyk pękał.
Żeby wyszło Cię taniej możesz umówić się na NFZ do ginekologa i poprosić o badania na nieregularne miesiączki. Wtedy powiedz, że staracie się już ponad rok i martwi Cię to, że masz bardzo nieregularne cykle. Znam przypadki, że dostały nawet na AMH skierowanie. Grunt to dobra improwizacja.
Mam nadzieję, że troszkę pomogę. Niestety sama niedawno miałam załamanie nerwowe bo nie wychodzi. Grudzień był bardzo ciężki.
Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki 🤞
Wiesz co to nie pieniądze mnie tutaj blokują, ale bardziej to czy jest sens, jeszcze wczoraj byłam nakręcona na badania itd, ale dziś po rozmowie z 🧔 nie wiem czy to nie za wcześnie... Ja po prostu bardzo boje się kolejnego cyklu z rozczarowaniem.
Wczoraj przejrzałam wątek na luty, sporo się dowiedziałam, m.in że prawdopodobnie źle wpisywałam miesiączkę, Kasia z "więcej niż hormony" mówiła żeby wpisywać od dnia gdy tak fest leci, tymczasem ja przed tym takim okresem typowym miewam takie 2 dni gdzie same takie brązowe coś się pojawia. I tak teraz sobie myślę że te 2 dni już mogly mieć wpływ na to kiedy wypadają dni płodne, tzn one mogły być później niż mi wyliczyła apka. Bo wyliczyła według tego co zapisałam.
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Jeszcze pytanie z tym podwyższonym tsh to uderzać do ginekologa czy do endokrynologa?
Może tym się najpierw zaopiekuje.
Muszę coś robić bo zwariuje
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Moim zdaniem endokrynolog, zrobi Ci USG tarczycy i ewentualnie dobierze leki. Dobrze też do TSH zrobić badanie fT3 i fT4, ewentualnie anty TPO.👩🏻 92
👨🏻 92
Początki starań 2024
03/24 💔 9tydz
10/24 💔 7tydz
✅ tarczyca
✅wit B12 , wit D
✅progesteron
❌ ferrytyna, prolaktyna, LH/FSH, estradiol
✅ANA
✅P/c. p. kardiolipinie
?? trombofilia
?? nasienie