Nowa na forum 🙂 - starania bez skutku
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia667 wrote:A przed lekami miałaś może podniesione tsh? U mnie 2,7 dlatego pytam, jestem przed wizytą u endokrynologa.
Jaki jod i selen przyjmujesz? Jakie dawki?Zosia667 lubi tę wiadomość
Starania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
guzek na tarczycy -> zbijamy TSH (Euthyrox 25 mcg + jod)
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, olej z wiesiołka do owulacji
👨 36
Badania nasienia przed nami
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, sok pomidorowy -
Jest coś takiego jak kalkulator optymalnego poziom hormonów w Google. Wpisz swoje wyniki tsh, ft3 i ft3, będziesz mogła sprawdzić, cxy w połączeniu dają dobry obraz pracy tarczycy
Na pozostałych rzeczach nistety się nie znam, więc nie doradzęWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 19:36
Starania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, olej z wiesiołka do owulacji
👨 36
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, sok pomidorowy -
👸33 🧔 33
👩❤️👨 Rozpoczęcie starań od 10/2024
👩❤️👨💊 Composita mama/Pregna On, B Complex, Wit.C, Wit.D+K2, Cynk
👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Lekkie plamienia (brązowe na kilka dni przed spodziewaną miesiączką) które wcześniej traktowałam jako początek miesiączki)
👸 ✓USG ✓Morfologia ✓Mocz ❗TSH-2,730
👸 ✓estradiol ✓LH ✓FSH ✓prolaktyna ✓testosteron
👸 ✓FT3 ✓FT4 ✓antyTPO ✓antyTG
👸 💊Euthyrox, Jod, Miovelia NAC,Olej z wiesiołka (brak rezultatów)
👸 24.02 pęcherzyk 17mm | 28.02 potwierdzona owu | 🤞⏳
C.d.n.
👸🩺 03/25 progesteron, estradiol - 7/8dpo
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
👸🩺04/25 Endo: USG Tarczca+TSH
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
W marcu nareszcie widzę dwie kreski na teście ⏸️
Mniej dramatu, więcej brokatu🎊🎉 -
wg mnie tsh do zbicia
Ale to nie wyglada na Hashimoto
Tsh 2,7 to tez nie tragedia, ale najlepiej miec do 1
Brązowe plamienie przed okresem to moze byc niedomoga - zbadaj progesteron 7 dni po teoretycznej owulacji. Uzywasz pasków LH ?
🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(❌️ 4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(❌️ 5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
(❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - progesteron 27)
Przed nami 8 cykl starań (z lamettą)
✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
🧔♂️33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też" -
cukrzyk1991 wrote:wg mnie tsh do zbicia
Ale to nie wyglada na Hashimoto
Tsh 2,7 to tez nie tragedia, ale najlepiej miec do 1
Brązowe plamienie przed okresem to moze byc niedomoga - zbadaj progesteron 7 dni po teoretycznej owulacji. Uzywasz pasków LH ?
Jak je zbić? Wystarczy suplementacja jod, selen, cynk?
Tak właśnie progesteron muszę zbadać ale to tak jak piszesz dopiero 7 dpo, a obecnie dopiero @3 dzień u mnie.
Nie używam pasków, ale będę u swojej dr 13dc czyli teoretycznie przed owulacją, więc liczę że po USG będę wiedziała na jakim to jest etapie.
Wtedy też pobiorą ponownie cytologię bo ostatnia jakoś nie wyszła i muszę powtórzyć.
Planuje też mierzyć temperaturę ale to będzie mój debiut więc nie wiem czy coś mi to powieWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 20:06
👸33 🧔 33
👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Lekkie plamienia (brązowe na kilka dni przed spodziewaną miesiączką) które wcześniej traktowałam jako początek miesiączki)
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
ja goraco polecam Ci paski - uzywam tych z rossmanna (domowe labo) i wg mnie fajnie wykrywaja pik LH i wyglada na to ze u mnie 24h pozniej jest owulacja (potwierdzalam to progiem i monitoringiem usg). A apki niestety roznie wyznaczaly mi owulacje.
Łatwiej tez bedzie Ci ocenic kiedy jest 7/8 dni po owulacji. Wyznacz pik LH + dolicz 24h + dolicz 7/8 dni i udaj sie do labo.
U nas niespodzianką były wyniki nasienia meza - myslalam ze to u mnie jest problem (stopka ⬇️) a meza badania zrobilismy pro forma bo invimed nalegał. I zonk (bardzo niska ruchliwosc, morfologia bez szalu). Pomimo ze wyniki jego hormonow są ok i w ogole to mamy syna - 5-latka 😁🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
cukrzyk1991 wrote:ja goraco polecam Ci paski - uzywam tych z rossmanna (domowe labo) i wg mnie fajnie wykrywaja pik LH i wyglada na to ze u mnie 24h pozniej jest owulacja (potwierdzalam to progiem i monitoringiem usg). A apki niestety roznie wyznaczaly mi owulacje.
Łatwiej tez bedzie Ci ocenic kiedy jest 7/8 dni po owulacji. Wyznacz pik LH + dolicz 24h + dolicz 7/8 dni i udaj sie do labo.
U nas niespodzianką były wyniki nasienia meza - myslalam ze to u mnie jest problem (stopka ⬇️) a meza badania zrobilismy pro forma bo invimed nalegał. I zonk (bardzo niska ruchliwosc, morfologia bez szalu). Pomimo ze wyniki jego hormonow są ok i w ogole to mamy syna - 5-latka 😁
Te paski to nie na moje nerwy, będę główkować jeszcze bardziej niż teraz czy to już czy nie już.
Ogólnie przy moich cyklach +/-27/29 dni starania są tak mniej więcej 10-16dc.
Na najbliższej wizycie będę w 13dc i mam nadzieję że po USG będę mniej więcej wiedziała kiedy spodziewać się owulacji.
Będę też mierzyć temperaturę więc może tutaj coś się uda zauważyć.
🧔 Póki co niechętny do wszelkich badań, bo uważa że to za wcześnie, że za bardzo się spinam i dlatego nie wychodzi. Natomiast bierze suple te które wymieniłam a nawet więcej bo coś tam widzę że sobie ostatnio zakupił i ogólnie dba o siebie, dba o dietę.
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Tez mam cykle 26-29 dni i powiem Ci ze zdarzalo sie u mnie ze owulacje mialam nawet 11 i 12 dc
Dziś np. byłam na monitoringu 11 dnia cyklu i to o 9 rano a ginekolozka mi mowi ze pecherzyki sa juz na tyle duze i endometrium grube ze pekniecie tuz, tuz (jutro). A byłam pewna ze owulacja przyjdzie dopiero 13/14 dnia.
Co do mojego meza - tez nie chcial. Namówilam go łapówką. Eh. Zgodzilam sie zeby kupil sobie jakis gadzet co chciał xD Wiem ze dziecinne, ale on nie bardzo chce drugie dziecko wiec na cokolwiek godzi sie niechetnie i poprzedzone jest to milionem rozmow. A czas nas nagli (moje AMH).🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
cukrzyk1991 wrote:Tez mam cykle 26-29 dni i powiem Ci ze zdarzalo sie u mnie ze owulacje mialam nawet 11 i 12 dc
Dziś np. byłam na monitoringu 11 dnia cyklu i to o 9 rano a ginekolozka mi mowi ze pecherzyki sa juz na tyle duze i endometrium grube ze pekniecie tuz, tuz (jutro). A byłam pewna ze owulacja przyjdzie dopiero 13/14 dnia.
Co do mojego meza - tez nie chcial. Namówilam go łapówką. Eh. Zgodzilam sie zeby kupil sobie jakis gadzet co chciał xD Wiem ze dziecinne, ale on nie bardzo chce drugie dziecko wiec na cokolwiek godzi sie niechetnie i poprzedzone jest to milionem rozmow. A czas nas nagli (moje AMH).
Napiszesz coś więcej o tych paskach? Może się słyszę tylko musiałabym wiedziec co i jak.
Miałam w planach mierzyć temperaturę żeby określić tę owulację.
No i wizyta z usg też jest w tym czasie więc może to też będzie cenna wskazówką👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Paski to wg mnie mega łatwa sprawa. Kupujesz w rosmannie tzw. testy owulacyjne (są w tym miejscu co ciążowe. Ja używam "domowe laboratorium"). W paczce masz 5 pasków (za 15 zł są około). Polecam kupić dwie paczki na cykl, zwłaszcza jak pierwszy raz będziesz je używać.
Następnie sikasz do kubeczka czy jakiegoś pojemniczka (np. takiego z apteki na mocz, ja używam wielokrotnie) i maczasz w tym pasek. Identycznie jak test ciążowy. I po 7-10 min odczytujesz dopiero wynik. Gdy pasek testowy jest taki sam jak kontrolny lub ciemniejszy to wtedy znak ze za około 24-36h bedzie owulka. Możesz dwa razy dziennie sprawdzać - tylko nie z porannego moczu bo za duże stężenie. Ja sikam koło 12 i potem koło 18/19.
Dodatkowo stosuje też aplikację premom i robie fotki i ona mi ocenia niby ten pik - pokażę Ci fotę z ostatniego cyklu mojego.
https://megawrzuta.pl/nawlmizb (musisz pobrać zdjęcie)
Zosia667 lubi tę wiadomość
🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
Ja też zaczęłam od 3 cykli robić testy owulacyjne, kupuję je w rossmannie, wybieram facelle i/lub domowe laboratorium. 2 h przed testem nie sikamy, nie pijemy, i uwaga, testu nie robimy z porannego moczu. Jak kreska testowa i kontrolna będą tak samo mocno czerwone to znaczy, że w przeciągu najbliższych 12-72 h będzie owulacja i warto zwiększyć starania. Ja zawsze testy robię ok 16 + czasami na wieczór koło 22, żeby wiedzieć jak się sprawy mają.
Co do plamień to u mnie wszystko działa jak należy, owulacja teoretycznie jest 13-14 dc, ostatni progesteron 8dpo miałam 22, a i tak ciąży nie było.. faza poowulacyjna trwa u mnie ok 14 dni, więc teoretycznie super, a i tak są plamienia..
Natomiast co do wyników tarczycy to wygląda wszystko okej (w porównaniu z pozostałymi wynikami), niemniej zgadzam się z tym, że najlepiej i tak jakby tsh było koło 1.Starania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
👨 36
cukrzyk1991 wrote:Paski to wg mnie mega łatwa sprawa. Kupujesz w rosmannie tzw. testy owulacyjne (są w tym miejscu co ciążowe. Ja używam "domowe laboratorium"). W paczce masz 5 pasków (za 15 zł są około). Polecam kupić dwie paczki na cykl, zwłaszcza jak pierwszy raz będziesz je używać.
Następnie sikasz do kubeczka czy jakiegoś pojemniczka (np. takiego z apteki na mocz, ja używam wielokrotnie) i maczasz w tym pasek. Identycznie jak test ciążowy. I po 7-10 min odczytujesz dopiero wynik. Gdy pasek testowy jest taki sam jak kontrolny lub ciemniejszy to wtedy znak ze za około 24-36h bedzie owulka. Możesz dwa razy dziennie sprawdzać - tylko nie z porannego moczu bo za duże stężenie. Ja sikam koło 12 i potem koło 18/19.
Dodatkowo stosuje też aplikację premom i robie fotki i ona mi ocenia niby ten pik - pokażę Ci fotę z ostatniego cyklu mojego.
https://megawrzuta.pl/nawlmizb (musisz pobrać zdjęcie)
Dziękuję za instrukcję 😉
Czy pobrałam już tą apkę(być może), czy dopisałam paski do listy zakupów (hmm no możliwe) 😁
Mam bekę sama z siebie 😁
Czytałam też tutaj jak dziewczyny wstrzymują się z sikaniem przed testem, no jajca jak berety. Już siebie widzę jak się skracam w pracy do WC z tym asortymentem.
A powiedz mi bo widzę w twojej stopce że masz niski progesteron. Jak to się objawiało u Ciebie ?👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Marzycielka94 wrote:Ja też zaczęłam od 3 cykli robić testy owulacyjne, kupuję je w rossmannie, wybieram facelle i/lub domowe laboratorium. 2 h przed testem nie sikamy, nie pijemy, i uwaga, testu nie robimy z porannego moczu. Jak kreska testowa i kontrolna będą tak samo mocno czerwone to znaczy, że w przeciągu najbliższych 12-72 h będzie owulacja i warto zwiększyć starania. Ja zawsze testy robię ok 16 + czasami na wieczór koło 22, żeby wiedzieć jak się sprawy mają.
Co do plamień to u mnie wszystko działa jak należy, owulacja teoretycznie jest 13-14 dc, ostatni progesteron 8dpo miałam 22, a i tak ciąży nie było.. faza poowulacyjna trwa u mnie ok 14 dni, więc teoretycznie super, a i tak są plamienia..
Natomiast co do wyników tarczycy to wygląda wszystko okej (w porównaniu z pozostałymi wynikami), niemniej zgadzam się z tym, że najlepiej i tak jakby tsh było koło 1.
Dzięki za instrukcję co do testów, chyba spróbuje 😉
Progesteronu nie badałam jeszcze, dopiero w tym cyklu będę mogą to zrobić.
A co miałaś na myśli pisząc o wynikach "w porównaniu z pozostałymi wynikami"
Wizytę u gin mam w poniedziałek za tydzień, czy z tym tsh wystarczy do ginekologa? Czy ja mogę coś z tym zrobić do tego czasu?
Kurcze teraz rozważam czy wizyta u endokrynologa ma sens przy tych wynikach. Co myślicie?👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Moim zdaniem przy wahaniach tsh w pierwszej kolejności należy się udać do endokrynologa, mnie tak właśnie pokierował mój gin, nie chciał decydować sam co z tym zrobić.
Mówiąc o porównaniu z innymi wynikami miałam na myśli tsh w konwersji z ft3 i ft4, czyli ten zrzut ekranu co wrzuciłaś, gdzie jest napisane wszędzie „w normie”Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 10:02
Starania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
👨 36
Faktycznie - marzycielka ma rację - bo napisałam, że owulacja może nastąpić w ciągu 24h od piku (ale w sumie 12h też, zalezy od kobitki)
Powiem Ci, że gdy starałam się o pierwsze dziecko to przejmowałam się progiem. Badałam go dwa razy wtedy - w jednym cyklu wyniósł 13 (7dni po owu) i wtedy wkręciłam sobie w głowie już niedomogę lutealną bo laski na ovu miały po 20 i więcej. A w kolejnym miałam 11 z hakiem (i ponownie panikowałam). I okazało się, że ten cykl co miałam 11 z hakiem .... to był mój szczęśliwy cykl ! A prog sam sie podniósł (badałam potem w 26dc gdy już wiedziałam o ciąży). I dlatego wydaje mi się, że ja tak mamTaka moja uroda - że mój progesteron wynosi 11-13 7 dni po owulacji.
Miałam też proga 5, ale może owulacja była złej jakości ? Ja mam też niskie AMH wiec ciesze sie ze w ogóle owulacja była
Moja gin z invimedu mówi, ze wystarczy prog 8 w naturalnych ciążach (7dni po owu) żeby ciąża się utrzymała, a prog podniesie sie sam jesli organizm będzie w ciąży. To jest ogólnie mega ciekawe - bo dużo osób uważa, że np. jeśli ma prog 11 7dni po owulce to masakra i nic z tego nie będzie. A to chyba bardzo osobnicze. Znam laskę co miała prog 8 (7dpo) i aktualnie jest chyba w 12/13 tc, a są laski co mają prog 20-25 7dpo i ciąży z tego nie maJa też nie mam zadnych plamień czy coś. Jak mam pierwszy dzien miesiączki to od razu jest na całego, wiec wydaje mi się, że CHYBA nie mam problemów z progesteronem. W tym cyklu też będę sprawdzać, bo ostatni odpuściłam.
Ale na proga zawsze można brać luteinę.🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
Oczywiście z tym progesteron to ja sobie tak gdybam, bo jak pisałam jeszcze go nie badałam.
Tak sobie wydedukowałam w związku z tym plamieniami przed krwawieniem.
Wspomniała też o tym moja dr. Z kolei o tsh mówiła że nie ma tragedii i u zdrowych ludzi może tak być.
Dobra czyli nie pozostaje mi nic innego jak czekać na te wizyty u gin i endo. Poluje na jakiś wcześniejszy termin u endokrynologa, ginekolog na urlopie więc tutaj nie mam wpływu a i tak się mega cieszę że mnie przyjmie i nie muszę chodzić po jakiś przypadkowych lekarzach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 10:34
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Zosia667 wrote:Oczywiście z tym progesteron to ja sobie tak gdybam, bo jak pisałam jeszcze go nie badałam.
Tak sobie wydedukowałam w związku z tym plamieniami przed krwawieniem.
Wspomniała też o tym moja dr. Z kolei o tsh mówiła że nie ma tragedii i u zdrowych ludzi może tak być.
Dobra czyli nie pozostaje mi nic innego jak czekać na te wizyty u gin i endo. Poluje na jakiś wcześniejszy termin u endokrynologa, ginekolog na urlopie więc tutaj nie mam wpływu a i tak się mega cieszę że mnie przyjmie i nie muszę chodzić po jakiś przypadkowych lekarzach.Starania od 09/24
7 cs ✨
12.24 cb
👩 31
USG, cytologia ✓
👨 36
Tak też uważam że lepiej do swojego, dlatego z jednej strony się cieszę że wyszła taka sytuacja z tą cytologią, bo termin się w tej sytuacji dla mnie znalazł.
Widocznie tak miało być 🙂
Mam też już swoje wyniki i badania i są ok, ogólnie jestem spokojniejsza z tą wiedzą.
Mam pytanie w tej aplikacji premom mogę jakoś zmienić język na polski? Testy już kupiłam 2 opakowania czyli razem 10 sztuk.
Jeszcze się zastanawiam czy przy tych wynikach które wyszły ok robić USG tarczycy?
Widzę że jest wcześniejszy termin do lekarza ale tylko na samą konsultacje.👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Zosia667 wrote:Tak też uważam że lepiej do swojego, dlatego z jednej strony się cieszę że wyszła taka sytuacja z tą cytologią, bo termin się w tej sytuacji dla mnie znalazł.
Widocznie tak miało być 🙂
Mam też już swoje wyniki i badania i są ok, ogólnie jestem spokojniejsza z tą wiedzą.
Mam pytanie w tej aplikacji premom mogę jakoś zmienić język na polski? Testy już kupiłam 2 opakowania czyli razem 10 sztuk.
Jeszcze się zastanawiam czy przy tych wynikach które wyszły ok robić USG tarczycy?
Widzę że jest wcześniejszy termin do lekarza ale tylko na samą konsultacje.
Wydaje mi sie ze skoro to Twoja pierwsza wizyta u endo to i tak zrobi Ci USGCo do jezyka polskiego w premom - nie sprawdzalam nawet, jadę na angielskim
Miłej zabawy z sikaniem na test🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
5cs - cb 🩸
7cs - naturals - ⏸️
"Pięknie żyjesz
To wszystko minie
Zrobiłam już pierwsze próby ale traktuje to póki co z przymrużeniem oka 😜
cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
👸33 🧔 33
C.d.n.
⏸️13.03 Testowanie
👸🩺03/25 wyniki cytologii
🧔🩺
👩❤️👨🤰2025
Mniej dramatu, więcej brokatu🎊🎉