X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nowe staraczki - 2017
Odpowiedz

Nowe staraczki - 2017

Oceń ten wątek:
  • MilliSBB Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka wrote:
    Pracodawca nie ma prawa zwolnić kobiety w ciąży, umowa automatycznie przedłuża się do dnia porodu. Ale wiadomo jak to później może wyglądać ... może być gadanie i uprzykrzanie życia w pracy... Ludzie są niekiedy okropni..
    Niestety pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży,jesli zachodzą do tego przyczyny z jej winy.

"Szeptem na ucho powiem,że, ja ,ja się tego wyrzekam...wyrzekam bo,nikt tak tak pięknie nie mówił,że się boi miłości.."
    34cs

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MilliSBB wrote:
    Niestety pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży,jesli zachodzą do tego przyczyny z jej winy.

tzn.? Rozwiń to troszkę bardziej jeśli możesz .? u mnie w robocie właśnie niedawno była taka sytuacja. Mieli zwolnić moja kumpele już wypowiedzenie było napisane wszystko ona sie w ostatniej chwili dowiedziała że jest w ciąży i poszła na L4 bo nie chciała pracować w takiej atmosferze... w sumie jej się nie dziwie.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.facebook.com/rafael.aybar.5/videos/10154906945469194/

Dziewczyny luknijcie jak macie możliwość :D ja nie mogę z tej małej hahaha
    Od małego wie co dobre :D

Jaspis lubi tę wiadomość

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Ryjek Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka wrote:
    Pracodawca nie ma prawa zwolnić kobiety w ciąży, umowa automatycznie przedłuża się do dnia porodu. Ale wiadomo jak to później może wyglądać ... może być gadanie i uprzykrzanie życia w pracy... Ludzie są niekiedy okropni..

Oczywiście, że tak, tylko nie dotyczy np. to umów na zastępstwo, albo umów powiedzmy kilkumiesięcznych gdy pracownica jest poniżej 12 tygodnia ciąży. Wtedy nic się nie przedłuża, tylko sobie wygasa. A bez wypowiedzenia można zwolnić każdego i zawsze, także jak się pracodawca uprze, to jakiegoś haka zawsze znajdzie.

Ro lubi tę wiadomość

OM: 26.04
    28.05 beta 943
    30.05 beta 2688
    suple: femibion 1, omega-3, szelazo
    fjblvec.png
  • MilliSBB Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka dyscyplinarnie.W poprzedniej korpo w której pracowalam były takie przypadki.Pracownik jak podpisywał umowę ,podpisywał również zakres obowiązków.Co tydzień były rozmowy z przełożonym czy wywiązuje sie z obowiązków.Jesli za kolejnym razem nie bylo poprawy dostawał taki pracownik wypowiedzenie,ale to akurat normalne.Jeśli pracownica była w ciąży ,a złamała obowiązek,procedurę ,to była zwalniana

"Szeptem na ucho powiem,że, ja ,ja się tego wyrzekam...wyrzekam bo,nikt tak tak pięknie nie mówił,że się boi miłości.."
    34cs

• MilliSBB Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryjek wrote:
    Oczywiście, że tak, tylko nie dotyczy np. to umów na zastępstwo, albo umów powiedzmy kilkumiesięcznych gdy pracownica jest poniżej 12 tygodnia ciąży. Wtedy nic się nie przedłuża, tylko sobie wygasa. A bez wypowiedzenia można zwolnić każdego i zawsze, także jak się pracodawca uprze, to jakiegoś haka zawsze znajdzie.
    Dokładnie tak,jak sie uprze,to znajdzie haka i zwolni

34cs

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I weź zajdź tu spokojnie w ciąże jak możesz stracić prace... Dziękuję że mnie uświadomiłyście bo nie wiedziałam nawet.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaspis wrote:
    w ostatniej ciąży moja gin od razu wysyłała mnie na zwolnienie.
    W 8 tyg trafiłam do szpitala z bardzo dużym krwawieniem, byłam pewna, że to poronienie.
    Okazało się, że mam sporej wielkości krwiaka w macicy, ale zarodek umiejscowił się z drugiej strony i ma się dobrze. Po zrobieniu badań TSH okazało się że wynosi 11 i nasz szpital nakazał mi wypisać się na własne żądanie (bo niby sami w takim stanie nie mogli mnie wypisać) i odesłali mnie do Warszawy, a tam stwierdzili, że nic mi nie jest, wypisali euthyrox i do domu. Po 2 dniach byłam już w pracy. Oczywiście nie przemęczałam się i nic nie dźwigałam, ale bez problemu mogłam pracować.

Moja gin po kilku wizytach stwierdziła, że jestem uparta jak osioł i skoro chcę pracować, to ona na to nic nie poradzi :D

Ja miałam plamienia i ta nowa ginekolog dała mi zwolnienie. po dwóch dniach na zwolnieniu w 6tc też trafiłam w nocy do szpitala z dużym krwawieniem i dokładnie jak u Ciebie wyszło ze mam krwiaka ale po drugiej stronie. Położyli mnie na 4 dni z zakazem wstawiania i nawet leków nie dali. Swoje tylko brałam. Niestety w 9tc straciłam maleństwo. Więc teraz jeśli lekarz pozwoli to pracować będę, ale jeśli coś się zacznie nie daj Boże znowu dziać to nie będę się zastanawiać...

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Ryjek Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet na chorobowym można wylecieć za jakieś wcześniejsze "winy".
    A wiadomo, że w każdej korpo jest milion procedur i jak się dobrze pogrzebie, to zawsze można jakieś uchybienie pracownikowi wynaleźć.

28.05 beta 943
    30.05 beta 2688
    fjblvec.png
  • Rodzynka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Ja miałam plamienia i ta nowa ginekolog dała mi zwolnienie. po dwóch dniach na zwolnieniu w 6tc też trafiłam w nocy do szpitala z dużym krwawieniem i dokładnie jak u Ciebie wyszło ze mam krwiaka ale po drugiej stronie. Położyli mnie na 4 dni z zakazem wstawiania i nawet leków nie dali. Swoje tylko brałam. Niestety w 9tc straciłam maleństwo. Więc teraz jeśli lekarz pozwoli to pracować będę, ale jeśli coś się zacznie nie daj Boże znowu dziać to nie będę się zastanawiać...

Fasolka najważniejsza !!!!

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ro wrote:
    Ja myślę, że jak ktoś lubi swoją pracę i dobrze się w niej czuje i nie jest ona jakaś bardzo wykańczająca fizycznie to nawet lepiej dla ciąży chodzić do pracy.
    Co innego jeśli pracuje się w nadgodzinach i jeszcze w domu po nocach, w stresie i jeszcze mają do Ciebie zero szacunku. Wtedy sytuacja się zmienia...

Kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż 8h w ciągu dnia. Gdzie Wy pracujecie ze macie tak fatalnego pracodawcę?

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Kochana, ale całkiem inna sytuacja jest gdy już jesteś po stracie, wtedy lekarz pewnie nie będzie się zastanawiał i da zwolnienie.

• Karolyna Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dla mnie pol roku w pracy = zaraz na l4. Poza tyn nie wiem jak to bedzie, mam kregoslup w bardzo kipskim stanie

• Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko co piszecie o pracy jest smutne, mamy takie przepisy ze gowno nam dają... Dziwią się ze kobiety decydują się na jedno dziecko albo wcale, a w rzeczywistości jak któraś zajdzie to nie wie czy mówić pracodawcy bo boi się ze zaraz ja zwolnia

Rodzynka lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Ryjek Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż 8h w ciągu dnia. Gdzie Wy pracujecie ze macie tak fatalnego pracodawcę?

Ciekawa jestem własnie jak to jest w takich przypadkach gdy z charakteru pracy wynika więcej niż 8h, bo na przykład ma się dyżury weekendowe, albo nocne i jest się cały czas pod telefonem. Kodeks pracy tak dobrze się czyta.... xD

28.05 beta 943
    30.05 beta 2688
    fjblvec.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale w sumie to kiedyś wyleciałam z pracy przez "ciążę" :P

Jak przyszłam tu mieszkać, to chciałam jak najszybciej załapać się do jakiejkolwiek pracy. Poszłam do całodobowego sklepu, praca w systemie zmianowym po 12 h, był środek lata, upał niesamowity, w nocy temperatura w sklepie wynosiła ponad 30 stopni, a sprzedaż odbywała się tylko przez okienko, nie można było drzwi otwierać.
    Kiedyś mój facet przyjechał do mnie o północy i w jego obecności otworzyłam drzwi, żeby wpuścić trochę chłodnego powietrza, bo bałam sie, że zemdleję z tego upału. Sklep monitorowany i oczywiście szefostwo się przyczepiło i to było oficjalnym powodem zwolnienia. Po kilku miesiącach dowiedziałam się, że zwolnili mnie, bo podejrzewali, że jestem w ciąży. W ciążę zaszłam 3 lata później :D

• Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaspis wrote:
    Kochana, ale całkiem inna sytuacja jest gdy już jesteś po stracie, wtedy lekarz pewnie nie będzie się zastanawiał i da zwolnienie.

Wiesz, mi na zwolnieniu nie zależy. Chce być fair wobec pracodawcy i też lubię nawet swoją pracę. Po poronieniu wróciłam bez problemu do pracy, nikt o nic nie pytał, nikomu nie musiałam nic tłumaczyć. Szefowa rozumiała. Nawet słowem nie wspomniała że poszłam na zwolnienie od razu jak się dowiedziałam o ciąży. W pracy wiedzieli tyle że to nie mój kaprys tylko sytuacja tego wymagała. A szefowa nawet pocieszala że na pewno w swoim czasie się uda i spokojnie zajde w ciążę.

Jaspis lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Ro Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:

Hahaha, jak ja oficjalnie pracuje tyle godzin ile powinnam a nieoficjalnie...

• Rodzynka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella zgadzam się z Tobą w tej kwestii w 100% bez żadnego wątpienia. Kobiety w pracy chyba nigdy łatwo nie miały zwłaszcza jak sie pracuje w jakiejś dużej korporacji czy sieciówkach. Tam rządzą się swoimi prawami a człowiek dla nich nic nie znaczy.

19.12.2019 ♥️ 3600g 54cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka wrote:
    Bella zgadzam się z Tobą w tej kwestii w 100% bez żadnego wątpienia. Kobiety w pracy chyba nigdy łatwo nie miały zwłaszcza jak sie pracuje w jakiejś dużej korporacji czy sieciówkach. Tam rządzą się swoimi prawami a człowiek dla nich nic nie znaczy.
    I się wszyscy dziwią, że jak weszło 500+ to część kobiet zwolniła się z pracy. U nas już widać, że nie ma kobiet do pracy i stawki zaczynają w górę iść. Może w końcu zaczną nas szanować.

Rodzynka lubi tę wiadomość

‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ