Nowe staraczki 2018r.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Znalazłam takie coś, jeśli was interesuje;)
FSH, LH – wspólnie dają nam obraz naszej płodności
FSH – folitropina (folikulostymulina) – stymuluje dojrzewanie pęcherzyków w jajniku.
LH - lutropina (hormon luteinizujący) – stymuluje wytwarzanie androgenów w jajniku (androstendionu i testosteronu), nagły wzrost jego stężenia w środku cyklu zapoczątkowuje ostatnie stadium dojrzewania komórki jajowej i wywołuje pękniecie pęcherzyka, a potem stymuluje ciałko żółte do produkcji progesteronu.
Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
Do stwierdzenia PCOS – tak naprawdę nie można sugerować się tylko i wyłącznie stosunkiem LH:FSH, od tej metody tak naprawdę już się odeszło…jedyną pewna metoda potwierdzenia PCOS jest USG jajników ( dopochwowe ).23.07.2017 - Sandra
Ginekolog: 07.01 na 15:10
-
nick nieaktualny
-
Miałam się nie odzywać . Ale nie wytrzymalam bez was za długo. DIs mój 3dc i prolaktyna 21. Tylko się cieszyć i seksic . Zamówiłam miosytogyn i muszę zamówić testy owu i sexi bieliznę hehe. U mnie owulavja 20-22dc więc mam jeszcze czas. Miłego dnia kochane
aktap, Applejoy, Kaga, didi123, Marza89 lubią tę wiadomość
-
Menka888 wrote:To jeszcze cały tydz, to chyba za wcześnie. Więc może to dobry zwiastun
aktap lubi tę wiadomość
Ja: AMH 1,59
On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
01.11.18 początek stymulacji
11.11.18 punkcja
16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
chłopiec!!
-
Czesc dziewczynki ja juz jutro moge dostac okres... Bylam w sklepie i w oczy rzucily mi sie podpaski. Pierwsza mysl byla taka, ze nie kupuje, bo mam jeszcze 2 paczki w domu. Ale po przemysleniu kupilam a wiecie dlaczego? zeby zapeszyc. Pomyslalam, ze jak nastawie sie na okres i kupie podpaski to zycie mnie zaskoczy i @ nie przyjdzie dam znac czy metoda sie sprawdzi
Paula 90, MissKathy92, aktap, Phia, Applejoy, Drobinka91 lubią tę wiadomość
-
Ania fajna metoda odganiania okresu sama też dziś ją zastosowałam ale mam takiego pmsa jak jeszcze nigdy nawet mąż zauważył że się na nim wyżywam :p biedny
Co do tych stosunków lh do fsh to chyba faktycznie słaba metoda- ja mam 0.8 a na usg jeden na pewno policystyczny jajnik więc taka trochę rozbieżność
Ja dziś byłam u rodzinnej, dostalam skierowanie na usg brzucha bo mnie boli za często no i czasem męczą mnie biegunki już mi chciała zlecić kolonoskopie ale najpierw usg ale też dostałam na pasożyty skierowanie... więc może się wyjaśni co w tym moim brzuchu siedzi teraz czekam na okres- dziś 27dc więc jutro lub pojutrze powinien przyjść myślałam że dziś mnie zalalo bo tak mokro tam ale jeszcze nie więc jutro na bank @ przyjdzie no i dobrze, płakać nie będę i z uśmiechem zacznę nowy cykl I tego każdej z Was życzę jeśli @ się pojawi nowy cykl, nowe nadzieję -
Ania95 wrote:Czesc dziewczynki ja juz jutro moge dostac okres... Bylam w sklepie i w oczy rzucily mi sie podpaski. Pierwsza mysl byla taka, ze nie kupuje, bo mam jeszcze 2 paczki w domu. Ale po przemysleniu kupilam a wiecie dlaczego? zeby zapeszyc. Pomyslalam, ze jak nastawie sie na okres i kupie podpaski to zycie mnie zaskoczy i @ nie przyjdzie dam znac czy metoda sie sprawdzi
5dpo - 189
17dpo - 575
19dpo - 1598
22dpo - 5652
25dpo - 17570
03.2010 - córeczka
11.2016 - 6tc (*)
05.2017 - 11tc (*) -
MissKathy92 wrote:Ja dziś byłam u rodzinnej, dostalam skierowanie na usg brzuchaJa: AMH 1,59
On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
01.11.18 początek stymulacji
11.11.18 punkcja
16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
chłopiec!!