Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖
-
WIADOMOŚĆ
-
Smerfetkaa wrote:Mam to samo.. i zaczęłam mierzyć pod pachą 🤣 i takie kwiatki że nic nie wniosło te badanie hahah
-
Zaczarowan wrote:Hej dziewczyny, tulę mocno za biele 🫂
Dzisiaj już piątek, cieszy mnie to bardzo. Jakie pomysły na obiad? Miłego dnia!
Poniżej wstawiam link wyników nasienia mojego małża. Dajcie znać czy jest serio tak źle jak mysle? Wyczytałam w necie, że to jakaś tereospermia (?)
https://zapodaj.net/plik-cGxxzIsLsI
https://zapodaj.net/plik-INSbRkJl0j
Wcale nie jest tak źle! Niech mąż zacznie suplementować witaminę C w większej ilości na poprawę ruchliwościWhen life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch". -
nick nieaktualnyCześć Dziewczyny!
Jestem tu nowa. Razem z mężem staramy się o pierwsze wspólne dziecko ( ja mam 10letnią córkę ).
To jest nasz drugi cykl starań odkąd odstawiłam tabletki na początku grudnia.
Byłam dziś na USG , w prawym jajniku pęcherzyk 22 mm i endometrium 7,9 mm. Lekarz twierdzi , że do owulacji może dojść nawet dziś.
Jakie Wy macie doświadczenia ?
PS. Trzymam kciuki za każdą z nas, która czeka na te dwie upragnione kreseczki 🤞🏼🍀💚Suzie, Prezesoowa, Dropsik, ultramaryna_, Malamia, Pati2804, Pati2804 lubią tę wiadomość
-
Coconut wrote:Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nowa. Razem z mężem staramy się o pierwsze wspólne dziecko ( ja mam 10letnią córkę ).
Byłam dziś na USG , w prawym jajniku pęcherzyk 22 mm i endometrium 7,9 mm. Lekarz twierdzi , że do owulacji może dojść nawet dziś.
PS. Trzymam kciuki za każdą z nas, która czeka na te dwie upragnione kreseczki 🤞🏼🍀💚
Hej, powodzeniaCoconut lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
PS. Trzymam kciuki za każdą z nas, która czeka na te dwie upragnione kreseczki 🤞🏼🍀💚Coconut lubi tę wiadomość
-
PS. Trzymam kciuki za każdą z nas, która czeka na te dwie upragnione kreseczki 🤞🏼🍀💚Coconut lubi tę wiadomość
-
PS. Trzymam kciuki za każdą z nas, która czeka na te dwie upragnione kreseczki 🤞🏼🍀💚
Hej witamy masz jakieś objawy owulacji? Obserwowałaś się wcześniej?When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch". -
nick nieaktualnyPrezesoowa wrote:Hej witamy masz jakieś objawy owulacji? Obserwowałaś się wcześniej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 13:34
-
Zaczarowan wrote:Hej dziewczyny, tulę mocno za biele 🫂
Dzisiaj już piątek, cieszy mnie to bardzo. Jakie pomysły na obiad? Miłego dnia!
Poniżej wstawiam link wyników nasienia mojego małża. Dajcie znać czy jest serio tak źle jak mysle? Wyczytałam w necie, że to jakaś tereospermia (?)
https://zapodaj.net/plik-cGxxzIsLsI
https://zapodaj.net/plik-INSbRkJl0j
Z tych badań wynika, że są trochę leniwe i trochę brakuje jeśli chodzi o poprawny kształt. Ale!
Mój miał bardzo podobne wyniki, przez 3 miesiące brał suple, nie przegrzewał krocza i na ostatnich badaniach podskoczyła mu ruchliwość mocno.KarolinaJ0702 lubi tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Smerfetkaa wrote:Dziewczyny, a czy badacie temperaturę w każdym cyklu?
W sensie ja nigdy nie mierzyłam i zastanawiam się czy miałam ovu, a podobno mierząc temperaturę dużo to mówi. Czy mierzenie pod pachą też może być, czy to nie jest wiarygodny pomiar? Jeżeli któraś ma ochotę poinstruować to chętnie poczytam, bo tak jak mówię do tej pory nie brałam tego pod uwagę, a widzę że tu można prowadzić wykres itd
Ja w sumie zaczęłam w połowie tamtego cyklu, mierzę pod językiem zaraz po tym jak wstanę.
I mimo, że też mierzę o różnych porach, bo czasem się budzę po 8 a czasem ze stresu o 5, to jednak widać było na wykresie mocny skok po owulacji. W premom po całym cyklu mi nawet ustaliło temperaturę bazową i do tego się odnoszę.
Ale właśnie nie wiem do końca jak się zapatrywać na te temperatury w niektórych dniach, bo potrafię sobie zmierzyć o 6 rano i mam 36,5, zasypiam i jak sie znowu budze 2 godziny później to już mam 36,8 🤷♀️Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Mikea wrote:Z tych badań wynika, że są trochę leniwe i trochę brakuje jeśli chodzi o poprawny kształt. Ale!
Mój miał bardzo podobne wyniki, przez 3 miesiące brał suple, nie przegrzewał krocza i na ostatnich badaniach podskoczyła mu ruchliwość mocno.27 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Mam już część wyników, jedno podejrzenie prawdopodobnie wykluczone, a hormony niech mi już lekarz zinterpretuje...
U dziewczyn z Winiar na pierwszej stronie jest super rozpiska, więc pozwolę sobie ją tu przekleić (wielkie dzięki dziewczyny za waszą pracę!)
POŻĄDANE WARTOŚCI PRZY STARANIACH
• Insulina 5-7 mU/ml (grunt, żeby jednocyfrowa)
• Glukoza max. 90 mg/dL
• Homocysteina 6-8
• Kwas foliowy ok. 20 ng/ml (75% normy laboratoryjnej)
• Wit. B12 >500 pg/ml (75% normy laboratoryjnej)
• Wit. D 40-50 ng/ml, przy PCOS, endo 50-60 ng/ml
• Ferrytyna ok. 50-60 ng/ml
• TSH 1 – 1,5
• FT3, FT4 konwersja (kalkulator) >50%
• AMH (tabelka wg wieku) 1-3 ng/ml. Wynik powyżej 5 może świadczyć o PCOS
BADANIA HORMONALNE 3 dc
• Stosunek LH do FSH mniej więcej 1:1. Pożądana wartość: 3-5 IU/l - najważniejsze, żeby poniżej 10 IU/l
• Estradiol 25-50 pg/ml
• Kortyzol max. 15
• Prolaktyna <25 ng/ml
BADANIA HORMONALNE 7 dpo
• Estradiol 150-200 pg/ml (min. 120 pg/ml)
• Progesteron >10-15 ng/ml, jeśli >25 ng/ml to rewelacja. Stosunek progesteronu do estadiolu ok. 1:10Dropsik, Pati2804 lubią tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
elektro96 wrote:A powiedz co można zrobić jeśli chodzi o przegrzewanie? Mój mąż do pracy chodzi w jeansach, głównie jest to praca siedząca, wiec niestety jest to problem 😩 W domu ciagle przypominam, żeby chodził bez bokserek, w luźnych dresach. Ale poza tym nie wiem co zmienić 🤔
Mój też ma pracę siedzącą i sporo w jeansach, ale stara się często wstawać i się przejść - to głównie siedzenie grzeje kuper no i laptopa nie powinno się trzymać na brzuchu/kolanach.
Ponadto wprowadził (po wizycie u androloga): w domu dresy, luźne spodnie. Zmiana slipów na luźniejsze bokserki. Do tego rezygnacja z sauny, gorących kąpieli - teraz tylko prysznice, ale nie wrzątek.
Poszedł nawet o krok dalej i zaczął spać nago, a w weekendy potrafi pół dnia latać bez gaci 🙈 ale myślę, że to ostatnie to już jego autorski pomysł, nie od lekarza 😆
Prezesoowa, Dropsik, elektro96, Majuna, Pati2804 lubią tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Mikea wrote:U dziewczyn z Winiar na pierwszej stronie jest super rozpiska, więc pozwolę sobie ją tu przekleić (wielkie dzięki dziewczyny za waszą pracę!)
• Glukoza max. 90 mg/dL
• Homocysteina 6-8
• TSH 1 – 1,5
BADANIA HORMONALNE 3 dc
• Stosunek LH do FSH mniej więcej 1:1. Pożądana wartość: 3-5 IU/l - najważniejsze, żeby poniżej 10 IU/l
• Estradiol 25-50 pg/ml
• Kortyzol max. 15
• Prolaktyna <25 ng/ml
BADANIA HORMONALNE 7 dpo
• Progesteron >10-15 ng/ml, jeśli >25 ng/ml to rewelacja. Stosunek progesteronu do estadiolu ok. 1:10
Super, dzięki!! Póki w niektórych rzeczach jest nieźle, ale ten stosunek lh/fsh mam średni. Ciekawe co lekarka na to powie, bo samej nie chce interpretować i niepotrzebnie się nakręcać. A właśnie podejrzewa u mnie pcos przez rozchwiany cykl (chociaż ten ostatni był w terminie i okres był idealnie 14 dni od owulacji 🙈). Wizyta dopiero 6 lutego, więc zobaczymy. I pewnie skieruje mnie na kontrolę tsh, bo od miesiąca biorę leki.👩29👨30
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
✅ obydwa jajowody drożne
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
elektro96 wrote:Alesia, czy na początku miesiąca pisałyśmy na temat posiewu nasienia? Nie pamietam, która z dziewczyn o tym mówiła… ale miała się zapytać na kontrolnej wizycie u androloga, czy warto zrobić posiew mimo ze w badaniu poprzednim nie wykazano leukocytów.
Męża czeka powtorne badanie nasienia za 2 miesiące i jestem ciekawa odpowiedzi. 😊
Nam kazał zrobić posiew po 3 miesiącach kuracji, i wiele innych badań. Mój M. stwierdził że zrobi wszystko żeby nam się udało żeby nie musiał oddawać znów nasienia w małym pokoiku🤣 zestresował się tymelektro96 lubi tę wiadomość
👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
07.2023 - walczymy o rodzeństwo
🧑 36 🧒38
22.07.2024 IUI ❌
17.08.2024 IUI ❌
09.10.2024 punkcja -
Chociaż i tak mam "szczęście", że dostałam skierowanie na różne podstawowe badania, a potem zaczęto brnąć dalej. Jak znajoma przed staraniami poszła do ginekologa to na nic ją nie skierował, powiedział, że jak się nie będzie udawać to ma przyjść za rok i się wtedy będą martwić. I żałuje, że na własną rękę nic nie zrobiła, bo po jakimś czasie się udało, ale niestety poroniła. Powód? Hashimoto.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 14:03
👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
MummyYummy wrote:Hej 🙂
Tulę za biele i 🐒.
Ja też zrobiłam dziś test, 11dpo, negatyw, ale.njxsego innego się nie spodziewałam i nie czuje jakiegoś rozczarowania. Tylko u mnie to jest dopiero początek 1 cs, w dodatku po AH, także nic dziwnego, że tym razem się nie udało
Niemniej rozumiem doskonale Wasze rozczarowanie... To jest przykre, a jeszcze jak nie ma wsparcia wokół, to też jest trudniej. Trzymam kciuki za Was wszystkie ♥️✊
U mnie tez biel a termin miesiączki na poniedziałek 😘 -
Alesiamum wrote:Nam kazał zrobić posiew po 3 miesiącach kuracji, i wiele innych badań. Mój M. stwierdził że zrobi wszystko żeby nam się udało żeby nie musiał oddawać znów nasienia w małym pokoiku🤣 zestresował się tym
Ja męża też wysłałam pamiętam za drugim razem (mimo dobrego wyniku) za badanie nasienia, posiew tlenowy i beztlenowy, fragmentację DNA i na HBA 😂 Wyszło wszystko super i wtedy już wiedziałam, że szukamy dalej u mnie. Tyle, że zrobiłam to z oszczędności czasu, bo mój mąż nie miał z tym problemu. Śmiał się, że on może to na kilka wizyt rozłożyć, bo dobre filmy mają 🙈 Zboczuchelektro96, Majuna lubią tę wiadomość
-
Mikea wrote:U dziewczyn z Winiar na pierwszej stronie jest super rozpiska, więc pozwolę sobie ją tu przekleić (wielkie dzięki dziewczyny za waszą pracę!)
• Glukoza max. 90 mg/dL
• Homocysteina 6-8
• TSH 1 – 1,5
BADANIA HORMONALNE 3 dc
• Estradiol 25-50 pg/ml
• Kortyzol max. 15
• Prolaktyna <25 ng/ml
BADANIA HORMONALNE 7 dpo
• Progesteron >10-15 ng/ml, jeśli >25 ng/ml to rewelacja. Stosunek progesteronu do estadiolu ok. 1:10Mikea lubi tę wiadomość
-
Truśka, u mnie wypada okres na wtorek.. ale już czuję podbrzusze jak zwykle na krótko przed okresem. Tak jakby jutro miała przyjść małpa. A tu jeszcze czas… no i chyba zaczynam się nakręcać, bo w pierwszej ciąży tak miałam, że czułam się jak na okres, ale jakoś tak dziwnie, inaczej i w dniu spodziewanej małpy były porządne dwie kreski. Kusi, żeby jutro testować, ale cholera wie czy to ma sens. Dzisiaj 8/9dpo.
Tak bym chciała, żeby każda tutaj miała bobasa…
Mój mąż podpytuje co tam nowego na forum. Zawsze myślał, że to takie miejsce, gdzie kobiety wrzucają zdjęcie pozytywnego testu z opisem
Hurra. Gdy opowiadam mu Wasze historie to oczy mu się otwierają. To miejsce jest niesamowite. Tyle różnych kobiet w różnych sytuacjach, w różnych momentach życiowych. Każda daje wsparcie i wysłuchuje. Nawet, jeśli nie potrafi doradzić, jestem pewna, że myśli pozytywnie o innych i to daje energię.elektro96, Sikoreczkaaa, Dropsik, Prezesoowa, Pati2804, magdalena321, Malamia, MummyYummy lubią tę wiadomość