Noworoczne postanowienie wybrane - we wrześniu mamuśką zostanę ! 🤰
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia• wrote:Zrobiłam właśnie test owulacyjny jeszcze raz dzisiaj żeby zobaczyć czy zbladł a on dalej jest pozytywny i to mega mocny.. już sama nie wiem o co chodzi. Wczoraj od rana był pik aż do teraz? Czy liczy się tylko ten pierwszy wyłapany pik? Może jeszcze owulki jednak nie było jeszcze i dopiero będzie jutro? Nie ogarniam
W poprzednim cyklu miałam identycznie i nie odpowiem ci co to oznacza, ale ja wtedy no dalej serduszkowałam dopóki mi nie bladł test.
Monia• lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami
Jestem wege od ponad 10 lat
28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna
Nie poddajemy się!
Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod
IO -> Siofor 500 -
Angel93 wrote:Kurcze dziewczyny kiepski ten styczeń malutko śnieżynek..
Skoro w listopadzie tez było mało w grudniu już fajnie, w styczniu kiepsko, to w lutym też będzie wysyp śnieżynek
Czaruje 🤞🙏
Dopisuję się do Twoich czarów. Styczeń to taki wstęp do lepszych miesięcy dla nas wszystkich ❤️💐🥰
Angel93, KAaareii lubią tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Nie poddajemy się!
Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod
IO -> Siofor 500 -
Basiax wrote:Wyniki wyglądają słabo męża chyba.. wszystko inne wygląda ok ale morfologia:
Plemniki o prawidłowej budowie 0
Plemniki o nieprawidłowej budowie 100
Co teraz?
Zawsze słyszałam że morfologia to najbardziej zmienny parametr. Jak z koncentracja i ruchliwością? Możecie dorzucić jakieś suplementy i powtórzyć za jakiś czas, albo rzeczywiście skonsultować ze specjalistą🤷🏽♀️30 lat
Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
plamienia przed miesiączką
Progesteron 11-15 ng/ml
Inne hormony - ok
Wymazy MUCHa - czysto
AMH 2,03 ng/ml
Utrogestan
Z supli: inozytol, wit. D, magnez, NAC, zioła Ojca Sroki
🤷🏻♂️35 lat
Obniżone wyniki badania nasienia
10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
Clostilbegyt + suple
02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
SCD 26%
11 cs o pierwszą 🤰 -
Basiax wrote:Wyniki wyglądają słabo męża chyba.. wszystko inne wygląda ok ale morfologia:
Co teraz?
Mój narzeczony tez ma morfologie 0%
My dostalismy się do androloga na nfz, chociaż nie wiem czy było warto czekać, bo poza tym, że za wizyte nie płacimy to tylko będzie miał usg jąder i kilka badan krwi.
Poza tym androlog zlecił kolejne badania nasienia, tym razem dużo więcej i za to musimy płacić- wyjdzie cos ponad 1000 zł. Badania mamy za 2 tygodnie i sama jestem ciekawa wyników, bo poprzednia morfologia była robiona na koniec sierpnia. Od tamtej pory partner wdrożył sok pomidorowy, olej z czarnuszki plus sporo supli, do trgo luźne majtki i ogolnie stara się zdrowo jeść.
Basiax lubi tę wiadomość
-
Monia• wrote:Zrobiłam właśnie test owulacyjny jeszcze raz dzisiaj żeby zobaczyć czy zbladł a on dalej jest pozytywny i to mega mocny.. już sama nie wiem o co chodzi. Wczoraj od rana był pik aż do teraz? Czy liczy się tylko ten pierwszy wyłapany pik? Może jeszcze owulki jednak nie było i dopiero będzie jutro? Nie ogarniam
mówi się, że robi się do piku. Z doświadczenia wiem, że robiąc testy czulsze (pokazujące długo pozytyw) i równolegle słabsze (pokazujące jeden pozytyw, a czasem żaden) to najczęściej w środku pomiędzy pozytywami jest pik
Uwaga robie tabelkę
a raczej próbuję hm-horienmedical
HM Facelle
13dc 17:00 - +
14dc 09:00 - +
14dc 14:00 - +
14dc 20:00 + +
15dc 09:00 - +
Zrób około 20 czy słabnie jak tak to licz pik dziś w nocy, jak nie to licz pik dziś w południe
Elit: Okey tabelka nie wyszła- pierwszy wynik po godzinie należy do testów horienmedical, a drugi do facelle
Błagam powiedzcie czy przedstawiałam to zrozumialeWiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 13:02
Monia•, Angel93 lubią tę wiadomość
👩🏻28 👨🏻🦱30
👫🏻2016
💒2022
👦🏻2024
Regularne cykle, ale często bez owulki👎
Wyniki w porządku 😌 nawet dużo lepsze niż przed pierwszym bobasem. -
Dziewczyny jak myślicie: dzisiaj myślę, ze owulacja mi sie rozkręciła - ból podbrzusza, majty mokre, tak cieknie 🫣 śluz się w końcu rozkręcił. Byście dzisiaj też zachęcały na bara bara skoro wczoraj było ? Zastanawiam się czy me sens dzisiaj, czy może jutro, czy to wczorajsze wystarczy. Nie chce zajechać starego 😆🤷♀️
-
Basia to ja ci teraz bardzo łopatologicznie wyjaśnię o co chodzi z tym. Do badania używana jest siatka 10x10, oceniana jest jedna kratka z tych 100 i później to jest mnożone przez ilość tych kratek. W związku z tym w tej kartce którą wzięli do badania było 0% plemników o prawidłowej morfologii ale nie jest powiedziane że w pozostałych kratkach nie było takich plemników z prawidłową morfologią. Nie wiem jaką ma ilość plemników mąż ale jeżeli dużą to ja bym się parametrem morfologii nie martwiła. Mówi ci to osoba której mąż miał bardzo słabe wyniki nasienia i chyba wyczytałam wszystko co jest możliwe na ten temat. Jeżeli bardzo się martwisz to mąż pomoże pobrać antyoksydanty na przykład witamina c 1000, witamina e 400 mg, melatonina 1 mg na noc, kwas foliowy 800 mikrogramow no i myślę że wystarczy oczywiście witamina D3 4000 jednostek w zimie, magnez, cynk i selenBasiax wrote:Wyniki wyglądają słabo męża chyba.. wszystko inne wygląda ok ale morfologia:
Co teraz?
Buburuza, Remedios, Mika1992, Angel93, KAaareii, Basiax, siesiepy lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 35l. 👩🦰
On 35l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN

-
Dawdler34 wrote:Dziewczyny jak myślicie: dzisiaj myślę, ze owulacja mi sie rozkręciła - ból podbrzusza, majty mokre, tak cieknie 🫣 śluz się w końcu rozkręcił. Byście dzisiaj też zachęcały na bara bara skoro wczoraj było ? Zastanawiam się czy me sens dzisiaj, czy może jutro, czy to wczorajsze wystarczy. Nie chce zajechać starego 😆🤷♀️
To zależy od Was
jeśli macie ochotę to czemu nie. Najlepiej to nie mów może że to ten dzień, tylko że masz ochotę
👩🏻 33 👦🏻 32
Nie poddajemy się!
IO -> Siofor 500 -
Dawdler34 wrote:Dziewczyny jak myślicie: dzisiaj myślę, ze owulacja mi sie rozkręciła - ból podbrzusza, majty mokre, tak cieknie 🫣 śluz się w końcu rozkręcił. Byście dzisiaj też zachęcały na bara bara skoro wczoraj było ? Zastanawiam się czy me sens dzisiaj, czy może jutro, czy to wczorajsze wystarczy. Nie chce zajechać starego 😆🤷♀️
Ja bym zachęcała
Trochę mnie tutaj nie było. Od nowego roku oddalam się swoim postanowieniom, które totalnie mnie pochłonęły. Jutro termin miesiączki i czuję po kościach, że nic nie wyszło, bo lekko boli mnie brzuch, zupełnie jak w poprzednim cyklu. Chociaż mam odrobine nadziei, bo przy CB byłam pewna, że zaraz dostanę okres właśnie przez ten ból i dlatego nawet nie spieszyłam się z testem.👧 30 👨31
07.2025 CB 💔 1cs
3 cs
•podejrzenie PCOS, AFC >20, pęcherzyk dojrzewa
•macica dwurożna
•brak lewego płata tarczycy
Wyniki:
•AMH 9,46 ng/ml
•TSH 1,89 -> 2,02 ~ może być lepiej!
•Ferrytyna 58 ng/ml -> 23 ng/ml ❌
•Prolaktyna 15,6 ng/ml ✅
•Żelazo 196 ✅
•Testosteron 45,3 ng/dl ❌
•Kwas foliowy 17,90 ng/ml ✅ -
Dzięki, tak zrozumiale 😀Buburuza wrote:mówi się, że robi się do piku. Z doświadczenia wiem, że robiąc testy czulsze (pokazujące długo pozytyw) i równolegle słabsze (pokazujące jeden pozytyw, a czasem żaden) to najczęściej w środku pomiędzy pozytywami jest pik
Uwaga robie tabelkę
a raczej próbuję hm-horienmedical
HM Facelle
13dc 17:00 - +
14dc 09:00 - +
14dc 14:00 - +
14dc 20:00 + +
15dc 09:00 - +
Zrób około 20 czy słabnie jak tak to licz pik dziś w nocy, jak nie to licz pik dziś w południe
Elit: Okey tabelka nie wyszła- pierwszy wynik po godzinie należy do testów horienmedical, a drugi do facelle
Błagam powiedzcie czy przedstawiałam to zrozumiale
Buburuza lubi tę wiadomość
👩🏼28👨🏽27
•endometrioza
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰
🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️
🔹3 cs ❤️
⏸️16.10.2025
1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc
🔹Wznowienie starań od 20.12.2025

-
Mika1992 wrote:@Remedios właśnie szukam tych poprzednich, pamiętam że jeden parametr był dosyć nisko. Chyba ruchliwość?
Od tamtej pory no mąż zaczął suplementowac więcej: selen, witamina E, fertistim, omega 3, magnez, chyba też cynk bierze i witaminę C. Miał okres zdrowej diety i większego ruchu, potem przerwa i od jakiegoś miesiąca znowu zdrowiej żyje. Nie pije też alkoholu w ogóle.
Także dzisiaj czy tam jutro dam wam znać co się u nas zmieniło, poprawiło z taką suplementacja
A jak te zioła w ogóle? Długo pijesz? Ja piję różne zioła ale kupiłam osobno i dobieram sobie do cyklu czy potrzeb
U nas dziś wyniki męża morfologia tylko 1% i słaba żywotność 53 a norma powyżej 58. Może coś doradzicie ? -
Uff, nadrobiłam
Intensywne dni ostatnio i nici z mojego odpoczynku i nie stresowania się 
Zagłosowałam na tytuł na luty, ale wiele było bardzo fajnych. Chyba też zapiszę się w kalendarzu na testowanie w lutym. Z Wami mi raźniej
Jeśli chodzi o żelazo i ferrytynę, to ja też polecam laktoferynę, Sanprobi IBS, łączenie posiłków bogatych w żelazo z wit.C i z preparatów bez recepty Floradix, a na receptę Feroplex.
Buburuza - dzięki za tabelkę! Dla mnie bardzo czytelna!
Czy korzystacie z Premom do interpretacji wyników testów, czy raczej "na oko"? Ja dodałam w tym cyklu pierwszy raz testy owu w Premom i nawet jak porównywałam i dodawałam różne zdjęcia, to apka interpretowała ten wynik podobnie. A u Was się sprawdza?
Buburuza, askowe, Angel93, KAaareii lubią tę wiadomość
🙋🏼♀️ 30 l. 🙋🏻♂️33 l.
od 01.2025 bez antykoncepcji, 14cs
starania o pierwszą 🤰
Podejrzenie endometriozy. Adenomioza ❌️
AMH 1,01 ng/mL (12.2025)
FSH 11,2 mlU/ml
LH 6,8 mlU/ml
Prolaktyna 270 mlU/l
Estradiol (s) 247,0 pmol/l
TSH 1,370 mlU/l
Progesteron w 8 DPO - 20,100 ngmL -
A co przy morfologii 1%? Ruchliwość a+b 25% a całkowita ruchliwość 41%. Dodatkowo leukocyty 1.2 a Norma do 1. Pomóżcie plisBuBu90 wrote:Basia to ja ci teraz bardzo łopatologicznie wyjaśnię o co chodzi z tym. Do badania używana jest siatka 10x10, oceniana jest jedna kratka z tych 100 i później to jest mnożone przez ilość tych kratek. W związku z tym w tej kartce którą wzięli do badania było 0% plemników o prawidłowej morfologii ale nie jest powiedziane że w pozostałych kratkach nie było takich plemników z prawidłową morfologią. Nie wiem jaką ma ilość plemników mąż ale jeżeli dużą to ja bym się parametrem morfologii nie martwiła. Mówi ci to osoba której mąż miał bardzo słabe wyniki nasienia i chyba wyczytałam wszystko co jest możliwe na ten temat. Jeżeli bardzo się martwisz to mąż pomoże pobrać antyoksydanty na przykład witamina c 1000, witamina e 400 mg, melatonina 1 mg na noc, kwas foliowy 800 mikrogramow no i myślę że wystarczy oczywiście witamina D3 4000 jednostek w zimie, magnez, cynk i selen
-
askowe wrote:Ech chciałam zacytować a polubiłam... mi endo powiedziała, że leczenie wysokiego testosteronu robi się antykoncepcją, więc nie ma jak pomóc. Pytając różnych lekarzy wyrobiłam sobie zdanie, że oni nie są od tego, są od przepisywania leków, a jak nie ma leków to nie pomogą. My się udaliśmy do dietetyka specjalizującego się w zachodzeniu w ciążę, czułam się tam lepiej zaopiekowana niż u lekarza 🤷♀️ nie wiem na ile jesteś otwarta na zmianę diety, wprowadzenie ruchu itp, ale wydaje mi się, że bez tego może być trudno zmienić wyniki. Leczeniem tarczycy też zajmuje się endokrynolog nie gin. W sumie nie wiem kto diagnozuje PCOS, ale nawet jak byś miała to wydaje mi się że leczy się to dietą, suplementacją, a nie ma leku na PCOS.
Się rozpisałam, bo rozumiem frustrację, mi też najprawdopodobniej rozwinie się hashimoto, podobno nic się nie da zrobić, a po wprowadzeniu zdrowego odżywiania przeciwciała spadły...
Jednak dietetycy kliniczni więcej chyba potrafią niż lekarze. Muszę sobie wbić to do głowy, że jednak dieta + ewentualnie suplementacja mogą zdziałać u mnie cuda, a nie leki. Chociaż mam dwie koleżanki 100kg+ które właśnie przy pomocy medycznej zaszły. Tylko tu jest ten problem, że one jedynie mają IO plus początki pcos, pewnie przez tą insulinę. A u mnie cały wachlarz zrąbanych wyników. Nie wiem czemu mój organizm tak działa, że wszystkie męskie hormony w górę. Czy nadnercza wysiadły czy co. Nie wiem. Dzisiaj siądę sobie na spokojnie z zeszytem i pomyśle co dalej. Jak to zrobić żeby było dobrze, żeby było chociaż na 80%. Dietę pod IO już znam, w sensie z niskim ładunkiem glikemicznym. Wiem jak to robić. Tylko trzeba chcieć.👩🏻💼PCOS, hiperandrogenizm, IO, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, otyłość
🧑🏼 żylaki lewego powrózka nasiennego
Starania od 09.2025 ☺️ (z przerwą)
4cs -
Kasia900609 wrote:U nas dziś wyniki męża morfologia tylko 1% i słaba żywotność 53 a norma powyżej 58. Może coś doradzicie ?
A czy Twój mąż dba np. o luźne bokserki, nieprzegrzewanie jąder itp.? To taka podstawa jak sen, redukcja stresu, odpowiedni styl życia.
O morfologii żywej pisała wyżej Bubu, więc może to Cię uspokoi.
Basiax lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Nie poddajemy się!
IO -> Siofor 500 -
Ilość plemników ruchliwości itd jest w porządku:) byłam teraz na wizycie u specjalisty i mówi, że morfologia męża nie pomaga na pewno podczas starań, ale że nie są to wyniki bardzo złe. W marcu ma rozszerzone badania zrobić. I mamy sie na razie starać, a w kwietniu badanie drożności jeśli nic. Mamy też skierowanie na kilka badań. Mąż ma brać pregne start on im zmienić tryb życia troszkę.
-
Insulinka wrote:Jednak dietetycy kliniczni więcej chyba potrafią niż lekarze. Muszę sobie wbić to do głowy, że jednak dieta + ewentualnie suplementacja mogą zdziałać u mnie cuda, a nie leki. Chociaż mam dwie koleżanki 100kg+ które właśnie przy pomocy medycznej zaszły. Tylko tu jest ten problem, że one jedynie mają IO plus początki pcos, pewnie przez tą insulinę. A u mnie cały wachlarz zrąbanych wyników. Nie wiem czemu mój organizm tak działa, że wszystkie męskie hormony w górę. Czy nadnercza wysiadły czy co. Nie wiem. Dzisiaj siądę sobie na spokojnie z zeszytem i pomyśle co dalej. Jak to zrobić żeby było dobrze, żeby było chociaż na 80%. Dietę pod IO już znam, w sensie z niskim ładunkiem glikemicznym. Wiem jak to robić. Tylko trzeba chcieć.
Insulinka, możemy się na wątku wspierać jeśli chodzi o spadek wagi. Ja teraz też niskie IG, ruch, mam też zalecony Siofor 500 1x wieczorem podczas kolacji. Czytałam, że często jest tak że zdrowa dieta i ruch naprawdę poprawiają wiele wyników, a do tego jak coś jednego nie działa w naszej gospodarce hormonalnej to i reszta zaczyna nawalać...
Fox lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Nie poddajemy się!
IO -> Siofor 500 -
Kleo10 wrote:Uff, nadrobiłam
Intensywne dni ostatnio i nici z mojego odpoczynku i nie stresowania się 
Zagłosowałam na tytuł na luty, ale wiele było bardzo fajnych. Chyba też zapiszę się w kalendarzu na testowanie w lutym. Z Wami mi raźniej
Jeśli chodzi o żelazo i ferrytynę, to ja też polecam laktoferynę, Sanprobi IBS, łączenie posiłków bogatych w żelazo z wit.C i z preparatów bez recepty Floradix, a na receptę Feroplex.
Buburuza - dzięki za tabelkę! Dla mnie bardzo czytelna!
Czy korzystacie z Premom do interpretacji wyników testów, czy raczej "na oko"? Ja dodałam w tym cyklu pierwszy raz testy owu w Premom i nawet jak porównywałam i dodawałam różne zdjęcia, to apka interpretowała ten wynik podobnie. A u Was się sprawdza?
Korzystałam, ale tylko jak używałam testów easy home. W kolejnym cyklu muszę zużyć Facelle i pewnie sprawdzę, czy to coś w ogóle rozróżnia. Myślę, że wykryć pik mi pomogła na pewno.
Kleo10 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👦🏻 32
Nie poddajemy się!
IO -> Siofor 500 -
Luźne bokserki u niego odpadają nie założy. Bo jak mówi zaciera sięMika1992 wrote:A czy Twój mąż dba np. o luźne bokserki, nieprzegrzewanie jąder itp.? To taka podstawa jak sen, redukcja stresu, odpowiedni styl życia.
O morfologii żywej pisała wyżej Bubu, więc może to Cię uspokoi.
a dwa że w styczniu zdarzało mu się brać gorące kąpiele ale czy to może mieć aż taki wpływ ? Sen różnie bo pracuję na zmiany i stres też jest nerwowy. 8 lat temu miał
Robione badania i było ok