X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤
Odpowiedz

Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤

Oceń ten wątek:
  • adu Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, o matko współczuję tego pokutowania za paczka. Ja jadłam w poniedziałek i wszedł jak złoto 😂 to była moja zachcianka, tak mi pachniało pączkiem

Trzymam kciuki za wizytę i że mdlosci Ci odpuszccza!

kredka lubi tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    03.01 mamy dwa ♥️♥️🙈 2k2o
    preg.png
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kredka ! To masz gorzej ode mnie 😭 współczuję bo u mnie jest zdecydowanie łagodniej niż u Ciebie a ja i tak czuję się fatalnie :(
    Od poniedziałku piję herbatę z cytryną i imbirem moze regularne picie herby z imbirem pomoże złagodzić te mdłości które tylko z artykułów są mdłościami porannnymi 🤦

A jak u Was plany na Sylwestra ? :)

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwierzcie mi, że w tej ciąży jest i tak o niebo lepiej. W pierwszej to myślałam, że umieram. Przez 5 mscy jadłam tylko suche bułeczki, banany i serek. Zdarzyło mi się wybiec ze sklepu i wymiotować za rogiem bo poczułam jakiś dziwny zapach. Teraz to chociaż jakąś zupę jestem w stanie zjeść i jakieś owoce. Zresztą przy porodzie też nie było lepiej jak zafajdałam łóżko, podłogę i mojego męża. 😅 Także No. 😂

Jest sukces, wstałam z łóżka i się wykąpałam. Koniec sił. 😂

Monika co do sylwestra to ja już mojemu powiedziałam, że nie chce żadnych gości ani nic, mam zamiar położyć się w łóżku i oglądać netflixa. Nie mam siły na siedzenie do późna ani tym bardziej na przygotowywanie czegokolwiek.

Tak bardzo liczę na przypływ sił w drugim trymestrze! 🙏🏼😅

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam sobie dzisiaj rano koktail: kiwi, banan, jabłko, trochę mleka i nasiona chia.
    Pomagalo mi to wcześniej na zaparcia ale i to dziś rano wylądowało 🚽🤢

Co do picia wody to jak nie mam mdłości to staram się ją pić ale tak jak teraz to jest średni pomysł. Zrobiłam sobie w dużym kubku herbatę z imbirem, cytryna i sokiem malinowym. Jak na razie weszła ale nie wiem na jak długo. Bo zjadłam teraz cukierka i chyba nie był to najlepszy pomysł 🙈

Kiedyś myślałam że jak kogoś łapią mdłości i pawie to od samego początku a tu wychodzi na to że ja zaczęłam pięknie 9tc z pawiami.

A co do sylwestra to mamy jechać do bliskich znajomych z noclegiem ale najwyżej będę odwiedzać częściej łazienkę u nich🤣😁

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Jagodowa Mama Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po świętach 😁.

Objadłam się jak bąk ale tak to jest jak się nie ma umiaru w gotowaniu to potem trzeba jeść. Zawsze tyle tego zostaje, dobrze że pieska mamy a babcia kury to jakoś mniej sumienie gryzie, że tyle się wyrzuca. Mdłości już prawie brak bo inaczej nic bym nie tknęła. Szczęściara ze mnie, wiem. Współczuję Wam dziewczyny tych mdłości i pawi.

Endzi, przybij piątkę, ja wizytę też 11 stycznia mam a w ten piątek stuknie 12 tygodni, tak więc na wizycie lekarz będzie już oglądał kość nosową i przezierność karkową i miejmy nadzieję że wszystko będzie ok.

W Sylwestra moj mąż ma 3 zmianę w pracy tak więc o ile nie nawiedzi mnie mama lub siostra to będę sama z córką. Zobaczymy.

Endzi lubi tę wiadomość

• Endzi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to w sumie mamy we 3 wizytę 11.01. Tyle że u mnie będzie jeszcze chyba za wcześnie aby zrobić prenatalne usg. Może będzie mi kazała przyjść bardziej w 13 tygodniu bo dziecko musi mieć już jakieś konkretne wymiary aby wszystko sprawdzić.

Weszły mi kanapki z dzemem🙏 od razu człowiek inaczej się czuje❤️ jeszcze mamy jechać wieczorkiem na jakieś zakupy ale jak pomyślę o tym że pewnie będzie masa ludzi to się odechciewa.

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze takie jedno pytanie😊
    Będziecie kupować detektor tętna? A później monitor oddechu? Ja się zastanawiam nad kupnem jednego i drugiego. Chociaż monitor oddechu chce mieć na pewno.

A jaka jest wasza opinia w tej sprawie?

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej dziewczyny
    Witam się po świętach. U mnie wszyscy chorzy w domu, stary ma katar, ja umieram na zatoki a mały ma wysypkę 🤦🤦🤦 oczywiście po świętach cukry mi tak szaleją, że już do końca ciąży pozostaje mi się martwić o zdrowie mojej malutkiej.

Z pozytywów mam już wynik nifty. Nie wykryto nieprawidłowości i przeczucie tym razem też mnie nie myliło - będzie dziewczynka 😁

Kredka trzymaj się bidulko😘

Endzi monitor mam i dla mnie jest niezbędny. Przez samą świadomość że był, mogłam zmrużyć oko ze starszakiem. Komfort psychiczny ogromny.

Endzi lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Baśka 89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo.Monitor oddechu napewno chce mieć ale czy detektor tętna wątpię.
    Moja siostra ma monitor oddechu a detektory tętna nie miała.

Moje mdłości jakoś chyba troszkę przechodzą ale tylko trochę mniejsze są.Mige spać na prawym boku 😁 i nie chce mi się wymiotować 😁

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3rjjgrwd03fqx.png[/link]
  • Baśka 89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się dzisiaj na prenatalne mam 20stycznia na 15:30

kredka, Endzi lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3rjjgrwd03fqx.png[/link]
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to kazda z nas inaczej Sylwka spędza . My jedziemy do mojej siostry i jej męża i chi córy ;) . Posiedzimy i pogadamy - mieszkają niedaleko więc jedziemy autkiem a potem po północy się może zmyjemy ;) mam wytłumaczenie dla policji jakby co ;) karta ciąży i nie ma że boli 😁 Panie Władzo zachciało mi się lodów o północy 🤣🤣🤣
    Napatrzyłam się w internetach na karpatkę i postanowiłam ja dziś zrobić 🙃 może zjem kawałek :)

Ja to się zielona jestem w tych prenatalnych to robi jakiś specjalny gin z uprawnieniami ?
    Trzeba iść do jakiejs kliniki czy co ? Przepraszam, że pytam o takie rzeczy ale serio czytałam i się połapać nie mogę w tym.
    Nie rozumiem/rozróżniam co to są te PAPPA i nifty niech któraś z Was to wylumaczy :) może lekarz mi mój powie jak będę 7.01 na wizycie ale teraz to nic z tego nie rozumiem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2020, 18:16

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika prenatalne USG najlepiej jakby robił lekarz z certyfikatem fmf. Tu możesz sprawdzić na liście czy np Twój dr taki ma
    https://fetalmedicine.org/lists/map/attendants/1.
    U mnie w mieście np to z tego co widzę większość młodych lekarzy ma takowy.

Z krwi można zrobić test podwójny czyli pappa i wolna podjednostkę hcg.
    I razem na podstawie tych badań i wieku pacjentki lekarz może wyliczyć ryzyko np zespołu Downa.
    Z tym, że te badania z krwi też mogą wskazywać na jakieś problemy inne np z łożyskiem.

Nifty/sanco/harmony/panorama to prywatne badania z krwi wykrywające najczęstsze choroby genetyczne. Można je zrobić dla swojego komfortu.
    Cena to średnio 2400.

kredka, Monika87, Jagodowa Mama lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wizycie. 48 mm człowieczka, który machał sobie ręką. 😍 w ogóle to miałam już usg przez brzuch, taki czaaaaad! To już poważna sprawa normalnie. 😅 wszystko ok, krwiaka już nie widać. Zerkał na przezierność i kość nosową i mówi, że na jego oko jest ok ale wiadomo że na prenatalnych to lepszy sprzęt i wszystko potwierdzą.
    Dostałam skierowanie na awidność bo przeciwciała toxo wyszły mi dość wysokie i chce mieć potwierdzenie, że to jakieś stare. 🤷🏻‍♀️

Endzi jeśli dobrze pamietam to 45 mm to minimalny CRL przy jakim robią usg prenatalne.

Monika87 co do prenatalnych to polecam poczytać sobie np artykuł mamyginekolog, jest dość prosto i jasno napisany. 😊
    Usg genetyczne powinno być robione przez lekarzy posiadających specjalne uprawnienia do takich badań. Sprawdzają Np narządy wewnętrzne płodu i są w stanie podczas takiego badania wykryć pewne wady genetyczne. Do tego test Pappa czyli badanie z krwi, gdzie bada się białko pappa i również ocenia ryzyko i prawdopodobieństwo wystąpienia pewnych chorób. To tak po krótce. ☺️
    Co do nifty to niech się może Sandrina wypowie bo mówi że robiła. No i ekstra w ogóle Sandrina że jest ok i że już wiesz że będzie dziewczynka. 🥰

sandrina22, Lady_Dior, Baśka 89, Monika87 lubią tę wiadomość

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziękuję dziewczyny - jesteście skarbnica wiedzy . Oczywiście sprawdziłam mojego gina na znany lekarz i jego certyfikaty i ma ten do przeprowadzania prenatalnych ❤️ także uff nie będę musiała latać po całej Warszawie.
    Sandrina dzięki za info co do nifty - to ogólnie spory koszt 😱

Kredka ale super, że już tak widać Twoje bobo ! I pięknie że jest wszytsko ok ❤️ możesz "pić" w Sylwestra 😁
    Kredka poczytam ten artykuł o którym piszesz :) dzięki.

kredka lubi tę wiadomość

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka super że dzidzia rośnie już jest taka duża ❤️ dobrze ze po krwiaku nie ma już śladu przynajmniej będziesz spokojniejsza☺️

Co do badań prenatalnych to ja chyba zdecyduje się tylko na samo usg bez pappa. Bo to i tak pewności niczego nie daje 🤷‍♀️

Sandrina fajnie że znasz już płeć można będzie powoli wyprawkę kompletować ☺️

Co do przemieszczania się to ja już tego nie ogarniam bo oni zmieniają co chwilę wszystko 🤷‍♀️ w nosie ich mam🤣

Ja sobie kupiłam picolo na sylwestra🎆😂

Jagodowa Mama lubi tę wiadomość

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Jagodowa Mama Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2020, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Piccolo już kupiłam, he he.
    A kto jeszcze ma wizytę 11.01? Właśnie kojarze że któraś jeszcze ale nie pamiętam, przepraszam, ostatnio nie zaglądam tak często 🙄.

Ja nie miałam przy córce ani monitora oddechu ani detektora tętna i teraz też nie planuje mieć. Mi wystarczyła elektroniczna niania przy uchu a poza tym do pokoju i łóżeczka małej mam 2 kroki. Na początku ulewała mocno przez sen więc spała obok nas i to na specjalnej poduszce - klinie a jak jej przeszło to właśnie u siebie. I ta niania w zupełności mi wystarczyła. Jak będzie teraz - zobaczymy, każde dziecko inne i może się okazać że niania nie wystarczy.

• adu Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę monitor oddechu, na pewno będę krytykowana wśród rodziny po co mi to, ale mam to gdzieś. Jestem jedyna, która nie mieszka z mamą, żeby w razie co cokolwiek pomogła i będę spokojniejsza, jeśli będziemy to mieć. Detektor tętna raczej nie będę kupować.

Kredka, super, ze dzidzius tak fajnie się rozwija! Pieknie!

Jagodowa, jak też wizytuje 11.01, po długich 5 tygodniach:)

Nianie też na pewno kupimy i też uskysze po co mi niania w mieszkaniu. :p ale tak samo juz słucham, jak ja mogę mieć plan oddać dziecko do żłobka. Coooz, nie mieszkam z mamą i nie chce, żeby moj maz musiał pracować na dwa etaty. 😊 poza tym ja nie jestem typem domatora, lubię chodzić do pracy.

Też mam jakiegoś dziecięcego szampana, maz mowi, ze musze uważać, żeby mnie po nim nie sponiewierało:P my najpierw będziemy u mojej przyjaciółki, ale tylko we 4, a po północy pojedziemy do moich rodziców. Też biorę kartę ciąży na wszelki wypadek. 😂

Baśka 89 lubi tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze od razu teraz bo nie wiem jak będzie dzis z czasem. Życzę wam, żeby ten 2021 byl piękny. Mimo wszystkich przdcienodci losu, 2020 okazal się dla nas cudowny, więc wierze, ze 2021 będzie jeszcze piękniejszy. To będzie nasz rok! Niech tylko zdrowie będzie z nami, a reszta się ułoży! Wszysykiego dobrego w nowym, nadchodzącym 2021 roku! 🎉🎉🎉🎊🎆

kredka, Endzi, Jagodowa Mama, Baśka 89 lubią tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adu jak zawsze na posterunku z rana. 😁
    Czy w takim razie tylko ja mam zamiar olać sylwestra i iść spać?! 😅😅

Co do gadżetów to uważam, że dla jednego są zbędne a dla drugiego absolutnie niezbędne. Kwestia mocno indywidualna. Przy pierwszym nie miałam ani monitora oddechu ani nawet niani bo mieszkaliśmy w malutkim mieszkaniu i nie było takiej potrzeby według mnie. Teraz niania mi się przyda bo mieszkamy w domu. Monitora oddechu ani detektora tętna nie planuje kupić.
    Już się nie mogę doczekać zakupu wózka natomiast, to mój ulubiony dziecięcy sprzęt. 😅

Dla mnie to był wyjątkowo trudny rok pod wieloma względami, jednak ostatni miesiąc wiele rzeczy naprostował i wynagrodził.
    Życzę Wam i sobie dużo zdrowia, spokoju i radości w nowym roku. 😊

Jagodowa Mama, Baśka 89 lubią tę wiadomość

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, tak, ja zawsze od rana, bo od pravuje :) Tworwtycznie może nas dzis zwolnią o 12, ale jeśli nie, to wolę skończyć o 14 i się przespać a nie o 16 i nie mieć czasu na sen. :P

Jejku, ja też czekam na fen zakup wózka, ale to chyba dopiero w kwietniu zamówimy 😂 jak już pojde na zwolenienie.

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    preg.png
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ