Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤
Odpowiedz

Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤

Oceń ten wątek:
  • Annamaria Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu, zerknęłam na twoją listę, i wzięłabym 2 paczki podkładów poporodowych Belli, jedna to może być za mało.
    A powiedz mi, do czego chcesz używać tych gazików/kompresów jałowych? Masz dwie sztuki w różnych rozmiarach. Bo jeśli do pępuszka, to jedna paczuszka wystarczy, okolice kikuta wygodniej jest chyba po psiknięciu Octaniseptem wytrzeć patyczkiem higienicznym, szczególnie pod kikutem. Choć w sumie drogie nie są, aaa, może zostaw dwie :)

Snowflake, nie martw się "pancerną" szyjką! Ja mam cały czas 5 cm i w niczym to nie przeszkadza w szybkim rodzeniu :) jak ma się otworzyć, to się otworzy :)

Jagodowa, ojejku, tego się nie spodziewałam...! :/ Rób ten posiew pochwy i niech szybko przyjdą wyniki. Masz nakaz leżenia?

Baśka, no nieeee. Tyle roboty na marne! Co to za farba była? Łóżeczko było z surowego drewna, czy było wcześniej malowane inną farbą? Jestem ciekawa, dlaczego taka reakcja.. Mi się kiedyś to zdarzyło, jak malowałam łóżeczko drugą farbą, ale bez szlifowania poprzedniej warstwy. No wtedy drewno nie przyjęło drugiej, bo nie miało do czego się przyczepić. Wystarczyło, że paznokciem przejechałam i schodziła ta nowa warstwa.. to mnie nauczyło, że jednak trzeba szlifować, jak chcę nowy kolor.... :/
    Współczuję....!

U mnie wczoraj dzień cały pełen niezapowiedzianych gości, nawet na moją jogę nie poszłam :/ dziś mój M pojechał na 4 dni, mam zamiar po kawie zaraz zacząć focić ubranka niemowlęce na wydanie, matko, niech ja w końcu ZACZNĘ to robić.... :/ mój salon wygląda jak lumpek, jak to wszystko rozłożyłam, a obiecałam sobie, że zacznę pranie dla małej, dopiero nieco odgracę przestrzeń....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 07:59

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annamaria, a gaziki to się zawsze przydadzą, nie kosztują dużo to biere 😅 dodałam podkładów, ale tych canpola, bo belle średnio lubiłam po zabiegach, biorę ja tak w razie wu.

Zmieniłam też masc na sutki na maltan bo podobno jego nie trzeba zmywać, inny krem spf bo ten nie jest od pierwszego dnia, zamiast biogai dicoflor i espumisan 100 a nie 40. 😅

Az tyle masz tych ubranek? Wooo to czeka Cie długi dzień 😅

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adu nasza położną na szkole rodzenia bardzo odradzała ten maltan. Mówiła żeby nie kupować tego bo jest kiepskie bardzo.

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa No szok! 😳 nie kojarzę żeby u Ciebie wcześniej były jakieś podejrzenia, że coś się tak zadzieje takiego... Kurczę oby tylko udało się maluszka utrzymać jak najdłużej. Niby wchodzimy już w miarę bezpieczny czas ale wiadomo, że każdy dzień jest na wagę złota. Uważaj na siebie tak mocno jak tylko to możliwe. 😘

Adu lista wyglada całkiem spoko. Co do tych podkładów to ja nie biorę belli, miałam po pierwszym porodzie i znienawidziłam je strasznie. 🤣 wzięłam paczkę canpola i jedną tych na noc właśnie. Mam też dużą paczkę podpasek na noc a jeśli braknie mi podkładów to się dokupi.

Octenisept spokojnie wystarczy ten mały - większa część mojego poszła do śmietnika bo tyle stał. Teraz kupuje ten 50 ml i noszę go w plecaku jak młody latem szaleje na rowerze czy na placu zabaw. Zawsze w pogotowiu. 😄
    Dorzuciłabym do koszyka sól fizjologiczną- No chyba że już masz. ;)

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzi, tak, maltan tez juz zmieniłam na lanolina z ziaji🤣
    Kredka, a myslalam, że wsadziłam ten 50 ml! Bo o ten mały mi chodziło. Tak, sól mam :)

Endzi lubi tę wiadomość

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka ta Twoja dzidzia rośnie jak na drożdżach 😍 Kto to by pomyślał że już 2kg dzidziulka będzie 🥰 Dobrze że z szyjka wszystko okej. 28mm ja miałam 2 tygodnie temu i mówiła że jest okej no i też dalej mam brać luteinę. Najważniejsze że nie chciał Cię znowu do szpitala wysyłać 🙂

Basiu Współczuję tych rewolucji żołądkowych to niestety nic przyjemnego nie jest 😔 A potrafi tylko człowieka wykończyć. Trzymam kciuki aby w końcu Ci to przeszło. Co do farby to może faktycznie trzeba zrobić szlifowanie takie dokładne a potem dopiero pomalować jeszcze raz? Może spróbujcie tak a jak to nie pomoże to faktycznie to nowe łóżeczko.

Jagodowa kochana mam nadzieję że mamuśka pomoże w opiece nad małą aby Cię trochę odciążyć. A Twój mąż wykorzystał ten urlop ojcowski na Jagodę? Może to w końcu jest okazja żeby to zrobić i zadbać o Was? Praca, pracą ale rodzina najważniejsza ❤️ A Twoja kluseczka też już spora jest jeszcze momencik i też już ponad 2kg dzidziulka będzie.

Adu co do zakupów to ja zbytnio nie pomogę niestety 😔 Tylko ten maltan właśnie położna odradzała.

Annamaria powodzeniu w wystawianiu ciuszków na sprzedaż. A nie myślałaś o tym aby zrobić takie mega paczki i tak sprzedawać? Czy chcesz wszystko pojedynczo?

A ja miałam dzisiaj koszmarny sen. Śnił mi się dziadek ten który umarł w marcu. Ja szłam z dzieckiem na rękach aby coś tam jej pokazać w pralni i nagle słyszę głos dziadka. U babci drzwi otwarte i tak patrzę on siedzi sobie na swoim łóżku i coś z babcią gada. A jak mnie zobaczył to zaczął coś do mnie mówić w każdym bądź razie niezbyt miłego ale nie pamiętam co. A jak się obudziłam to z takim strasznym kłuciem w sercu 😲 Nie wiem co to może oznaczać. Wczoraj byliśmy na cmentarzu ale u drugiego dziadka. Może jest zły że u niego nie byliśmy?? Nie mam pojęcia o co chodzi 😔 Ale aż się przeraziłam jak wstałam.

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Baśka 89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo ☺️
    Tak szlifowaliśmy papierem wierzchnia warstwę i malowaliśmy.Farba specjalnie kupiona żeby nie szkodziła dziecku w razie właśnie pogryzienia łóżeczka.
    Trudno nie będę 500 razy malować łóżeczka,wkurwilam się.Kupie nowe.

Dziewczyny zaobserwowałam u siebie wieczorami rozpieranie w czaszce takie jakby ciśnienie w głowie nagle wysokie było,pulsuje mi w uszach,zatykają się.Bol głowy do tego,słabo mi się robi i ciężko oddycha.Chwile potrzyma i puszcza i tak w kółko.
    Dzisiaj mam ginekologa to mu to powiem.Zawsze się to dzieje jak leżę.

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3rjjgrwd03fqx.png[/link]
  • Jagodowa Mama Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, no właśnie ja też przeżyłam szok, bo jeszcze na ostatniej wizycie 3 tygodnie temu wszystko było w jak najlepszym porządku. Jedynie co wtedy Wam pisałam że szyjka nieco się skróciła, ale że startowałam z 5cm to jak zeszla do około 4 to ani ja ani lekarz nie widział w tym nic niepokojącego. A tu nagle takie kwiatki 😩. Te 3,6cm szyjki, która pozostała zamknięta powinno wytrzymać te 3 moooże 4 tygodnie ale to tylko gdybanie. Nie muszę leżeć, póki nie zaobserwuje skurczów, twardnienia brzucha czy innych takich historii. Na chwilę obecną nic dodatkowo nie muszę brać, tylko odpoczywać ile wlezie.

Co do urlopu ojcowskiego - M połączył go z urlopem zaległym i wszystkimi dniami urlopowymi jakie tylko ma do wykorzystania i wyszło mu, że może ze mną posiedzieć bite 2 miesiące ale to dopiero od lipca ... Na razie, w zamian za taki układ - bo poszli mu sporo w kadrach na rękę, prosił jeszcze żeby nie mieć nocek - musi trochę więcej pobyć w robocie teraz. Liczę na mamę, chociaż szczerze mówiąc nie mam zbyt wielkich nadziei.

Dziś będę dzwonić jakie terminy ma u mnie zwykły gin na ten cały posiew...

Wysłany: 27 maja 2021, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, no kurcze z tym łóżeczkiem... Też bym się wkurzyła. Czasem jak farby jest za dużo/ za gruba warstwa to też odpada. Teraz wszystko malujemy natryskowo i jest git. Cieniutka, równiarka warstwa. Ale jeśli kiepsko się czujesz i nie masz już ochoty przy tym dłubać no to faktycznie pozostaje zakup nowego... Albo zeszlifowanie do żywego plus lakier jakiś bezpieczny...?? Jest coś takiego wogole??🤔

Annamaria, Tobie widzę roboty też nie ubywa a tych ubranek to Ty dziewczyno masz full! Obyś się z tym jakoś uporała.

Co do maści na pogryzione brodawki to mi położna mówiła, że albo najzwyklejsza lanolina albo wogole najlepiej smarować sutki własnym mlekiem. Podobno działa cuda, lepiej i oczywiście naturalniej niż cokolwiek innego. A tak na marginesie to powiedziała, że pogryzione brodawki oznaczają złą technikę karmienia i że tu przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę i poprosić o pomoc doradcę laktacyjnego. U nas rzeczywiście tak właśnie było.

Snowflake lubi tę wiadomość

• kredka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baśka a mierzysz ciśnienie? Ja się nie znam za bardzo ale brzmi mi to trochę jak skoki ciśnienia... 🤔 ciekawe co na to gin.

Jagodowa z tymi szyjkami to oszaleć można. 🤯 Mi brzuch twardnieje jaj skorupa żółwia dosłownie od 19 tc. 😩 szyjka raz dłuższa, raz krótsza. Dostałaś może luteinę?

Adu jeszcze pomyślałam o wkładkach laktacyjnych bo nie widzę ich w koszyku, chyba że już masz.
    W ogóle się zastanawiam nad ich zakupem bo mam zamiar od razu poprosić o leki na wstrzymanie laktacji i nie wiem czy będę mi potrzebne. 🤔

W ogóle to robiłam sobie hybrydę u stóp. Świetna zabawa, zupełnie jak golenie pussy. 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 12:09

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, moja lista została zmodyfikowana przez wiele mam i zamówione 😀🎉 ufff 😅

Jagodowa, niech ta szyjka trzyma a nie. E sumie to ona nie jest tak krotka, ja nigdy takiej nie miałam 😅

Kredka, tak, mam wkładki.

Zamowilam takie rzeczy ostatecznie + mam q domu płatki, patyczki, sól fizjo, chusteczki mokre, a do mycia chce spróbować olej że slodkich migdałów. Wahałam się czy zamawiać oslonki na piersi, ale może to dokupię jeszcze później najwyżej.

Specjalnie wzielam teoxhe więcej tych podkładów, przydadzą się potem najwyżej do przewijania.

https://naforum.zapodaj.net/a7f6c508876f.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/761892fcb40b.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/58a3e90aaad5.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/cc98796ce127.jpg.html https://naforum.zapodaj.net/09b7c82f6552.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 12:51

kredka, Snowflake, Jagodowa Mama lubią tę wiadomość

l22n9vvj7w8s7hd1.png

Wysłany: 27 maja 2021, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, na luteinie jestem od samego początku bo miałam jednorazowe plamienie.

kredka lubi tę wiadomość

• adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dostałam jeszcze skierowanie od lekarza, żeby umówić usg w 36 tc I już to zrobilam. Może w 34 umowie się prywatnie jeszcze. :p

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa dobre i to z tym wolnym że udało się ogarnąć chociaż tyle wolnego. Ale z drugiej strony to ich psi obowiązek aby dać mu urlop ojcowski przecież nie mogą tego odmówić. No ale wiadomo każdy pracodawca inny... No a mama mogłaby pomóc tym bardziej jeżeli jest na emeryturze. Jeszcze te 3 tygodnie przynajmniej dobrze by było wytrzymać. Nigdy człowiek nie przewidzi tak na prawdę co może się zadziać z ciąża niestety 🙄 Trzymaj się tam cieplutko.

Mój stwierdził że jak urodzę to sobie weźmie tydzień l4 a później te 2 tygodnie urlopu ojcowskiego i może jak się uda to jeszcze 2 tygodnie zwykłego urlopu. No i jeszcze 2 dni okolicznościowego urlopu się należy z okazji urodzenia dziecka nie mylic z opieką na dziecko.

Basiu ja takich ekscesów nie miewam ale jak mówisz że dzisiaj masz lekarza to dobrze. Może powie coś konkretnego jak to dalej funkcjonować z tym. Czekamy na wieści 🙂

Kredka podziwiam ten pedicure 😅 Sama sobie robiłaś wszystko? Ja przy wkładaniu skarpetek mam problemy a co mówić przy malowaniu paznokci 🙈 Muszę siostrę ścignąć żeby mi zrobiła stópki 😁 O właśnie mogłabyś mi napisać co w tą drugą mniejsza torbę pakujesz? Tak aby się na oddział przebrać i wszystko mieć pod ręką to co najważniejsze? 🙂

A ja się wzięłam za prasowanie rzeczy do walizki aby w końcu ją spakować całkowicie. Chociaż muszę dokupić jeszcze Tamtum Rosa.

Adu ta apteczka jeszcze przede mną ale to już w czerwcu bo się spłukałam w tym miesiącu jak nie wiem co 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 13:10

Jagodowa Mama lubi tę wiadomość

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Annamaria Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kredka wrote:

W ogóle to robiłam sobie hybrydę u stóp. Świetna zabawa, zupełnie jak golenie pussy. 😂😂😂

Aaaaaaaaa, kredko..... padłam ....!!! :)

Endzi, Snowflake, kredka lubią tę wiadomość

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, o pani, jak Ty to zrobiłaś 😅 jq nie dałabym rady pomalować za nic 😅

Jagodowa, miałam napisać, że super wam się to udało ogarnąć z tym wolnym :)
    U nas maz wezmie te 2 tygodnie urlopu wypoczynkowego, a ojcowski kiedy indziej. Raczej na dłużej nie będzie mógł pójść.

Endzi, nic nie mów o spłukaniu 😅 ja czekałam do dnia dzisiejszego, bo męża wyplata 🤣 moja dopiero za tydzień, więc na razie stop :D

l22n9vvj7w8s7hd1.png

Wysłany: 27 maja 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adu, no niby super, że tak długo będzie ze mną ale co z tego, jeśli będę go potrzebowała dużo wcześniej, niż w lipcu .. a nic już kombinować nie będzie bo i tak było o to trudno, lipiec to wakacje, inni pracownicy też trochę musieli w tym roku pokombinować żeby tak się to wszystko udało. Sezon urlopowy, inni też mają dzieci, z którymi chcą wyjechać. No nic, na razie zaciskam dupkę i czekam na rozwój wypadków .

Kredka, Ty jakaś mega wygimnastykowana jesteś w takim razie 😆. Ja też ze skarpetkami mam kłopot o goleniu się nie wspominając... A tu proszę!

• kredka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sama robiłam. 🤣 Gdyby takie coś zrobiła mi kosmetyczka to nie zapłaciłabym jej nawet połowy żądanej przez nią kwoty ale biorąc pod uwagę, że mam 2 kg charakternej kobietki w brzuchu to z dumą przyznaje, że poszło mi całkiem dobrze. 🤣🤣🤣

Adu ekstra że apteczka ogarnięta! 💪🏻
    Wiecie, że ja nigdy nie używałam tego tamtum rosa 🤔🤷🏻‍♀️ Chyba sobie zamówię bo teraz tak czytam i mnie to zaciekawiło. W ciąży też można używać?

Endzi a więc w podręcznej na ten moment mam:
    -dokumenty (tu jeszcze kilka rzeczy dojdzie np potwierdzenie grupy krwi, karta ciąży bo jest w ciągłym ruchu, wynik gbs, No wiadomo jak jest ;)
    -woreczek z ciuchami dla małej (bodziak na krótki rękaw i na długi bo nie wiem jak pogoda, skarpetki, niedrapki, czapeczka, pajacyk, 3 pampersy, 2 pieluszki - muślin i flanela do otulenia po porodzie)
    -woreczek strunowy dla mnie (koszula do porodu, majtki, klapki, duża podpaska i wkładka - ostatnio zanim odeszły mi wody to odchodził mi czop i trochę plamiłam ) i pojedynczo pakowane chusteczki do higieny intymnej - bo w razie tych plamień i częstych badań wole się chociaż trochę odświeżyć.
    Dodatkowo mam malutką kosmetyczkę a w niej podkład na łóżko, kilka podkładów poporodowych, dodatkowe chusteczki mokre i suche i majtki poporodowe i balsam do ust. Nie duża butelka wody z dziubkiem, gumka do włosów i jakieś żarełko. Przy pierwszym porodzie strasznie wymiotowałam od momentu odejścia wód i po urodzeniu byłam naprawdę mega głodna ale tam podawali na sali porodowej jeszcze tosty z dżemem i herbatę 😄 teraz nie liczę na takie rarytasy i myślę żeby zabrać jakieś batoniki owsiane lub energetyczne i mały sok żeby w razie potrzeby uzupełnić cukry. To tak z mojego doświadczenia. ☺️

Endzi, Snowflake lubią tę wiadomość

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodowa, no to prawda, że teraz też by się przydał.. eeeh, tak źle i tak niedobrze. Ciężko to ogarnąć:(

Kredka, dziewczyny na grupie właśnie pisały, żeby sobie wziąć przekąsek sporo na oddział 😅 nie wiem czy wolno używać tego tantum rosa w ciąży, ale w sumie to działa łagodząco.. Ja to wzielam ta bardziej chyba w razie wu, bo jeszcze ta piankę ginexid mam, bardzo ja dziewczyny zachwalały.

Umówiłam usg na 16.06 (34tc) a potem ostatnie mam 30.06 (36). I to będą moje ostatnie spotkania z Nadiusią w brzuszku 🥺🥰

Endzi lubi tę wiadomość

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • Snowflake Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2021, 08:38

BaEUp1.png

oIFmp1.png

IsHfp2.png
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ