Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤
Odpowiedz

Od listopadowego testowania do letniego rozwiązania ❤

Oceń ten wątek:
  • kredka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka a ja myślałam, że to ja się szybko uwinęłam 🙈 ale widzę że wcale nie! 😅

Snowflake u nas na szczęście z kupami problemu nie ma. Chyba że akcje pod tytułem „mam świeżego pampera, mama mnie karmi to w międzyczasie strzelę kupsztala” są problemem to w sumie tak. 😂 Potem jak ją przebieram to mi się rozbudza i klops, trza nosić i tulić.
    U nas bardziej kwestia wzdęć, brzuch się robi twardy i nabrzmiały, mała przysypia i nagle ją coś zakręci w jelitach i jest pisk i taka panika. Masujemy brzuchola ale nie wiem czy coś to daje, zastanawiam się nad termoforem z wiśni czy coś. 🤔

Endzi właśnie czytałam na fb i wiele dziewczyn pisze o tych dreszczach, oblewających potach, drgawkach a nawet i gorączce w połogu… 😳 dla mnie to totalne zaskoczenie bo pierwszy połóg czułam się świetnie, żadnych dolegliwości naprawdę a tu takie coś. U mnie waga -2,5kg w stosunku do wagi sprzed ciąży ale ja w czasie jej trwanie przytyłam tylko równe 7 kg ( dla mnie to tylko bo z synem przybyło mi 13) bo mnie wymęczyły wymioty a covid dojechał na amen. 🤦🏻‍♀️
    Adu na spokojnie, każdy zrzuca w swoim tempie a wydaje mi się, że lepiej powoli niż tak szybko. W końcu nie wpadło to na plus z dnia na dzień więc i schodzić będzie wolniej. ;)

Wracam do spania, w kontakcie! 🙋🏻‍♀️

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka
    No ja nie sądziłam, że można mieć prawie pełne rozwarcie i tego nie czuć!
    Jakby mnie złapało w domu to bym tu urodziła, bo nawet nikt by nie zdążył po M. przyjechać w takim czasie.

Ja w tamtej ciąży przytyłam 6kg, a teraz 5. Już mam - 0,5kg w stosunku to zajścia. Myślę, że więcej nie pójdzie w dół no ale.
    Połóg u mnie już zaczyna się rządzić swoimi własnymi prawami.
    Dreszcze nóg i tyłka to tylko po porodzie, podczas szycia skóry miałam, ale położna się nie bała tam działać😉

A teraz już zimne poty, słabość, uderzenia gorąca, zaraz zdenerwowanie, zmiany nastrojów. Połogu nr 2, witaj.

M&M
  • kredka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka No dla mnie Twoja akcja to jest kosmos! 😳
    Dobrze, że się wszystko szczęśliwie skończyło bo tak jak mówisz, jeszcze byś w domu urodziła. 🙈
    Mi po urodzeniu przy lyzeczkowaniu i szyciu tak nogi dygotały, że nie mogłam nad nimi zapanować. Lekarz mówił, że mam się nie przejmować bo to adrenalina schodzi i jest to zupełnie normalne. 🤷🏻‍♀️
    A tak z ciekawości to w czasie trwania pierwszego połogu też miałaś jakieś dolegliwości jak teraz?

U nas cudowna noc! Pomarudziłam Wam i dziś odmiana. 😅 Spała od 20 do teraz dając mi znać mruczeniem, że chce jeść. Zmiana pieluchy, butla, szybka kupa, tuli tuli i znów szła spać. Bosko!

Baśka 89, Martoszka lubią tę wiadomość

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kredka wrote:
    Martoszka No dla mnie Twoja akcja to jest kosmos! 😳
    Dobrze, że się wszystko szczęśliwie skończyło bo tak jak mówisz, jeszcze byś w domu urodziła. 🙈
    Mi po urodzeniu przy lyzeczkowaniu i szyciu tak nogi dygotały, że nie mogłam nad nimi zapanować. Lekarz mówił, że mam się nie przejmować bo to adrenalina schodzi i jest to zupełnie normalne. 🤷🏻‍♀️
    A tak z ciekawości to w czasie trwania pierwszego połogu też miałaś jakieś dolegliwości jak teraz?

U nas cudowna noc! Pomarudziłam Wam i dziś odmiana. 😅 Spała od 20 do teraz dając mi znać mruczeniem, że chce jeść. Zmiana pieluchy, butla, szybka kupa, tuli tuli i znów szła spać. Bosko!

Mogłam bym urodzić nawet w domu, ale bardzo się bałam znowu krwotoku, utraty przytomności i reszty komplikacji.
    No a tym razem poszło wszystko idealnie. Nawet mogłam zobaczyć łożysko,,co nawet nie było zdziwieniem dla położnej. Pierwszym razem też byłam chętna, no ale niestety.
    Mi to przy starszej też nogi chwilę latały, a tu masakra, no cała pupa i nogi. Ale położna wspaniała. Ja przepraszałam, że w pewnym momencie nic nie mogła ruszać, bo się nie mogła mi uspokoić.

Pierwszy połóg też były jazdy.
    Ogólnie początek był gorszy.
    Cały poród i połóg nr 1 był gorszy, ale pewnie dlatego, że to jednak poród operacyjny, z komplikacjami i mnóstwem leków.
    A tu tylko strykawka oxy do urodzenia łożyska

M&M
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka co to karmienia i robienia w pieluszkę to u nas jest to samo. Nie ma to jak przysypiające dziecko i nagła bomba w pieluszce 🙈 Albo założona swierza pieluszka i ledwo co zapięty pampers a tam znowu kolejna mina 🤣 Ja już nawet oberwałam kupą w bluzkę 😅 Zazdroszczę dzisiejszej nocy. Chociaż moja dwa razy wstawała ale jak się po 5 przebudziła trzeci raz i mąż dał mi ją do łóżka jak szedł do pracy to dopiero teraz poszła spać 🙈
    A i tak oszukuje ją smoczkiem bo co chwilę coś marudzi 🤨

Martoszka no powiem że przyfarcilo Ci się z tą wizytą kontrolną i ekspresowym porodem. Najważniejsze że byłaś pod dobrą opieką ☺️ Moja położną co przyjmowała poród też była super i starałam się z nią współpracować jak się tylko dało.

Adu ja to w nocy czasami przysypiam jak mała je cyca. A co do więzi to może to przyjdzie z czasem🤔 Początki raczej nie są najłatwiejsze i możemy się czuć trochę jak takie dojne krowy 😅

No nic moja królewna jednak stwierdziła że koniec spania i trzeba się tulić teraz. Napiszę pozniej🙂

Martoszka, kredka lubią tę wiadomość

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo moja tez tak robi, zdążymy ją przewinąć i zaraz kupa w pieluchę 🤣 myślę, że jesteśmy bardzo nie ekonomiczni jeśli chodzi o zużywane ilości pieluch 🤣

Kredka, ale miałaś super noc. Ja nie umiem tak wyczaic, żeby moja karmić na śpiocha. Chyba w ogóle by nawet nie zjadla obstawiam.

Endzi, tez oszukuje Nadię smoczkiem czasem, bo nie idzie inaczej. Moja dzis spala bardzo krótko, a o 6 to już usnęła sama w dostawce, bo ja nie mialam siły już jej kolejny raz karmić albo tulić, bo spalam 1.5 godziny. Co do tej więzi z karmienia, to ja jej nie potrzebuje. :P ona ma się najeść i tyle, ja nie chcr karmić w nieskończoność i być uwiazana z tym cyckiem. 🤣

Ja zaraz budze mala, ubierzemy nakarmimy i jedziemy do moich rodziców. :)

kredka lubi tę wiadomość

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    U nas dla odmiany tylko 1-2 kupy dziennie. Szok 🤯 za to leje na potęgę.
    Ja już całkiem na kpi przeszłam, bo o ile w nocy się możemy przytulać godzinami to jednak w dzień jest jeszcze starszak do ogarnięcia 🤷
    Ciekawe na jak długo mi zapału starczy.
    No i Rusałka nie chce smoczka, za to lubi być noszona 🤦
    Wszystko inaczej niż z Belzebubio. A nie, jedno ich łączy- spacer tylko w ruchu, nie ma mowy o posiadówce na ławeczce.

Dziewczyny czy wy za każdym razem wyparzacie laktator? Bo czytałam na grupie kpi, że laski kładą po użyciu w woreczek strunowy i do lodówki. Mega ułatwienie raz dziennie wyparzać, ale chyba bym się bała.

Lady Ty długo byłaś chyba kpi, jak robiłaś?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adu weź daj spokój z tymi pieluchami. 🤦🏻‍♀️ U nas średnio idzie koło 12 dziennie jak policzyłam. Pieluchy bez śmierdzącego kleksa to u nas luksus. 😅 Ale nie będę narzekać bo starszak miał zaparcia od samego początku i to mnie tak strasznie stresowało, że wolę kupsko w każdym pampersie niż tak jak on się męczył.
    Zastanawiam się nad Dadami tymi złotymi. Używacie? Jakieś opinie moje drogie? 😉

U nas ze smoczkiem słabo. Jak próbuje wymusić karmienie wcześniej niż powinna dostać i dam jej smoczka to dosłownie dostaje szału. 🙈 chyba wychodzi z założenia że pustą gumę to sama mogę sobie ciągnąć. 🙈😂

Sandrina ja nie mam dużego doświadczenia bo długo nie odciągałam ale ja wyparzałam za każdym razem bo jakoś tak właśnie się bałam żeby się coś nie rozwinęło. I to właśnie mnie dobijało bo miałam wrażenie że odciąganie, karmienie, mycie i wyparzanie wszystkiego zajmuje mi jakieś 3/4 dnia. 🙄

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka co do pieluszek to mam za sobą dady, lupilu, pampersa i powiem Ci że u mnie dady zdecydowanie wygrywają. Aczkolwiek pierwsze muszę zużyć te co mam jeszcze. Ale te dady są mniejsze wielkosciowo i ten środek mają całkiem inny. Także ja polecam jak najbardziej.

Co do kupy to u nas też praktycznie w każdym pampersie. No i dzisiaj zdarzyło się znowu po za pampersem na mamusi 🙈

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina22 kochana ja wyparzałam laktator/jego części po każdym ściąganiu przez miesiąc a potem raz w ciągu dnia.

Trochę mnie mniej, bo chyba jako jedyna z tego wątku zabrałam się za wszystko w 35tc dopiero 🙈 Dziś wyprałam parę ubranek a mam ich jeszcze multum🙊 do tego muszę je poprasować jeszcze-za czym nie przepadam. Umyłam komodę, więc mogę już wkładać jakieś rzeczy powoli😂 No muszę się tym zająć, bo stary jak Wam pisałam - ma dwie lewe ręce 🤷🏼‍♀️

Śpijcie spokojnie mamuśki😘

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 04:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDior a trzymałaś go w lodówce?

U nas od 3godziny festiwal kupy🥴 ile to dziecko w sobie tego mieści 🤦
    I uwaga mam gorączkę 😱 dobrze, że położna dziś przychodzi to mam nadzieję, że powie że to od cycków.
    Kurcze czemu ja zawsze muszę jakieś przeboje mieć 🤯😂

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Snowflake Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2021, 08:57

BaEUp1.png

oIFmp1.png

IsHfp2.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snowflake Belzebubio ma jeszcze dwa tyg wakacji a potem wraca do żłobka. Chłopak pierdolca dostaje z nudy w domu.

Snowflake lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzi dzięki za opinie, dziś podskoczę i kupię te dady bo właśnie kończymy pampersa premium care i nie ukrywam dobrze byłoby ogarnąć coś tańszego zwłaszcza, że te ilości pieluch które używam są przerażajace. Pincet plusów nie wystarczy. 🙈🤣

Lady lepiej późno niż za późno. 😅 a tak serio to zbieraj się kochana bo już dużo Ci nie zostało. ☺️

Sandrina bidulko oby ta gorączka to była kwestią połogu a nie problemu z piersią. Daj znać co położna powiedziała. 😘

Snowflake uśmiałam się z tych pampersów za łóżkiem. 😅 ale u mnie jest podobnie, dziś rano obrzygane pidżamy i tetry koło fotela na podłodze leżały. 😅
    Ty to musisz mieć naprawdę ręce pełne roboty ze swoją ekipą, mega szacun! 💪🏻

Lady_Dior, Endzi lubią tę wiadomość

klz9jw4z9obz7e1d.png
  • Annamaria Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeeeeeeeesteeeeeeeeeeeeem :)

Miejscówka na tych mazurach obłędna, domek będę wszystkim gorąco polecać, ale zasięgu to tam nie ma, ani netu :) takie wakacje offline można tam mieć :)

Nie wiem, czy was dziś nadrobię, ale postaram się wieczorem :)
    Było super, psychicznie odpoczęłam, choć fizycznie się nabiegałam za dwójką najmłodszych pilnując ich, bo rzeczka zaraz obok widoczna z tarasu, no ale coś za coś :)

lecę robić obiad, póki najmłodszy ma drzemkę :)

Snowflake, kredka, sandrina22, Endzi lubią tę wiadomość

2007 synek
    2008 (* 9 tc)
    2010 synek
    2015 synek
    2018 synek
    2020 (* 11tc i *13tc)
    2021 córeczka

MTHFR_677C T i PAI-1 4G hetero

:) wegemama :)

NHRLp2.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina22 ja wyparzałam wrzątkiem - zalewałam w garnku wszystkie części i zostawiałam na 10min.Mi się nigdy nic nie działo, Zocha chyba zdrowa😂 więc było ok😉
    Daj znać Sandrina22 jak z tą gorączką. Masz jakieś inne objawy ❓ Przy zapaleniu piersi, to najpierw jest czerwony placek w miejscu zapalenia i dotkliwy ból. Mam nadzieję, że to nie to.

Kredko no właśnie czas leci a ja sobie bimbam🤪 ale już prasuję pierwsze ubranka-w godzinę wyprasowałam 5par bodó, 2x spodnie i 1 pieluchę. Powiedzcie mi, że to nie ze mną jest coś nie halooo tylko żelazko mam do kitu🤷🏼‍♀️

U nas nocka była cała przespana co nie zdarza się często. Dziś Zosia jest w miarę grzeczna ale miałyśmy kilka nieprzyjemnych momentów. Jeju ile to trzeba mieć cierpliwości dla dwulatka 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Chciałabym poczytać te moje książki np. "jak mówić, żeby dzieci nas słuchały" ale bez kitu-jak mam chwilę to po prostu odpoczywam 🤷🏼‍♀️

Snowflake jak Ty ogarniasz swoją 3jkę to ja nie wiem a AnnaMaria to już w ogóle 🤪
    Co do garderoby jesiennej, to zdecydowałam się już uzupełnić, bo potem to nie wiem kiedy będę mieć czas-chyba tylko w nocy 🤷🏼‍♀️

Dziś mi przyszły pampersy 3paczki z Bambo nature jedynki 2-4kg.pewnie będę musiała dokupić, bo nie sądzę żebym urodziła kolosa😂

Ahhh idę w końcu prasować zanim oja gwiazda wstanie. Całusy dla Was matki😘

Oooo już mnie woła "asiaaaa" Ja jej zaraz dam Asia 😈

Annamaria, kredka, Endzi, Snowflake lubią tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady ja też jestem pełna podziwu dla Snowflake i Annamaria. U nas jest histeria na porządku dziennym. O wszystko. Jak pomyślę, że za dwa lata czeka nas to ponownie z małą to mi słabo.
    A tempo prasowania masz niezłe 😂 kciuki żebyś do porodu zdążyła 😂😂

Annamaria zazdro wypoczynku.

My po wizycie położnej. Mała już bez żółtaczki i przekroczyła wagę urodzeniową 🥰
    Moja gorączka od cycka niby, bo z boku boli ale bez zaczerwienienia. Kazała laktatorem spod pachy ściągać i faktycznie pomogło. Czemu sama na to nie wpadłam to nie wiem 🤦 no i brać dużo Ibuprom i żeby się nie rozwinęło.

Widzę, że nie tylko u mnie obrzygane piżamy na topie😁 Rusałka preferuje świeżo ubrane i zawsze znajdzie okazję, żeby wyrzutu dokonać poza tetrą/ręcznikiem.

kredka, Lady_Dior, Snowflake lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Endzi Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe widzę że u was ląduje w Was rzyganko a we mnie kupy 🙈 Takie te nasze dzieciaczki heheszkowe są 😅

Sandrina całe szczęście że to gorączka od mleka a nie pozostałości jakiś porodowe 😱

Lady no powiem Ci ze juz czasu coraz mniej zostało. Ja tak się cieszę że walizki miałam już wcześniej spakowane i wszystko poprasowane 🙈 Teraz jak piorę małej rzeczy to ciężko poprasować to od razu. Mam taki plan dzisiaj ale moje dziecko jest dziś wymagające i też musiałam zrobić sobie wcześniej drzemkę aby trochę noc odespać. Także sprzedaj dziecko staremu i prasuj sobie powoli 😉

Kredka myślę że warto kupić te dady. Zresztą sama zobaczysz czy będą Wam pasować. Ja teraz też kończę te pampersa bo miałam 2 opakowania tych darmowych z Rossmanna. No i została mi jeszcze paczka rossmanowych pieluch jeżeli chodzi o 1. Ale skończymy te rossmanowe i przechodzę na 2 dady. Wgl czasami są promocje w bierze 2+1 gratis na te złote dady. Ja tak kupiłam jakiś czas temu właśnie 2 złote. No i na allegro widziałam zestaw 5 opakowań 2 za 79zl także dobra cena bo w jednej paczce jest bodajże 43szt to pieluszka wychodzi po 37gr.

Snowflake dobrze ze członków rodziny nie ubyło przez noc 😅 Masz rację w nocy człowiek robi przy tym dziecku różne rzeczy a zdarza się zapomnieć co się robiło jak takim zaspanym się jest. No i jak dzisiejszy dzień trochę lepszy?

Annamaria super że wyjazd się udał. Przynajmniej otoczenie zmienione i człowiek spokojniejszy. Głowa przewietrzona i to najważniejsze.

U nas dzisiaj też była położna i w sumie to się jej nie spodziewałam. A ona zapomniała napisać sms że będzie. Trochę żółtaczka wzrosła u małej ale nie jakoś dużo. Mówiła że nie przejmujemy się tym bo bilurbina do 3 miesiąca się może utrzymywać. A nie jest to jakiś duży poziom u mojej małej. No i waży już 3220g wielkolu😁

kredka lubi tę wiadomość

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzi i przechodzisz już na 2? Tam napisane na 1 że one do 5 kg . mi te dady bardzo odpowiadają bo szczupłe.

My zaraz mamy 1 wizytę położnej, a mala od q,5 godziny wisi na cycku 🙊

l22n9vvj7w8s7hd1.png
  • kredka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzi przyszła mi dziś właśnie ta paczka powitalna za zarejestrowanie się na stronie dady. I tam właśnie jest paczka pieluch (chyba 14 sztuk) w rozmiarze MINI 2 i wychodzą one rozmiarowo jak pampersy premium care 1. Jutro będziemy testować. 😄

Annamaria No witaj ponownie! ☺️ Super że złapałaś trochę oddechu, taki psychiczny lajt jest mega ważny nawet jak się biega za dziećmi.

U mnie dziś mała prawie cały dzień śpi… jakaś taka przymulona. Aż się boje co nas w nocy czeka. 🙈

Sandrina polubiłam za obrzygane pidżamy. 😂 u mnie jeszcze w standardzie sranko w świeżutkiego pampera do 10 min od przebrania 🥰😂

klz9jw4z9obz7e1d.png
‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ