Od październikowych dwóch kresek do letnich szczęść
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja niby też miałam plan że co 2 dni ale oczywiście spanikowałam jak zobaczyłam druga kreskę na teście owulacyjnym i mówiłam że to już. Później się okazało że następnego dnia jest jeszcze ciemniejsze to znowu ❤. I jakie było moje zdziwienie kiedy kolejnego dnia też był test owu pozytywny cały dzień więc znowu były starania. Jestem niereformowalna w tym zakresie 😞starania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪 -
Odnośnie prolaktyny-bardzo szybko się ją zbija. Polecam dostinex zamiast bromergonu. (mniej skutków ubocznych, bierze się go tylko raz w tygodniu). Jeśli problem tkwi tylko w prolaktynie to szybko można się z nim uporać i zajść w ciążę.
Co do częstotliwości współżycia- tu akurat uważam że 1 raz dziennie. Konsultowałam się z lekarzami różnymi w tej kwestii i większość mówi że w obecnych czasach rzadko który mężczyzna ma takie silne plemniki żeby wytrwały więcej niż 1 doba. Coraz powszechniejszy jest problem niepłodności męskiej. U nas również M ma obniżone parametry nasienia-slabszy ruch, morfologia 2% i androlog mówi żeby codziennie próbować, a co najważniejsze nie dopuszczać do abstynencji dłużej niż 3dni.
Magda_Z daj znać jak po USG.Lady_Dior, abrakadabra, PaulaSza lubią tę wiadomość
-
Ja na podwyższoną prolaktynę biorę castagnus do owulacji. Moja endokrynolog nie chce mi przepisywać żadnych leków chemicznych bo mam prolaktynę tylko parę jednostek ponad górną granicę normy. Jak biorę castagnus to spada mi o kilka jednostek poniżej górnej granicy normy. Niestety jak nie biorę nic to znowu mi prolaktyna plasuje się poza normą 😬
PaulaSza lubi tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:Ja to znowu zaopatrzam sie w ręcznik papierowy i tez czekam do rana z tym 😁
U nas było np raz rano a drugiego dnia wieczorem, czyli troszke czasu mijalo.
Plus staramy sie o moj orgazm bo niby to ma pomóc plemniczkom dojść do celu 😅abrakadabra, Ewciia lubią tę wiadomość
Ona+On - wszystkie wyniki w normie
02.20 Lewy jajowód niedrożny
19.09.20 - I IUI ☹️🍷
12.11.20 - II IUI 🍷
31.01.20 - III IUI 🍺🍺🍺🍺
02.2021 Spadek jakości nasienia - ruchliwość 0%, morfologia 1%
04.2021 morfologia 11%, ruchliwość A+B 76% 💪💪💪✔️✔️
Oboje - suplementacja plus dieta i ruch✔️✔️
Gameta Gdynia:
04.21 AMH 1,31 ng/ml (duży spadek - 03.20 prawie 4 ng/mol)
TSH, FT3, FT4 ✔️
Plan:
Długi protokół:
Ovulastan ✔️
Gonapeptyl Daily ✔️
Bemfola ✔️
Menopur ✔️
Mensinorm ✔️
21.06.21 punkcja 🍀🍀
Mamy 4 komórki
26.06.21 transfer 4.1.1. 😭
27.07.21 transfer 3.1.1. 😭
30.08.21 transfer 4.2.2. 😭
Mamy ❄️ 2.1.2 ostatnia... Najważniejsza... ❤️
Plan - immunologia i... Znów zacząć wspólnie cieszyć się małymi rzeczami, uśmiechać się do siebie nawzajem...
ANA1 dodatnie
Następnie: ANA3, KIR, HLA-C, CBA, IMK -> Paśnik ? -
nick nieaktualnyEsperanza wrote:Ja na podwyższoną prolaktynę biorę castagnus do owulacji. Moja endokrynolog nie chce mi przepisywać żadnych leków chemicznych bo mam prolaktynę tylko parę jednostek ponad górną granicę normy. Jak biorę castagnus to spada mi o kilka jednostek poniżej górnej granicy normy. Niestety jak nie biorę nic to znowu mi prolaktyna plasuje się poza normą 😬
Parę jednostek? tzn na jakim poziomie? Moja lekarka jest na urlopie nie chce stracić cyklu czekając na nią, ehh wszystko pod górkę. Z kolei inny dobry lekarz ma najbliższy wolny termin 22.10 ;/ Może sama na własną rękę wezmę castagnus albo cyclodynon. Nie wiem co robić. Jeszcze jutro idę zbadać prolaktynę w sposób dwuetapowy. Choć nie wiem co to da, skoro juz wiem ze mam podwyższoną :] -
PaulaSza wrote:Parę jednostek? tzn na jakim poziomie? Moja lekarka jest na urlopie nie chce stracić cyklu czekając na nią, ehh wszystko pod górkę. Z kolei inny dobry lekarz ma najbliższy wolny termin 22.10 ;/ Może sama na własną rękę wezmę castagnus albo cyclodynon. Nie wiem co robić. Jeszcze jutro idę zbadać prolaktynę w sposób dwuetapowy. Choć nie wiem co to da, skoro juz wiem ze mam podwyższoną :]
Do czasu wizyty weź castangus, to lek ziołowy więc nie zaszkodzi.PaulaSza lubi tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:Czyli dobrze myślałam ze to niby cos ma dać 😁
abrakadabra lubi tę wiadomość
Ona+On - wszystkie wyniki w normie
19.09.20 - I IUI ☹️🍷
12.11.20 - II IUI 🍷
31.01.20 - III IUI 🍺🍺🍺🍺
Gameta Gdynia:
TSH, FT3, FT4 ✔️
Plan:
Długi protokół:
Ovulastan ✔️
Gonapeptyl Daily ✔️
Bemfola ✔️
Menopur ✔️
Mensinorm ✔️
21.06.21 punkcja 🍀🍀
Mamy 4 komórki
Plan - immunologia i... Znów zacząć wspólnie cieszyć się małymi rzeczami, uśmiechać się do siebie nawzajem...
ANA1 dodatnie
nick nieaktualnykokoszka31 wrote:Do czasu wizyty weź castangus, to lek ziołowy więc nie zaszkodzi.
dziękuję :* tak zrobię a mam pytanie odnośnie tego dwuetapowego badania prolaktyny, w jakim celu się to robi? czy jest to koniecznie, skoro za wysoka prolaktyna wyszła mi już w standardzie? -
PaulaSza wrote:dziękuję :* tak zrobię a mam pytanie odnośnie tego dwuetapowego badania prolaktyny, w jakim celu się to robi? czy jest to koniecznie, skoro za wysoka prolaktyna wyszła mi już w standardzie?
Masz na myśli obciążenie po MTC? Jeśli tak to w ten sposób sprawdza się czy ma się hiperprolaktynemie czynnościowa czy też jest ryzyko gruczolaka przysadki i wtedy potrzebne są dodatkowe badania.PaulaSza lubi tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:Wiesz przeważnie ja pierwsza a potem on, w sumie jak skurcze maja popychać to my to chyba w złej kolejności robimy 😅😂Ona+On - wszystkie wyniki w normie
19.09.20 - I IUI ☹️🍷
12.11.20 - II IUI 🍷
31.01.20 - III IUI 🍺🍺🍺🍺
Gameta Gdynia:
TSH, FT3, FT4 ✔️
Plan:
Długi protokół:
Ovulastan ✔️
Gonapeptyl Daily ✔️
Bemfola ✔️
Menopur ✔️
Mensinorm ✔️
21.06.21 punkcja 🍀🍀
Mamy 4 komórki
ANA1 dodatnie
Dziewczyny, chciałam tylko napisać, że jesteście skarbnicą wiedzy. Tyle się już dowiedziałam po prostu czytając posty na tym forum, a ile jeszcze przede mną, czuję się jak ignorant!
Pierwsza ciąża była z gatunku planowanych wpadek, ale nie wpadliśmy od razu tylko po roku mniej więcej od odstawienia antykoncepcji. Moze udałoby się szybciej gdybym zainteresowała się tym kiedy mam dni płodne, owulacje... Ale wtedy nie byliśmy jeszcze tak sfokusowani na dzieciaczka🙈🙈
Okres wrócił mi dopiero 15 mcy po porodzie (matka karmiąca here) i w 3 cyklu byłam już w ciazy, która niestety straciłam w 5/6tc😟
No i po tym postanowiłam ogarnac temat i podejść do starań bardziej świadomie... Heh, ale to jak to jest stresujace i rozkminogenne to wiecie same najlepiej 😅😅 chyba lepiej jednak na nieswiadomce... No ale najmlodsi tez nie jesteśmy i fajnie jakby niewielka roznica wieku byla miedzy dziecmi..
Dzis u mnie 8dpo, seksy byly od konca @ co mniej wiecej 2 dni... Ale nie mam nawer pewności czy mialam owulacje🤦♀️🤷♀️... Cos mnie tak pobolewalo parę razy ale sluzu plodnego chyba nie widziałam... Ciemno wiec widzę pazdziernikowe testowanie, czuje ze rozgoszcze sie tu na dluzej.
Trzymam kciuki za wszystkie cienie cieni, grube kreseczki i wszystkim Wam życzę pozytywnych testow i dzidziutkow!
kokoszka31, PaulaSza, Carlina, Sylwia_i_Niki, Majaaa, Magda_Z, Lady_Dior, Ewciia lubią tę wiadomość
-
Właśnie wróciłam od lekarza. W sumie nie wiem co myśleć, chyba nie jestem mądrzejsza po wizycie.
Owulacja potwierdzona z prawego jajnika. Ciałko żółte obecne, endometrium ok. Wyniki też dobre. Podejrzenie PCOS, ale ostatecznie wyniki morfologii tego nie potwierdzają, USG też ok więc policystycznych raczej nie mam. Sprawdził wykresy temperatur i powiedział że ten cykl jakiś dziwny ale poprzedni książkowy więc też jest ok. Raczej widzi czynnik męski z uwagi na mofmrfologię plemników 2% (powinno być 4%). Dostałam skierowanie ja histeroskopie diagnostyczną do szpitala, której się bardzo boję. Plus do zrobienia drożność jajowodów. Poleca rozważyć inseminacje z uwagi na parametry nasienia. Ogólnie powiedział że jeszcze krótko się staramy ale że warto zrobić powtórkę z tej histeroskopii żeby potwierdzić że nie ma zrostów po poprzedniej które mogłyby uniemożliwić ciążę.
Podsumowując 😞starania o 👶 od 1.2020 🍀
08.2021 - 16 tc 💔 ♀️
04.2023 - 11 tc 💔 ♀️
10.2023 - 14 tc 💔 ♂️
03.2024 - 10 tc 💔♀️
07.2024 - ciąża pozamaciczna
MTHFR C677T (homo)
PAI-1 4G/5G (hetero)
W końcu będzie dobrze 💚 jeśli jeszcze nie jest dobrze to znaczy, że to jeszcze nie koniec 💪 -
Magda_Z wrote:Właśnie wróciłam od lekarza. W sumie nie wiem co myśleć, chyba nie jestem mądrzejsza po wizycie.
Owulacja potwierdzona z prawego jajnika. Ciałko żółte obecne, endometrium ok. Wyniki też dobre. Podejrzenie PCOS, ale ostatecznie wyniki morfologii tego nie potwierdzają, USG też ok więc policystycznych raczej nie mam. Sprawdził wykresy temperatur i powiedział że ten cykl jakiś dziwny ale poprzedni książkowy więc też jest ok. Raczej widzi czynnik męski z uwagi na mofmrfologię plemników 2% (powinno być 4%). Dostałam skierowanie ja histeroskopie diagnostyczną do szpitala, której się bardzo boję. Plus do zrobienia drożność jajowodów. Poleca rozważyć inseminacje z uwagi na parametry nasienia. Ogólnie powiedział że jeszcze krótko się staramy ale że warto zrobić powtórkę z tej histeroskopii żeby potwierdzić że nie ma zrostów po poprzedniej które mogłyby uniemożliwić ciążę.
Podsumowując 😞
To ogólnie lekarz chce sprawdzić każdą możliwą opcję. Ale póki co nic nie wskazuje na to, żeby coś było nie tak.
Moje zdrowe koleżanki zazwyczaj się staraly 7-18 miesięcy.
Mam nadzieję, że Ci się uda już terazMagda_Z lubi tę wiadomość