Pierwsze planowanie, pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, pierwsze objawy
-
WIADOMOŚĆ
-
truskawki981 wrote:Cześć Dziewczyny!
Jestem nowa na tym forum. Mam 30 lat. Z mężem zaczęliśmy się starać o dziecko od zeszłego miesiąca. Planowana miesiączka powinna być za około tydzień, więc jeszcze nie robiłam żadnych testów.
Niemniej na kazdym kroku mam wrażenie, że zawalam. Że jeszcze nie jestem w ciąży (chyba), nie zostałam matką, a już robię błąd za błędem. Przykładowo zjadłam na śniadanie kanaplę z serem pleśniowym - później poczytałam o tym, że w sumei to lepiej sera pleśniowego unikać. Zerknęłam na swoje serum przeciwtrądzikowe - o kurczę, kwas salicylowy w składzie, chyba też średnio. Brałam melatoninę na sen - też się odradza. Przestałam brać, ale jednak gdyby ta ciąża się pojawiła to przez może tydzień (?) ta melatonina była w moim organizmie. I zastanawiam się, czy przygotowując się dopiero do starań o ciąże ja już takie rzeczy powinnam była wiedzieć, że tego się nie je, tamtego unika, że to może zaszkodzić. Wiadomo, są takie oczywistości jak alkohol, narkotyki, ale czy wtopy / niewiedza na inne kwestie już od razu definiują mnie jako gorszą przyszłą (być może) matkę?
Z tym jedzeniem to mam też pewne przemyślenia. Ostatnio czytałam interesującą książkę - Mamy do pogadania (Anna Pamuła). Opisywała ona m.in. różne podejścia do jedzenie w ciąży w poszczególnych krajach / kulturach. I tak np. we Francji kobiety ponoć nie mają problemu z jedzeniem sera pleśnowego, a nawet od czasu do czasu lampka wina wpadnie. Z kolei w Japonii totalnie nie mają problemu z tym żeby jeść sushi. A u nas, w Polsce, jest jednak chyba podejście takie że surowej ryby lepiej unikać. A zatem Dziewczyny, chętnie Was posłucham, czego w ciąży / starając się o ciąże warto od razu zrezygnować? -
Cześć dziewczyny! Zacznę od poczatku mam 30lat na tylniej ściance macicy mam mięśniaka(według ginekologa nie przeszkadza to w zajściu w ciążę) wcześniej zapezpieczaliśmy się ale teraz oboje chcemy mieć dziecko. Od 2miesięcy zaczeliśmy starania tak jak nam radziła Pani doktor po odstawieniu antykoncepcji ale narazie nic... Wiem że nie ma co już panikować ale wewnętrznie czuję się totalnie beznadziejnie może przez to że okres mi się spóźnił 3dni i z wielką nadzieją robiliśmy test lecz niestety jedna kreska i okres się pojawił... ja mam myśli że to zemną jest coś nie tak przez tego mieściaka... Może któraś z Was miała podobnie? Bierzemy witaminy, staramy się zdrowo odżywiać ale może wy poradzicie nam jakieś "cudne witaminy,soki,oleje" lub cokolwiek innego wspomagające płodność? Pozdrawiam
-
Motocyklistka wrote:Cześć dziewczyny! Zacznę od poczatku mam 30lat na tylniej ściance macicy mam mięśniaka(według ginekologa nie przeszkadza to w zajściu w ciążę) wcześniej zapezpieczaliśmy się ale teraz oboje chcemy mieć dziecko. Od 2miesięcy zaczeliśmy starania tak jak nam radziła Pani doktor po odstawieniu antykoncepcji ale narazie nic... Wiem że nie ma co już panikować ale wewnętrznie czuję się totalnie beznadziejnie może przez to że okres mi się spóźnił 3dni i z wielką nadzieją robiliśmy test lecz niestety jedna kreska i okres się pojawił... ja mam myśli że to zemną jest coś nie tak przez tego mieściaka... Może któraś z Was miała podobnie? Bierzemy witaminy, staramy się zdrowo odżywiać ale może wy poradzicie nam jakieś "cudne witaminy,soki,oleje" lub cokolwiek innego wspomagające płodność? Pozdrawiam27 i 29 lat
Podejrzenie PCOS (wcześniej długie i nieregularne cykle 35-50 dni)
10/24 Ovitrelle ❌
11/24 Aromek+ Ovitrelle ⏰
nowy cykl od 30.10
Aromek 2-6 dc 2x1 tabletka + 2 tabletki dodatkowo w 10 dc
6.11 8dc monitoring - lewy jajnik obraz policystyczny, w prawym jajniku dwa pecherzyki 8 i 9 mm
12.11 🥚
18.11 Ovitrelle już wypłukany (bialutki test)
22.11 🔜 testowanie
-witamina B12 479 pg/ml
-kwas foliowy 12.70 ng/ml
-TSH 1.98
-witamina D 65,8 ng/ml
-AMH 4.99 ng/ml
-insulina 7.7
-SHGB 82.60
-badania na toxoplasme/ wzw typu C/ wirus różyczki/ cytomegalowirus ✔️
- wyniki nasienia partnera dobre
często nawracające infekcje - w poprzednim cyklu leczone Escherichia coli, Candida, Streptococcus -
Finch11 wrote:Ja polecam olej z wiesiołka z Ollini, NAC z firmy Swanson, Aliness B complex B-50 methyl TMG PLUS – różowy i zioła ojca Sroki numer 3 na płodność ❤️ powodzenia!27 i 29 lat
Podejrzenie PCOS (wcześniej długie i nieregularne cykle 35-50 dni)
10/24 Ovitrelle ❌
11/24 Aromek+ Ovitrelle ⏰
nowy cykl od 30.10
Aromek 2-6 dc 2x1 tabletka + 2 tabletki dodatkowo w 10 dc
6.11 8dc monitoring - lewy jajnik obraz policystyczny, w prawym jajniku dwa pecherzyki 8 i 9 mm
12.11 🥚
18.11 Ovitrelle już wypłukany (bialutki test)
22.11 🔜 testowanie
-witamina B12 479 pg/ml
-kwas foliowy 12.70 ng/ml
-TSH 1.98
-witamina D 65,8 ng/ml
-AMH 4.99 ng/ml
-insulina 7.7
-SHGB 82.60
-badania na toxoplasme/ wzw typu C/ wirus różyczki/ cytomegalowirus ✔️
- wyniki nasienia partnera dobre
często nawracające infekcje - w poprzednim cyklu leczone Escherichia coli, Candida, Streptococcus -
Motocyklistka wrote:Cześć dziewczyny! Zacznę od poczatku mam 30lat na tylniej ściance macicy mam mięśniaka(według ginekologa nie przeszkadza to w zajściu w ciążę) wcześniej zapezpieczaliśmy się ale teraz oboje chcemy mieć dziecko. Od 2miesięcy zaczeliśmy starania tak jak nam radziła Pani doktor po odstawieniu antykoncepcji ale narazie nic... Wiem że nie ma co już panikować ale wewnętrznie czuję się totalnie beznadziejnie może przez to że okres mi się spóźnił 3dni i z wielką nadzieją robiliśmy test lecz niestety jedna kreska i okres się pojawił... ja mam myśli że to zemną jest coś nie tak przez tego mieściaka... Może któraś z Was miała podobnie? Bierzemy witaminy, staramy się zdrowo odżywiać ale może wy poradzicie nam jakieś "cudne witaminy,soki,oleje" lub cokolwiek innego wspomagające płodność? Pozdrawiam
Co do suplementów to brałam Ovarin, teraz prenatal Primo, olej z wiesiołka, bardzo dużo orzechów i ogólnie zdrowe odżywianie. Na razie nie pomogło ale przynajmiej mam ładne włosy i paznokcie (najładniejsze w życiu).
Powodzenia i pamiętaj że takich jak Ty jest więcej (i mówię to ja która wczoraj w pracy zamknęła się w kiblu rycząc … ale dziś jest nowy dzień i trzeba iść do przodu).Fragrance lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, gdzie nie czytam na forum, że sposobem na zajscie w ciaze jest po prostu seks.
Ja jeszcze do niedawna myślałam, że seks należy uprawiać tylko w dni płodne, najlepiej w dzień przed owu i w sam dzień owu. Ale często czytam, że dziewczyny zachodzą w ciążę kochając się przez cały miesiąc, nie czekając tylko na "te" dni.
A wy, kochacie się tylko w te dni czy przez cały miesiąc? -
Fragrance wrote:Dziewczyny, gdzie nie czytam na forum, że sposobem na zajscie w ciaze jest po prostu seks.
Ja jeszcze do niedawna myślałam, że seks należy uprawiać tylko w dni płodne, najlepiej w dzień przed owu i w sam dzień owu. Ale często czytam, że dziewczyny zachodzą w ciążę kochając się przez cały miesiąc, nie czekając tylko na "te" dni.
A wy, kochacie się tylko w te dni czy przez cały miesiąc?
Ponieważ owulacja nie musi występować zawsze w tym samym dniu dlatego mowia żeby współżyć tak co 2-3 dni przez caly miesiac. Bo owulacja może się przesunąć. Tylko w dni 'plodne' można zajsc w ciaze ale dni płodne są często ruchome. Tylko monitoring owulacji u ginekologa może ja potwierdzić, także jeśli nie jesteśmy 100% pewne to co 2-3 dni daje nam zwiększone szanse.ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
❤️ bez zapezpieczenia od 2021
Świadome starania od 04/24
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
✖️ USG - policystyczne jajniki
Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻 -
Fragrance wrote:Dziewczyny, gdzie nie czytam na forum, że sposobem na zajscie w ciaze jest po prostu seks.
A wy, kochacie się tylko w te dni czy przez cały miesiąc? -
Hej, ja też jestem nowa na forum. W skrócie mamy 26 i 28l. To nasze pierwsze starania i pierwsze wszystko. Ogółem ciągle mi się wydaje, że to powinno iść łatwo, a ja od odstawienia antykoncepcji mam serię niefortunnych zdarzeń, ciężko mi wyznaczyć owu, mam dużo stresów, była presja na ciążę od razu. Do tego doszła torbiel w 2cs. Miałam nie wpadać w panikę i nie robić monitoringu, ale już sama nie wiem. Trochę się boję, że sobie życiowo nie poradzę z dzieckiem, mimo, że oboje już mamy dość stabilną sytuację. Czeka nas przeprowadzka, do tego te starania, ja mam nową pracę i przede mną jeszcze jeden ważny egzamin a wszystko chciałam sobie jak w kalendarzu ułożyć. Życie zweryfikowało plany oczywiście. Momentami te czekania, liczenia, obserwacje przerastają, a miało być fajnie i na luzie. Teraz się zastanawiam czy w ogóle mam być mamą... Czy ktoś jeszcze ma takie rozkminy?
Ysiak lubi tę wiadomość
ona 26 l.
3cs
LH/FSH 0,6
po LEEP, CIN2 HGSIL, HPV 16, ostatnie wyniki czyste
torbiel krwotoczna w 2cs
suple: pregna plus, Vitex, zioła o. Sroki, inofem
on 28 l. -
Aurelka98 wrote:Hej, ja też jestem nowa na forum. W skrócie mamy 26 i 28l. To nasze pierwsze starania i pierwsze wszystko. Ogółem ciągle mi się wydaje, że to powinno iść łatwo, a ja od odstawienia antykoncepcji mam serię niefortunnych zdarzeń, ciężko mi wyznaczyć owu, mam dużo stresów, była presja na ciążę od razu. Do tego doszła torbiel w 2cs. Miałam nie wpadać w panikę i nie robić monitoringu, ale już sama nie wiem. Trochę się boję, że sobie życiowo nie poradzę z dzieckiem, mimo, że oboje już mamy dość stabilną sytuację. Czeka nas przeprowadzka, do tego te starania, ja mam nową pracę i przede mną jeszcze jeden ważny egzamin a wszystko chciałam sobie jak w kalendarzu ułożyć. Życie zweryfikowało plany oczywiście. Momentami te czekania, liczenia, obserwacje przerastają, a miało być fajnie i na luzie. Teraz się zastanawiam czy w ogóle mam być mamą... Czy ktoś jeszcze ma takie rozkminy?
Hej, widzę że jesteście jeszcze młodzi. Może zamiast planowac, wyliczać to po prostu cieszcie się sobą i nie patrzcie w kalendarz jak ciaza ma przyjść to przyjdzie skup się na egzaminie, przeprowadzce
Ja w ogóle nie patrze w kalendarz, nie wyliczam kiedy byłaby ciaza albo poród. Mam różne rzeczy zaplanowane. Życie zweryfikuje czy będę musiała cos zmienić czy nieona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
❤️ bez zapezpieczenia od 2021
Świadome starania od 04/24
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
✖️ USG - policystyczne jajniki
Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻 -