X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Beata Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucia wrote:
    Beata napisałam ci info na priv.

oooo mam się bac? ide czytac :)

Oliwka 2006
    2.12.15 11/12 tyg ciąża zaśniad/2.03.17 7 tyg lyz. po poronieniu/7.05.17 pęknięcie jajowodu. Usunięcie
    cd9byx8dsom4toou.png
  • Amicizia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza sie ze im wiecej ktos pije tym wieksze zagrozenie aale chodzi i o to z enigdy nie wiadomo kiedy i co zaszkodzi, a te dzieci alkoholików to moze i zdrowe fizycznie al epopatrzcie jak wyglada ich zycie jak postepują? jakie maja problemy z nauką? to nie tylko kwestia wychowania ale tez wlasnie tego syndromu ktory jest niezauwazalny. Po prostu nigdy nie wiadomo co moze zaszkodzic i tyle

i tu wkleje wam te problemy ktore sa niewidoczne od razu

Niewidoczne lecz poważne

Najbardziej groźne cechy charakterystyczne FAS to niewidoczne objawy uszkodzenia układu nerwowego będące rezultatem narażenia na działanie alkoholu w życiu płodowym. Objawy te mogą wystąpić jako zespół FAS lub FAE:

deficyt uwagi;
    deficyt pamięci;
    nadaktywność;
    trudności z rozumieniem pojęć abstrakcyjnych (matematyka, czas, pieniądze);
    nieumiejętność rozwiązywania problemów;
    trudność w uczeniu się na błędach;
    słaba ocena sytuacji;
    niedojrzałe zachowanie;
    słaba kontrola impulsów.

Uwaga: Te objawy nie są „problemami w zachowaniu„
    lecz skutkiem stałego, niezmiennego niszczenia mózgu (statyczna encefalopatia)
    i nie zawsze zależą od woli dziecka.

Dorośli z zespołem FAS mają trudności z osiągnięciem pełnej niezależności. Mają kłopoty w szkole, problemy w utrzymaniu stałej posady i wytrwaniu w zdrowym związku. Dzieci i dorośli z FAS są podatni na fizyczną, seksualną i emocjonalną przemoc.

Bez wczesnej interwencji osoby takie
    mają szansę rozwinąć zaburzenia wtórne,
    takie jak choroby umysłowe, problemy z prawem, problemy szkolne,
    nadużywanie alkoholu i narkotyków, niepożądaną ciążą.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś wam mówiłam o dziewczynie którą poznałam w szpitalu, zaszła w ciąże po 5 latach i jak sama mówiła stało się to wtedy, kiedy mąż się schlał porządnie i wybzykał ją jak trzeba 8)

Beata, nick nieaktualny, mauysia, Fedra, nick nieaktualny, Effcia28, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra a co do tych badan to zgadza sie ze robia je w klinikach i normlani lekarze ale wlasnie malo kto wie ze naprotechnologia tez od nich zaczyna wszelka diagnoze roznieczenie uczas bardzo szczegolowej specjalistycznej metody obserwacji i dopiero wtedy wiaodmo co tak na prawde jest problemem :)

ogolnei zgadza sie ze najlepiej staranki wychodza gdy sie czlowiek calkowicie wyluzuje :) no i najwazniejsze to jest ot zeby nie pic juz po bo wtedy bardzo szkodzi kazda lampka wina.

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Beata Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heheh Rucia jesteś za...sta
    dzięki Ci wielkie

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Oliwka 2006
    2.12.15 11/12 tyg ciąża zaśniad/2.03.17 7 tyg lyz. po poronieniu/7.05.17 pęknięcie jajowodu. Usunięcie
    cd9byx8dsom4toou.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    dziecwzyny ale ja to wogóle nie piję nic a nic :)

tylko mój mąż będZie pił wódkę i o to mi chodzi bo akurat blisko ovulki
    i sie zstanawiałam czy nie odłożyć staranek teraz..

ujmę to tak
    NIE POPADAJMY W PARANOJE!!!!

mąż mojej szwagierki lubi pic piwo potrafi pić sobie jedno dziennie co dziennie i co mają zdrowego synka a teraz drugie w drodze :)

ja jako niedoszły psycholog mogę jedynie powiedzieć że jeśli chodzi o zaburzenia dziecka którego jeden z rodziców jest alkoholikiem czesto mają podłoże psychiczne, pewne zachowania (które często są mylone z FAS) są nabywane z wiekiem... to moge stwierdzić na podstawie mojego brata moja mam nie piła ojciec alkoholik i jakby ktoś tak z zewnątrz popatrzył mój brat ma cechy dziecka FAS a tak naprawdę są to zmiany w psychice spowodowane doświadczeniami...

nick nieaktualny, Beata lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Beata Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ami nie zrozum mnie źle ale chyba taki przypadek mnie kompletnie nie dotyczy!

Oliwka 2006
    cd9byx8dsom4toou.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    AGA 30 wrote:
    No rozumię jak już sie jest w ciąży to się nie powinno pić!!!
    A jak to jest że kobiety piją i przed i w trakcie ciąży i dzieci zdrowe jak rybki rodzą!!!:-)
    No ja napewno nie będę pić będąc w ciąży!!!:-)

hmmmm? a jestes pewna? ze nie mają potem problemów w szkole np?

problemy w szkole można miec z miliona różnych powodów ;)

Effcia28, Eavonne lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    nie no cos Ty Fedruś nie odbieram Ci kochana tego prawa absolutnie , nie zrozum mnie źle

Tobie pierwszej sie należy!!!! ja już mam jedną pociechę :)

spokojnie nic mi nie odbieżesz ten cykl i tak idzie na straty a ja czekam do kwietnia na in vitro ;)

więc przekazuje Ci moje śluzowe objawy :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wrote:
    Fedra a co do tych badan to zgadza sie ze robia je w klinikach i normlani lekarze ale wlasnie malo kto wie ze naprotechnologia tez od nich zaczyna wszelka diagnoze roznieczenie uczas bardzo szczegolowej specjalistycznej metody obserwacji i dopiero wtedy wiaodmo co tak na prawde jest problemem :)

ogolnei zgadza sie ze najlepiej staranki wychodza gdy sie czlowiek calkowicie wyluzuje :) no i najwazniejsze to jest ot zeby nie pic juz po bo wtedy bardzo szkodzi kazda lampka wina.

ja niestey bym nie zniosła takich obserwacji jak jest w napro ja jestem konkretna i konkretów wymagam od innych (przez to mam wielu wrogów)...
    dlatego od wejścia do gabinetu uświadomołam moją ginke że nie lubie owijania w bawęłnę i tak też się stało :)

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Beata Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Beata wrote:
    nie no cos Ty Fedruś nie odbieram Ci kochana tego prawa absolutnie , nie zrozum mnie źle

spokojnie nic mi nie odbieżesz ten cykl i tak idzie na straty a ja czekam do kwietnia na in vitro ;)

WIEM WIEM pamietam, ale znam takie przypadki które zaciażyły przed in vitro :)

Oliwka 2006
    cd9byx8dsom4toou.png
  • natusia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki. Co nowego? Nie czytałam was od przedwczoraj i już nie nadrobię. Napiszcie co się dzieje :)

26adc18ecb3d77912c223fee25f8ec7e.png
  • Beata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedruś ale takie wczesne problemy to raczej rozwojowe.... a te własnie moga byc skutkami picia alkoholu... ale dobra bo zagłębiamy sie chyba niepotrzebnie w ten temat :)

Oliwka 2006
    cd9byx8dsom4toou.png
  • Amicizia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baetko ja na poczatku zanzaczylam ze az tak dobrze sie nie znam a wiem ze przecie znie pijecie i to okazjonalnie ale tylko napislaam co mysle i ze jest takie ryzyko zawsze zgadza sie ze nie nalezy popadac w paranoje ale uwazam ze kazda z nas ma tu prawo wyrazic sowje zdanie i sowje obawe w danym temacie. it yle

a z aburzeniami owszem doswiadczenia tez ale w przypadku mojego brata sa to bardzo powazne problemy ktore jakby sie poszlo do specjlasity z pewnoscia by okreslil dokladnie. jak jako dzieic chodzililam z siostra do psychologa brat byk jeszcze zdecydownaie za maly a potem juz nie chodzilismy bo uznanonz enie trzeba a bratem sie nikt nie zainteresowla jak podrosl dawniej to nie bylo takie glosne i malo kto sobie z tegi sprawe zdawal. Byc moze Fedrus u Twojego brata jest to problem dotyczacy doswiadczen ale moj brat w byl niemowleciem jak mama sie z ojcem rozstala wiec dorastal juz w spokojnym domu a ma na prawde powazne problemy ze soba w zasadzie te co wam wkleilam wyzej wszystkie dotycza jego lacznie albo na czele z problemami z prawem.. ale to nie tym wiec juz koncze ten temat i sie nie wypowaiwadam wiecej.

a wogole to was opuszczam bo za chwile M wroci z pracy i mamy jechac a my wcale nei spakowani

milego weekendu

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    Fedra wrote:
    Beata wrote:

WIEM WIEM pamietam, ale znam takie przypadki które zaciażyły przed in vitro :)

chciałabym w to wierzyć ale po tylu latach już czekam tylko na in vitro :)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć natusiu, to może nadrób chociaż z dzisiaj :)

natusia lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany jaka tu ostra dyskusja...kurcze i tym razem to nie ja zaczęłam, hehehe.
    Ja powiem Wam tak-bodajże w grudniu (wg wyroczni OVU) wychodziło,że najbardziej płodne dni miałabym wtedy gdy mój Mąż będzie miał impreze w pracy (a odkąd zaczęliśmy starania to kazałam Mu do granic możliwości ograniczyć alkohol - a już w szczególności wysokoprocentowy) no i ja byłam zła,bo uznałam,że w dzień imprezy to już bez sensu serduszkować,bo pewnie żołnierzyki będą za słabe...w następony dzień wydaawło mi się,że nadal będzie nieszczególna sperma...więc obudziłam Go w piatek rano przed pracą i zmusiłam do serduszkowania (hehehe)a wieczorem miał tę imprezę..a potem kolejne serduszko było w niedzielę dopiero.
    Takie moje zdanie - alkohol obniża wartość plemników i tyle :) A co do ewentualnych wad u dziecka...hmmm,trzeba by było mieć meeeeeeeeeeeeeeeeeeega pecha,żeby raz napić się i żeby akurat wtedy począć dziecko i żeby Ono na tym ucierpiało ...co nie oznacza,że ktokolwiek może dać gwarancję, że tak może być...choć osobiście nie znam takich przypadków.

• natusia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanim was przeczytam to juz naskrobiecie kolejnych kilka stron :) Syzyfowa praca ;)

26adc18ecb3d77912c223fee25f8ec7e.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    Fedruś ale takie wczesne problemy to raczej rozwojowe.... a te własnie moga byc skutkami picia alkoholu... ale dobra bo zagłębiamy sie chyba niepotrzebnie w ten temat :)

znowu wypowiem się jako nie doszły psychol... :)
    alkohol jest jednym z wielu czynników które mogą miec na to wpływ...
    dochodzi tu otoczenie, atmosfera w domu, inteligencja dziecka (mało kto wie że dzieci bardzo inteligentne czesto nudzą się w szkole i sprawiają problemy i wtedy się mówi ze to złe dzieci ale prawdą jest że nie przeprowadzona jest konsultacja takiego dziecka i nie odkryte są powody jego zachowania) ;)

dobra bo aczne tu jeszcze jakieś wykłady prowadzić ;) a że dyplomu nie mam to lepiej się już zamknę...

gocha04 lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Beata Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki miłego weekendu ja zmykam
    trzymajcie kciuki za moją ovulkę!

nick nieaktualny, gocha04 lubią tę wiadomość

Oliwka 2006
    cd9byx8dsom4toou.png
‹‹ 1223 1224 1225 1226 1227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ