plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Amicizia, mam nadzieję, że nie gniewasz się, że poprawiłam twoją wypowiedź odnośnie tego, że inseminacja nie jest sztucznym zapłodnieniem... Na pewno to wszystko wiesz z racji leczenia (czytałam w tabelce), a ja niepotrzebnie cię poprawiam. Weteranki w staraniach (takie jak ja) tak już mają, mają jakąś wiedzę i się potem mądrują
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2013, 23:30
Fedra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymala29_ wrote:witam cię Shagga jak się czujesz?
gdyby kaszel mi przeszedł,to już byłoby super ...no i gdyby nie to,że dziś pół dnia bolał mnie dół pleców, a drugie pół góra pleców,heheheNie wiąże tego z ciążą oczywiście,ale szczerze pocierpiałam sobie
Nooo i zamiast iść spać, korzystać,że już mi nic nie dolega (poza wciąż męczącym kaszlem) to siedzę na fotelu
Ale zaraz padnie mi bateria,więc za długo nie pobawię tu
A co tam Mała, u ciebie teraz należy spodziewać się wzrostu tempki ,co?
-
nick nieaktualny
-
Shagga_80 wrote:mala29_ wrote:witam cię Shagga jak się czujesz?
gdyby kaszel mi przeszedł,to już byłoby super ...no i gdyby nie to,że dziś pół dnia bolał mnie dół pleców, a drugie pół góra pleców,heheheNie wiąże tego z ciążą oczywiście,ale szczerze pocierpiałam sobie
Nooo i zamiast iść spać, korzystać,że już mi nic nie dolega (poza wciąż męczącym kaszlem) to siedzę na fotelu
Ale zaraz padnie mi bateria,więc za długo nie pobawię tu
A co tam Mała, u ciebie teraz należy spodziewać się wzrostu tempki ,co?
no tak teraz czekam na wzrost tempki z moich obliczeń wynika że to jutro ma być ale nie wiem. Tą owulacje w tym cyklu chyba mam na raty bo jednego dnia z jednej strony mnie bolało, choć test owulacyjny mi pokazał bardzo blada tą drugą kreskę, a d na drugi dzień drugi jajnik ale za to test wykazał już bardziej wyraźną kreskę. Zobaczę co mi pokarze test jutro i jak będę się czuć.W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke -
nick nieaktualnyShagga dziękuję, że pamiętałaś o tym co pisałam, jednak chciałam Wam więcej napisać ale z netem coś nie halo...piszę więc, że mam znów plamienia, lekarza nie zmieniam, bo dwóch się przyglądało temu co się dzieje...na tak wczesnym etapie naprawdę nie ma innej opcji...lutek lub dupek...i czekanie...jutro ostatni dzień...jak nie uda się, to nie wolno na siłę przy tak długim plamieniu blokować...dziewczyny zdarza się tak i nie ma co się zadręczać...cieszę się tym co jest...
Witam się z wszystkimi, witam też nowe koleżanki...
Będę Wam pisała co się dzieje w miarę możliwości, rękę na pulsie mam oczywiście i nadzieję też, że w końcu będzie bez plamienia itd.
Jutro wizyta u lekarza i powie mi czy brać dalej mogę i czy powinnam i będzie lepiej czy odstawić i pozwolić działać naturze...
Czekaja mnie ciężkie dni ale z Wami z moim kochanym M. dam radę...buziam słońca;-)*Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2013, 23:51
Shagga_80 lubi tę wiadomość
-
Anka79 wrote:Amicizia, mam nadzieję, że nie gniewasz się, że poprawiłam twoją wypowiedź odnośnie tego, że inseminacja nie jest sztucznym zapłodnieniem... Na pewno to wszystko wiesz z racji leczenia (czytałam w tabelce), a ja niepotrzebnie cię poprawiam. Weteranki w staraniach (takie jak ja) tak już mają, mają jakąś wiedzę i się potem mądrują
w tabelce mam wpisane leczenie, ale nie na nieplodnosc, tylko aktulanie mecze sie z uporczywym wirsuem HSV i mam kuracje a podczas brania tego leku nie wolno mi raczej zajsc w ciaze a jak na razie nic nie wskazuje zebysmy mieli takie porblemy ale jak sie pojawia to bede sie leczyc ale w na protechnologii, ktora bardzo polecam.
z tą inseminacj ato jest tak, że na prawdę są dwie opinie i zależy jak to wygląda czy jest to po prosti pobranie nasienia i strzykniecie sztucznie go do macicy czy nieco inaczej, ale musialabym poszukac artykułu o tym zeby czegos nie przekręcić więc różnie lejarze tą metode traktują. ja się raczej spotykałam z okresleniem że mimo wsyztsko jest to sztuczne.
jak byś była zainteresowana to polecam poczytac troszke o naportechnologii o ile twoje porblemy nie sa czyms trudnym do leczneia to u M widze ze jest wiekszy porblem. a badaliscie ostatnio nasienie? czy raczej wyniki ogolnie zawsze byly srednie wiec jakas szansa istnieje? -
Mazurcia jejciu, niefajnie, tak bardzo chciałabym,żeby się jednka wszystko dobrze skonczylo, pamietam o Was i wierzę, że jednak będzie dobrze. zniecierpliwoscia czekam na wynik twojej jutrzejszej wizyty i nie chodzi mi tu o info o moim leku ale przede wszystkim o twoja fasolke
-
nick nieaktualnyDzięki mała a ja ściskam kciukasy za owulkę
i za dzielne żołnierzyki;-)
Idę spać kochana...muszę coś pospać...w końcu nie ja jedna mam problemy...
Tato jutro ma 3 operację. Znów go otwierają i czyszczą, wzmacniają mostek, wyjmują druty, bo się boją, że ich nie akceptuje organizm...odrzuca po prostu...chcieli sztuczny cały nowy mostek ale na razie tylko jakieś gąbki i dreny, sączki nowe i jakiś aparat do natlenienia wewnętrznego...no zobaczymy co i jak będzie...długo myśleli nad metodą i myślę, że wiedzą co robią... -
nick nieaktualnyMam nadzieję, że nie zapomnę w emocjach zapytać...Ami idę, dobrej nocy każdej tu czuwającej;-)Dziękuję każdej za wsparcie...to znaczy bardzo wiele kiedy jest się na granicy radości i rozpaczy...póki co na razie się uśmiecham...buziole papapa
Amicizia lubi tę wiadomość
-
am nadzieje że dziewczyny co dopiero zafasoklowały nie będą mieć nic przeciwko jak wpisze przy nich już fasolinkę.
BellaRosa.........1......................24lata..........FASOLINKA......Lubelskie (2.07.2013)
she...................6......................35lat..........FASOLINKA.....pomorskie (27.06.2013)
Paulina1986.....4......................26lat..........[*][*][*]......wielkopolska (26/30.07.2013)
gadgeta...........13.....................32lata........FASOLINKA......kuj-pom (29.07.2013)
Mona................5.....................29lat.........FASOLINKA......malopolska
Mamuśka..........5.....................27lat..........FASOLINKA......podkarpacki (3.08.2013)
agga84a...........1.....................28lat........FASOLINKA......śląskie
Kasiulek215.....5.....................25lat.........FASOLINKA......małopolskie (09.09.2013)
Dora.................2.....................30lat.........FASOLINKA.......pomorskie
anna_w............10...................31lat.........FASOLINKA.......lubelskie (27.09.2013)
Kleopatra.........7....................29lat.........FASOLINKA.........pomorskie (6.10.2013)
mauysia............5...................31lat.........FASOLINKA........wielkopolskie (10.10.2013)
Shagga_80.......3....................32lat……........FASOLINKA........łódzkie
muzarcia..........leczenie........30lat.............FASOLINKA..........opolskie
kaja..................5....................32lata..............25.01...............pomorskie
иιєиσямαℓиα.... 4(po poronieniu)... 31lat.... 31.01..............dolnośląskie
Woseba...........13..................24lata...............02.02................południe Polski
anusia84...........8...................29lat................02.02................dolnośląskie
Sandraa............8...................22lata………...04.02...............wielkopolska
glazik22...........1....................22 lata..............04.02...............podkarpackie
Dodi................7.....................29lat.................05.02...............śląskie
ewela84...........7....................28lat................06.02................świętokrzyskie
AGA30..........26...................30lat.................07.02...............opolskie
Beata..............7......................29lat................12.02.................mazowieckie
gocha04..........8......................27lat................13.02.................mazowieckie
zosia-ktosia...7..ODWOŁANE.....30lat……...14.02.....................łódzkie
Mała29..........90.....................29lat..................15.02................Wielka Brytania
a-koczek.........6......................32lata………....15.02................warmińsko-mazurskie
Fedra.............54..zawieszone.....28lat................16.02.................małopolskie
Nina82...........10.....................30lat.................20.02.................śląskie
Anka79.............2................33lata.................21.02........lubuskie
Libra...............5.....................30lat..................26.02.................łódzkie
Blondi22........3..ZAWIESZONE...22lata…...27.02...............Mazowieckie
Rucia.....ODWOŁANE.........26lat.................01.03................mazowieckie
kopciuszek126...15................29lat................01.03................łódzkie
Amicizia .......2...leczenie.......26lat...............01.03................małopolskie
Muska...........2.......................31lat................2.03.................dolnośląskie
sylwia1985....7......................27lat................06.03………....podkarpackie
natusia...........4.......................27lat................00.02................kuj-pom
Effcia.............5......................28lat................00.04................wielkopolskie
samira...........17.....................37lat................00.00................śląskie
kiti........(przerwa).................25lat................00.00................małopolskie
klamka..........4......................35lat................00.00................mazowieckie
Malvinka......4......................25lat.................00.00...............dolnośląskie
Plemniczka……………………………………………………………
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2013, 00:46
W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke -
wlasnie znalzłam te rodzaje inseminacji
1) Sztuczne unasiennianie w ścisłym znaczeniu, czyli bez współżycia małżonków
2) Sztuczne unasiennienie w znaczeniu szerokim, czyli przesunięcie nasienia do jamy macicy przez męża lub lekarza po współżyciu małżonków
3) Sztuczne unasiennienie w najszerszym znaczeniu, polegające na umożliwieniu wędrówki plemnikom w prawidłowym akcie małżeńskim przez zastosowanie odpowiednich przyrządów medycznych -
a tutaj wklejam fragment artykułu mówiącego o tym, że inseminacja jest mimo wszystko sztucznym zapłodnieniem tylko wewnątrz ustrojowym = w organizmie matki oraz opisuje tu różnicę między in vitro a inseminacją
Przez sztuczną prokreację (sztuczne zapłodnienie) rozumie się zespół technik zmierzających do poczęcia w sposób sztuczny czy to w organizmie matki, czy poza nim. Wynika z tego już pierwszy podział. Ze względu na miejsce przeprowadzenia sztucznego zapłodnienia dzielimy je na:
zapłodnienie wewnątrzustrojowe - w organizmie matki;
zapłodnienie pozaustrojowe - poza organizmem.
Sztuczne zapłodnienie wewnątrzustrojowe, zwane także sztuczną inseminacją, polega na wprowadzeniu do dróg rodnych kobiety spermy, [ 3 ] uzyskanej od mężczyzny.
Najbardziej znaną i do niedawna najczęściej stosowaną techniką inseminacji sztucznej jest GIFT (Gamete Intra Fallopian Transfer), z pewnymi odmianami. Polega ona najogólniej na monitorowaniu komórek jajowych i pobraniu ich (zwykle 3-4) w odpowiednim czasie [ 4 ] oraz pobraniu spermy. Następnie umieszcza się plemniki i jajeczka przedzielone pęcherzykiem powietrza w specjalnie sporządzonym cewniku i wprowadza do jajowodu, gdzie dochodzi do zapłodnienia. Efekt ten jest osiągany w 50-60%, z tym, że dalsze 50% z nich ulega samoistnemu poronieniu zarówno przed, jak i po zagnieżdżeniu, co znacznie obniża skuteczność.
Inna metoda (LTOT) polega na pobraniu jajeczek i przeniesieniu ich do jajowodu, po czym następuje współżycie małżeńskie. Skuteczność tej metody ocenia się na ok. 15%.
Jeszcze inna metoda (DIPI) polega na wprowadzeniu spermy do jajowodu, gdy w wyniku monitorowania okaże się, że tam właśnie (w bańkowej części) znajduje się dojrzała komórka jajowa. Skuteczność tej metody też jest niska i sięga 10%.
Opisane metody mogłyby być pomocne w przypadku schorzeń czy niedomagań męża lub żony, stanowiąc ułatwienie poczęcia we współdziałaniu ze współżyciem małżeńskim, a nie zastępując go. Już w tym miejscu, uprzedzając ocenę moralną tych czynów należy rozróżnić na ile środek techniczny ułatwia i pomaga w osiągnięciu celu, a na ile zastępuje akt małżeński.
Sztuczne zapłodnienie pozaustrojowe polega na pobraniu komórek jajowych, przygotowaniu ich do zapłodnienia, a następnie połączeniu z dostarczonym nasieniem męża (charakter homologiczny) lub dawcy innego niż małżonek (charakter heterologiczny).
Powstałe w ten sposób zarodki zostają poddane "selekcji", w wyniku której wybiera się najczęściej kilka do dalszego wykorzystania. Te, po wystąpieniu wstępnego podziału na 4-8 blastomerów (ok. 70 godzin), umieszcza się w macicy "przygotowanej" do przyjęcia zarodka. Umieszczenie kilku zarodków stwarza nadzieję, że choć jeden rozwinie się prawidłowo. Duża ilość odrzutów powoduje, że i na tym etapie część zarodków przeznacza się (z założenia) na stracenie. Łączna "strata" zarodków na wszystkich etapach sięga 90%. Należy także pamiętać, że wszczepienie kilku zarodków wcale nie gwarantuje zakończenia zabiegu ciążą i urodzeniem dziecka.
Ponieważ przy takim zapłodnieniu połączenie komórek jajowych i plemników odbywa się "w probówce", dlatego nazwano je obiegowo zapłodnieniem "in vitro", a od słów fekondation in vitro et transert d'embrion - utworzono skrót FIVET.
Jak już wspomniano wyżej, nasienie może pochodzić od męża lub innego dawcy. W pierwszym przypadku mówimy o sztucznym zapłodnieniu homologicznym, a w drugim - o sztucznym zapłodnieniu heterologicznym. Dotyczy to zarówno sztucznego zapłodnienia pozaustrojowego jak i wewnątrzustrojowego.
Instrukcja DV dokonuje przede wszystkim podziału na sztuczne zapłodnienie heterologiczne i homologiczne dla potrzeb wyraźniejszego uzasadnienia oceny moralnej. Dalej dokonuje podziału ze względu na miejsce zapłodnienia (pozaustrojowe - FIVET lub wewnątrzustrojowe - inseminacja), definiując je następująco:
FIVET heterologiczny: technika podjęta dla uzyskania poczęcia ludzkiego poprzez połączenie w probówce gamet pobranych przynajmniej od jednego dawcy różnego od małżonków związanych węzłem małżeńskim;
sztuczna inseminacja heterologiczna: technika podjęta dla uzyskania poczęcia ludzkiego przez przeniesienie do narządów rozrodczych kobiety spermy wcześniej pobranej od dawcy innego niż małżonek;
FIVET homologiczny: technika podjęta dla uzyskania poczęcia ludzkiego poprzez połączenie w probówce gamet małżonków;
sztuczna inseminacja homologiczna: technika podjęta dla uzyskania poczęcia ludzkiego poprzez przeniesienie wcześniej pobranej spermy małżonka do narządów rozrodczych żony.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2013, 00:26
-
nick nieaktualnyCześć dziewczynki
Te nowe i te stare
Muzarciu - będę czekała na info od ciebie co z fasolką. Trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze! Musi być!
Jak ciężarówki się czujecie w ogóle? Ostatnio zaniedbałam forum, ale obiecuję poprawę
Miłego poniedziałku kochane :*mauysia, Blondi22, Fedra, Shagga_80 lubią tę wiadomość