plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnypodobno mąką jak się posypie i odkurzy to schodzi brud z jasnych dywanów ale czy na shagieego podziała? Ja się do wilgotnego proszku z vanisha przekonałam...taki co go w dywan wcierasz a później odkurzasz...zapach fajny i w ogóle...Moja kumpela prała w wannie i na balkonie suszyła....biedni sąsiedzi poniżej 9tego piętra...ale shaguś był czekoladowy...poszukamy czegoś...
-
Kochana ja nie mam wanny a nawet jakbym miała to mój dywan by się tam nie zmieścił ja mam ponad 4m na ponad 3m a co do proszku na jasnym shaggim niestety się nie sprawdza...ja już myślę nad tym, że już trudno- trzeba kupić inny dywan... też shaggy tylko, ze nie jasny na Boga i wtedy szamponami i proszkami można go prac, bo na nim brudu nie widać...
Ależ ja byłam głupia! Choć powiem szczerze, ze jak jest czysty to wyglada zabójczo b ja mam ściany jagodowe ale 2 miesiace i jest nędza... no jak w melinie dosłownie... dom czyściutki, wszystko na błysk i taki meliniarski dywan... porażka -
nick nieaktualny
-
oj kobietko to wywal go i będziesz miał z głowy albo jak go już wyczyścisz to każ każdemu przefruwać nad nim hehe żeby nie pobrudzić hehe:) albo zwiń i schowaj a jak będziesz miła jakieś okazje to go wtedy będziesz rozwijać hehe
BellaRosa lubi tę wiadomość
W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke -
INSTRUKCJA CZYSZCZENIA DYWANÓW SHAGGY ( Z POLIPROPYLENU )
1. Czyszczenie podstawowe
Wbrew obiegowej opinii dywan shaggy zwane też „włochaczem” bardzo dobrze się czyści. Osoby rozważające zakup dywanu włochacza często martwią się tym, że brud, kurz lub okruszki będą gromadzić się w grubej warstwie włosia dywanu. Tymczasem włókna tego typu dywanu nie splataja się, dzięki czemu odkurzanie nie jest trudniejsze niż w przypadku innych, tradycyjnych dywanów. Oczywiście, wszelkie zabrudzenia trzeba czyścić od razu.
2. Usuwanie plam
Usuwanie różnego rodzaju zabrudzeń z dywanów shaggy niczym nie różni się od podstawowego czyszczenia dywanu za pomocą środków czyszczących.
USUWANIE PLAM
W momencie pojawienia się plamy lub innego silnego zabrudzenia, należy je jak naszybciej usunąć, stosując niewielką ilość środka czyszczącego (np. szamponu do dyawanów) przy jednoczesnym stosowaniu się do zalecień producenta umieszczonych na metce. Należy pamiętać, iż plamy czyścimy od brzegów ku środkowi, nie dopuszczając do przemoczenia dywanu. Nie powinno się mocno trzeć plamy, gdyż tarcie powiększa plamę i może doprowadzić do zniekształcenia runa. W przypadku plam z błota, należy poczekać, aż wyschną i następnie odkurzyć.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
PLAMY TŁUSTE należy posypać obficie talkiem lub magnezją, pozostawić na 24 godz. i starannie zmieść miotełką lub "wyssać" odkurzaczem.
PLAMY Z BŁOTA po dokładnym wysuszeniu i wyczyszczeniu odkurzaczem przeciera się szmatką zwilżoną octem.
GUMA DO ŻUCIA MOŻE USZKODZIĆ DYWAN, jeśli (pozostawiona przez dziecko) jest nieumiejętnie i gwałtownie usuwana. Kawałek lodu (z lodówki) położony na gumie spowoduje jej skruszenie i wtedy łatwo będzie ją usunąć, bez obawy wyrwania włosków.
PLAMY NA DYWANACH PĘTELKOWYCH prawie wszystkie można zlikwidować wodą z dodatkiem amoniaku.
CIĘŻKIE MEBLE POZOSTAWIAJĄ NA DYWANACH i wykładzinach głębokie odgięcia. Musimy więc pamiętać, aby co pewien czas meble nieco przesuwać, dając odpocząć zgniecionym miejscom. Można je pokropić odrobiną wody i pozostawić na 24 godz., a następnie wyszczotkować. Na zagniecionym miejscu wełnianego dywanu czy wykładziny kładziemy złożoną kilkakrotnie i zmoczoną lnianą szmatkę, a następnie gorącym żelazkiem dotykamy zaparzaczki nie opierając żelazka.
Są to podstawowe zadasy pielęgnacji każdego dywanu. Poniżej przedstawaimy jak postępować z dywanami, gdzie prawidłowa pielęgnacja nie kończy się na powyższych wskazówkach, bądź nieznacznie się od nich różni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2012, 08:19
-
nick nieaktualnyNie wyrzucaj...tę mąkę rozsyp wetrzyj trochę, co wejdzie wszędzie i odkurz... najwyżej mnie zabijesz...poza tym jak coś pójdzie nie tak to nowy dywan i tak pewnie kupisz a ten potnij na mniejsze dywaniki i wtedy pod prysznicem, pod wysokim ciśnieniem lej wodę i pierz go sposobem na wskroś...ja swój tak pocięłam...i teraz wrzucam do pralki...hardcorowe pomysły są najlepsze...a dywaniki są w różnych miejscach w domu i fajnie wyglądają na ciemnych i jasnych podłogach...moja dewiza, "nic na siłę, wszystko młotkiem"
To tak jak z makaronami na oknach....wszystko zależy od producenta...moje dywaniki nie zmieniły kształtu a runo? Nie przyglądam się zanadto, bo bym oszalała...ja dziś dywan u syna muskam...na szczęście plaskaty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2012, 08:24
klamka, BellaRosa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Zosia to się sprawdza na wszystkich dywanach shaggy... tylko nie na jasnym kremie... w momencie kiedy sprałam plamy szamponem po tygodniu były czarne niemalże, bo szampon nie został wypłukany i brud bardziej się do niego lepił... stąd mój problem właśnie
Chyba zrobię po prostu tak, ze już trudno- będe go prała co 2 m-ce vanishem jak malec będzie odchowany do 2 r.ż. (że nie będzie już w szkody właził... o ile będzie tak dobrym dzieckiem jak córka ) to wtedy kupię nowy dywan... wyjścia nie mam -.- sorry dziewczyny za tą dywanową rozprawkęzosia-ktosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyALE JA KOCHAM TO FORUM I WAS DZIEWCZYNKI! SPADAM I DAM SYNOWI ROUTER, ŻEBY DO SZKOŁY ZABRAŁ TO NIE WEJDĘ Znając życie to znajdę sposób. Kiedyś jak mama moja na zakupy wychodziła to dzwoniłam na potęgę...nawet do Rosji do takiego fajnego Andrieja z Sosnovoborska...poznaliśmy się na zawodach...i wiadomo jakie rachunki były ...mama jak wychodziła to zabierała słuchawkę do torebki;-)razem z kablem;-) he he a ja i tak znalazłam sposób..wybijałam numer pulsacyjnie;-) he he oj broiłam broiłam moim rodzicom...później ojca brat,no rzecz jasna mój zdolny wujek zrobił taki wynalazek na kartę magnetyczną...zainstalował dwie takie plastikowe mini prowadnice i tam mama wsuwała kartę jak chciała rozmawiać...to działało na magnes...kartę podrobiłam;-) i dzwoniłam...bo gaduła jestem...ale już nie do Rosji;-)
ale czasy...nastoletnie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2012, 08:36
klamka, zosia-ktosia, mala29_, BellaRosa, mauysia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny